Česko - Španělsko 1-1: Benešová na výhru Kvitové nenavázala

7. 2. 2009, 14:58
Aktuality 11
FED CUP, SVĚTOVÁ SKUPINA I - České tenistky hrají ve Fed Cupu po úvodním dnu se Španělkami nerozhodně 1-1. První bod pro domácí tým v Brně získala Petra Kvitová, která porazila dvakrát 6-4 Carlu Suárezovou. Vyrovnání stavu přinesla dnešní druhá dvouhra, v níž Iveta Benešová podlehla Nurii Llagosteraové 6-1 1-6 4-6.
Petra Kvitová

Petra Kvitová se ve Fed Cupu představila už loni v Izraeli, kde překvapivě porazila Peerovou. Poprvé však hrála na domácí půdě a hned měla tu čest zahájit boj o postup do semifinále, ve kterém Česko už 11 sezon chybělo.

Osmnáctiletá Češka zahájila fedcupovou premiéru před domácím publikem vítězným returnem a v odvážné hře pokračovala i nadále. Hned v úvodním gamu jí to přineslo brejk, který však nepotvrdila a Carla Suarezová srovnala krok. Kvitová byla aktivnější a snažila se tvořit hru, soupeřka těžila především z jejích nevynucených chyb.

V sedmé hře se vítězce turnaje v Hobartu znovu podařil brejk, k němuž jí pomohla i výměna vyběhaná z hluboké defenzivy až k vítěznému prohozu. Ani tentokrát však brejk nepotvrdila, protože Španělka poprvé v zápase ukázala aktivní hru, která ji v Melbourne dovedla až mezi posledních osm.

Devátá hra byla při podání Španělky znovu vyrovnaná, ale Kvitová ji po několika shodách dokázala znovu získat ve svůj prospěch. Poprvé v zápase dokázala brejk potvrdit a první set získala v poměru 6-4.

V úvodu druhé sady prodloužila vítěznou sérii na čtyři gamy a odskočila do vedení 2-0. Při svém podání byla neomylná, a když po další ztrátě servisu chybující Španělky vedla už 5-2, zdál se být zápas prakticky rozhodnutý.

V následujícím gamu měla Kvitová za stavu 40-15 dva mečboly, jenže udělala dvě dvojchyby a musela bojovat dál. V tomto gamu po nevynucených chybách z forhendu v dobře rozehraných výměnách neproměnila ještě další dva mečboly a Španělka její nervozity využila ke snížení až na 4-5. Druhé podání na vítězství v zápase však česká tenistka zvládla a získala pro tým kapitána Petra Pály první bod.

Benešová ztratila nadějné vedení. Španělky vyrovnaly
O druhý bod bojovala domácí jednička Iveta Benešová proti španělské dvojce Nurii Llagosteraové.

Druhá dvouhra nabídla o poznání delší výměny než první zápas. Pouhých 156 centimetrů vysoká Španělka byla hodně běhavá, takže pro Benešovou nebylo jednoduché ukončovat výměny. V prvním setu se jí to dařilo; ve čtvrtém gamu sebrala soupeřce servis a odskočila na 3-1.

Pak při svém podání odvrátila díky výbornému prvnímu servisu dva brejkboly a pokračovala na vítězné vlně. Španělce nepřinášely úspěch obranné údery na základní čáru, a když se pokusila o zrychlení hry, často chybovala. Na kurtu působila chvílemi bezmocně a důkazem marnosti byly její občasné výlety k síti, které končily smečemi do sítě.

Benešová vyhrála první set 6-1 a v druhé sadě hned v prvním gamu sebrala soupeřce servis, jenže pak se její rozjetý vlak náhle zastavil. Nevynucenými chybami pomohla soupeřce srovnat krok a vývoj zápasu se naprosto otočil.

Llagosteraová se vrátila do hry, výrazně se zlepšila na podání a nejistá Benešová ji nedokázala zastavit. Ztratila šest gamů za sebou a o druhou sadu přišla stejně bleskově, jako získala tu první.

Z debaklu v druhém setu se šestadvacetiletá Češka oklepala a do rozhodující sady vstoupila při svém podání vítězně. Při servisu soupeřky měla vzápětí tři brejkboly, ale žádný z nich neproměnila a Llagosteraová srovnala krok. Pak vytáhla dva vítězné returny a přesný prohoz a díky tomu se dostala do brejku.

Benešová dvěma vyhranými gamy za sebou otočila na 3-2. Španělská hráčka se však tlačila do útoku s mnohem větším úspěchem než v prvním setu a přineslo jí to odměnu v devátém gamu, kdy znovu získala podání domácí tenistky.

Při následujícím servisu na vítězství v zápase jí Benešová další nevynucenou chybou z forhendu darovala mečbol a po zkaženém returnu české tenistky se Llagosteraová radovala z vyrovnání.

O postupu do semifinále se rozhodne zítra. A důležitý druhý bod by měly usilovat týmové jedničky Benešová proti Suarezové. Kapitáni týmů Petr Pála a Miguel Margets Lobato však mohou do zápasů poslat náhradnice. V českém týmu je alternativou za Benešovou Lucie Šafářová.

Rusko - Čína 2-0: Obhájkyně titulu jsou suverénní
Ženské týmové soutěži v posledních letech kralují tenistky Ruska, které vyhrály čtyři z posledních pěti ročníků. I letos se výrazně přiblížily postupu do semifinále, když vyhrály obě úvodní dvouhry.

Číňanky sice mají tři hráčky v první světové stovce, ale do Moskvy nepřijela ani jedna z nich. Jedničku Jie Zheng vyřadilo zranění zápěstí.

O první bod se postarala Světlana Kuzněcovová, jež porazila Zi Yan 6-2 6-4. Následně semifinalistka letošního Australian Open Jelena Dementěvová ztratila pouhé tři gamy s hráčkou třetí světové stovky Shuai Zhang.

Francie - Itálie 0-2: Italky zvládly třísetová dramata
Italské tenistky, finalistky Fed Cupu z roku 2007, vkročily do zápasu ve Francii výhrou. O první bod hostujícího týmu se postarala Flavia Pennettaová, která po setech 2-6 7-6 6-4 porazila bývalou světovou jedničku Amelii Mauresmovou. Ta ve druhém setu nevyužila mečbolu.

Právě moment v tie-breaku druhého setu vyvolal hodně zlé krve. Pennettaová totiž udělala směrem k rozhodčí obscénní gesto v reakci na to, že umpirová sudí označila jako aut její bekhendový úder, který byl původně hlášen jako dobrý. Za svou vzteklou reakci si Italka vysloužila jen ústní napomenutí, což bylo podle Mauresmové málo.

"Já to neviděla, ale Alizé Cornetová mi říkala, co Pennettaová rozhodčí řekla. Okamžitě ji měla vyhodit," postěžovala si bývalá světová jednička. "Když Zidane udeří hlavou Materazziho, je vyloučený. To je naprosto jasné. Takové chování je nepřijatelné," našla Francouzka paralelu se slavným incidentem ve finále fotbalového mistrovství světa 2006.

Poté, co se situace uklidnila, podávala Mauresmová na vítězství v zápase, ale situaci nezvládla. Mečbol odevzdala dvojchybou, následně ztratila set i celé utkání. "Ztratila jsem nad sebou kontrolu. Něco takového se mi stalo poprvé," omlouvala se za výbuch zlosti Pennettaová.

I druhý zápas musel rozhodnout až třetí set. Domácí Alize Cornetová sice v prvním setu hladce prohrála 1-6, z výprasku se však oklepala a v druhé sadě pro změnu dominovala ona. V rozhodujícím dějství se ale jako klíčová ukázala zkušenost hostující Schiavoneové, která lépe zvládla koncovku.

USA - Argentina 1-1: Týmové jedničky nezaváhaly
Američanky bez sester Williamsových a Mattekové hostí celek Argentiny. Vítěz tohoto klání může být případným soupeřem českých tenistek v semifinále.

Po prvním dnu je ve Spojených státech stav vyrovnaný, když uspěli týmové jedničky. Nejprve domácí zkušená Jill Craybasová smetla Jozamiovou, následně však Argentinu vrátila do hry Gisela Dulková, jež si poradila se sedmnáctiletou Oudinovou.

- FED CUP (Světová skupina I, čtvrtfinále) -
výsledky

ČR - Španělsko 1-1 (Brno)
Kvitová - Suárezová 6-4 6-4
Benešová - Llagosteraová 6-1 1-6 4-6

Rusko - Čína 2-0 (Moskva)
Kuzněcovová - Zi Yan 6-2 6-4
Dementěvová - Shuai Zhang 6-3 6-0

Francie - Itálie 0-2 (Orleans)
Mauresmová - Pennettaová 6-2 6-7(7) 4-6
Cornetová - Schiavoneová 1-6 6-2 6-8

USA - Argentina 1-1 (Surprise)
Craybasová - Jozamiová 6-2 6-1
Oudinová - Dulková 2-6 5-7

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

11
Přidat komentář
skott
Muze mi nekdo vysvetlit proc ta italska cubka nebyla diskvalifikovana, videl sem leccos, ale tohle je vrchol!!A Amelie dvojchyba pri matchballu, nechapu...
Reagovat
smazaný uživatel
Co se stalo? :-O Jinak po tom, co jsem viděl udělat Amálku 14 dvojchyb při 9 svých servis-gemech, tak už se při jejím podání nedivím ničemu.
Reagovat
skott
Ukazala rozhodcimu na umpiru zdvizeny prostrednicek:)Za takove chovani by mela prijit diskvalifikace, pripadne by ji to melo stat aspon bod.V tiebreaku by tim prisla o zapas, tohle si nemuze dovolit ani ve Fed Cupu.
Reagovat
carolyn
A ajký prst ukazuješ ty, když tě někdo naštve? :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Nojo, to je ta divoká krev z jihu Itálie :-D Třeba chtěla naznačit, že rozhodčí je jednička :-). Ale jasně, kurt není sněmovna, měla by se ovládat..
Reagovat
carolyn
A nebo měla bejt slušná a zvednout aspoň ukazovák :-))))
Reagovat
carolyn
A nebo měla bejt slušná a zvednout aspoň ukazovák :-))))
Reagovat
smazaný uživatel
Skotíka dokáže vytočit i FC. Dokonce sleduje utkání jiných států. Jeho láska krabice Amélie to nezvládne a on úplně šílí
italska cubka :-DD tohle je vrchol :-DD
Diví se dvojchybě při mečbolu, ale nějak netuším proč, to se jim občas stává, já jsem už viděl několikrát i opačný případ, Dinárka podává proti ztrátě setu, ale dvěma až čtyřmi (!!) dvojchybami gem i set projede.
Reagovat
carolyn
Ty jo Broz se vrátil :-) přiznej se, že tě pozvali jako odborníka na natáčení pořadu o češtině :-D
Reagovat
carolyn
Ale přišel si o hodně cos tu nebyl .... admin hoooodně mazal, asi sis to neztihl zkopírovat....ani nevím proč to smazal, asi to nebylo slohově správně :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Já to četl, ale nic moc se nedělo. Smazali vulgárnost u Šarapovky na žádost čtenáře Dumce (já osobně bych z toho vědu nedělal, takový už je internet), ale nechápu, proč smazali nadávku na adresu Federera, když Nadala tady loni anonymové uráželi skoro pořád - nadávky proti Rafovi ale nikdy nemazali.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist