Zarina Dijasová. Tenisová naděje ze Štvanice

16. 7. 2009, 18:11
Aktuality 6
Jak vloni vletěla do čtvrtfinále ECM Prague Open domácí naděje Karolína Plíšková, tak letos jde v jejích stopách jiná "domácí" tenistka. Zarina Dijasová je z Kazachstánu, ale už deset let žije v Česku a pět let trénuje v I. ČLTK na Štvanici.
Profily hráčů
Zarina Dijasová a trenér Jandus

"Už se asi spíš cítím víc jako Češka, už jsem tady dlouho," řekla plynně česky patnáctiletá Dijasová po výhře nad Petrou Kvitovou, díky čemuž dnes postoupila do boje o semifinále. Ohledně případné změny občanství odkázala na své rodiče. "Zatím o tom nepřemýšlíme," uvedla její matka Aida, ale do budoucna tuto možnost nevyloučila.

V Kazachstánu o talentu Dijasové ale dobře vědí. Ona dokonce svůj první titul kategorie ITF vyhrála loni právě v kazašské Astaně. "Byla tam babička, rodina. Měla jsem velkou podporu," vzpomínala nyní 295. hráčka světa. Za toto postavení vděčí dalšímu titulu z turnaje ITF letos v červnu ve Stuttgartu, navíc ještě dvakrát postoupila z kvalifikace až do čtvrtfinále turnajů této kategorie. "Chtěla bych do stovky, a to co nejrychleji," mluvila jasně o svém cíli.

Má představu i o tom, kde by jednou mělo její jméno být. "Chtěla bych být světová jednička, samozřejmě. Vím, že musím hodně trénovat," řekla tiše. Její štvanický trenér Jaroslav Jandus k tomu dodal, že Dijasová má na svůj věk "srovnanou hlavu". "Je pracovitá jako mezek a má obrovskou a rozumnou podporu rodiny," konstatoval trenér.

Tenisovou raketu vzala do ruky poprvé v šesti letech v Česku. A to díky slavné hráčce s českými kořeny. "Koukali jsme se na finále Australian Open, když hrála Hingisová, a ptali jsme se jí (Zariny), jestli by se jí tenis líbil. Řekla, že jo, a tak začala," popsala matka.

Nevysoká Dijasová působí na dvorci podobně jako kdysi švýcarská světová jednička. Snaží se hrát chytře. "Martina Hingisová se mi líbila a také Justine Heninová," jmenovala své vzory Dijasová, která před přestupem do I. ČLTK hrála ve Stromovce na Spartě.

A co pro tenistku, která po základní škole bude mít individuální plán na střední škole, postup do prvního čtvrtfinále okruhu WTA znamená? "Je to velký krok do ženského tenisu," řekla Dijasová. Za rok se ukáže, jak se jí v něm dařilo. Zmíněná sedmnáctiletá Karolína Plíšková určitý progres udělala, ale do ženské špičky má daleko.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Já mám dojem, že ten úspěch Kazašky je hlavně spjat s tím, co předváděla Kvitová za hrůzu. Takhle hraje hráčka první šedesátky? To tak to potěš...
Na té Kazašce nějaký megatalent nevidím, silou ji všichni předčí, hraje spíše, jako horší Číňanka a Iveta ji svými megaslizy v dalším kole vykopne.
Reagovat
skott
Take bych nejak nezvelicoval jeji vykony.Sice ma cvrtfinale pri debutu na okruhu WTA v patnacti letech svoji vahu, ale je treba videt, koho porazila.Dalsi juniorku Mladenovic, ktera mela v nohach tri narocne utkani z kvalifikace (a celkove je v poslednim dobe ¨prehrana¨) a Petru, ktera je po zraneni z formy a jeste nema potrebnou fyzicku, v utkani na ktere se nedalo absolutne divat, plne chyb a mizerne kvality.
btw, ted uz je po zapase, takze Iveta ji podle ocekavani bez problemu prehrala.
Reagovat
smazaný uživatel
Snadná záležitost, ale divím se tomu průběhu prvního setu. Nakonec ale Ivet výjimečně nezkolabovala psychika a dohrála zápas k vítěznému konci.
U té Petry se divím, že jí to zranění trvá tak dlouho, když se to vezme, tak poslední výhru, co od ní pamatuji, byla v semifinále FedCupu s Mattek, možná ještě pak 1, 2 kola uhrála, ale spíše ne, protože o tom bych asi věděl.:-) Už by bylo na čase něco s těma holkama našema udělat, Lucie také dnes trochu zmatkovala.
Reagovat
smazaný uživatel
chvilku sem na ni v pondeli koukal, zrovna trenovala. Ma opravdu nektere pekne udery, kdyz ma cas se dostat k micku tak se vetsionou nemyli. Navic ma i dobrou ranu.
Reagovat
smazaný uživatel
ty nase kobili zkurvene. Obluda Kvitova, bez mozek Benesova, spatna v teto dobe Safarova, vyborna Hradecka. Jedina Ceska, ktera nepatri mezi zenska hovadka.
Reagovat
dabelsobul
"kobili"? :) Nejaky novy vyraz? :))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist