Bencicová ve šlágru dne vyřadila loňskou finalistku Venus Williamsovou. Končí i Vandewegheová a Stephensová

15. 1. 2018, 04:44
Aktuality 35
AUSTRALIAN OPEN - Belinda Bencicová ve šlágru dne v prvním kole Australian Open vyřadila loňskou finalistku a světovou pětku Venus Williamsovou, kterou porazila na pátý pokus. Švýcarka vyhrála už pošestnácté v řadě a pokračuje ve fenomenálním návratu. Nedařilo se ani dalším Američankám; v prvním kole vypadly také loňská semifinalistka CoCo Vandewegheová nebo Sloane Stephensová.
Belinda Bencicová

Belinda Bencicová pokračuje ve fenomenálním návratu po operaci zápěstí. Dvacetiletá Švýcarka po loňské půlroční pauze vyhrála halovou akci ITF v Petrohradu a loňskou sezonu zakončila 15 vyhranými zápasy a třemi triumfy v řadě.

Ve skvělé formě pokračuje i v úvodu letošního roku. Na exhibicích zvládla 5 ze 6 duelů a v prvním kole Australian Open ve šlágru dne přehrála 6-3 7-5 loňskou finalistku a světovou pětku Venus Williamsovou, s níž všechny čtyři předchozí souboje prohrála, aniž by uhrála set.

V úvodu utkání si obě hráčky bez problémů držely servis a k vidění byl opravdu kvalitní tenis z obou stran. Williamsová v sedmé hře poprvé ztratila podání a v následujícím gamu, kdy byl zápas kvůli dešti přerušen a zatáhnuta střecha, nevyužila čtyři brejkboly. Vzápětí na servisu znovu zaváhala a Bencicová získala první set.

Ve druhé sadě nedokázala pátá hráčka světa dvakrát uhájit náskok brejku a od té doby na kurtu znovu dominovala bývalá světová sedmička Bencicová, která diktovala výměny hlavně vynikajícím forhendem. Talentovaná Švýcarka na returnu znovu úspěšně zaútočila ve dvanácté hře, v níž využila hned první mečbol a vyhrála už 16. utkání v řadě.

Bencicová v souboji s legendární Američankou nastřílela 32 vítězných míčů oproti pouhým 12 nevynuceným chybám. Švýcarce se tak otevřela cesta k velkému grandslamovému úspěchu. Předloňská osmifinalistka bude v dalším kole jasnou favoritkou. V něm bude čelit Luksice Kumkhumové, nebo Johanně Larssonové.

"Moc nadšená jsem nebyla, když jsem ten los viděla. Bylo by příjemnější mít pro první kolo jednodušší soupeřku. Ale asi to byl osud," řekla po vítězství Bencicová. "Je úžasný pocit Venus porazit. Byl to úžasný a skvělý zápas, měl parádní úroveň. Když jsem byla malá, tak jsem ji sledovala v televizi. Nikdy bych si nepomyslela, že si s ní někdy zahraju," dodala.

O 17 let starší soupeřce předtím podlehla čtyřikrát v řadě a nezískala ani set. "Přemýšlela jsem o těch zápasech. Hrála jsem je s příliš velkým respektem, s obavou a moc opatrně. Tentokrát jsem zkusila hrát úderněji," uvedla Bencicová, která může být oporou švýcarského výběru v únorovém 1. kole Fed Cupu v Praze proti českému týmu.

Svůj plán v Melbourne naplnila. Výborně returnovala, nastřílela 32 vítězných úderů, udělala jen 12 nevynucených chyb a Američance vzala pětkrát podání. "Jsem opravdu nadšená. Využila jsem šance," pochvalovala si. "Bylo potřeba hrát chytře a na hraně možností. To vše jsem dělala."

Pro Bencicovou to byla první výhra na grandslamu od US Open 2016. Loni vypadla v Melbourne v 1. kole se Serenou Williamsovou a další turnaje velké čtyřky kbůli operaci ruky vynechala. "Jsem ráda, že po velmi velmi dlouhé době zase hraju. Už jsem se nemohla dočkat," řekla Bencicová, které v hledišti fandili i Federerovi rodiče.

Je hrdá na to, že jako jedna z mála tenistek dokázala porazit obě sestry Williamsovy. "Tohle vítězství je úplně jiné, ale stejně cenné a výjimečné jako moje vítězství nad Serenou, která tehdy byla světovou jedničkou," vzpomínala Bencicová, která Serenu Williamsovou porazila v roce 2015 v semifinále na cestě k turnajovému triumfu v Torontu.

Pro Venus Williamsovou byl návrat do Areny Roda Lavera hořký. Před rokem na stejném kurtu prohrála finále s mladší sestrou Serenou. Nyní se loučila po prvním utkání, které se od konce první sady dohrávalo pod zataženou střechou.

"Nehrála jsem tak špatně. Nevyhazovala jsem každý úder, ona prostě hrála dobře," uvedla sedminásobná grandslamová šampionka. Osmnáctou účastí na Australian Open vyrovnala rekordní počet startů na úvodním grandslamu sezony, který drží Amy Frazierová a Nicole Prattová. Počtvrté v Melbourne vypadla v 1. kole, na žádném jiném grandslamu se jí to tolikrát nestalo.

Její vyřazení znamená, že po dvaceti letech chybí ve 2. kole turnaje jméno Williamsová. Serena titul neobhajuje, protože se po zářijovém porodu dcery ještě necítila dostatečně připravena.

Američanky? Devět zápasů, osm porážek
Američankám se v pondělí v Melbourne Parku absolutně nedařilo. CoCo Vandewegheová rovněž skončila již v prvním kole. Loňská semifinalistka v něm prohrála 6-7(2-6 s Timeou Babosovou a vypadne z Top 10. Maďarka se ve druhém kole kole utká se Španělkou Carlou Suárezovou.

Sloane Stephensová prohrála od senzačního triumfu na US Open už osmý zápas v řadě. Američanka, kterou na konci loňského roku ze hry vyřadilo zranění kolena, v prvním kole nestačila 6-2 6-7(2) 2-6 na Shuai Zhang, přestože podávala na vítězství.

"Je to nepříjemná prohra, ale nejsem až tak smutná. Všechno je dobré. Budu v pořádku, nebojte. Brzy budu zpátky," ujišťovala čtyřiadvacetiletá Stephensová. "Tenis je horská dráha a naučila jsem se nepanikařit. Až ukončím tuhle sérii proher, tak budu mít nejlepší fotky na instagramu," řekla Američanka.

Číňanka Shuai Zhang vyrovnala vzájemnou bilanci a ve druhém kole nastoupí proti Denise Allertové.

V prvním kole se s australským grandslamem rozloučily také další Američanky CiCi Bellisová, Sofia Keninová, Alison Riskeová a Taylor Townsendová.

Čest Američankám zachránila až ve večerním utkání Nicole Gibbsová, která smetla 6-1 6-1 Bulharku Viktoriji Tomovovu.

Ostapenková se Schaivoneoou nezaváhala
V rozdílném rozpoložení jsou loňské grandslamové šampionky. Zatímco vítězka US Open Stephensová se od newyorského triumfu trápí, královna French Open Jelena Ostapenková prvním kolem Australian Open bez problémů prošla. Dvacetiletá Lotyškasi v Melbourne poradila v zahajovacím utkání v Rod Laver Areně s Italkou Francescou Schiavoneovou 6-1 6-4.

Ostapenková zvládla roli grandslamové šampionky o poznání lépe než Stephensová. Po vítězství na antuce na Roland Garros došla do čtvrtfinále Wimbledonu, hrála třetí kolo US Open, ovládla velký turnaj v Soulu a ve Wu-chanu postoupila do semifinále.

Letošní sezonu ale nezačala ideálně. Na obou přípravných turnajích prohrála své první zápasy, v Shenzhenu s Kristýnou Plíškovou. V Melbourne se ale dokázala zkoncentrovat a postoupit. "Není snadné hrát v pozici favoritky, zvlášť když je vám dvacet. Každá soupeřka se na mě chce vytáhnout, ale snažím se zápasy si užívat," řekla Lotyška.

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 55,000.000 australských dolarů
pondělní výsledky žen (15. 01. 2018)
• Dvouhra - 1. kolo •
Siniaková (ČR) - Sakkariová (Řec.) 6-2 6-7(5) 6-4
Allertová (ČR) - Parmentierová (Fr.) 6-3 6-0
Wozniacká (2-Dán.) - Buzarnescuová (Rum.) 6-2 6-3
Svitolinová (4-Ukr.) - Jorovičová (Srb.) 6-3 6-2
Bencicová (Švýc.) - V. Williamsová (5-USA) 6-3 7-5
Ostapenková (7-Lot.) - Schiavoneová (It.) 6-1 6-4
Babosová (Maď.) - Vandewegheová (10-USA) 7-6(4) 6-2
Görgesová (12-Něm.) - Keninová (USA) 6-4 6-4
Shuai Zhang (Čína) - Stephensová (13-USA) 2-6 7-6(2) 6-2
Pavljučenkovová (15-Rus.) - Kozlovová (Ukr.) 3-6 6-4 6-3
Rybáriková (19-SR) - Townsendová (USA) 6-0 7-5
Kasatkinová (22-Rus.) - Schmiedlová (SR) 6-0 6-3
Gavrilovová (23-Austr.) - Falconiová (USA) 6-1 6-1
Kanepiová (Est.) - Cibulková (24-SR) 6-2 6-2
Bertensová (30-Niz.) - Bellisová (USA) 6-7(5) 6-4 6-2
Beguová (Rum.) - Makarovová (31-Rus.) 3-6 6-4 8-6
Kontaveitová (32-Est.) - Kruničová (Srb.) 6-4 7-5
Ying-Ying Duan (Čína) - Duqueová (Kol.) 6-0 6-1
Cornetová (Fr.) - Xinyu Wang (Čína) 6-4 6-2
Martičová (Chorv.) - van Uytvancková (Belg.) 7-6(5) 6-3
Barthelová (Něm.) - Niculescuová (Rum.) 6-4 7-5
Flipkensová (Belg.) - Riskeová (USA) 2-6 7-6(6) 6-3
Kosťuková (Ukr.) - Shuai Peng (25-Čína) 6-2 6-2
Rogowská - Fourlisová (obě Austr.) 6-3 6-7(3) 6-2
Bondarenková (Ukr.) - Golubicová (Švýc.) 7-6(3) 4-6 6-2
Suárezová (Šp.) - Frechová (Pol.) 7-5 6-3
Puigová (Portor.) - Stosurová (Austr.) 4-6 7-6(6) 6-4
Mertensová (Belg.) - Kužmová (SR) 6-2 6-1
Kumkhumová (Thaj.) - Larssonová (Švéd.) 6-3 7-5
Gibbsová (USA) - Tomovová (Bulh.) 6-1 6-1
Fettová (Chorv.) - Egučiová (Jap.) 6-3 6-2
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

35
Přidat komentář
lars
3 semifinalistky z predchoziho GS - USO2017 nevyhraly na aktualnim GS ani 1 zapas
Reagovat
EllNino
a to uvidíme, co zítra Madison, klidně může taky prohrát
Reagovat
lars
to muze , ale klidny to asi nebude :)
Reagovat
smazaný uživatel
Zoznámte sa, zensky tenis :)
Reagovat
Nola
vypadol aj finalista USO 2017...
Reagovat
Haitik
Dneska jsem kouknul i na Wozniacki.. Výsledek celkem jasný, ale opět neskutečná pinkaná, Buzarnescu se celkem vyhazovala a byla hodně frustrovaná..
Reagovat
EllNino
prohra z mečbolu na domácím GS, to už je bohužel trademark :/
Reagovat
smazaný uživatel
Třeba Monica napíše příběh jako minulý týden Angelique :-)
Monicu jsem viděl letos jen v zápase x Julii a hrála moc dobře.
Reagovat
Hector21
seš mamlas Sammy
Reagovat
Lunej..
Sam je psana na zapas s Kanepi 17.1, to je nejake divne ne?:)
Reagovat
Hector21
zřejmě dostala žolíka a je zpátky ve hře....
Reagovat
Lunej..
říkám si, jestli jsem blbá já nebo někdo jinej.. ale asi zůstane žolík u mě :D
Reagovat
EllNino
Smetla 25. nasazenou Peng Suai 6:2 6:2, v 15 letech postup do 2. kola na AO a nemusí zůstat jen u toho :)
Reagovat
EllNino
Koukám, že v dalším kole Ola Rogowská, která vyhrála souborj domácích WC proti Jamie Fourlis, takže více než hratelné 2. kolo pro Martu :)
Reagovat
ptpc
Presne tak! Začína to byť fakt zaujímavé...
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkně Belinda. Snad forma vydrží až do příštího týdne.
Reagovat
Haitik
No, Vandeweghe si u té prohry ještě zanadávala Timee a jede domů! :D
Řekla jí "Oh fuck off you fucking bitch!"

Jinak Belinda překvapila, i když teď jede jak pila, tak jsem čekal, že Venus si s ní poradí! :-))
Reagovat
EllNino
Kdy jí to řekla ? :) Máš nějaký důkaz ? :D
Reagovat
Haitik
Tady! :D
https://twitter.com/jthrasher/status/952753851093934081
Reagovat
EllNino
zase se předvedla Fulnekova prdelka no :D
Reagovat
George_Renel
Nenadarmo jsem ji myslím jako první nebo jeden z prvních nazval Cocotkou.
Reagovat
Hector21
hele nechte jí být, ona má chřipku...;)
Reagovat
Torn
To ona umí, navíc se vrát do žebříčku, kam patří.
Reagovat
janek_da
Škoda že Timea neřekla. "Nice to meet you, Timea Babos"
Reagovat
Hector21
hmm..Nastěnka taky vyletí v prvním kole...

fakt supr sezóna, body za QF jsou v pixle
Reagovat
EllNino
Zvládlo to děvče naše, dokonce s obloženým kanárem :D
Reagovat
Hector21
:D ale slušné trápení na první kolo...

snad jí to nakopne
Reagovat
EllNino
uvidíme, zatím to vypadá na Katerynu Bondarenko ve 2. kole
Reagovat
EllNino
Naprostá paráda ... s jakou lehkostí a pravidelností posílá míče na druhou stranu, a to je ani nemusí tolik tlačit k lajnám, stačí dobře umístit, ani to nejsou žádné bomby, hrozně pěkně se na to dívá, jako by to byla samozřejmost ...

Jedna z favoritek horí půlky, klidně i na finále :)
Reagovat
FulnekUltras
dokud je samička na vlně, zdá se všechno jasné - ale sotva se zašprcne - viz teď Sloane - takže otázka času, kdy Bel chytí krizi
Reagovat
EllNino
uvidíme :) CoCo vytřelila jako namydenej blesk, to jsem tedy nečekal
Reagovat
FulnekUltras
prdelka moje odřená - ale aspoň není nic předem jisté ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Úžasný, skoro až robotický tenis od mladej Svajciarky, hovoriacej plynulo slovensky..:)

Jedneho dna to dievca moze byt reálne svetová jednotka. Ma 20r a kolko je uz na scéne?..4-5rokov?
Reagovat
misoSK
Nenazýval by som ju Švajčiarkou hovoriacou po slovensky, ale Slovenkou reprezentujúcou Švajčiarsko. Oboch rodičov má Slovákov, materinský jazyk slovenčinu.
Reagovat
smazaný uživatel
Ok, tak teda suhlasim :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist