Berdych po šesti letech nestačil na Murrayho, v Dubaji končí

1. 3. 2012, 14:41
Aktuality 36
Tomáš Berdych v Dubaji neobhájí loňské semifinále. Český tenista po třech výhrách nad Andym Murraym v řadě na britského tenistu tentokrát nestačil; v duelu se svěřencem Ivana Lendla sice odvrátil šest mečbolů, čtvrtfinálový souboj ale nakonec prohrál 3-6 a 5-7.
Tomáš Berdych

Sedmý hráč světa Tomáš Berdych prohrál s Andym Murraym naposledy v roce 2005 a od té doby si nad svěřencem Ivana Lendla připsal tří vítězství za sebou. Naposledy ho porazil loni, když otočil dramatický zápas v Paříži.

Dobře nezačal český tenista ani dnes. Hned úvodní game ztratil, což rozhodlo o osudu celého setu. Berdych si sice proti Murraymu vypracoval čtyři brejkové příležitosti, méně chybující Brit ale dokázal všechny odvrátit a sadu vyhrál 6-3.

Úvod setu nezachytil Tomáš Berdych ani v následujícím dějství, na ztrátu podání ale tentokrát zareagoval a rychle srovnal krok. Vyrovnaný stav držel až do jedenáctého gamu, v němž rodák z Valašského Meziříčí přišel počtvrté v zápase o servis. Za stavu 6-5 podával Murray na celkové vítězství, o které se ale Berdych rval až do konce. Český tenista odvrátil tři mečboly v řadě a byl blízko vyrovnání, umpire Mohamed Lahyani ale při jeho brejkbolu po vyžádaném Jestřábím oku rozhodl o tom, že by Berdych Murrayho - čárovým rozhodčím špatně posouzené - podání nevrátil, a přisoudil bod Britovi. Rozčilený Berdych i poté dokázal smazat další tři mečboly, sedmou příležitost už ale Murray využil a poprvé v kariéře postoupil v Dubaji do semifinále.

"Přitom zakončení zápasu se mi vždycky dařilo. Zahrál jsem tři výborné servisy a vedl 40:0, pak jsem ale nedal pár prvních podání za sebou a on toho využil. Najednou byla shoda a říkal jsem si, bože, nevyužil jsem tři mečboly," popsal závěr zápasu svěřenec Ivana Lendla, jenž s ním však v Dubaji není.

O to víc mohl Berdycha mrzet sporný moment, ke kterému se po utkání vrátil. "Když se podíváme do pravidel, uvidíme, že když to nebylo jednoznačné eso, tak by se měla výměna opakovat," řekl Berdych. "To jsem taky žádal. (Umpire) řekl, že to nemůže změnit, protože je to jeho rozhodnutí. Co s tím můžu dělat? Ať řekne cokoliv, má pravdu. To je ten problém, protože supervisor by měl být na kurtu a měl by tu situaci posoudit," dodal český tenista.

Zastání se Berdych dočkal u Murrayho, kterému se podobné posuzování nelíbí. "Kvůli takovýmto případům ho (pravidlo) nemám rád. Je špatné, protože záleží jen na rozhodčím, jak to vidí. A oni to pokaždé nevidí tak, jak to vidí hráči," řekl Brit.

Murray se v semifinále utká se světovou jedničkou Srbem Novakem Djokovičem, s nímž po téměř pětihodinové bitvě prohrál v lednu v semifinále Australian Open.

Srbský tenista si dnes po setech 6-1 7-6 poradil s krajanem Jankem Tipsarevičem, jemuž oplatil porážku z loňského Turnaje mistrů. Djokovič tak letos vyhrál i své 10. utkání a míří za čtvrtým dubajským titulem v řadě. 

"Cítím se dobře, ale stále mám co zlepšovat. Zítra to bude velký boj, těším se na něj," řekl Djokovič.

V semifinále turnaje v Dubaji už je po dnešku také jeho čtyřnásobný vítěz Roger Federer. Bývalý nejlepší tenista světa ani napotřetí neztratil set; v zápase, v němž nemusel odvracet žádný brejkbol, porazil Michajla Južného za pouhých 69 minut 6-3 a 6-4 a vylepšil tak svou bilanci s 34. hráčem světa už na 12-0.

"Michajl si vypracoval spoustu šancí, jen dnes neměl svůj den," řekl na adresu soupeře Federer. "Při svém servisu jsem hrál dobře. Myslím, že rychlost zdejších kurtů tomu pomáhá," dodal Švýcar.

Federer se v semifinále už potřetí v této sezoně utká s Juanem Martínem Del Potrem. Právě s třicetiletým Švýcarem Argentinec utrpěl jediné dvě porážky ze svých posledních 18 utkání. V nich si zajistil čtvrtfinále na Australian Open, finále v Rotterdamu a minulý týden triumfoval v Marseille. Dnes Del Potro podruhé během pár dní porazil Jo-Wilfrieda Tsongu, kterému nedaroval jedinů svůj servis a zvítězil 7-6 6-2.

Výsledky - Dubaj (tvrdý povrch, dotace 1,700.475 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Murray (3-Brit.) - Berdych (5-ČR) 6-3 7-5
Federer (2-Švýc.) - Južnyj (Rus.) 6-3 6-4
Djokovič (1-Srb.) - Tipsarevič (7-Srb.) 6-1 7-6(6) 
Del Potro (8-Arg.) - Tsonga (4-Fr.) 7-6(1) 6-2

Semifinálové dvojice: Djokovič - Murray, Del Potro - Federer.

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

36
Přidat komentář
smazaný uživatel
Murray má velkou formu,s tím že Berdych prohraje, se dalo čekat.
Reagovat
smazaný uživatel
Na Maryho nikdy stačit nebude, takže žádné překvápko.
Reagovat
smazaný uživatel
hlavně že mu podal ruku pařáci
Reagovat
smazaný uživatel
Naprosto souhlasím s tím, že Berďa zaváhal. Ne že bych byl zaslepený fanda Berdi, ale z top hráčů, je zrovna Murray ten, na kterého Berdych má. Naopak mu nesedí rychlejší a razantnější hráči jako Nadal, Djok, Tsonga, Tipsa, atd. Jinak kámen úrazu jako vždy jsou Berďovy laciné chyby, a hlavně neschopnost načasovat přechod na síť. Vyžene Murryho ven z kurtu, ten to z problémy vrátí, ale místo toho aby si pro winner došel na síť, tak čeká na míč vzadu, a Murray má tak čas doběhnout zpět. Takhle se na winner Berďa strašně nadře.
Reagovat
tommr
Del Potro jede jako tank. Jsem zvědavej jestli ho v semi zastaví Federer nebo jestli mu to tentokrát Del Potro vrátí za ten Rotterdam ...
Jinak ale Del Potro v tý honbě za bodama dost riskuje - hraje skoro bez přestávky každej týden - Rotterdam, Marseille, Dubai, Indian Wells, Miami - aby zase neskončil s nějakým zraněním ...
Reagovat
Stan_Borowitz
Přesně to samý si říkám taky. No, snad ví, co dělá...
Reagovat
spaniel
Aby porazil Federera,musi mit hodne dobry den a Federer spatny a i tak by to byl vyrovnany 3 setak...
Reagovat
freeteepek
Tak se z toho snaží vytěžit maximum.
Reagovat
gigin
Jak tam dneska Novak tekl v tiebreaku 1:4, tak jsem si včera vzpomněl na to svoje rouhání a hlavně na to tvé připomenutí !! :-))
Reagovat
Fandina
to ale všechno zvládnul ....... Tipsa mu sice trochu pomohl, ale Novak to vlastně měl ve své režii ... úsměv
Reagovat
gigin
jsem to tak nějak cítil, ale v koutku duše, jsem si na tebe myslel :-)) Zítra jsem zvědavý teda.... Ale pevně a jasně - In Nole we trust !!!
Reagovat
Pe3k
Ten druhý set byl asi to nejlepší co dnešní čtvrtfinálové zápasy přinesly. Snad Tsonga a JMDP zvednou laťku trochu výš. Přikládám video pro fandy Nadala.

http://www.youtube.com/watch?v=KBpFIJcFlGo&feature=g-all&context=G24cf53cFAAAAAAAAAAA
Reagovat
tommr
zápas jsem sice neviděl, ale podle komentářů se zdá, že se Tomáš spíš sám vyházel než že by ho Murray nějak přehrál. Škoda takhle propáslý šance na postup - Murray je hratelnej a Tomáš ho měl dát. Ted bude to zaváhání muset napravit v Indian Wells a dojít tam aspon do čtvrtfinále ...
Reagovat
smazaný uživatel
Nad timhle by asi kroutil hlavou sám Berdych. Andy je úplně jiná liga než Berdych to že se mu na nějv posledních zápasech moc nedařilo je jiná věc. Nazvat Berdychovu prohru zaváháním může jen (promiňte že se opět budu opakovat) klasický český vlastenecký fanatik.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ale jestli tim zaváháním tommr nemyslel že je zaváhaní neporazit Andyho v té formě jaké je...
Reagovat
pepin
Nejsem žádny český fanatik, ale nesouhlasím, že by Tomáš dnes byl o tolik horší, aby nemohl vyhrát. Je však také pravdou, že bez prvého servisu se s hráči prvé čtyřky dá hrát těžko. V tom je třeba umění Rogera, že v těžkých chvílích si tím prvním servisem dokáže pomoci. To zatím Tomáš neumí, nebo mu to prostě nejde. A ostatní z toho vyplývá.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně že ho může porazit. Porazit může každý každého, ale napsat, že je zavání, že ho neporazil je trošku moc.
Reagovat
smazaný uživatel
* zaváhání :D
Reagovat
smazaný uživatel
Nooo napsat nekomu bez zavahani z placu, ze je vlastenecky fanatik - vzhledem k tomu, ze jde "jen" o tenis, to je zase na mne trosku moc :D

Pokud to teda nemas tak promyslene jak Rebel Tom, nejdrive si to dvakrat promyslet a potom opravdu jednat...:)
Reagovat
pepin
Já Ti rozumím, já jsem jen vyjádřil názor ke dnešnímu zápasu a za tím, že Tomáš mohl dnes vyhrát si stojím. Zda jej může porážet, nebo jen někdy porazit se nechci vyjadřovat, takový odborník nejsem.
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš dneska rozhodně nemohl vyhrát s tou hrou, jakou předváděl, a na kdyby se nehraje:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nevim co ti na to slušně říct. Tak snad jedině: Děkuju ti za tvůj názor, ale příště si ty moralistický kecy nech od cesty.
Reagovat
tommr
nevím co je na tom fanatickýho když napíšu, že Tomáš zaváhal v zápase se soupeřem, kterýho předtím třikrát za sebou dokázal porazit a kterej podle všech komentářů dneska nehrál v optimální formě a rozhodně nebyl lepší než Tomáš. Taková šance by se měla využívat ...
Něco jinýho je když třeba Tomáš dostane nakládačku jako nedávno v Rotterdamu od Del Potra. V takovým případě se nedá než smutně konstatovat, že soupeř byl prostě ve všech směrech lepší. To ale rozhodně nebyl dnešní případ ...
Reagovat
pepin
Já to respektuji, je to tvůj názor, já mám prostě jiný. Od toho to tady je, aby se diskutovalo.
Reagovat
smazaný uživatel
OK omlouvám se. Přehnal jsem to.
Reagovat
tommr
omluva se přijímá i když se zas tak moc nestalo ...
Reagovat
Heather_Fedex
ze statistik vyplejva, ze nejvic bodu po 2. servisu v tomhle roku vyhral na atp okruhu roger.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ještě aby Murray někoho přehrál! Bohužel Tomáš dneska dělal příliš mnoho chyb a kvůli tomu prohrál. Protože Murray hrál uplnou tužku, vubec se nezměnil a doufam že ho Novak vypráská..
Murray se vůbec nijak nezměnil a hraje pořád tu svoji trapnou hru. Takhle nikdy žádnej grandslam nevyhraje (doufam)
Reagovat
mac.hall
Viděl jsem pár závěrečných balonů zápasu od stavu 5:5 a 40:40 ve druhém setu, ale i z této krátké podívané si troufám říct , že si zápas Tomas klasicky prohrál svými školáckými chybami. Pokud se dostal do hry po servisu Andyho , byl jasně lepší , tlačil ho do defenzívy , ale v rozhodujících okamžicích nesmyslně chyboval. Jasným příkladem takové chyby byl i brejkbol Andyho na 6:5 při servisu Toma. Ve výměně zahnal Béda soupeře ven z kurtu , ten s s maximálním úsilím míč vrátil na polovinu Toma , šlo o jednoduchý míč , který ovšem Tomas nesmyslně trefil do sítě. Stejně hloupě pak vyhodil bekhenden za postranní čáru další snadný míč za stavu 5:6 a nabídl tak Andymu další matchball. Zbytečné byly i jeho protesty proti výroku rozhodčího, který uznal Andymu špatně zahlášený servis jako out za eso, s tím , že by Ho Béďa nevrátil. Myslím , že neměl pravdu, ale rozhodčí svá rozhodnutí nikdy nemění.
Reagovat
smazaný uživatel
A tak to v podstatě probíhalo celý zápas..Tom do toho mače vstoupil roztěkaně a vydrželo mu to po celé dva sety. Dostával Murrayho pod tlak ve výměnách, ale neskutečně to zazdíval nevynucenkami..těch bekhendů vyhozených lacině do autu.. Servis ho taky nepodržel. Jediný, co měl jistý byla hra nad hlavou a další (poslední) klad byla docela bojovnost ve druhém setu..když to nezabalil ani když byl o brejk dole, ani při mečbolech. Andy vskutku nemusel odehrát nic zázračného, stačil mu jeho průměr.
Reagovat
baggik
Krásné je že jsem zápas Berdycha s Murraym neviděl, ale znám jejich hru dostatečně dobře abych si dokázal představit jak to probíhalo a zdejší příspěvky mě v tom jenom utvrzují. Murray brání, brání až získá bod.Berdych útočí, útočí, zahraje pěkné míče ale v rozhodujících momentech dělá spoustu chyb. Sumasumárum ani jeden z těchto dvou hráčů nikdy nevyhraje grandslam, pokud tedy Berdych mentálně nevyzraje a Murray se nestane jiným tenistou. Ale vzhledem k tomu jak dlouho jsou na okruhu tomu moc nevěřím ani u jednoho.
Reagovat
smazaný uživatel
Andy ukázal, co ho dělá velkým hráčem...trpělivost - doběhnuté a přesně zahrané míče, které by většina hráčů již nevrátila...Tomáš nehrál špatně, ale zbytečné chyby a trochu i smůla hráli proti němu...Neviděl jsem summary zápasu, ale za druhý set, který jsem viděl, dal Andy snad jen 2 winnery a Tomáš si zbytečně svými chybami prohrával již dávno vyhrané míče - škoda, mohlo to vypadat i jinak...

Myslím, že na Murryho s přehledem má...méně chybovat a smázne ho:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Smůla... jako pro koho. Andy zde dobře nehraje, ale aspoň to dopadlo, naštěstí ve dvou setech. Snad to v SF bude lepší.
Reagovat
smazaný uživatel
si to dneska bohužel prohrál absolutně sám. Chvílemi hrál fantasticky, dle mého byl celý zápas lepším hráčem, zvlášť v dlouhých výměnách, ale vyházel se v důležitých okamžicích a to z naprosto zbytečných míčů. Murray tam dneska ani nemusel být, 70% výměn, které vyhrál mu Tomáš daroval, ten počet UE byl stašný! Škoda Tome, pojď, příště lépe!
Reagovat
Pe3k
Tak Tomáš měl světlé chvilky, ale díky tomu, že mu nefungoval servis prohrál. Zápas mě moc nebavil, škoda.

Roger zahrál co potřeboval a teď už může jen doufat, že proti němu bude hrát Del Potro, kterého posledně smáznul lehce, kdežto s Tsongou to měl podstatně těžší.

Snad další dva zápasy ukážou zajímavější tenis.

Del Potro v obchodě a rozhovor s Federerem.

http://www.youtube.com/watch?v=puf78VKyqlE&feature=g-all&context=G2d965c0FAAAAAAAABAA

http://www.youtube.com/watch?v=2R6Y4hc8wJU&feature=g-all&context=G2b64204FAAAAAAAAEAA
Reagovat
VlS
jo, byl to pěknej zápas, škoda že servis nechodil aspoň na 60%.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist