Berdych uspěl a narazí na Davyděnka. Štěpánek podlehl Tsongovi

29. 10. 2008, 18:49
Aktuality 4
ATP MASTERS PAŘÍŽ - Nejlepší český tenista Tomáš Berdych postoupil do třetího kola turnaje série Masters v Paříži. Ve druhém letošním vystoupení v hale Bercy, kde triumfoval v roce 2005, porazil Stanislase Wawrinku ze Švýcarska. Naopak druhý Čech Radek Štěpánek dohrál, když v duelu s domácím Tsongou neudržel vedení 1-0 na sety.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych na turnaji v Paříži, kde před třemi lety triumfoval, zakončuje sezonu. Po výhře nad Američanem Gineprim dnes zvládl i střetnutí se Stanislasem Wawrinkou a vyrovnal tak výkon z loňského roku, kdy hrál rovněž 3. kolo.

"Od začátku bylo všechno bez problémů. Bylo to dobré utkání s dobrým koncem," řekl Berdych v rozhovoru pro ČTK.

Soupeři měl co vracet, Wawrinka ho totiž letos vyřadil na turnaji Masters v Indian Wells. "Tehdy to vypadalo, že vyhraju, ale nepodařilo se mi to dotáhnout do konce. Jsem rád, že jsem mu to mohl tady vrátit," dodal rodák z Valašského Meziříčí.

V boji o čtvrtfinálovou účast ho ve čtvrtek čeká jeden z jeho nejméně oblíbených soupeřů, Rus Nikolaj Davyděnko. Prohrál s ním všech sedm vzájemných zápasů, z nichž nejvyrovnanější byl ten v dubnovém čtvrtfinále Davis Cupu v Moskvě. Berdych tam tehdy Davyděnka dotáhl až do pátého setu, ale pak špatně došlápl a výron kotníku zmařil veškeré naděje.

"Mám mu hodně co vracet," uvedl Berdych. "Letos a vlastně celou moji kariéru je to pro mě hodně nepříjemný soupeř. Bylo by hezké ho tady na konci roku porazit a jít dál," přidal.

Narozdíl od Berdycha se s turnajem v Paříži loučí druhý český tenista Radek Štěpánek. Finalista z haly Bercy z roku 2004 dnes nakupil osm dvojchyb a po setech 6-3 4-6 4-6 v bouřlivém prostředí podlehl domácímu Jo-Wilfriedu Tsongovi.

Štěpánek sice vyhrál první set, ovšem soupeř dokázal vyrovnat. Devětadvacetiletý rodák z Karviné se v rozhodujícím dramatickém dějství dostal do brejku, ale náskok neudržel. Jako rozhodující se ukázal být šestý game. V něm se domácí tenista dostal do roztržky s rozhodčím, nicméně to Tsongu paradoxně nakoplo: předvedl několik skvělých úderů, z posledních pěti gamů vyhrál čtyři a může dál usilovat o postup do Šanghaje.

Francouzský tenista se zítra v repríze melbournského finále utká se Srbem Djokovičem. Odvetu za Australian Open už má však Tsonga úspěšně za sebou - před měsícem ve finále turnaje v Bangoku vyhrál a získal svůj první titul.

Tsonga stejně jako krajan Simon, jenž si dnes poradil s Andrejevem, dál bojuje o účast na Turnaji mistrů. Naopak Wawrinka a Španěl Ferrer se dnešními neúspěchy o šanci dostat se do Šanghaje zcela připravili.

V teoretické naději zůstává Američan James Blake. Jedenáctý hráč světa dnes po téměř dvouhodinové bitvě udolal Itala Simone Bolelliho 6-7 6-3 6-4. Pokud ovšem na Turnaj mistrů chce, musí se v Paříži dostat minimálně do finále.

Nadal i Federer zahájili vítězně
Vstup do turnaje zvládla bez větších potíží světová jednička. Španěl Rafael Nadal letos už potřetí narazil na Francouze Florenta Serru a ani dnes svému soupeři nedal šanci. Domácí tenista si sice na začátku druhé sady vytvořil jeden brejkbol, ovšem využít ho nedokázal a za hodinu a čtrnáct minut favoritovi podlehl 2-6 4-6. Nadala ve čtvrtek čeká další Francouz Gael Monfils.

Nezaváhal ani Roger Federer. Druhý hráč světa dnes Robinu Söderlingovi nasázel 10 es a po setech 6-4 7-6 vyhrál i osmý vzájemný souboj. Švýcar nečelil žádnému brejkbolu a vyhrál už šestnácté z posledních sedmnácti utkání. Zítra narazí na Chorvata Ciliče.

Ve večerním zápase uspěla i světová čtyřka Andy Murray. Britský tenista měl v zápase se Samem Querreym problémy jen v úvodu zápasu, kdy hned ztratil své podání. Rychle se ale dostal do tempa a Američana porazil i ve třetím vzájemném střetnutí, tentokrát 6-2 6-4. O postup do čtvrtfinále si zahraje s patnáctým nasazeným Španělem Verdascem. 

ATP MASTERS PAŘÍŽ (Francie, hala, 2.270.000 eur) - středeční výsledky:

Dvouhra - 2. kolo:
Nalbandian (8-Arg.) - Kiefer (Něm.) 7-6(5) 6-3
Kohlschreiber (Něm.) - Ferrer (5-Šp.) 6-3 6-2
Čilič (Chorv.) - Granollers (Šp.) 6-4 7-6(2)
Davyděnko (6-Rus.) - Ljubičič (Chor.) 7-6(5) 7-5
doplněno:
Berdych (ČR) - Wawrinka (12-Švýc.) 6-3 7-5
Tsonga (15-Fr.) - Štěpánek (ČR) 3-6 6-4 6-4
Nadal (1-Šp.) - Serra (Fr.) 6-2 6-4
Blake (11-USA) - Bolelli (It.) 6-7(10) 6-3 6-4
Federer (2-Švýc.) - Söderling (Švéd.) 6-4 7-6(7)
Murray (4-Brit.) - Querrey (USA) 6-2 6-4

Čtyřhra - 1. kolo:
Vízner/J. Murray (ČR/Brit.) - Čilič, Mirnyj (Chorv./Běl.) 6-2 6-7(5) 10-8
Melo/Sa (Braz.) - Dlouhý/Paes (ČR/Ind.) 6-3 6-2

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

4
Přidat komentář
skott
Pravda, Roger sice nemusel celit brejkbolum, ale zachranoval dokonce v tie breaku dva setboly.Z toho jeden pri servisu Soderlinga, ovsem Robin ho forehandem totalne zazdil...
Reagovat
skott
Tsonga - Stepanek zatim jednoznacne nejlepsi utkani az dosud.Radek byl vyborny na siti, ale to co predvadel za udery Tsunami Tsonga na konci 3.setu uz nemohl stihat.Rozhodci ho opravou carovych vyhecoval ke skvelemu vykonu a divaci udelali atmosferu jak na Davic Cupu.
Reagovat
smazaný uživatel
U Štěpánka je normální, že koncovky vyrovnaných zápasů nezvládá a dneska to akorát potvrdil, protože to bylo jednoznačně rozehraný na výhru. Bohužel,sezona pro něj tímto skončila. :-( )-:
Reagovat
skott
jj, ale jak ho Tsonga brejknul zpatky ve tretim uz nemel sanci...Navic 8 dvojchyb, z toho vetsina v poslednim setu a dve dokonce pri brejkbolech mu urcite taky nepomohly
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist