Benešová po dvou měsících vyhrála, postupuje i Šafářová a další tři Češky

13. 7. 2010, 13:41
Aktuality 0
WTA PRAHA - Iveta Benešová po dvou měsících vyhrála zápas v hlavní soutěži. Loňská semifinalistka v Praze zahájila výhrou nad Jugičovou-Salkičovou a ukončila sérii pěti porážek. Do druhého kola postoupilo celkem pět domácích hráček včetně Šafářové.
Iveta Benešová

Iveta Benešová letošní sezonu dobře nezahájila. Z prvních jedenácti zápasů vyhrála jen dva a ze čtvrté světové desítky spadla až na 70. místo. V dubnu si pak zahrála čtvrtfinále v Barceloně a nečekaně získala svůj celkově druhý titul na antuce v marockém Fesu.

Po náročném turnaji ale začala mít problémy s ramenem a během následujících dvou měsíců pětkrát v řadě vypadla v prvním kole. Věřila, že černou sérii ukončí na domácí antuce ve Štvanici, kde trénuje. „Doma hraju strašně ráda," řekla před utkáním sedmadvacetiletá rodačka z Mostu.

Benešovou čekala soupeřka rozehraná z kvalifikace Mervana Jugičová-Salkičová, které v žebříčku patří 674. místo. Česká hráčka po prvním vyhraném setu v tom druhém podávala za stavů 5-4 a 6-5 na postup, ani jednou si ale servis neudržela a postup si zkomplikovala. Nakonec se ale z první výhry po dvou měsících dočkala a postoupila do 2. kola. O tři roky starší soupeřku porazila poprvé na třetí pokus.

"Už jsem potřebovala nějaký vyhraný zápas, i když to nebyl výkon, který by mě nějak těšil, ze kterého bych měla dobrý pocit. Ale je důležité, že jsem to vybojovala. Mohlo to být ve dvou setech, ale jsem docela ráda, že to bylo ve třech, protože jsem musela začít hrát něco lepšího," řekla Benešová, aktuálně 68. hráčka světa.

Levoruká hráčka, kterou v posledních týdnech potěšilo jen wimbledonské semifinále smíšených dvojic po boku Lukáše Dlouhého, v dalším zápase narazí na čerstvou vítězku z Budapešti Agnes Szavayovou. Maďarka porazila 64 6-3 Rumunku Ungurovou a připsala si šestou výhru v řadě.

Postupují i Zahlavová-Strýcová, Hrdinová a Hradecká
Jediný čistě český souboj v úvodním kole ECM Prague Open vyhrála favorizovaná Barbora Zahlavová-Strýcová. Turnajová osmička porazila krajanku Andreu Hlaváčkovou 6-2 6-4 a o postup do čtvrtfinále si zahraje s Ruskou Xenií Pervakovovou, která vyřadila krajanku známější Annu Čakvetadzeovou.

Eva Hrdinová sice o víkendu neprošla kvalifikací, do hlavní soutěže se však nakonec dostala jako lucky loser. Původně měla nastoupit za nemocnou Zakopalovou, na poslední chvíli ale došlo ke změně a v pavouku byla nasazena za finalistku z Bastadu Giselu Dulkovou.

Pro českou hráčku to znamenalo příjemnější soupeřku, neboť místo Cornetové čelila Rusce Anně Lapuščenkovové. A Hrdinová se s pouhou účastí v hlavní soutěži nespokojila a výhrou 7-5 6-0 si zajistila postup do druhého kola. V něm narazí na přemožitelku Rybárikové Gruzínku Tatišviliovou.

Teprve podruhé v této sezoně postoupila do 2. kola turnaje WTA Lucie Hradecká, byť startuje již na třináctém klání. Česká hráčka sice v úvodním zápase na pražské Štvanici se Švýcarkou Stefanií Vögeleovou prohrávala 1-5, postupně však zlepšila servis a zvítězila 7-6 6-2.

„Na začátku jsem byla nervózní,“ přiznala Lucie. Svazovalo ji známé prostředí, spousta přejících fanoušků v hledišti. „Byla tady celá rodina, hodně kamarádů,“ vyprávěla.

Možná proto začala hrůzostrašně. Ze šlamastyky se však dostala, jeden game dokonce otočila při soupeřčině servisu z 0-40. Druhý krizový moment přišel v tie-breaku. Hradecká prohrávala 3-6. „Pak ale ona udělala dvě lehké chyby a poslední míč jsem zahrála na jistotu. Viděla jsem, v jakém je rozpoložení,“ vykládala. Druhý set pak zvládl s grácií. „Rozhodl jeho začátek,“ glosovala.

Jednička Šafářová těžký zápas zvládla
Vstup do turnaje zvládla i nejvýše nasazená Lucie Šafářová, která porazila Anastasiji Sevastovovou z Lotyšska 6-4 7-5.

Česká jednička, kterou z hlediště "koučoval" přítel a wimbledonský finalista Tomáš Berdych, neměla se Sevastovovu snadnou práci. Musela si každý míč proti letošní vítězce z Estorilu vybojovat sama a asi tisícovce fanoušků včetně Jana Kodeše ukázat své umění. 

"Musím říci, že se mi hrálo dobře. Cítila jsme se dobře u všech úderů a až na pár zkažených forhendů si myslím, že to byl dobrý výkon," řekla Šafářová, která se na pražský turnaj vrátila po čtyřech letech. V roce 2006 prohrála v 1. kole s Slovenkou Magdalenou Rybárikovou. "Měla jsem na to špatný vzpomínky, takže jsem teď ráda, že se mi povedlo spravit chuť," dodala třiadvacetiletá Šafářová.

V druhém kole ji čeká Johanna Larssonová, přemožitelka Karolíny Plíškové.

Záhlavová ztratila vedení 5-1, končí i Kristýna Plíšková
Premiéra v hlavní soutěži domácího podniku WTA nevyšla Sandře Záhlavové. Čtyřiadvacetiletá rodačka z Plzně prohrála 6-7 2-6 s Kolumbijkou Catalinou Castanovou.

Záhlavové k zisku první sady nestačilo ani vedení 5-1. "Pak jsem ale začala čekat na její chyby a přestala hrát svou hru," litovala domácí hráčka. Ve druhé sadě pak česká tenistka odvrátila za stavu 1-5 pět mečbolů. "Ještě jsem to zkoušela, ale pak jsem ten servis zahrála špatně. Porážky je škoda. Zvlášť, když jsem začala takhle dobře," smutnila. 

Českým divákům se v Praze představila také čerstvá vítězka wimbledonské juniorky Kristýna Plíšková, postupem do 2. kola přes favorizovanou Španělku Anabel Medinaovou je ale nepotěšila. Osmnáctiletá rodačka z Loun potvrdila, že antuka je její nejméně oblíbený povrch a s nasazenou pětkou prohrála 1-6 3-6.

Už v pondělí vypadla její sestra a předloňská čtvrtfinalistka Karolína Plíšková.

Dohrála trojka Bacsinszká
Zarina Dijasová před rokem v Praze šokovala jako patnáctiletá postupem do čtvrtfinále. Letos hráčka z Kazachstánu, jež odmala trénuje právě na kurtech na Štvanici, v úvodním kole narazila na finalistku z Budapešti Patty Schnyderovou a dlouho s ní držela krok. O senzaci se ale nakonec nepostarala a s bývalou světovou sedmičkou prohrála 7-6 4-6 1-6.

Třísetovým vítězstvím vstoupila do pražského turnaje druhá nasazená Alexsandra Dulgheruová. Rumunka zdolala 6-4 4-6 6-2 Italku Garbinovou a čeká ji souboj se Slovinkou Hercogovou.

Vypadla už loňská semifinalistka a třetí nasazená Timea Bacsinszká. Nad síly švýcarské tenistky byla Rumunka Monica Niculescuová, jež vyhrála 6-3 7-5.

- WTA INTERNATIONAL PRAGUE (Česko, antuka, 220.000 dolarů) -
úterní výsledky (13. 07. 2010)

Dvouhra - 1. kolo:
Šafářová (1-ČR) - Sevastovová (Lot.) 6-4 7-5  
Zahlavová-Strýcová (8-ČR)
- Hlaváčková (ČR) 6-2 6-4
Benešová (ČR) - Jugičová-Salkičová (Bosna) 6-4 6-7(4) 6-2
Hrdinová (ČR)
- Lapuščenkovová (Rus.) 7-5 6-0
Hradecká (ČR) - Vögeleová (Švýc.) 7-6(6) 6-2
Medinaová (5-Šp.) - Kristýna Plíšková (ČR) 6-1 6-3
Castanová (Kol.) - Záhlavová (ČR) 7-6(4) 6-2
Dulgheruová (2-Rum.) - Garbinová (It.) 6-4 4-6 6-2
Niculescuová (Rum.) - Bacsinszká (3-Švýc.) 6-3 7-5
Szavayová (7-Maď.) - Ungurová (Rum.) 6-4 6-3
Pervaková (Rus.)- Čakvetadzeová (Rus.) 6-2 6-3
Cornetová (Fr.) - Paszeková (Rak.) 7-6(4) 6-7(3) 6-4
Schnyderová (Švýc.) - Dijasová (Kaz.) 6-7(2) 6-4 6-1

Čtyřhra - 1. kolo:
Bacsinzská/Garbinová (Švýc./It.) - Benešová/Zahlavová-Strýcová (1-ČR) 6-3 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist