Češkám se v Miami daří. Šafářová, Zakopalová i Benešová jsou ve 3. kole

24. 3. 2011, 19:47
Aktuality 59
Sedm zápasů, šest výher. Taková je zatím v Miami bilance českých hráček, z nichž už jsou tři ve třetím kole. Do něj se dnes probojovaly Lucie Šafářová a Klára Zakopalová, které jako favoritky neztratily set. Následně překvapila i Iveta Benešová, jež si vyšlápla na Pennettaovou.
Lucie Šafářová

Jako první se dnes radovala z postupu Klára Zakopalová, jež měla jako nasazená tenistka v prvním kole volný los. Mohla tak šetřit síly proti Britce Eleně Baltachaové, která v úvodním kole absolvovala tříhodinový maratón s Rakušankou Bammerovou.

Baltachaová se však favorizované soupeřky nelekla. V prvním setu české tenistce dvakrát sebrala podání, stejně se dařilo Zakopalové, a tak musela sadu rozhodnout zkrácená hra. V ní byla úspěšnější rodačka z Prahy, která i v následujícím setu lépe využívala své brejkové příležitosti. Ta rozhodující přišla v osmé hře, kdy Zakopalová využila čtvrtý ze svých čtyř brejkbolů, a při svém podání už pak 32. nasazená hráčka nezaváhala.

V dalším kole narazí česká tenistka na turnajovou šestku Jelenu Jankovičovou. Ta ve svém úvodním zápase v Miami potvrdila letošní slušnou formu a Rumunku Niculescuovou porazila hladce 6-3 6-1.

Bez ztráty setu dnes prošla do třetího kola i Lucie Šafářová. Momentálně 31. hráčku světového žebříčku čekala v jejím úvodním utkání švýcarská veteránka Patty Schnyderová, která dlouho marně hledala recept na podání české soupeřky. Našla ho až ve druhém setu, i v něm ale byla úspěšnější Šafářová, jež za pouhých 66 minut zvítězila 6-2 6-4.

O osmifinále si, stejně jako Zakopalová, zahraje s jednou z favoritek turnaje. Její další soupeřkou bude totiž Australanka Samantha Stosurová, která dnes za necelou hodinu deklasovala Číňanku Jie Zheng 6-2 6-1.

"Myslím, že jsem dnes hrála opravdu dobře. Asi jsem nehrála světové údery, ale jednoduše jsem dělala to, co jsem musela," komentovala finalistka loňského French Open. 

O překvapení se dnes postarala Iveta Benešová. Osmadvacetiletá rodačka z Mostu v Miami vyřadila už druhou italskou reprezentantku. Po Vinciové si vyšlápla i na světovou sedmnáctku Flavii Pennettaovou, které za 64 minut nedarovala jediný servis a zvítězila jednoznačně 6-3 6-0. S o rok staší soupeřkou tak vyrovnala bilanci vzájemných zápasů na 4-4.

Ve třetím kole Benešová narazí na třiadvacetiletou Andreu Petkovicovou, se kterou ještě nikdy nevyhrála. 21. nasazená Petkovicová dnes nezaváhala proti Američance Jamie Hamptonové, kteru porazila 6-2 7-5.

Zítra budou o postup do 3. kola bojovat ještě Petra Kvitová (proti Lepchenkové), Barbora Záhlavová-Strýcová (Agnieszce Radwaňské) a Lucie Hradecká (Azarenkové).

Po triumfu v Indian Wells vstoupila Caroline Wozniacká vítězně i do soutěže v Miami. Světová jednička porazila 6-2 7-5 Američanku Bethanii Mattekovou-Sandsovou, byť ve druhém setu přišla o slibný náskok a v závěru musela pořádně zabojovat. 

"V každém prvním zápase chcete mít delší výměny. Ale dnes jsem se do nich nemohla pořádně dostat, tak jsem musela hodně bojovat. Myslím, že jsem to nakonec zvládla velmi dobře," komentovala dvacetiletá Dánka své úvodní vystoupení. 

"Cítím se docela dobře, nejsem unavená, Doufám, že se i tady v Miami udržím dlouho. Mezi zápasy je vždy jeden den volna, tak si užiju i mimo kurty," dodala rodačka z Odense.

Ve třetím kole ji čeká Slovenka Daniela Hantuchová a Wozniacká čeká těžký test. "Už si ani nepamatuji, kdy jsem s ní hrála naposledy. Ale bylo to dávno. Daniela je dobrá hráčka, Tlačí se do svých nejlepších úderů a v poslední době udělala slušné výsledky. Nebude to snadné," řekla Dánka, která o sedm let starší soupeřku dvakrát hladce porazila

Už páté utkání v řadě, včetně finále Australian Open, prohrála Číňanka Na Li. Na Floridě po téměř tříhodinové bitvě podlehla Švédce Johanně Larssonové 5-7 7-6 6-7.

Kvůli nevolnostem nedohrála zápas druhého kola Naďa Petrovová. 18. nasazená Ruska vzdala v průběhu třetího setu Němce Sabině Lisické.

Výsledky - Miami - ženy (tvrdý povrch, dotace 4,5 milionu dolarů):

Dvouhra - 2. kolo:
Šafářová (30-ČR) - Schnyderová (Švýc.) 6:2, 6:4, Zakopalová (32-ČR) - Baltachaová (Brit.) 7:6 (7:4), 6:3, Benešová (ČR) - Pennettaová (13-It.) 6:3, 6:0, Wozniacká (1-Dán.) - Matteková-Sandsová (USA) 6:2, 7:5, Stosurová (4-Austr.) - Zheng (Čína) 6:2, 6:1, Jankovičová (6-Srb.) - Niculescuová (Rum.) 6:3, 6:1, Larssonová (Švéd.) - Li Na (7-Čína) 7:5, 6:7 (5:7), 7:6 (7:5), Šarapovová (16-Rus.) - Martičová (Chorv.) 6:3, 6:2,  Kuzněcovová (11-Rus.) - Halepová (Rum.) 6:0, 6:4, Medinaová (Šp.) - Peerová (10-Izr.) 6:2, 6:2, Hantuchová (29-SR) - Oudinová (USA) 6:1, 6:3, Petkovicová (21-Něm.) - Hamptonová (USA) 6:2, 7:5, Dulgheruová (Rum.) - Scheepersová (JAR) 6:3, 6:2.  Lisická (Něm.) - Petrovová (18-Rus.) 4:6, 6:3, 3:1 skreč, Shuai Peng (Čína) - Rezaiová (20-Fr.) 6:0, 6:4, Vesninová (Rus.) - Wickmayerová (23-Belg.) 6:2, 5:7, 6:4.

Čtyřhra - 1. kolo:
Kondratěvová/Voráčová (Rus./ČR) - Erraniová/Vinciová (It.) 4:6, 6:2, 10:4.

 

Komentáře

59
Přidat komentář
smazaný uživatel
Lopata a Bůů jsou správní vlastenci. Už teď při velkém turnaji (kde jde o hodně) prožívají a řeší šaškárnu jménem Fed cup! Předpokládám, že patří mezi "fanoušky", co se při hokejovém MS vždy ožerou a vyřvávají v hospodách.
Reagovat
BooOoo
kdyby jsi věděl, kolik mi je, tak určitě nenapíšeš, že se ožeru a vyřvávám v hospodách .. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Brozi kolikrát ti to mám psát...Jen proto, že tě týmové soutěže nebaví, tak to ještě neznamená, že musí mít nutně stejný názor i ostatní. Tak sakra pořád nerýpej do toho Davis Cupu, či Fed Cupu. Kdo je na to zvědavý?? Jen zde neustále spamuješ. Jako učitel češtiny na základní škole bys byl možná užitečnější, než je tomu tady na tenisportalu..
Reagovat
smazaný uživatel
ale Strýcová hoří jako papír. Je to ostuda. Vždyt ona nemá žádnou kvalitu.
Reagovat
smazaný uživatel
To se dalo očekávat, obě vlastně hrají vcelku podobný tenis, akorát Radwanská je ve všem o něco lepší.
Reagovat
smazaný uživatel
Hm, v druhém setu to zatím vypadá na kanára, protože Bára není schopná ani uhrát vlastní servis, ani prorazit soupeřčin servis (na returnu vyhrála jen 31 % fiftýnů, což bych se nerozpakoval označit za ostudu -- vezmeme-liu v úvahu slabej servis Agy).
Reagovat
smazaný uživatel
kvitová sice suverenně vyhrála ale dvakrát ztratila podání. Ale málem dokonce třikrát! Je to varování.
Reagovat
smazaný uživatel
Přitom měla 67% úspěšnost prvního servisu. Nicméně jedno eso, tři dvojchyby, 69% vyhraných fiftýnů u prvního podání, 57% u druhého. Na returnu byla ovšem zcela dominantní (vyhrála 64% fiftýnů při soupeřčině prvním podání a 65% při jejím druhém podání).

Uvidíme, v dalším kole to bude asi Pavlyuchenková, to bude podstatně těžší zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
Nepiš ty ruský jména anglicky :)))..
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já jsem zvyklej na jejich anglickej přepis, kolikrát ani pořádně nevím, jak by to bylo psaný česky. Pavliučenková?
Reagovat
smazaný uživatel
Hm, Pavljučenková. Tak se jako jmenuje v ruštině, nebo je to zas nějakej stupidní českej přepis?
Reagovat
BooOoo
česky : Pavljučenkovová
Reagovat
smazaný uživatel
Heh, po zralém uvážení jsem se rozhodl, že budu toto jméno raději nadále psát anglicky. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Jak stupidní českej přepis?:-D... To anglický je ten skutečně stupidní přepis. Ty znáš písmeno "č", tak proč bys měl psát ch? To mi přijde mimořádně stupidní. Anglickej přepis prostě patří do angličtiny. Angličani jsou mistři prznění jmen. Jsou schopní z holandskýho Kuijt udělat Kuyt.
Reagovat
smazaný uživatel
No, ale neříkej mi, že tam má v ruském originále "j". :-)

Ovšem ruské fonetické přepisy cizích jmen, to je taky lahůdka. Otec má nějakou starou LP desku Beatles ze SSSR a tam je třeba (v azbuce) Pol Makkartni apod.
Reagovat
VlS
V ruštině tam může mít i JU což v azbuce existuje, ale držel bych se angličtiny a nepřechylování cizích jmena. Nevím, jak se jmenuje otec Pvluchenko nebo Pvluchenkov? To má vliv na to, jestli je Pavluchenka nebo Pavluchenkova
Reagovat
smazaný uživatel
Ruské písmeno ju neznáš? V originále její jméno obsahuje přesně tato písmena: P-a-v-l-ju-č-e-n-k-o-v-a (A-n-a-s-t-a-s-i-ja S-e-r-g-e-e-v-n-a).

To tvoje ááá na konci je naprostý nesmysl. Dlouhá slabika není na konci, ale někde uprostřed. S českou koncovkou -ová nemají ruská příjmení nic společného.

Její otec je Sergej Pavljučenkov. Používání směšných anglických přepisů ruských jmen v češtině je nesmyslné! Máme napsat radši Južnyj přesně podle originálu (Ju-ž-n-y-j) nebo příšerný patvar Youzhny ????
Reagovat
smazaný uživatel
Děkuji za pomoc. :-)

To -á na konci prostě moc svádí. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Youzhny... Co teprve hokejista Sjomin, kterej se v angličtině píše jako Semin. V životě by mě z toho správná výslovnost nenapadla.
Reagovat
VlS
Azbuka zná písmena, která mají výslovnost JU JA JO a taky tvrdý znak a měkký znak (ten má funkci našeho háčku - přibližně. Jinak souhlasím s Brožem, že dlouhé á na konci jména není rusky. Stejně tak mě provokuje anglická výslovnost SAFAROVA, protože to je rusky, i když chápu, že vyslovit "řová" je na ně asi moc. Aspoň by nemuseli vyslovovat Berdyč.
Ale držel bych se transkripce uváděné na WTA, abychom náhodou nezačali řešit českou transkripci mandarínské čínštiny.
Reagovat
BooOoo
Jaká je podle vás všech nejvodnější nominace na Fed Cup ?
Reagovat
smazaný uživatel
šafářová, Kvitová, Benešová, Strýcová
Reagovat
majkl005
vyjímečně souhlasím s lopatou....ale podle mě tam dá Pála zase Peschke
Reagovat
smazaný uživatel
Taky souhlasím s touto čtyřkou (popř. Hradecká jako náhradnice do dvouhry či čtyřhry). Bára s Květou mě ve čtyřhře proti Slovenkám příliš nepřesvědčily, navíc obě hráčky mají relativně slabý servis.

Benešová se Strýcovou letos vyhrály dva turnaje, i když je pravda, že třeba v Paříži a IW nezahrály úplně ideálně.
Reagovat
VlS
Tak včera došlo k několika překvapením - asi ne až tak překvapení (vzhledem k výsledkům od AO) jako spíš zklamání má na účtu Na Li, vzhledem k podobnému výsledku v minulém roce se to jejího postavení moc nedotkne.
Dalším menším překvapením byl výsledek Wickmayer - ta na rozdíl od Na Li ztratí 245 bodů a s tím přibližně 4 - 5 míst na žebříčku.
Jsem zvědavý na dnešek, hlavně na průběh a způsob boje Dinary s Věrkou a jestli se Dinara opravdu vrací, nebo jen má občas kliku na slabý den soupeřky (viz výpadek Stosur v IW). Pokud vypadne, mě její řev chybět nebude.
Reagovat
BooOoo
hlavně, aby se dneska dařilo našim .. hlavně Lucce a Petře .. protože za několik týdnů už se bude hrát Fed Cup proti Belgii ..
Reagovat
smazaný uživatel
bojím se že to dnes skončí fiaskem
Reagovat
smazaný uživatel
Super!!!Jen tak dál!Marťas a Bobeš Most
Reagovat
smazaný uživatel
Raději si pusťte highlights ze zápasu mezi Luckou Šafářovou a Anou Ivanovičovou z Toronta 09 (Lucka vyhrála 3:6, 7:5, 6:3; Ana podávala na vítězství v zápase). http://www.youtube.com/watch?v=jtxvrqYNCBM
Reagovat
VlS
Jo, tak na to se dá dívat, jen kdyby Lucka takhle dokázala odehrát 6, 7 zápasů za sebou a tak 4x, 5x za rok, to by byla v žebříčku někde jinde
Reagovat
majkl005
krááása
Reagovat
smazaný uživatel
Tak letos Lucka hraje velmi slušně, zatím jediný vyloženě nepovedený zápas byl s Klárou Zakopalovou v Dubaji, kdy prohrála 2:6, 2:6 (že to byl nepovedený zápas, soudím dle skóre; zápas jsem samozřejmě neviděl, resp. jej viděli jen ti, co na tom vedlejším kurtě v Dubaji seděli a koukali na to).
Reagovat
VlS
Jo, Lucka letos hraje docela dobře, jen ti mám pocit, že má nějakej podivnej blok, a když poměrně snadno vyhraje první set, tak vypustí začátek druhýho a někdy to už nedokáže zachytit (viz letošní zápasy s Dokič například).
Lucka je obrovská bojovnice, ale má jednak problémy s hlavou (jako ostatně většina hráček) a pak taky se zdravotními problémy. Hraje fyzicky strašně náročným, atletickým způsobem a mám pocit, že její pohybový aparát to těžko vstřebává. To jí prostě strašně brzdí, herně podle mě na desítku má, komplexně spíš ne, i když uvidíme, Schiavone se taky prosadila až jako hodně dospělá holka :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Taky letos už uhrála o 60 bodů víc bodů (po IW) než loni včetně Miami -- resp. připočítám-li těchhle 80 (?) bodů z letošního Miami, tak o 160 bodů víc, a to byla loni ve finále v Paříži.

Co se týče desítky, nevím, pro začátek by mi bohatě stačila dvacítka. Kdyby chtěla desítku, musela by (mj.) asi ještě výrazně zlepšit return -- kolikrát hraje dobře při svém podání i při výměnách při podání soupeřky, ale není schopná soupeřku breaknout, páč její pokusy o agresivní return končí příliš často v síti nebo v autu (občas i jako homerun), takže ani neuvede míč do hry.
Reagovat
smazaný uživatel
...o 140 bodů víc.
Reagovat
VlS
A co říkáš na ty začátky druhejch setů?
Reagovat
smazaný uživatel
No já můžu jakž takž hodnotit jen ty zápasy, který jsem viděl. Z těch, které jsem viděl, prohrála druhý set se Zakopalovou na AO, ale tam se prostě Klára jen zvedla a celej druhej set ji přehrávala, nebylo to až tak, že by Lucka polevila. Jelenou Dokičovou v Paříži po vyhraném prvním setu prohrála hned první své podání ve druhém setě, mám dojem, že tam byly nějaký dvojchyby nebo jiný nevynucený chyby. Zápas s Flavií v Doze jsem neviděl, ale mám dojem, že tam o své podání ve druhém setu přišla až někdy v druhé polovině setu (přičemž do té doby jej vyhrávala vcelku suverénně). Výpadek byl určitě druhej set s Safinovou, kde Lucka začala hrát ve druhém setu hrozně a dvakrát za sebou si porhrála podání (i když později se ji málem podařilo srovnat na 5:5). Ve finále s Dokičovou podávala na vítězství v zápase, takže to byl jiný případ. S Barrois prohrála druhej set v tiebreaku, asi to bylo "spravedlivé", že si ty vyrovnané tiebreakové sety rozdělily 1:1. :-)

No ale určitě by to chtělo vyhrávat víc zápasů jednoduše ve dvou setech. :-)
Reagovat
VlS
Ve finále s Dokič siceš podávala do zápasu, ale předtím stahovala maňasa. Ale já Lucku nijak nekritizuji, naopak, fandím ji z našich holek asi nejvíc, mě prostě imponuje ta její bojovnost. Když je v laufu, tak vypadá jak bohyně pomsty :-)
Reagovat
smazaný uživatel
No to je možný, že stahovala, ale podobně jako s Jarmilou Groth to byl případ, kdy bych spíš řekl, že soupeřka začala ve druhém setu hrát výrazně lépe, než že by se Lucka zhoršila nebo polevila. Ale to je fakt jen má dojmologie. To by se člověk musel na ty zápasy podívat znovu a v klidu a soustředit se na přesný průběh každého fiftýnu. :-)
Reagovat
VlS
No, ať je to jak je to, faktem zůstává, že pokud na ní nepadne vysloveně den blbec a nevyhází se úplně sama, jsou její zápasy hodně koukatelný a zajímavý, je to fakt sportovní tenis s agresivitou, tvrdostí a rychlostí, se kterým se mnoho zápasů výše postavených hráček nemůže vůbec rovnat (například Agnieška nebo Sahar, nebo ty dvě spolu, to je někdy večerníček a ne tenis)
Reagovat
smazaný uživatel
Já nevím, největší potenciál má podle mě Kvitová (+ bojovnice je to taky -- viz loni s Kaiou ve Wim a třeba letos s Yaninou a Strýcovou v Paříži).

Pravdou je, že máme (= Češi) celkem štěstí, že většina našich tenistek z první stovky hraje celkem atraktivní tenis -- to platí o Petře, Lucce Š., Kláře, Ivetě (ačkoliv když vidím její "obranné" údery když ji soupeřka rozběhá ze strany na stranu, tak dost trpím), Báře (ta nemá sice ve svých úderech ani podání příliš razance, ale hraje vcelku pestrý tenis, čopy, loby, dropshoty, šikovná na síti) i Lucce H. Moc nadšenej člověk nemže být jen ze stylu hry Ondráškové ... no a Voráčová ... taky nic moc, i když by se asi našly v první stovce i horší tenistky.
Reagovat
VlS
Jo, souhlas, ono taky na zemičku s 10 miliony lidmi mít ve stovce 10 hráček, to je malej zázrak.
Obecně vzato by Petra měla mít největší potenciál a neříkám, že ji nefandím, jen mi na Lucce záleží trochu víc.
Jen jsem trochu zklamanej z holek Plíškových, je fakt, že Wozniacki, Azarenka a spousta dalších v jejich věku už byly někde úplně jinde a nevěřím tomu, že se někdy nějak výrazně prosadí, to by už dnes musely být o sto příček výš.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Karolína i Kristýna mají dobré podání i ostatní údery, ale když se při tý hře prakticky nepohybují, tak to je těžké. To by musely do toho jít razantně jako Davenportová, kdežto ony mají často tendenci se soupeřkou v uvozovkách "pinkat".
Reagovat
VlS
No a je to špatným trenérem nebo leností? Vždyť to je tak markantní, že to prostě nejde přehlédnout. Ale ať je to čím chce, jestli nezačnou kmitat, tak se tenisem neuživí a se svou výškou budou horko těžko shánět bohatýho chlapa na výhodné vdavky :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Si myslím, že je to především tím, že nemají zřejmě pohybový talent. Já jsem třeba běh ani pohyb nikdy speciálně netrénoval a rozhodně jsem pokurtu nebo po florbalovým hřišti běhal (a běhám) rychleji než ony. Přesněji řečeno, ony vlastně neběhají po kurtě vůbec. Kde není talent, tam asi ani sebeschopnější trenér nic nezmůže. Novější videa na youtube bohužel autor (fanfic7 nebo tak nějak) smazal, ale pohyblivost kristýny můžeš dobře vidět i zde: http://www.youtube.com/watch?v=_-2vosjxKKY

Jo, a o nápadníky myslím nebudou mít nouzi. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
No já pořád věřím, že se holky herně i výsledkově zvednou. I když je pravda, že jsem očekával, že už od začátku letošní sezóny se začnou obě holky výrazněji prosazovat a pomalu se přibližovat elitní stovce, ale kromě úspěchu na turnaji ITF v Rancho Mirage, je poměrně ticho po pěšině :(
Každopádně souhlasím s Matejem, že o nápadníky mít obě nouzi rozhodně nebudou. Podle mého názoru patří mezi nejatraktivnější tenistky vůbec..
Reagovat
VlS
Tak Iveta to dokázala a dokonce dala Flavii kanárka
Reagovat
smazaný uživatel
já to říkal. Když Má Benešová den tak spráská jako psa i Woznackou.
Reagovat
VlS
No, já bych to s tím spráskáváním nepřeháněl, protože když Iveta den nemá, tak ....................
Reagovat
smazaný uživatel
Je spíš otázka, jakej den měla Pennetta. Myslím si, že Ivetu silně přeceňuješ. Schválně, koho kdy "zpráskala" z první desítky?
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud vím,zatím byly tři:Zvonareva,Pierce,Jankovič...
Reagovat
smazaný uživatel
Jankovičovou loni v létě bych snad ani nepočítal, to rozhodně nehrála jako hráčka top 10 -- viz její sérii proher od Wimbledonu.

Zvonareva z roku 2005 se počítat dá, i když poslední dva zápasy s ní prohrála 0:6, 3.6 a 4:6, 1:6.

A Mary Pierce byla v roce 2006 na samém sklonku své kariéry.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak s její postavičkou,se držet skoro deset let ve stovce na světě,není zase tak špatný.Co by za to mraky jiných daly.A to jak známo,tenis u ní nebyl dost často na prvním místě.Nehledě i na slušný výsledky v deblu
Reagovat
smazaný uživatel
Já jí nekritizuje, jen zpochybňuji lopatova slova, z nichž jako by vyplývalo, že je až tak dobrá, že je schopná pravidelně hrát vyrovnané partie i s těmi nejlepšími, popř. je porážet.
Reagovat
VlS
bohužel lze soudit jen ze zápasové statistiky, rozhodně Flavia svůj den D neměla, první podání špatně, úspěšnost nic moc a na returnu taky žádná sláva. Ale třeba fakt měla Iveta svůj den.
Reagovat
smazaný uživatel
Když má Benešová den tak hraje opravdu nekompromisně. Soupeřku doslova drtí!
Reagovat
VlS
Tak to je dobré a Iveta vede nad Penetou 5:2, tak ať to vydrží a hlavně ať to vydrží i zítra
Reagovat
smazaný uživatel
a ve druhým setu už má dva brejky! musí to dotáhnout!
Reagovat
smazaný uživatel
Je to paráda. Jen tak dál! jako využít 4 z pěti brejkbolů to je fakt umění!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist