Boris Becker slaví padesátiny

22. 11. 2017, 12:55
Aktuality 7
Když jako neznámý sedmnáctiletý mladík vyhrál Němec Boris Becker Wimbledon, stal se takřka přes noc hvězdou. Později získal dalších 48 titulů včetně pěti grandslamů i olympijské zlato ve čtyřhře a zařadil se mezi velké postavy bílého sportu. Po ukončení hráčské kariéry se nevyhnul různým eskapádám v osobním životě, tři roky působil jako "superkouč" Srba Novaka Djokoviče. Dnes slaví padesátiny.
Profily hráčů

"Mí rodiče chtěli, abych vystudoval vysokou školu a věnoval se něčemu chvályhodnému. To poslední, co by ze mě chtěli mít, byl profesionální tenista," vzpomínal majitel tří titulů z Wimbledonu, dvou z Australian Open a jednoho z US Open. Největší zbraní tenisty přezdívaného "Bum bum", který to dotáhl až na první místo světového žebříčku, byl dělový servis a skvělé voleje, na síti si často pomáhal efektními rybičkami.

Ryšavý rodák z Leimenu vletěl na tenisové nebe v roce 1985, kdy jako nenasazený senzačně triumfoval ve Wimbledonu a stal se nejmladším grandslamovým vítězem i prvním německým šampionem na londýnské trávě. O rok později titul obhájil, třetí přidal v roce 1989. V témž roce nenašel přemožitele ani na US Open, poslední primát z turnajů "velké čtyřky" vybojoval na Australian Open 1996.

V druhé polovině 90. let začala Beckerova kariéra postupně uvadat, a tak v létě 1999 pověsil raketu na hřebík. "V 22 už jsem měl na kontě několik wimbledonských titulů, vítězství na US Open, v Davisově poháru i post světové jedničky. Chtěl jsem dosáhnout dalšího úspěchu, ale už to nebylo spojené s tenisem," řekl Becker, jenž byl o čtyři roky později přijat do tenisové Síně slávy.

Nevěry i finanční krach
Začal se věnovat podnikání, avšak řada jeho projektů zkrachovala. Kvůli neplacení daní vyfasoval dvouletou podmínku a tučnou pokutu, draho ho vyšel i rozvod s herečkou a designérkou Barbarou Feltusovou, s níž má dva syny. Vyšlo totiž najevo, že v době jejího druhého těhotenství prožil milostnou aféru s ruskou modelkou Angelou Jermakovovou, z níž vzešla nemanželská dcera.

V roce 2009 se Becker oženil s nizozemskou modelkou Sharlely Kerssenbergovou a následující rok se stal počtvrté otcem. Na sklonku roku 2013 se dohodl na spolupráci s Novakem Djokovičem, který pak s Beckerovou pomocí vyhrál během tří let 25 turnajů včetně šesti grandslamů.

Kromě toho Becker působil i jako televizní spolukomentátor, měl vlastní sportovní agenturu, módní kolekci, talkshow i internetovou televizi. V létě na slavného hráče, který si během kariéry vydělal přes 25 milionů dolarů a další vysoké příjmy měl z reklam, vyhlásil soud osobní bankrot kvůli nesplacené půjčce.

"Nejsem zvlášť bohatý ani nijak krásný, nejsem žádný Adonis a mé mužství také není předimenzované. Jenže ženy mají rády muže, kteří umějí tak pěkně mluvit o temných stránkách duše a o lásce k bývalé manželce a k někdejším přítelkyním," vysvětloval kdysi Becker tajemství svého úspěchu.

Becker žije už několik let v Londýně nedaleko All England Clubu a nedávno prohlásil, že se jako Němec necítí. "Chci být pohřben ve Wimbledonu. Do Německa se už asi nevrátím. Mám německý pas, ale jako Němec se necítím. Mým domovem je Londýn."

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
Mayo
Verím, že si Boris poriadne vypije ako to má vo zvyku.
Reagovat
Marduch
Nejefektnější rybičky vytahoval v duelech s Hroznýšem. Jak příznačné pro jejich rivalitu :)
Reagovat
Krisboy
To mu dělal naschvál :)
Reagovat
Fandina
zdraví do další padesátky. Ať se daří.
Reagovat
Kozoroh
Právě pod Beckerovým vedením No1e zkompletoval kariérní GS, dosáhl na Djoker Slam a byl čtvrtou jedničkou, která na čele tenisového žebříčku strávila víc jak 100 týdnů v kuse. Díky Borisovi si Novak velmi vylepšil pozici v historických tabulkách, zdvojnásobil počet vyhraných majorů. A co se týče herních aspektů, Becker vylepšil Djokerovi během působení servis.
Zbývá jen doufat, že Novak bude v příštích sezónách tak úspěšný, jak byl s Borisem.
Reagovat
Pe3k
lejno z pohledu fandy Djokovice...
Reagovat
Frick
Sice oslavil 50 let, ale nejvíce by ho potěšil dárek, který obykle žadoní puberťáci od babiček, tetiček atp. - to jest obálku.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist