Berdych vstup do sezony nezvládl, v Dauhá podlehl Struffovi

2. 1. 2018, 18:53
Aktuality 28
ATP DAUHÁ - Tomáš Berdych po čtyřech letech nezvládl svůj první zápas nové sezony. V katarském Dauhá třetí nasazený Čech nestačil na 53. hráče světa Němce Jana-Lennarda Struffa, kterému podlehl v tie-breaku třetího setu a neobhájí tak loňské semifinále.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych má za sebou svou dosud nejhorší sezonu. Kvůli přetrvávajícím bolestem zad vynechal poslední dva turnaje a v žebříčku se dlouhé roky stabilní hráč Top 10 postupně propadl na 19. místo.

A ideálně nezačal ani rok 2018. V katarském Dauhá, kde v posledních třech letech nechyběl v semifinále a skončil vždy až na raketě elitního soupeře, ztroskotal hned v prvním kole na raketě 53. hráče světa Jana-Lennarda Stuffa.

Dvaatřicetiletý Berdych vstoupil do utkání ztrátou podání a manko už v úvodním setu nesmazal. Ve druhé sadě ale o pět let mladšímu soupeři šanci k brejku nenabídl a po půlhodině vyrovnal.

V rozhodujícím setu přišel Berdych jako první o servis a prohrával 2-4, dokázal ale okamžitě zareagovat a vynutil si tie-break. V něm německý sok proměnil druhý mečbol a Berdychovi oplatil porážku z loňského Roland Garros.

"Tahle výhra pro mě moc znamená. Člověk se vrací po delší pauze do zápasového rytmu, takže taková výhra mi může jenom pomoct. Hrál jsem agresivně, což byl klíč k úspěchu. V závěru jsem to ustál psychicky," pochvaloval si Struff.

Ten ve druhém kole narazí na Francouze Gaëla Monfilse, který dnes odehrál první zápas od loňského US Open, po němž léčil zranění pravého kolena. Trojnásobný finalista ve svém prvním utkání po čtyřech měsících zdolal 6-3 3-6 6-4 Itala Paola Lorenziho a vedení ve vzájemné bilanci tak zvýšil na 3-0.


Slabé obsazení, zaváhání papírových favoritů
26. ročník Qatar Open, které v minulosti vyhráli Boris Becker, Stefan Edberg, Petr Korda, Jim Courier, Roger Federer, Andy Murray, Rafael Nadal či Novak Djokovič, má zřejmě nejslabší obsazení ve své historii. Dvojnásobný obhájce titulu Srb Djokovič se před pár dny odhlásil kvůli nedoléčenému zranění lokte, šampion z roku 2012 Francouz Jo-Wilfried Tsonga se omluvil kvůli bolestem zápěstí. 

A navíc už v prvním kole skončili tři ze tří nejvýše nasazených hráčů, neboť kromě Berdycha dnes vypadli i desátý hráč světa Španěl Pablo Carreño-Busta a jeho krajan Albert Ramos.

Carreño, který po životní sezoně navazuje na trápení z konce minulého roku, dnes podlehl 7-5 2-6 6-7 Chorvatu Bornu Čoričovi, přestože ve třetím setu dvakrát podával na vítězství a v tie-breaku měl tři mečboly. Od postupu do čtvrtfinále US Open tak prohrál už 12 z 13 zápasů.

Ramos ve večerním duelu vedl nad Argentincem Guidou Pellou v rozhodujícím setu 5-3, ale náskok brejku neudržel a prohrál 6-2 5-7 5-7.

• ATP 250 DAUHÁ •
Katar, tv. povrch, 1.386.665 dolarů
středeční výsledky (02. 01. 2017)
• Dvouhra - 1. kolo •
Struff (Něm.) - Berdych (3-ČR) 6-4 1-6 7-6(4)
Čorič (Chorv.) - Carreňo (2-Šp.) 5-7 6-2 7-6(8)
Pella (Arg.) - Ramos (4-Šp.) 2-6 7-5 7-5
Gasquet (5-Fr.) - Estrella (Dom. rep.) 6-0 6-2
Gojowczyk (Něm.) - Krajinovič (6-Srb.) 6-4 6-1
F. López (8-Šp.) - García-López (Šp.) 6-4 5-7 7-6(3)
Bašič (Bos.) - Haider-Maurer (Rak.) 6-4 6-3
Berrettini (It.) - Troicki (Srb.) 4-6 7-6(5) 6-4
Bedene (Slovin.) - Džazírí (Tun.) 7-5 6-1
Travaglia (It.) - Mutawa (Kat.) 6-1 6-2
Monfils (Fr.) - Lorenzi (It.) 6-3 3-6 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

28
Přidat komentář
r176
Tomu říkám brutální útok na Top 10 :-)))))))))))
Reagovat
Krisboy
Říkal přece, že půjde po velkých turnajích, tak se přece neptřetrhne na ňáký dvěstěpadesátce, né? :D
Reagovat
r176
aha takže na podzim bude hlavní hvězdou v Milovicích na futures? :-))))))
Reagovat
Krisboy
Pokud projde kvalifikací...proč ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš jasně potvrdil letošní útok na grandslamový turnaj. Uhrál set s Honzou-Lenkou Strupem a to prostě je velkej úspěch. Federer s Nadalem tuší, že budou na AO do počtu.
A zdravím tímto EllNina
Reagovat
Lunej..
Vtipny jak sam autor:P jen blazen si mysli, ze Tomas zazrakem bude kazdeho porazet, takze tvuj radoby humor je mimo.
Reagovat
smazaný uživatel
:-D krutá realita madam
Reagovat
Lunej..
Ja s ni nemam problem. Jen jsem se pousmala nad tvym srovnanim Tomovy a Jirkovy hry. Asi budes dalsi z velkych odborniku, to je pro me jiny level, sire:)
Reagovat
smazaný uživatel
J-Gat se tady vyrojil někdy na podzim, ale je to jen jeden z Frickových klonů.
Ignor = pokoj :-)
Soustřeď se na Simču, Lunej, ne na troly :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ale Lunej :-) to bylo spis nadnesene :-) vsak me znas :-)
Reagovat
Lunej..
Jj nekoho mi pripominas:)
Reagovat
smazaný uživatel
a ten to presne je! :D
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Jezisi, ja tak vysoko jo? to snad ani nemuselo bejt kamarade :-)
Reagovat
Fandina
Co se dá dělat. Tak snad další zápas se Berďovi povede.
Reagovat
peggy
Moc Nemci vyhru preji.Pane Berdych co to a jsou tam penizky.Jo je Vam vsem tricet budete muset zit z uspor a drobne reklamy, treba pastiky.
Reagovat
Fandina
Jj, tenisový věk je neúprosný, třicet je už hodně, ale o Berďulku se nebojím, je šikovný. Také bych ráda udělala nějakou reklamu na pištiky, ale pochybuji, že by někdo o mně stál.
Reagovat
Patri.k
Berdych nám vyhasíná
Reagovat
misa
Letos má 33 a Federer je na světě jenom jeden.
Reagovat
EllNino
je to tak no, nikdo nemládnem ...
Reagovat
Lunej..
+1
Reagovat
smazaný uživatel
Bohu dík.
Reagovat
smazaný uživatel
:DD
Reagovat
Kytka
Taky jsem si to to říkala.
Reagovat
George_Renel
Nutno přiznat, že až na ten výpadek v 2. setu hrál Němec více než dobře. Tomášovi scházela jistota. Ale porovnám-li jeho prohru s Veselého, je v tom stále nebetyčný rozdíl. Nikoho lepšího ještě dlouho mít nebudeme, tak doufejme, že se Tomáš ještě zvedne.
Reagovat
Lunej..
Jj, presne, Struff si na Toma veril a jeho obcasny SV a hra na saku byla ucinna, Tom klasicky na BL a kdyz sel k siti, byl hned prohozen.
Reagovat
Kytka
Tak doufám, že ještě něco uhraje. Jinak můžeme koukat jen na ženy. Nebo si vybrat nějakého oblíbence ne z řad Čechů. Mám ráda Noleho, s tím to vypadá bledě. Celkem ráda koukám na Rogera. tak aspoň to.
Reagovat
Kytka
Ale na Tomovi byl vidět herní výpadek, zejména v prvním setu, časté chyby,
pomalejší než dřív. Servis moc nešel. Pak se trochu chytil. měl by si zahrát před AO aspoň nějakou exhibici, aby se trochu rozjel. A nabrat sebevědomí by potřeboval. Tohle mu nepomohlo asi.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist