Berdych v Dauhá porazil Tsongu, o finále si zahraje s Murraym

5. 1. 2017, 21:34
Aktuality 33
ATP DAUHÁ - Tomáš Berdych po svém zatím nejlepším výkonu v sezoně porazil 7-5 6-3 Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu a v Dauhá postoupil třetí rok po sobě do semifinále. V něm vyzve světovou jedničku Andyho Murrayho.
Tomáš Berdych

Na exhibici v Abú Dhabí se mu nedařilo, na svém prvním turnaji sezony 2017 však Tomáš Berdych podává čím dál lepší výkony. Ten nejlepší předvedl dnes proti Jo-Wilfriedu Tsongovi, kterému oplatil porážku z minulého týdne a vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 9-4.

Ve vyrovnaném prvním setu se Berdych dostal k prvním brejkolům až za stavu 6-5, ale druhý využil a ujal se vedení. Zvládnutá koncovka mu dodala sebevědomí do další sady, v níž si vypracoval náskok 4-1, o který už nepřišel.

Statistiky zápasu
Berdych - Tsonga
9 esa 6
1 dvojchyby 0
60 % 1. podání 'in' 62 %
76 % úsp. 1. podání 78 %
56 % úsp. 2. podání 55 %
31 winnery 21
16 nevyn. chyby 17
12/24 hra na síti 10/14
2/3 brejkboly 0/7
čas: 1:30

Ovšem souboj dvou jednatřicetiletých tenistů měl problém ukončit. V poslední hře, která trvala čtvrt hodiny (šestinu celého duelu) a divákům nabídla nejlepší tenis, musel odvracet čtyři brejkboly a sám využil především vinou skvělé hry soupeře až sedmý mečbol. 

"Byl to těžký a těsný zápas. Hlavně ten poslední game byl hodně vyrovnaný, Jo do něj dal úplně všechno, neměl jsem to vůbec lehké. Oba jsme hráli dobře a nedělali jsme moc laciných chyb," komentoval desátý hráč světa Berdych duel se světovou dvanáctkou. 

"Rozhodně jsem teď spokojený. Ale vždycky doufám, že můžu hrát ještě lépe," pokračoval svěřenec Gorana Ivaniševiče. "Snažím se teď ve své hře změnit pár věcí a na kurtu to dávám dohromady. Jsem rád, že jsem dnes vyhrál a čeká mě další zápas. To je vždy nejlepší trénink," dodal rodák z Valašského Meziříčí.



Do semifinále turnaje v Dauhá postoupil třetí rok po sobě. Předloni v něm uspěl a prohrál až ve finále s Davidem Ferrerem, před rokem nestačil na Novaka Djokoviče. I letos v boji o finále narazí na světovou jedničku, tentokrát však na Andyho Murrayho.

S o dva roky mladším Britem prohrává ve vzájemné bilanci 6-10, Naposledy ho porazil v srpnu 2013, od té doby Berdych prohrál šestkrát v řadě a v posledních pěti duelech neuhrál dokonce ani set.

"Věřím, že můžu uspět. Co pro mě může být větší výzva, než hrát proti nejlepšímu hráči na světě. Budu se snažit předvést svůj nejlepší výkon a pak se uvidí. Jen doufám, že bude trochu teplejší počasí, než dnes. Pak by to mohl být dobrý zápas," uvedl Berdych.

Statistiky zápasu
Murray - Almagro
5 esa 3
3 dvojchyby 4
65 % 1. podání 'in' 49 %
67 % úsp. 1. podání 68 %
61 % úsp. 2. podání 47 %
24 winnery 32
18 nevyn. chyby 44
8/12 hra na síti 16/25
3/12 brejkboly 2/5
čas: 2:09

Murray dnes sice prodloužil svou neporazitelnost v soutěžních zápasech už na 27 zápasů, v novém roce ale zatím nepředvádí nikterak oslnivé výkony. Už na exhibici v Abú Dhabí podlehl Goffinovi a k ideálu má daleko i v Dauhá. Poslední dva duely vyhrál až po více než dvou hodinách boje, po včerejším boji s Geraldem Melzerem se na výhru nadřel i proti Nicolasi Almagrovi, jehož zdolal 7-6 7-5.

"Mám za sebou těžký zápas. Byly to dva vyrovnané sety. Nico hrál skvěle, hodně riskoval. Dnes jsou tu dost náročné podmínky, hodně foukalo a bylo těžké se dostat do rytmu," komentoval vítěz turnaj z let 2008 a 2009 Murray, který na své hře našel i pozitiva.

"Hlavně jsem dobře podával, s tím mohu být celkem spokojený. Uhrál jsem dost míčků po druhé servisu, což mi dost pomohlo," dodal trojnásobný grandslamový šampion.

 

• ATP 250 DAUHÁ •
Katar, tv. povrch, 1.334.000 dolarů
čtvrteční výsledky (05. 01. 2017)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Berdych (3-ČR) - Tsonga (5-Fr.) 7-5 6-3
Djokovič (2-Srb.) - Štěpánek (ČR) 6-3 6-3
Murray (1-Brit.) - Almagro (Šp.) 7-6(4) 7-5
Verdasco (Šp.) - Karlovič (6-Chorv.) 6-2 7-5
• Čtyřhra - semifinále •
Pospisil/Štěpánek (3-Kan./ČR) - Almagro/Verdasco (Šp.) bez boje
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

33
Přidat komentář
Mayo
Berda ma dnes šancu preklznut do finále. Murray hra dost biedne. V druhom zápase jasná záležitosť favorita.
Reagovat
tommr
proti Tomášovi ale bude určitě hrát jako o život ... :(
Reagovat
Mayo
Uz tam neni Valverdu
Reagovat
tommr
to nehraje žádnou roli ...
Reagovat
Frick
https://twitter.com/tomasberdych
Reagovat
kada.tom
Tomáš hrál dneska fakt dobře. Jsem zvědav, co zítra, když bude hrát se světovou jedničkou. Naposledy Tomáš Andyho notně potrápil. Fakt jsem zvědav, myslím, že Tomáš nemusí být úplně bez šance :-)

Nicméně přeju si, aby Andy vyhrál ... ne zítřejší zápas, ale celý turnaj :-)
Reagovat
kmotr
..taktak Berdych je Berdych Dnes pouze oplatil Tsongovi porážku z prosince Andy se dnes udržoval v zápasovémm tempu na zítřek
Reagovat
Fandina
tady je to pan Berdych
Reagovat
Fandina
a úsměv
Reagovat
Fandina
Koukám na záznam a vedle Ester je nějaká holčička. A také je tam Goran. Tak to je fajn a bylo by super, kdyby se Berďovi podařilo porazit Andyho. Byly doby, kdy to na něj uměl z těch před ním na žebříčku nejlépe.
Reagovat
gigin
Posledních šest zápasů s ním hukl. Poslední win Cinci 2013.
Reagovat
Fandina
Proto píšu, že byly doby. Zjistit jaké kdo má H2H není problém.
Reagovat
gigin
Tak promiň. Už to nikdy neudělám. Já jen, že Můra je teď úplně někde jinde, to je vše.
Reagovat
Fandina
Nemusíš se omlouvat, to je tvoje věc co píšeš.
Reagovat
Haitik
Viděl jsem jen poslední gem a celkem cajk, zábavnej gem.. :D
Reagovat
jackiec
berdych zůstane berdychem, zítra se vyháže na skotské hlavě a na AO maximum čtvrtfinále, na 3 sety skota ani balkánce ani řiťolezce neporazí takže bude vše při starém
Reagovat
FulnekUltras
snad řiťohraba oder??? ;)
Reagovat
mahycek
Porod to byl, ale Tomáš nemá splněno, zítra světovou jedničku porazí, Andy je jednička, na papíře a to bude jeho balvan, v této sezoně. Neustojí svojí pozici.
Reagovat
FulnekUltras
uvidíme - Skot horal není Angličan z nížiny
Reagovat
VlS
Tomáši
Reagovat
turista
Ano. Berďa výborně!
Reagovat
George_Renel
Tomáš má splněno. Dnes hrál velmi dobře, konec byl oboustranně excelentní.
Reagovat
tommr
ta poslední hra, která trvala celou věčnost byla fantastická - Tomáš proměnil až sedmej mečbol a musel čelit 4 brejkbolům. Přitom se nedá říct, že by v ní Tomáš dělal nějaký velký chyby. Tsonga se ale rozehrál k neuvěřitelnýmu výkonu a předváděl tam neskutečný věci. Ještě štěstí, že takhle nehrál celej zápas ... :)
Jinak se dneska opět ukázalo, že Tomáš na Tsongu umí a věří si proti němu. Tsonga a Monfils jsou ted jediný hráči z top-20, který Tomáš dokáže s přehledem porážet ... :)
Reagovat
FulnekUltras
sebedůvěra v tenise je víc než všechny nadrilované údery
Reagovat
Fandina
Na druhou stranu, mnoho sebevědomých tenistů když neumí podání nebo nedoběhnou míč, tak je jim sebevědomí k ničemu.
Reagovat
FulnekUltras
tak to se top100 zase tolik netýká ;)
Reagovat
Fandina
V top 100 si snad věří každý ne? Ale třeba Karlovic je na tom dobře s podáním. Andy je excelentní na returnu, Nole je celkově tenisově top. Jistě, hlava dělá hodně, ale nestačí to.
Reagovat
FulnekUltras
u Berdi h2h dělá extra hodně - ale uvidíme hlavně na AO - jestli to má někde vyjít, nemá tam už cenu moc dlouho mrhat ;)
Reagovat
Fandina
Samozřejmě, Berďa je trochu konzerva, ale sám ví nejlépe, že když chce výš nebo GS, musí porazit i těch pár, co s nimi má negativní H2.
Reagovat
Kytka
Proměnil sice až sedmý mečbol, ale Murray včera proti Melzerovi až devátý. A to je Tsonga mnohem lepší hráč než Melzer.
Reagovat
smazaný uživatel
Porod to sice byl ale Tsonga už hrál na riziko a vycházelo mu to.tomas naprosto perfektně odpodavany zápas i poslední gem což už jsem sakra dlouho nezažil!Nesesypal se psychicky velice povedený zápas s minimem chyb s perfektním servisem.ten Return by chtělo zlepšit.
Reagovat
Bloody13
Tomášův servis dneska výbornej, pohyb bleskovej a několik výměn exkluzivních. Jako jeho vizitku pro následující AO to rozhodně beru.
Reagovat
smazaný uživatel
ten poslední gem zas porod
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist