Češky v Moskvě: Dvě bitvy, dvě porážky

19. 10. 2010, 18:05
Aktuality 1
Moskevský turnaj žen je už po dnešku bez české účasti. V ruské metropoli dohrála Klára Zakopalová, která nedotáhla do vítězného konce slibně rozehraný zápas s Ukrajinkou Korytcevovou, a krátce po ní i Lucie Šafářová. Ta proti domácí Klejbanovové promarnila dva mečboly a prohrála 2-6 7-6 6-7.
Lucie Šafářová

Třiadvacetiletá Lucie Šafářová dorazila do Moskvy po dvou porážkách v řadě a los k ní příliš přívětivý nebyl. Do cesty jí v 1. kole poslal domácí turnajovou sedmičku Alisu Klejbanovovou.

Nedávná vítězka ze Soulu Klajbanovová vstoupila do zápasu mnohem lépe, když v prvních gamech nedala české soupeřce při svém podání vůbec šanci. Ačkoli ji první servis příliš neposlouchal, ztratila Ruska v prvním setu na servisu jediný míč a díky dvěma brejkům sadu vyhrála 6-2.

Ve druhém dějství už jí Šafářová byla vyrovnanější soupeřkou. Přítelkyně Tomáše Berdycha sice znovu dvakrát přišla o podání, ale soupeřce to pokaždé oplatila a v následném tie-breaku si vynutila třetí set. Ten byl podobně vyrovnaný a za stavu 5-4 Šafářová dokonce mohla při podání své soupeřky bitvu ukončit. Ani jeden ze svých mečbolů ale nevyužila, a tak přišla ke slovu znovu zkrácená hra. V ní byla tentokrát úspěšnější  sedmá nasazená Klajbanovová, která po více než dvou a půl hodinách zvítězila 6-2 6-7 7-6.

"Jednou mi dala čisté eso, pak hodně roztočený servis na lajnu, chytila i začátek tie-breaku a už jsem byla pod tlakem a prohrála," litovala Šafářová. "Asi jsem ztratila štěstí. Rozhodlo pár míčů. Nemyslím si ale, že jsem něco udělala špatně," dodala.

Soupeřce mohla pomoci i hlasitá podpora domácího publika, ale to české tenistce nevadilo. "Asi jí to tady sedí," dodala na adresu Klejbanovové; ta loni dokázala v Moskvě vyřadit Jelenu Jankovičovou, poté co Srbka vyřadila Šafářovou v druhém kole.

V době porážky Šafářové už byla ze hry také Klára Zakopalová. Ta měla lehčí soupeřku, ukrajinskou kvalifikantku Marii Korytcevovou, proti které také lépe začala. V prvním setu se sice Zakopalové nedařilo proměňovat brejkboly, nakonec ale soupeřce podání vzala hned dvakrát. Poté se však karta obrátila: Korytcevová se začala při servisu české hráčky prosazovat a vynutila si třetí set.

V něm se Ukrajinka díky dalším brejkům rychla ujala vedení, a i když Zakopalová dokázala snížit, závěr zápasu patřil Korytcevové. Osmadvacetiletá Češka tak potvrdila, že se jí od zářijového postupu do finále v Soulu nedaří - na následujících čtyřech turnajích vyhrála jen jeden zápas.

Jediným "českým" úspěchem dnešních zápasů v Moskvě je vítězství čerstvě sedmnáctileté Zariny Dijasové. Nadějná tenistka z Kazachstánu, která většinu života prožila v České republice, si připsala první letošní vítězství v hlavní soutěži turnaje WTA. Dijasová si připsala cenný skalp zkušené 49. hráčky světa Gisely Dulkové, kterou teenagerka po téměř třech hodinách udolala 6-3 6-7 7-6.

Na Li: Možná jsem měla Dauhá v hlavě
K radosti ruských fanoušků dnes v Moskvě postoupily také dvě domácí hráčky, kterým poslal los do úvodního kola nasazené soupeřky.

Bývalá světová pětka Anna Čakvetadzeové měla překvapivě lehkou práci s momentálně 11. hráčkou žebříčku WTA Na Li. Ta se nevzpamatovala ani po prvním prohraném setu a za pouhých 78 minut prohrála 4-6 2-6.

"Je to těžká soupeřka a je skvělé, že jsem vyhrála. Myslím, že tenhle výsledek ode mě nikdo nečekal, ale já si vždycky věřím," radovala se Čakvetadzeová. "Je to skvělý pocit, vyhrát, a navíc před domácím publikem."

Číňanka sice před dvěma týdny došla doma v Pekingu do semifinále, v Moskvě ale navázala na matné výsledky z posledních měsíců.

"Vážně nevím, co se stalo. Na kurtu jsem se necítila tak dobře. Na začátku jsem nehrála dobře a ona nade mnou získala navrch. Neumím to vysvětlit, prostě jsem prohrála," řekla Na Li.

Ta má i přes dnešní porážku stále šanci zahrát si na Turnaji mistryň v Dauhá, což se podle ní mohlo na její hře podepsat. "Možná jsem měla Dauhá v hlavě, a proto jsem byla nervózní. Počkám a uvidím, co bude, teď už to není v mých rukou," dodala Číňanka.

Další nasazenou hráčkou, která se s Moskvou loučí už dnes, byla turnajová pětka Flavia Pennettaová. Italka nezvládla začátek zápasu s domácí Jelenou Vesninovou a i když se ve druhém setu zdálo, že utkání dokáže otočit, velký počet nevynucených chyb v posledním setu znamenal její porážku 4-6 6-2 2-6.

Výsledky - Moskva - ženy (dotace 1.000.000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Klejbanovová (7-Rus.) - Šafářová (ČR) 6:2, 6:7 (4:7), 7:6 (7:1), Korytcevová (Ukr.) - Zakopalová (ČR) 3:6, 6:3, 7:5, Čakvetadzeová (Rus.) - Na Li (3-Čína) 6:4, 6:2, Vesninová (Rus.) - Pennettaová (5-It.) 6:4, 2:6, 6:2, Dijasová (Kaz.) - Dulková (Arg.) 6:3, 6:7 (1:7), 7:6 (7:5), Petkovicová (Něm.) - Govorcovová (Běl.) 0:6, 7:5, 6:0, Erraniová (It.) - Savčuková (Ukr.) 6:3, 6:4, Duševinová - Makarovová (obě Rus.) 7:5, 6:0.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Není se co divit když to táhne z Berdychem a potm nemaj být oba labilní :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist