Berdych: Jsem spokojený, ale mohlo to být ještě lepší

9. 7. 2016, 09:08
Aktuality 65
Pošesté hrál Tomáš Berdych grandslamové semifinále a popáté skončil před branami velkého finále. V londýnském All England Clubu sice prohrál s Andym Murraym třikrát 3-6, pochvaloval si ale aktivnější styl hry, který předvedl a do budoucna by na tom chtěl stavět.
Profily hráčů
Tomáš Berdych (© ausopen.com)

Berdych dokázal na trávnatém centrkurtu ve Wimbledonu dostat skvěle bránící světovou dvojku do úzkých. Po prohře neskrýval zklamání z vyřazení, ale potěšila ho jeho hra. "Jsem daleko radši za takový projev zápasu než třeba ten z Madridu. Z mého pohledu a z tenisového hlediska se mi to líbilo víc," porovnával duel z Wimbledonu s předchozím zápasem v Madridu, kde prohrál s Murraym jasně 3-6 2-6.

Místy se opíral do úderů s větší razancí a především dlouhé míče po lajnách dělaly soupeři problémy. "Tohle je cesta, kterou budu dál vypilovávat, aby byla lepší, než abych se to s ním snažil přehazovat a v uvozovkách ho přehrávat. To dneska dokáže jen Novak (Djokovič) a ten je jenom jeden," konstatoval Berdych.

V prvním setu dokázal reagovat na ztrátu servisu a právě po dlouhých míčích po stranách dvorce se prosadit při podání světové dvojky. Zbylé dva brejkboly měl Berdych v šesté hře druhé sady, ale neuspěl. "A přesně o tom to je. Kdybych nějaký využil a zrovna v daný okamžik zvolil správnou variantu, sešly se dva míče po sobě, tak to může zápas udělat jinak," litoval Berdych.

Nejlepší cestou, jak podobné zápasy a důležité míče v nich vyhrávat, je hrát jich co nejvíce. "To je jediná šance, protože když se k těm zápasům nedostanu, tak to pak nebude fungovat. Z druhého kola grandslam nevyhraju," řekl Berdych. "Je to o získávání zkušeností, ale i věcí spojených s tím. Když udělám semifinále pokaždé, tak se může stát, že se to sejde a najednou můžu mít štěstí. Když se tam vůbec nedostanu, tak o tom nemusím ani přemýšlet."

Zkušeností do budoucna ze semifinálového zápasu s Murraym je právě herní projev. "Byl jsem schopen si šance vytvářet. V určitých chvílích ho zatlačit, ale chyběl kousek ve využití příležitostí, a to je to hlavní."

Kvůli počasí odehrál Berdych zápasy třetího kola až čtvrtfinále ve čtyřech dnech po sobě. Únava z náročného programu ale neměla na výsledek semifinále vliv. "Byl jsem připravený. V předchozích dnech to bylo obtížné, ale před semifinále jsem měl den volna a vrátil se do normálního rytmu," řekl třicetiletý tenista.

Před cestou do Wimbledonu neprožíval nejlepší sezonu. Hrál čtvrtfinále Australian Open i French Open, nedařilo se mu ale na menších turnajích. Proto je pro něj semifinále Wimbledonu přijatelným výsledkem, i když chtěl víc. "Už jsem semifinále zažil a tenis hraju proto, abych se to snažil posouvat dál, abych se mohl o to víc radovat," řekl finalista Wimbledonu z roku 2010. "Na jednu stranu jsem spokojený s tím, jak turnaj probíhal, jak se moje hra vyvíjela, ale ještě to mohlo být o kousek lepší," dodal.

Komentáře

65
Přidat komentář
Stan_Borowitz
z jednoho Tomášova zápasu:

https://youtu.be/Ogn2rCybZGg?t=434
Reagovat
smazaný uživatel
Já Berdycha beru a uznávám jako špičkového tenistu, kdo dokázal z našich hráčů co on?? Ale nechápu, že je spokojený??? nemůže a nesmí bejt spokojený ani uspokojený že došel do semifinále, musí mít v sobě neustále pocit nespokojenosti, že to nevyšlo, motor co ho žene dopředu až na samotnou špici, prostě není finále.. když už došel do semifinále.. tak jaká pak spokojenost?? A pak podívejte se na Štěpánka, tenisově skoro stařec a byl 2 míčky od vyřazení Murraye v prvním kole F.O, v pětisetové bitvě dřel a nevzdával to, pořád něco vymýšlel a to bohužel Tomovi chybí...!
Reagovat
FulnekUltras
přesně tak a zlatá slova...
Reagovat
lars
A Vy jste spokojeny s kvalitou svych komentaru pod timto clankem ?
Reagovat
smazaný uživatel
Mne spíše štve ten Lendl.....mohl by Tomášovi pomoci, už s ním byl skoro dohodnutý že ho bude trénovat pak ale se Lendl vyjádřil že už trénovat nebude. že je to časově náročné, že se bude věnovat golfu, pak jezdí do Česka a v Prostějove se stará o vývoj českého tenisového dorostu ale českému hráči nepomůže a za pár měsíců se znovu dohodne s Murrayem na trénování. I Berdych byl z toho rozladěn a že tomu nerozumí....ok myslím si že peníze v tom roli nehrají, Berdych vydělává dost a dost a nemyslím si že by ho Andy přeplatil....tak o co tedy jde a šlo?? Myslím si že by právě spolupráce Lendla a Berdycha fungovala a byla by to i výzva pro Lendla...to nechápu??????
Reagovat
smazaný uživatel
Čas, výzva, kvalita svěřence, znalost svěřence. Nic jiného.
Reagovat
FulnekUltras
Hroznýš je kromě peněz posedlý také úspěchem a mediální prestiží, což mu Berďa ve srovnání s Andym rozhodně nezaručoval.
Reagovat
Frick
Furt GS, GS, ale jestli ono neni u trochu zarážející to, že za posledních 10 let kariéry vyhrál pouhý tři ATP 500 tituly a titul z ATP1000 nezískal vůbec, přestože od toho prvního měl už skoro S*T*O pokusů na druhej.
Reagovat
FulnekUltras
Mě spíš zaráží, že Berďa v sobě ještě ani ve třiceti nedokáže překonat onu už předem papírově podmíněnou ztrátu sebedůvěry se žebříčkově výše postavenými soupeři. Vrcholoví tenisti a experti to možná pochopí, já svým selským sportovním rozumem nikoliv...
Reagovat
Jan
Ono asi když mu Djokovič, Můra, Nadal nakope xkrát zadek, tak už se to pak veze. A Federer se vůči němu také zlepšil, má to marné.
Reagovat
FulnekUltras
S takovým uvažováním bych už ani nevylezl na kurt a rovnou skončil kariéru...
Reagovat
lars
protoze casto hraje na dobre obzazenych 500-kach
Reagovat
Frick
Co když to dá on. Ta Big four tady taky nebude věčně. Roger odchzází, Nadal v háji se zdravim, Andy s Djokem se můžou dostat do 3 let a za svůj zenith a kdo tam zbude? Resp. zbude tam někdo, koho by Jiřík nemohl porazit, resp. porážet? Na největší vycházející hvězdu dneška, která je stejně stará jako on, Jiřík recept našel!
Reagovat
smazaný uživatel
Raonič (26)? V race momentálně třetí. Nišikori (27), v race pátý... Rozhodně bych z jednoho vydařeného turnaje nedělala závěry. Jirkovi se to povedlo, ale to je pro tuhle chvíli všechno. Musí teprve potvrdit, že to nebyla náhoda.
Reagovat
Frick
To jo. Ale aspoň vidíme, že by to třeba mohlo jít.

+ ten Djoker v Monaku.
Reagovat
smazaný uživatel
No zase na druhou stranu kolik hráčů mimo top deset su může říct hrál jsem! Šestkrát semifinále grandslemu.moc jich není.treba takový ferer jak to byl top hráč ale s takovou bilancí se pochlubit nemůže.a grandslamy je tady oč běží.mistrovstvi ke grandslam a ostatní turnaje jsou v uvozovkách jen turnaje.....jsem zvědav do budoucna jestli to svedou raonic nisikori a další uvidíme.berdych je u mě panes ikdyz bez velkého vavřínu.pockejme minimálně 2 roky bude hrát spící tzn.minimalne 8 šancí uspet takže pořád může svou agresivní hru zdokonalit kdo fandí věří!
Reagovat
FulnekUltras
Vice dustojnosti dotoho porazeni,pane Berdych.
Reagovat
smazaný uživatel
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13626352_978473882271274_420409234025064352_n.jpg?oh=47cef311a637eca4c27e27aa5bb5361c&oe=57ED9463

:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
....... "Český reprezentant v pátek podlehl ve Wimbledonu Murraymu třikrát 3:6, což byla jeho 115. porážka ze 164 vzájemných zápasů proti soupeřům z Top 10. Překonal tak dosavadní antirekord Stefana Edberga, jenž proti hráčům z první světové desítky odešel v kariéře poražen 114."
Reagovat
ludolf
Ten podíl nevypadá tak strašně, odpovídá to zhruba 7. místu v rankingu.
Reagovat
smazaný uživatel
myslela jsem tu krasnou spolecnost Stefana.. (Ktery vsak 96 zapasu na tehle urovni vyhral, ale to uz se mi zas tak moc "nehodilo.") :-)) Jiste, ze to neni vubec nic strasneho, navic Berda neobjizdi zadne poutaky a vzdycky nesl kuzi na trh. Nepatrim k jeho neumdlevajicim fanynkam, ale tahle trvala dehonestace Kena je mi z duse protivna.
Reagovat
janek_da
ale. a kdy jsi naposled umdlela?
Reagovat
smazaný uživatel
za stavu 5:6 a nedopodavanych 40:0 pri "vlastnim" servisu. :-(
Reagovat
janek_da
já dávám zas do uvozovek servis
Reagovat
smazaný uživatel
to snad ani nemusis, stary pan to Milosovi opravdu naserviroval na zlatem podnose. Jsem si z toho malem pustila "Posledni vystrel"... ale vyhralo kolo, nakonec. :-)) Ted uz vsak Pomuckar naopak musi, zboznuju ten jeho uzasne klidny projev, fakt...
Reagovat
janek_da
Snad si nezapomene chránič zubů. Mohl by použít ty skákací boty? Nebo teleskopickou raketu
Reagovat
janek_da
Mrkl jsem na stats dalších tenistů z top10 proti top10 a kromě big three je to dost podobné jako u Toma. Jenom Andy má mírně pozitivní bilanci hlavně díky poslednímu roku. Ostatní mají buď o dost míň zápasů (Tsonga, Nishikori, i ten Wáwra jich má míň) nebo mají podobné stats. Ferrer 109 porážek, hlavně za poslední 2, 3 roky je fackovacím panákem celé top10
Reagovat
smazaný uživatel
Me na nejakych jmenech a cislech az tak nezalezi...jsem spis tenisovy estet...
Rebel mel zivotku na AO-2014, podle me asi nejpeknejsi tenis, ktery kdy hral, podle me byl nejbliz ke GS titulu v kariere. To byla proste skoda...(a jedno jestli se jmenuje Berdych nebo jinak, ...jde mi o princip)
Takze prekonani tohodle famozniho rekordu Stefana, nakonec neni az tak spatna naplast za tu Australii;) Ono nakonec kolik hracu hraje 164 zapasu v kariere s hraci s top10...;) Logicky nekdo musi byt v te mnozine, kteri vic prohravaji v tech zajemnych zapasech. To vi kazde decko na zakladce...
...horsi je to uz po te zakladce;D)
Reagovat
smazaný uživatel
:-)))
Rebel opravdu umi krasne a ciste udery... kdyby si skutecne zazil prechody na sako a nepanikaril... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak kdyby nahoudou, ikdyz nevim jestli je to vubec realne predstavitelne, by Fedex sel do sportovniho duchodu drive nez Rebel, mohl by se ho s tim sakem jeste ujmout, a treba by to sako v tom rebelovskem kariernim finisi jeste zvladl;)
Ale u klokanu v tom 2014 mu to celkem slo...;)
Reagovat
smazaný uživatel
ten nastup byl impozantni, to nesporne, ale asi sel pres vlastni naturu a musel ubrat paru, aby se nerozhodil cely, jinak si to nedovedu vysvetlit. Tyhle veci jsou na place strasne narocny, nejak vic nez na TP.. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak na place to je vzdycky narocnejsi nez z gauce;) O tom nemam pochyb. Coz me pripomina me blizici se stretnuti na place, ktere me ceka, a uprimne nejsem ale vuuubec, ale vuuubec pripraven, jsem mimo... takze to bude horor, uz ted jsem z toho cely rozhozeny a co teprve na place...
jedine, co by mohlo byt na tom TP-place narocnejsi, ze jak se na nem naplaca poradne, tak to muze i vnitrne cloveka rozhodit vic nez to sako na place. Ale to uz mozna jen placam;D)
Je to skoda no...myslim toho Rebela u klokanu.
Ale prejdeme k zitrkum... zitra tlacis Milose?;)
Reagovat
smazaný uživatel
nekdy je to skutecne zasadni rozdil - sako na place v uctive vzdalenosti respektuju, ale nikdy jsem se ho nestitila, to je pravda.. :-)))
A tlacim Milose. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ferrer to má 52-110 a vzhledem k tomu, že má již přes 34 let a je to převážně antukář, již mimo TOP10, tak tu svou sbírku proher nebude nějak dramaticky navyšovat. U Tomáše to je jiný případ, ten ještě rok, a dá li štěští i dva, v TOP 10 pobude. V číslech to představuje zhruba 20- 25 turnajů za rok. Tak uvidíme, jak se sety čísla budou hýbat.
Reagovat
smazaný uživatel
A to je přesně ten problém, který řešíme, jestli je lépe jednou , či dvakrát vyjuknout a vyhrát GS, nebo se držet tolik let v top 10 a porážet špičkové hráče jako na běžícím pásu! toť otázka pro Berďu i Kvítko!
Reagovat
Frick
No tak Petra dokázala vedle těch dvou GS i v pětiletce 2011-15 vyhrát každou sezonu MINIMÁLNĚ jeden velý P5/PM (= obodoba ATP 1000) a jeden střední Premier (= obodoba ATP 500)
Reagovat
Frick
... Tomáš ve stejnym údobí vyhrál jen dva ATP 500..
Reagovat
smazaný uživatel
A to je přesně ten problém, který řešíme, jestli je lépe jednou , či dvakrát vyjuknout a vyhrát GS, nebo se držet tolik let v top 10 a porážet špičkové hráče jako na běžícím pásu! toť otázka pro Berďu i Kvítko!
Reagovat
panzer.dragon
no ty kráso
Reagovat
smazaný uživatel
Jen 3/10. Jako jeden z mála se stabilně dostává do čtvrtfinále, semifinále, kde pak doslova naráží na takové hráče a sbírá prohry :-)
Reagovat
smazaný uživatel
To číslo se dá krásně rozebrat. Rozhodně svědčí o tom, že k té špičce Tomáš patří. Ale jakmile k tomu zápasu dojde, tak soupeř ví, že pravděpodobně vyhraje. Perlička bude v tom, že tady Tomáš nejspíš vytvoří absolutní rekord.....
Reagovat
FulnekUltras
čecháčkovská hlava non plus ultra...
Reagovat
George_Renel
bylo v pavouku 128 hráčů. Berdych nebyl mezi nejlepší osmičkou nasazených. Přesto se probojoval mezi poslední 4 nejlepší hráče turnaje. Proto může být spokojen, protože uhrál více, než měl. Připsal slušné body, hrál slušný tenis. Vydržel déle, než většina z nejvýše nasazených.
Nikdy nepochopím ty nenávistné komentáře.
Reagovat
svetova.dvojka
konečně od vás čtu nějaký rozumný komentář a ne nesmysly typu, že Maradona fetoval a kdesi cosi. Pro Berdycha je to obrovský úspěch, na který je on sám hrdý a má být na co, ale ostatní rádoby fanoušci tenisu z Česka, to nikdy nepochopí a nedocení , protože tomu nerozumí.
Reagovat
George_Renel
Ale s tím Maradonou mám také pravdu :-).
Skvělý fotbalista, lidský šmejd.
Reagovat
Pedronegro
to je dost velká drzost, vzhledem ke tvému komentu dole o fandící zlatokopce, abys tady někoho hodnotil a ještě tady vytrvale podsouval lživé informace :(
Reagovat
FulnekUltras
redakční vébáček... ;)
Reagovat
smazaný uživatel
O tom, že Maradona měl problém s kokainem se napsalo celekem dost, to není žádné tajemství
Reagovat
letityfanousek
Pokud by to byl článek o 24-letém hráči, tak to by bylo fajn. Zbývá ti jen 3-4 roky tenisového života a starého psa nové (zábavnější) kousky nenaučíš. Obdivuju tě, žes ses dokázal svou hrou nehrou udržet v top10. Jakékoliv čf a sf na gs je pro tebe extra super výsledek. Na výhru nemáš, to by si muselo 5 hráčů zlomit nohu a pak by tě stejně ve finále porazil třeba A.Zverev
Reagovat
brixner
S tím tak cca souhlasím!
Nejhorší na tom je fakt, že v tomto věku a po tolika sezónách a zápasech, se velice těžko něco mění a předělává! Berdych má opravdu neměnný styl, bez variací a dalších použitelných možností hry, jak už někdo psal - všichni ho mají přečteného! A navíc - nejspíš nemá to sebevědomí, kdy si místo "můžu" řekne "musím! " Vzpomínám, že Agassi dokázal lehce změnit styl svého servisu dalece po třicítce, už ho prostě sralo, co s jeho servisem Pete na returnu dělá! Něco podobného by potřeboval Tom a myslím, že šance na GS by ještě mohla žít!
Reagovat
Davor1
Za prístup ho treba pochváliť, správne vyhodnotil, s čím má v tom zápase aspoň nejakú šancu, ale to prevedenie teda žiadna sláva, výsledok nakoniec rovnaký, ako v posledných 4 zápasoch s Andym, nech už hrá akýmkoľvek štýlom. Problém bude zrejme v tom, že v časoch, kedy dokázal Murrayho ešte porážať, nebol Andy na súčasnej úrovni a naopak, Berdych bol nebezpečnejší hráč, celkom sa mu darilo aj proti Federerovi. Dnes je Andy herne, ale predovšetkým mentálne a skúsenosťami na vrchole a vo všetkých atribútoch je o ten povestný parník pred Berďom, ktorý presne naopak oproti minulosti, proti veľkým hráčom stratil akúkoľvek výhodu, herne je mäkší a psychicky oveľa menej drzý ako v mladosti, čo mu podľa mňa prehráva zápasy s Murrayom a Djokovičom už v šatni. Ináč to už ale nebude, v 31 rokoch ťažko niečo zmení... Napriek tomu tie SF na Grandslamoch ešte zopár uhrať môže a na jeho pomery to bude stále vynikajúci výsledok, takže skôr ako sklamanie z neúčasti vo finále by podľa mňa malo prevažovať spokojnosť so semi, reálne je to totiž jeho strop.
Reagovat
FulnekUltras
S Petrem Čechem si Berďa může podat ruce. Proč přiznávat reálnou barvu, když tzv. pozitivně okecat lze nakonec všechno. A financí i tak dost a dost na několik životů...
Reagovat
Davor1
Čech ale dlhé roky je, alebo teda aspoň bol najužšia svetová špička vo svojom obore, no v tíme mal aj slabšie články, ktoré prirodzene trochu zrážali aj jeho.
Berďa je dlhé roky člen širšej svetovej špičky, k tej najužšej sa ale nikdy nepriblížil, napriek tomu by 99% hráčov dalo hocičo, aby mohli byť v jeho pozícii :-))
Reagovat
FulnekUltras
Extrémně přeplácená širší špička, pozvednutá obranou Chelsea a českou publicitou časem až příliš vysoko nad reálný stav věcí - to ano. Možná mu trochu uškodilo přiznání problémů se zrakem, s tím mohl klidně počkat až po kariéře, i když to narůstající množství hrubic zvláště při centrech a za umělého osvětlení nebo deště už by bylo nápadné dávno. Stejně jako Berďa a Rosa měl štěstí na óbrkrálovsky placenou sportovní pozici, ale to je taky vše. Vlastní chybu nepřiznal nikdy, byť byla do nebe volající - zřejmě v zájmu udržení osobního marketingu. Naštěstí pravda ve sportu vyplouvá na povrch mnohem snadněji než kdekoliv jinde - a hlavně je krásně vidět. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
+1
Reagovat
Mayo
Berdo, vecne fackovany AM co uz no.
Reagovat
Pavol
Spravil vsetko preto aby Berdych prehral. Zakazal Andymu negativne prejavy a bolo vymalovane. Hralo sa v uplnom klude vsetko islo tak ako malo ist podla kurzu 1,11 .
Reagovat
Mantra
2,07 0-3 ... .-)
Reagovat
Mantra
"To je jediná šance, protože když se k těm zápasům nedostanu, tak to pak nebude fungovat. Z druhého kola grandslam nevyhraju," řekl Berdych.
-
No já myslím, že to nedáš ani z finále, pokud nebude mít na Slamu cestu až do finále z hráčů nad top20, tak nevyhraje. Stát se to může, ale pravděpodobnost je mizivá.
Reagovat
svetova.dvojka
na tu jeho "fandící" zlatokopku, už jsme vážně alergičtí, co ona v životě dokázala, od 13 let akorát ukazuje to svoje vychrtlé tělo. Jakou školu vystudovala, kde pracuje, čím vlastně přispěla společnosti, profesionální zlatokopka fuj fuj fuj Berdychu, Berdychu...
Reagovat
smazaný uživatel
Mluv za sebe!
Reagovat
Nola
poznas ju osobne? radsej byt profesionalnou zlatokopkou ako s.acom, co dokaze vlastnu frustraciu ventilovat na anonymnych forach
Reagovat
Herbert_Hoover
Je to její práce a o peníze, dle mě, nemá nouzi nezávisle na Berdychovi, v porovnání se skutečnými zlatokopkami. :)
Reagovat
misa
Uniká mi důvod, proč píšeš na tenisové fórum.
Reagovat
panzer.dragon
hezká holka nemusí nic víc než se ukazovat a být po boku někoho, nemyslim si že je to špatně, hezký holky sou potřeba..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist