Berdych prošel pětisetovou zkouškou, čtvrtfinále s Federerem je na dosah

25. 6. 2010, 21:03
Aktuality 6
WIMBLEDON MUŽI - Tomáš Berdych si uchoval naději na další úspěšný grandslamový turnaj během dvou měsíců. Ve třetím kole Wimbledonu sice českého tenistu v pěti setech potrápil Uzbek Istomin, skvělou formu však Berdych potvrdil postupem do osmifinále. Jediná výhra ho tak dělí od očekávaného souboje s Federerem.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych vydřel postup do osmifinále Wimbledonu. V utkání třetího kola dnes prohrával s Uzbekem Denisem Istominem 1-2 na sety, ale dokázal zápas otočit a vyhrát 6-7 7-6 6-7 6-3 6-4. Stejně jako největší favorité Federer, Nadal či Djokovič už musel v úvodních kolech hrát pětisetový zápas.

Čtyřiadvacetiletý Berdych si čtvrté kolo na trávě v All England Clubu zahraje počtvrté v kariéře. Ve stejné fázi byl loni, v roce 2006 i o rok později, kdy postoupil až do čtvrtfinále, ale dále se zatím nedostal.

Čtvrtek ve Wimbledonu:

Wimbledon čeká bitva hvězdných Belgičanek, Clijstersové s Heninovou

73 minut, 5 her a 0 es: Hrdina Isner den po rekordu nestíhal

Nyní je ale měsíc po semifinále na Roland Garros černým koněm i ve Wimbledonu a zatím očekávání naplňuje.

Sedmdesátý hráč světa Istomin dělal Berdychovi velké problémy. Hrál jistě, dal 78 vítězných míčů a solidně podával. Český daviscupový reprezentant se naopak nedostával k typické nátlakové hře.

První tři sady rozhodovala zkrácena hra. V té první a třetí měl navrch soupeř, druhou získal Berdych, i když v tie-breaku prohrával už 2-4, ale dokázal ho vyhrát poměrem 7-5. Ve třetím dějství přitom ke zkrácené hře vůbec nemuselo dojít, jenže český tenista za stavu 6-5 dva setboly při vlastním podání nevyužil.

Za stavu 1-2 na sety Berdych potvrdil, že se umí s tlakem vyrovnat, udržel vysokou úroveň hry a díky brejkům zbylé dvě sady získal pro sebe.

Berdych nastřílel 34 es, ale proměnil jen tři ze třinácti brejkbolů, a proto ho soupeř tak dlouho trápil. Zápas trval skoro čtyři hodiny, český hráč proměnil esem svůj třetí mečbol.

Dalším soupeřem dvanáctého nasazeného Berdycha bude Němec Daniel Brands, s kterým se utká poprvé v kariéře. 
Brands vyřadil jednatřicátého nasazeného Rumuna Victora Haneska, jenž v pátém setu za stavu 3-0 pro Němce zápas po téměř třech a půl hodinách vzdal.

Dvaadvacetiletý Brands, který figuruje v žebříčku na 98. pozici, přitom prohrál úvodní dva sety v tie-breacích. Pak stejným způsobem získal třetí sadu, v níž odvrátil mečbol a začal otáčet utkání ve svůj prospěch. 

Brands hraje životní turnaj. Dosud hrál na grandslamech jen čtyřikrát a nikdy nepřešel první kolo.

Federer: Mám za sebou těžký týden
Vítěz česko-německého duelu se pak ve čtvrtfinále nejspíš střetne se šestinásobným wimbledonským šampionem Rogerem Federerem. Švýcar až třetí zápas na letošním Wimbledonu zvládl bez ztráty setu. Druhý hráč světa dnes porazil Francouze Arnauda Clémenta 6-2 6-4 6-2.

Hlavního favorita turnaje, který měl v prvním kole namále v souboji s Kolumbijcem Alejandrem Fallou a pak ztratil set s Bozoljačem, vyzve v osmifinále šestnáctý nasazený Rakušan Jürgen Melzer, překvapivý semifinalista z Roland Garros.

Federer tentokrát neměl problémy na cestě za očekávanou výhrou. Čelil jedinému brejkbolu, který odvrátil, zahrál 29 vítězných míčů a udělal jen 12 nevynucených chyb. Když opouštěl centrální dvorec, sklidil ovace vestoje, ale svému výkonu to nepřičítal. 

"Tleskají mi vestoje v 99 procentech zápasů a nezáleží na tom, jak hraju. Asi mě rádi vidí a mají rádi tenis," komentoval reakci fanoušků. "Ale samozřejmě když vyhraju a dostane se mi takové odezvy, zahřeje to u srdce," dodal Federer, kterého potěšilo, že bude mít o víkendu volno. "Mám za sebou těžký týden, ne tak jako Isner s Mahutem, samozřejmě, ale bylo to náročné na hlavu," vrátil se k nepřesvědčivému vstupu do turnaje.

Dobrou formu v All England Clubu potvrzuje Australan Lleyton Hewitt, který v generálce před Wimbledonem na travnatém turnaji v Halle porazil ve finále právě Federera. Šampion londýnského grandslamu z roku 2002 přešel ve třech setech přes Gaela Monfilse, přestože mu Francouz nasázel 21 es.

Hewitt si pochvaloval, že mu nedávná výhra nad Federerem zvedla sebevědomí. "Bylo to skvěle načasované, akorát před Wimbledonem. Utvrdilo mě to v tom, že hraju dobře," uvedl někdejší první hráč světa po svém 101. vítězství na trávě, což z něj dělá nejúspěšnějšího aktivního hráče na tomto povrchu. Federera v Halle zdolal po sérii 15 porážek ve vzájemných zápasech.

Devětadvacetiletý Australan, kterému z lóže fandí těhotná manželka Bec, bude hrát o účast ve čtvrtfinále s třetím nasazeným Novakem Djokovičem. Tomu dnes nedělal žádné problémy španělský antukář Albert Montaňes.

Srb v duelu nečelil žádnému brejkbolu a potvrdil svá předchozí slova, že se zase cítí bezvadně. S Hewittem vyhrál tři ze čtyř soubojů, včetně obou na trávě.

Servis ve 3. kole neztratil ani Andy Roddick, byť čelil sedmi brejkbolům. S Němcem Philippem Kohlschreiberem nasázel 28 es, nedopustil se žádné dvojchyby a radoval se z výhry 7-5 6-7 6-3 6-3. Nyní ho čeká Yen-Hsun Lu z Tchaj-wanu.

- WIMBLEDON (Velká Británie, tráva) -
páteční výsledky mužů (25. 06. 2010)

Dvouhra - 2. kolo:
De Bakker (Niz.) - Isner (23-USA) 6-0 6-3 6-2
Mathieu (Fr.) - Južnyj (13-Rus.) 6-4 2-6 2-6 6-3 6-4

Dvouhra - 3. kolo:
Berdych (12-ČR) - Istomin (Uzb.) 6-7(1) 7-6(5) 6-7(8) 6-3 6-4
Federer (1-Švýc.) - Clément (Fr.) 6-2 6-4 6-2
Djokovič (3-Srb.) - Montaňes (28-Šp.) 6-1 6-4 6-4
Roddick (6-USA) - Kohlschreiber (29-Něm.) 7-5 6-7(5) 6-3 6-3 
Hewitt (15-Austr.) - Monfils (21-Fr.) 6-3 7-6(9) 6-4
Melzer (16-Rak.) - López (22-Šp.) 4-6 6-3 6-2 6-4
Brands (Něm.) - Hanescu (Rum.) 6-7(7) 6-7(3) 7-6(7) 6-3 3-0 skreč H.
Yen-hsun Lu (Tchaj-wan) - Mayer (Něm.) 6-4 6-4 2-1 skreč M.

Čtyřhra - 2. kolo:
Damm/Polášek (ČR/SR) - Čermák/Mertiňák (9-ČR/SR) 6-4 6-4 6-7(7) 4-6 6-3
Lacko/Stachovskij (SR/Ukr.) - Dlouhý/Paes (3-ČR/Indie) 6-3 6-3 5-7 4-6 7-5

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Soares/Su-Wei Hsieh (Braz./Tchaj-wan) - Petzschner/Záhlavová-Strýcová (Něm./ČR) 6-3 4-6 6-4
Gonzalez/Jansová (Mex./Pol.) - Friedl/Hradecká (ČR) 6-3 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

6
Přidat komentář
nando
Tak byla to pekelná zkouška dneska, ale Tomáš obstál, i když výkon nebyl nejlepší a Istomin hrál opravdu skvěle. Ale myslím, že tahle výhra mu posílí sebevědomí!
Reagovat
smazaný uživatel
Taky vám oficiální www str. Wimbledonu připadá tak chaotická a špatně udělaná?
Reagovat
smazaný uživatel
Třeba dodat, že kdyby Istomin takovouto hru konzistentně předváděl po celý rok, jistě by byl hráč první světové dvacítky, či dokonce patnácky.
Reagovat
smazaný uživatel
Tome sice malá zaváhání, napětí jak blázen. Měla jsem z Istomina strach, hral až na malé výpadky až do konce super. Ale vítěz může být jen jeden.Tak ještě 4x,tak nějak podobně a bude to nádhera nesmírná.
Reagovat
smazaný uživatel
Kromě tý hry, kdy Tomáš servíroval na vítězství ve třetím setu, mě nejvíce vytočil jeho forhendový return, kdy dal out z nepříliš nebezpečného Istominova druhého podání za stavu 6:6 v tie-breaku ve třetím setu.

Plus je možné resp. vcelku pravděpodobné, že kdyby Tomáš na začátku prvního setu, kdy se Istomin teprve rozehříval a nehrál ještě až tak kvalitně, využil některý z breakballů, vyvíjel by se zápas jednoznačněji.

Ale pokud si vzpomínám, Istomin tyto míče, kdy mu hrozila ztráta podání, zahrál výtečně.
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych až na pár výjimek (zejm. onu neblahou hru za stavu 6:5 ve třetím setu, kdy podával na vítězství v setu) skvěle podával. Ve čtvrtém i pátem setu svou hru zvedl (zejm. return), zatímco Istomin přece jen poněkud odešel, začal hůře servírovat a více chybovat. Do té doby však hrál velmi dobře, ne nadarmo jej komentároři přirovnávali "k méně rychlému Mečířovi" (za to s nesrovnatelně lepším servisem). Nezřídka vytáhl z rukávu fantastické údery.

No, další kolo s Danielem Brandsem, což je bomber, ale řekl bych, že by to snad měl být přece jen snadnější zápas než s Istominem (ovšem nerad bych to zakřiknul).

Co se týče případného čtvrtfinále s Federerem, kdyby Tomáš servíroval tak jako v drtivé většině dnešního zápasu, má myslím šanci Rogera velmi potrápit.

Na závěr nutno konstatovat, že Berdychův pohyb po trávě není úplně nejlepší, a to je ještě obrovský eufemismus. Pravdou ale je, že Istominovi údery byly často obtížně čitelné, popř. často dokázal zahrát výtečně do Tomášova protipohybu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist