Berdych zvládl drama, v premiéře na trávě odvracel mečboly

7. 6. 2011, 20:50
Aktuality 34
ATP HALLE - V prvním utkání na trávě od loňského finále ve Wimbledonu se Tomáš Berdych pořádně zapotil. V německém Halle proti Belgičanu Bemelmansovi čelil čtyřem mečbolům, než nakonec po dramatickém rozuzlení druhé sady zvítězil 5-7 7-6 6-4. O čtvrtfinále si Berdych zahraje s krajanem Hernychem.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych má za sebou nešťastné vystoupení na French Open, kde jako obhájce titulu vypadl už v prvním kole, byť s francouzským outsiderem Robertem vedl 2-0 na sety a měl mečbol.

Po vyčistění hlavy a nabrání sil doma v Česku se vydal na turnaj v Halle, kde se na místní trávě připravuje na obhajobu loňského finále ve Wimbledonu. Pětadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí je po odhlášení Švýcara Federera největším papírovým favoritem na zopakování triumfu z roku 2007, ale už v prvním kole byl blízko druhé senzační porážce v řadě. 

Český tenista se v prvním letošním zápase na zeleném pažitu utkal s Rubenem Bemelmansem, jenž už na trávě hrál minulý týden challenger v Nottinghamu a v Halle se úspěšně rozehrál v kvalifikaci. Duel se od úvodu nesl v režii silných servisů, ale zatímco Berdych v první sadě nevyužil tři brejkboly, soupeř v 11. hře udeřil a ujal se překvapivého vedení. 

Ve druhém setu si žádný z aktérů utkání nevypracoval jediný brejkbol, a tak následoval tie-break, který nabídl dramatickou koncovku. Třiadvacetiletý Bemelmans, 169. hráč světa, byl krůček od první výhry nad hráčem Top 10, jenže nevyužil ani jeden ze čtyř mečbolů. Druhý světová sedmička Berdych odvrátil s potvrzením 'Jestřábího oka' odvážným vítězným úderem na lajnu, čtvrtý pro změnu útokem na síť a nakonec při svém prvním setbolu po vydařeném returnu svého soka donutil chybovat. 

Druhý nasazený Berdych se viditelně dostal 'na koně' a hned v úvodní hře rozhodujícího dějství poprvé v utkání levorukému Bemelmansovi sebral servis. I když už žádnou z dalších příležitostí k brejku nevyužil, sám ve čtyřech gamech na servisu ztratil jen dva fiftýny a zápas po dvou hodinách a 15 minutách ukončil 10. esem.

"Pořád jsem věřil, že můžu vyhrát, jinak by to nešlo. Rozhodly zkušenosti. Snažil jsem se bojovat do posledního míčku, nedarovat mu jediný bod, protože vím, jak těžké je zápas ukončit," řekl Berdych. Český hráč před turnajem trénoval ve vypůjčených věcech od krajana Martina Štěpánka, který koučuje Chorvata Ivana Dodiga, protože jeho ztracený kufr dorazil až v pondělí. "Teď už může být jenom lépe," smál se Berdych.

O postup do čtvrtfinále se utká s krajanem Janem Hernychem, s nímž dosud ve čtyřech vzájemných soubojích neztratil ani set. Paradoxem je, že i třetí setkání českých tenistů na okruhu ATP se odehraje na trávě.

Postupují i další nasazení
Úspěšný debut v Halle má za sebou Gael Monfils. Francouzský tenista, který turnaj začal jako světová osmička (nejlepší umístění v kariéře), porazil i s pomocí 14 es za necelou hodinu krajana Florenta Serru.

Problémy nepřipustil ani potencionální Berdychův čtvrtfinálový soupeř Victor Troicki. Pátý nasazený Srb v souboji s domácím Mishou Zverevem po svém podání ztratil pouhých osm fiftůnů a soupeře zničil ve dvou setech.

V postup do druhého letošního finále na domácí půdě doufá Florian Mayer. Němec, jenž nedávno v Mnichově podlehl v boji o titul Davyděnkovi, dnes přežil 20 es z rakety krajana Dustina Browna a v bleskovém třísetovém zápase krátkých výměn vyhrál za 79 minut 7-6 2-6 6-3.

"Vítězství bylo jedinou důležitou věcí, věděl jsem, že by nemuselo být snadné ho porazit. V prvních dvou setech mi nedal žádnou šanci, má opravdu skvělý servis, hrál velmi dobře," komentoval Mayer.

Skvěle zvládl premiéru v hlavní soutěži turnaje na trávě objev letošní sezony Milos Raonic. Dvacetiletý Kanaďan smetl Španěla Pabla Andújara hladce 6-1 6-3 a čeká ho domácí Kamke.

Po více než roční pauze zaviněné operací kyčle se na kurty vrací Tommy Haas. Comeback si odbyl na French Open, výhry se ale nedočkal ani v Halle, kde předloni po finálovém skalpu Djokoviče překvapivě triumfoval. Dnes podlehl ve třech setech Italu Andreasi Seppimu.

"Jsem docela spokojený s tím, jak mi to dnes s publikem v zádech šlo. Odvrátil jsem mečbol, vyhrál set a ve třetím setu jsem vedl 2-0. Ale až moc jsem chtěl vyhrát, nedařilo se mi na podání a bylo po zápase," řekla třiatřicetiletá bývalá světová dvojka.

- ATP 250 HALLE (Německo, tráva, 750.000 eur) -
úterní výsledky (07. 06. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Berdych (2-ČR) - Bemelmans (Belg.) 5-7 7-6(8) 6-4
Monfils (3-Fr.) - Serra (Fr.) 6-4 6-3
Troicki (5-Srb.) - Zverev (Něm.) 6-2 6-3
Mayer (6-Něm.) - Brown (Něm.) 7-6(6) 2-6 6-3
Raonic (8-Kan.) - Andújar (Šp.) 6-3 6-1
Petzschner - Meffert (oba Něm.) 6-2 7-6(5)
Gimeno (Šp.) - Golubjov (Kaz.) 1-6 7-6(5) 6-2
Seppi (It.) - Haas (Něm.) 6-2 6-7(6) 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

34
Přidat komentář
smazaný uživatel
paráda Hradecká hraje v nothinghamu. to sem ani nevěděl.ale dobře dělá.
Reagovat
smazaný uživatel
Proč? Nebylo by lepší, kdyby se svým postavením na žebř. WTA hrála v Birminghamu a ne na pouhém challengeru (byť nejvyšší kategorie -- 100 K)?
Reagovat
smazaný uživatel
bude lepší když ten turnaj vyhraje než aby vypadla ve 3 kola WTA
Reagovat
smazaný uživatel
Tome, Tome...jde to s tebou z kopce :(
Reagovat
smazaný uživatel
Navíc myslím že ty Matchpointy byly jen 3 a ne 4.
Reagovat
smazaný uživatel
každopadně výkonnostně je Berdych někde kolem 30. místa
Reagovat
smazaný uživatel
A kdo všichni jsou tedy před ním -- "výkonnostně"? Dokázal bys je i vyjmenovat? Patří do té množiny např. Melzer nebo Florian Mayer?
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mě patří před něj už jen Monfils, Gasquet a Del Potro.
Reagovat
smazaný uživatel
a almagro, wawrinka, tsonga, raonic a 10 dalších
Reagovat
smazaný uživatel
Almagro možná -- na antuce. Na trávě a na betonu nikoliv. Wawrinka sice Tomáše letos dvakrát porazil (po druhé ale "iba - iba"), ale jinak nechápu, v čem by jako jeho výkonnost měla být vyšší; v "Race" je 11. se ztrátou 320 bodů na Berdycha. Letos dokázal prohrát např. s Chelou, Granollersem, Garcia-Lopezem či Dustinem Brownem a nyní trávě s Wardem. Řekl bych, že jsou zcela srovnatelní.

Tsonga? V "Race" zatím 24., na Tomáše ztrácí 730 bodů.
Reagovat
smazaný uživatel
A Raonic měl mimořádně dobré obodbí od AO po (dejme tomu) IW, ale od té doby nic moc.
Reagovat
rib
Tak dnes jsem sledovala i Lucii i Tomáše, tolik nervů už jsem dlouho nezažila. Ale naštěstí vše dobře dopadlo, tak gratuluji! Snad se Tomáš koukne, že zkrátka když jde při úderu od míče, zázraky se prostě nestanou a míč je v háji... Když se začal ve třetí sadě líp hýbat, hned to bylo znát. Tak Tome DO TOHO, DO TOHO :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
šafářová má los že by měla jít do finale. ale to by musela začít pořádně hrát. Ona má v sobě ohromný potenciál ale dnes to byla tragédie.
Reagovat
smazaný uživatel
No, každopádně je to první zápas zhruba po roce, co Tomáš berdych otočil. To by mu mohlo dodat nějaké sebevědomí.

I když je pradva, že ten tiebreak vyhál dost se štěstím; kdyby soupeř při svém mečbolu za stavu 6:5 v tiebreaku dal pořádnej servis, tak byl Tomáš už nejspíš venku (vzhledem k tomu, jak ty levácký servisy ven z kurtu skoro celej zápas returnoval).
Reagovat
VlS
NBázor na první dva sety jsem už dole psal a někdy minule jsem psal, že mu budu prostě fandit, i když bude hrát chvíli blbě. To, že mu fandím neznamená, že na něj budu pět oslavné ódy, když bude hrát blbě. Když bude hrát blbě moc dlouho, tak mu budu fandit dál, ale přiberu si k tomu na fandění ještě někoho dalšího.
Co se týče výsledku, - no Wawroš to dneska rozhodně zvoral víc.

To Lopata - Tomáš bude patřit na 30. místo v okamžiku, kdy tam bodově spadne, teď je na sedmým v rankingu i v race, tak ho nikam neposílej superznalče.
Reagovat
smazaný uživatel
mozna uz mam z Berdi sedivy vlas, ale jeste nejaky risknu :-) Prijde mi, ze je stale v kreci, spadla z neho az ten treti set a bylo to hned znat. Souhlasim s Matejem, ze je to po dlouhe dobe zdarily obrat, vetsinou se sesype, teda zatuhne jeste vic. Ale nema celkem vyznam rozvijet, co by bylo, kdyby... protoze to proste nebylo. Hlavne je nesmysl posilat Tomase "kolem 30. mista", souhlas s VISem, on je Berda sice takovy strojovy, ale kdyz mu vsechno prijde, ty udery jsou stylove ciste, koukatelne a naprosto ucinne... A pokud se oklepe, dramatickeho umelce Troickeho porazi s prehledem.
Reagovat
smazaný uživatel
Jakej titul obhajoval Berdych v Paříži ? :-))))
Reagovat
smazaný uživatel
on loni vyhral french open? ze jsem to nejak nezaregistroval
Reagovat
smazaný uživatel
Jo vlastně jak v semifinále porazil toho Soderlinga v pěti setech. Taky už si vzpomínam:-)
Ale Tomáše dnešní výhra nakopne a bude dobrej, bych mu věřil
Reagovat
smazaný uživatel
Nesmysl, Tomáš v žádném případě na French Open neobhajoval titul :D Se švédem prohrál v 5 setech v semifinále. Titul vyhrál naposledy před dvěma roky a to v Mnichově.
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem si jist, že si to pamatuješ chybně. Zcela jasně si vzpomínám, jak loni Berdych porazil Rafaela Nadala 6:4, 6:2, 6:4 ve finále Roland Garros. Ostatně, právě proto letos po RG klesnul ze 4. místa na současné 7. místo. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych opravdu nebyl ve finále v paříži ani nevyhrál, ale byl ve finále ve wimbledonu a tam ho nadal porazil..a ani nebyl 4 na světě
Reagovat
smazaný uživatel
Fakt? Jseš si jistá? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tady je kompletni oficialni Berdychuv rozpis vysledku z lonskeho roku ;) http://www.atpworldtour.com/Tennis/Players/Top-Players/Tomas-Berdych.aspx?t=pa&y=2010&m=s&e=0# Tak se presvec sam :)
Reagovat
smazaný uživatel
Je vám jasný, že všichni kromě vás dvou v tomto vláknu samozřejmě jen žertují? :-)
Reagovat
VlS
Ty vogo, a já jsem ti věřil každý slovo a ty si tady žertuješ :-))

Tomáš v Halle může "obhajovat titul" z Halle 2007. Nevím, jestli se něco v textu článku nezměnilo, ale teď jsem zaváhal, jestli ty státní maturity zaměřené na chápání textu jsou opravdu až taková krávovina.
Reagovat
smazaný uživatel
Na začátku článku stále stojí:

"Tomáš Berdych má za sebou nešťastné vystoupení na French Open, kde jako obhájce titulu vypadl už v prvním kole, byť s francouzským outsiderem Robertem vedl 2-0 na sety a měl mečbol."

:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to teda tak jasný není :D Kdyz autor tohoto clanku jinak velmi zdarileho a seriozního portalu napise Brutalni Hrubku jako prase a temer nikdo na tuhle chybu v diskuzi neupozornni, co si pak mas asi myslet o znalostech vsech ctenaru, co ci precetli tenhle clanek?
Reagovat
smazaný uživatel
Je to tragédie. Opravdu tragédie. Berdych bude mít problémy i s Hernychem a Troicki je konečná.
Reagovat
smazaný uživatel
na tebe jsme fakt všichni zvědavý, až sem zas začneš psát špínu na Berdycha, jestli jsi ten zápas viděl tak ve třetím setu hrál celkem slušně.
Reagovat
smazaný uživatel
Neřeknu 1,2 set,nic moc,ale třetí sada SUPER!A to je nejlepší,ti co neumí vzít raketu do ruky,nejvíce kritizujou ! :D
Reagovat
smazaný uživatel
První dva sety bída,ale třetí Berďo super!100% vyhraných míčků po prvním podání,super třetí set!
Reagovat
VlS
Tak jsem to protrpěl - tedy první dva sety, ve třetím to už šlo, aqle ty první dva hrál Tomáš opravdu špatně a tak nějak na čtvrt plynu. Myslím si, že ani to, že soupeř slušně podával nebyl důvod k takovému výsledkovému dramatu, míčů v síti bylo až příliš. Snad se do Wim vzpamatuje.
Reagovat
smazaný uživatel
důležité je, že to ve třetím setu zvládl. Gratuluji Tome k postupu!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist