Chci ukázat, že tenhle status si právem zasloužím, uvedla nová jednička Plíšková

11. 7. 2017, 23:05
Aktuality 59
Postupem na první místo světového žebříčku se Karolíně Plíškové splnil sen. Do čela se dostane v pondělí a roli nejlepší hráčky chce podpořit výsledky. Také ví, že díky tomu má velkou zodpovědnost.
Profily hráčů
Karolína Plíšková

"Jsem nesmírně šťastná a splnil se mi sen. Vzpomínám na své první tenisové krůčky. Tohle je meta, na kterou chce dosáhnout každý, kdo tenhle sport miluje," uvedla na svém webu pětadvacetiletá Plíšková, která je v Monte Carlu.

"Být jedničkou je obrovská zodpovědnost. Cítím velké odhodlání, budu dál tvrdě trénovat a chci ukázat, že si tenhle status právem zasloužím," řekla.

V čele pořadí nahradí Němku Angelique Kerberovou. Cestu na trůn jí otevřela porážka Rumunky Simony Halepové, která nedotáhla ve čtvrtfinále Wimbledonu k výhře duel s Britkou Johannou Kontaovou, v kterém ji dělily jen dva míče od vítězství.

"Byla jsem si s přítelem (zároveň manažerem Michalem Hrdličkou) zahrát tenis, a když jsme dohráli, sledovali jsme posledních pár míčků zápasu Halepové na telefonu," líčila Plíšková, která byla v žebříčku dosud nejlépe na třetím místě.

"Ideální je podpořit to zároveň nějakým skvělým výsledkem přímo na kurtu, ale stát se světovou jedničkou je ukazatelem dlouhodobé výkonnosti, ne jen jednoho povedeného turnaje," řekla loňská finalistka US Open.

Letos už získala tři tituly. Ve Wimbledonu sice vypadla ve 2. kole, ale na French Open hrála semifinále, na lednovém Australian Open čtvrtfinále a byla v semifinále velkých turnajů v Miami a Indian Wells. "Až na pár výjimek se mi opravdu daří," uvedla.

Později na sociálních sítích zveřejnila fotku, na které vyskočila do vzduchu a zvednutými palci ukazovala, že je jedničkou. "Dnešek si budu určitě pamatovat. Sice neslavím výhru na kurtu, ale stala jsem se světovou jedničkou. Hodně to pro mě znamená a ještě si neuvědomuji, čeho jsem dosáhla," napsala tenistka.

Děkovala svým nejbližším za podporu a všem, kteří jí věřili, i těm, kteří pochybovali. "Bez Vás bych nebyla, kde jsem," uvedla rodačka z Loun.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

59
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Herbert_Hoover
Z hlediska systému si to zasloužila. Samozřejmě, prostě se nenašel nikdo jiný, kdo by v danou chvíli nashromáždil více bodů, o tom není třeba debatovat. Nicméně mám prostě hořko na patře z toho. Z pohledu získaných úspěchů v momentě, kdy se hráčka stala jedničkou, byla slabší asi už jen Jankovičová. :) Ten fakt, že se na jednom z grandslamů (a o ty jde především) nepřekulila přes druhé kolo, není taky nic moc. No ale budiž. :) Podstatnější bude teď, jak ji ten status ovlivní.
Reagovat
gigin
Plech už napsal doporučený dopis na WTA, že jedničkou být nechce, ať jí tohoto statusu ihned zbaví. Pokud ne, tak to požene vejš. Teď to dávala na twitter.
Reagovat
Pedronegro
jj a zdůvodnění je pádné, páč už nebude rodačka z Loun, ale chvíli světová jednička a pak až do konce bývalá světová jednička :))
Reagovat
Herbert_Hoover
Jako jo, z její pozice je to též nezáviděníhodné..co s tím má dělat, že..prostě to tak je a když to tak je, tak je prostě ráda. To je jas. O tom nic. Ale stejně jako ona má právo sdělit, že je ráda, tak já (a kdokoliv jiný) má právo být taky rád svým způsobem, ale podotknout k tomu něco. Za mě parádní, první česká jednička v historii, jen bych byl raději, pokud by to bylo za jiných okolností.
Reagovat
Jan
Sice si to bodově zasloužila, ale divná jednička, která vypadne ve 2. kole.
Reagovat
turista
Kája si to zaslouží, ale tu Rybaříkovou měla ve 2.kole opravdu porazit.
Reagovat
smazaný uživatel
Měla Rybárikovou porazit. Měla porazit už loni Kerber na USO a pak se nechala zjančit od zcela nesportovních hejblat Lucic v Austrálii !! No 1 si samozřejmě zaslouží. Ale jak uvádí zcela správně Kerber - není zatím jasný, jestli je na to připravená psychicky. A Hrdlička ? Ten těžko pomůže, ten má co dělat sám se sebou. Hrdlička bude její největší problém.
Reagovat
tommr
její největší problém bude Kotyza. Petra pod jeho vedením dlouhý léta stagnovala a obávám se, že to bude stejný i u Karolíny ...
Reagovat
smazaný uživatel
?našinec do toho nevidí. Předpokládal bych ? možná naivně ? že už od loňského US open ? když svět odborníků i fanoušků vnímá, jakou má Karolína Plíšková velkou šanci být brzo světovou jedničkou ? bude její tým tvrdě pracovat na tom co bude AŽ se tak stane. A ne jen dělat na tom ABY jí už byla. A pak jen žasnout co teď dál. Věřím, že tomu tak není, ale co člověk ví.
Reagovat
tommr
u Kotyzy si ani nejsem jistej, že pracoval na tom, aby se Karolína tou jedničkou stala. Viz jeho opakovaný prohlášení, že nechce aby o tom Karolína vůbec uvažovala ...
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, něco na tom je. To je právě vono. Můžeme se jen domýšlet, jestli to nevnímá tak, že je ještě brzo. Že za tejden až Halepka vyhraje doma tu Bukurešť bude po ptákách. A že by si mohl být kdokoliv jistej, včetně Kotyzy, že Kája obhájí body z Cinci či US open ? Těžko to posoudit, uvidíme. Jsem jen 50 let fanoušek českýho tenisu ale raketu v ruce držet neumím.
Někde jsem četl, že Kristýna je v prostředí, kdy na to jdou jinak. Pomalu, v klidu, opatrně. Protože letos poprvé je v padesátce, nemusí hrát kvalifikace apod. Herně mi přijde, že je stejně dobrá jako Karolína a že může třeba za rok překvapit daleko víc. A bez Kotyzy a Hrdličky :-)
Reagovat
Frick
Po ptákách asi nebude, bo Siomoně, by se pak vzápětí odečetlo 900 b. z Rogers Cupu, který se hrál o 14 dní dříve bo olympiáda.
Reagovat
Frick
Ale je třeba fakt říct, že Simona je ještě větší posí.račka. Protože to, co předvedla na RG, je neuvěřitelný. A Lunej se nedivim, že byla nasr...

Ale vlastně mne tim překvapila. Myslel jsem si, že na to je až příliš "sluníčkářská", aby takto sjela svou oblíbenou hráčku za GS, kde se dostala do finále.
Reagovat
smazaný uživatel
Tommre, ale GS už nejsou jenom o samotných trenérech. Ten může zapůsobit pouze před zápasem. Samotný zápas je už pouze o hráči a aktuálním dění na kurtu. Pod Kotyzou, který na malých turnajích mohl přijít na lavičku, sbírala poměrně často tituly. Tady si vedle. Na GS rozhoduje hlava hráče, a to co se naučil. Petra od Wimbledonu 2014 na GS - Krunic-Keys-Bacsinszky-Jankovic-Pennetta-Gavrilova-Rogers-Makarova-Kerber-Mattek a naposledy Brengle. Pouze dvě dokázaly vyhrát nakonec GS. 3 hráčky, které dneska mají jméno, Svitolina, Konta, Mladenovic, dokázala porazit, i když v té době ještě neměly takový zvuk. V té konkurenci, co tam je jsou 2 GS nadpoměry skvělé číslo, které se může některým hráčkám jenom snít. V zásadě lze říct, že petra už svůj vrchol kariéry měla, a může ho pouze kosmeticky vylepšit. V roce 15 si vzala pauzu na jaře, v roce 16 změnila trenéra, a v roce 17 měla pauzu, kvůli nějakému hnupovi. Většinou, složitý začátek sezony, který jí těžko může dovést k No1. Navíc mladá generace holek, hodně pohyblivých, budou chtít, také postupovat výš.
Reagovat
slacker
na FO si cetla papiry od Kotyzy. Proc si ho neprecetla behem zapasu s Rybarikovou? :-|D
Reagovat
smazaný uživatel
Vždyť nějaký papír měla... :D
https://twitter.com/JJlovesTennis/status/883003750645776384
Reagovat
Jan
Když bude stagnovat na pozici jedničky, tak to bude OK :)
Reagovat
lars
A Kerber neni divna, kdyz na RG letos prohrala uz v 1.kole
Reagovat
Bloody13
Karolína bude do konce roku hodně soupeřit s Halepkou, která z nich že zakončí ten rok jako Number One. Obě toho dost obhajujou, je víc než pravděpodobný, že Simona na ten trůn chvilku vleze (i třeba jen na dva nebo tři týdny), ale zakončit tenhle rok úplně nahoře by mohla Kája. Takže do toho!
Reagovat
EllNino
Gratulace k 1. místu, je tam po právu, zaslouženě, prostě si za 12 měsíců nahrála nejvíc bodů a to je na post jedničky potřeba ...

GS jsou jiná věc, ale ta, jak vidíte, nemá na jedničku úplně vliv ... já osobně jsem radši že Petru, která má 2 GS a je nejvýš 2. (zatím) než za Káju, která je 1. a GS nemá, ale to je každého věc a je to zcela subjektivní ...

Ale nedává to člověku právo nějak shazovat post světové jedničky, Karolína byla prostě celých 12 měsíců (až na výjimky) nejkonzistentnější ... a nutno říct, že antuka a tráva budou pro ni vždycky trochu specifické a bude hodně záležet, jak si to každou danou sezónu sedne ... viděli jsme, že Kája na antuce potřebuje hodně odehraných zápasů, aby si věřila, a pak z toho bylo semifinále z RG, paradoxně zatím nejlepší GS výsledek této sezóny ...

Také jsme viděli, že ikdyž na trávě vyhraje přípravný turnaj, Wimbledon jí sváže ruce, tam zase jako na jediném GS musí přejít 2. kolo, aby si začala věřit a pak třeba bude i tam pychicky silnější ...

Je to o maličkostech, faktem ale zůstává, že Karolína je nejvíce konkurenceschopna na tvrdých površch, na kterých se, k jejímu štěstí, hraje převážná většina sezóny :) Tudíž má výhodu oproti antukářkácm a travařkám, případně specialistkám na halové prostředí ...

Přeji Káje, aby se z 1. místa nepodělala, zatla zuby, a ukázala všem expertům, že i ty velké turnaje dokáže vyhrát ... ale jedničkou je prostě právem, ikdyž to asi chtěli všichni jinak ... a kdo má v zápise "World number one" ? Moc jich není
Reagovat
Marduch
U Karolíny je navíc předpoklad dalšího zlepšování, protože na hru mezi absolutní špičkou ji většinou nelimituje hlava, kterou má až nečesky dobrou. Jak říká trenér Vondroušové internacionál Hřebec, "Plíšková je v hlavě hodně tvrdá ? její palice je lepší než její tenis."

Zdroj: http://sport.idnes.cz/jiri-hrebec-rozhovor-ve-wimbledonu-du4-/tenis.aspx?c=A170709_213439_tenis_ald
Reagovat
tommr
hlavu má sice lepší než ostatní český hráčky, ale úplně dokonalá v tomto ohledu taky není. Viz např. zápas proti Rybárikový na letošním Wimbledonu nebo zápas proti Kerberový ve finále lonskýho USO. Oba tyto zápasy si vyloženě prohrála hlavou ...
Reagovat
Frick
Je to tak. Kdyby si neprohrála hlavou zápas proti Kerber na US, třeba by tou no. 1 byla už dříve.
Reagovat
Frick
a bez pindů, že nemá GS :-D
Reagovat
EllNino
Kdyby byly v p*deli ryby ... :)
Reagovat
pumpier
Já si myslím, že je 1. Halepová. Protože byla před Plíškovou a obě ve Wimb.mají O bodů. Uvidíme
Reagovat
Pavol
Myslieť už netreba stačí sa pozrieť na rebríček. Halepová nie je jednotka.
Reagovat
VlS
Tak nemysli, nastuduj si žebřová pravidla a místo myšlení buďeš vědět.
Reagovat
Bloody13
To sice jo, ale Halepce se zároveň odečetly body za titul v Bukurešti.
Reagovat
dadaft
jedna obrovská meta, na kterou dosáhne jen pár vyvolených, je splněna.
super.

ale proti uspokojení a ztrátě motivace je třeba dodat, že ještě tři zbývají:

--- vyhrát grandslam

------ vyhrát každý grandslam aspon jednou

--------- vyhrát jich víc než Serena :-)))))))))) ,,,,,, přiznávám, tohle je asi nesplnitelná meta.

----------------------
Reagovat
tommr
s ohledem na Karolíniny předpoklady a sílu konkurence bych jako reálný viděl následující cíle:

- vyhrát GS

- zopakovat to ještě aspoň 2-3krát

víc od ní asi nemůžeme čekat ... :)
Reagovat
sprchon
Každej, kdo se kdy stal světovou jedničkou, se jí stal ZASLOUŽENĚ a právem na to první místo PATŘIL. Bodovej systém je takovej, jakej je (za mě super, neznám nic lepšího :D).

Je hloupost porovnávat Káju s Angie nebo Caro a prohlašovat, že ta nebo ta byla nejhorší jednička. Každá si ty body nějakým způsobem NAHRÁLA a tento post si VYDOBYLA. Udržení tohoto postu je jiná kapitola, Angie ani Andy to letos moc nezvládli, nepotvrzují svou roli. Ale za loňský výkony si tu pozici, opakuju, ZASLOUŽILI, stejně jako si to za výkony z posledních 365 dnů ZASLOUŽÍ Kája a nikdo už jí to NESMAŽE.
Reagovat
jirkomar
Amen.
Reagovat
A.R.R.
Přesně tak, za poslední rok prokázala největší konzistenci, má nejvíc bodů, tak si post jedničky zaslouží. Otázkou je, jak se s tím popere, zda-li to Káju nakopne k ještě lepším výkonům či jí to srazí. To se prostě uvidí.

Ono se najde vždy mnoho remcalů, že ta či ona hráčka si něco nezaslouží, ale těm holkám ten úspěch už nikdo nevezme. Kája je prostě světovou jedničkou, Aga s Domčou mají titul z TM, byť s jednou výhrou v základní skupině a co?
Reagovat
VlS
Souhlas
Reagovat
Frick
Nj, ale to jsme zase u toho, že Andy nebo Angie si to zasloužili skutečně VELKÝMI výsledky, pokud to budem brát z pohledu týdne, kdy se stali no. 1 poprvné minus 52 předchozích týdnů.
Reagovat
sprchon
"Sice neslavím výhru na kurtu, ale..."

Takže prohrála dokonce i s Hrdličkou a poté se stala světovou jedničkou. Fakt ostuda. Opravdu nejhorší jednička, co kdy byla.
Reagovat
jirkomar
:-D
Reagovat
avos
:D
Reagovat
Marduch
Bekovkář evidentně uspěl na všech frontách.
Reagovat
A.R.R.
toť, pověsil bych Káju za kule do průvanu, jako výstrahu všem :-D
Reagovat
VlS
užij si to a něco pěknýho nám předveď. A na " Unii haterů, závistivců a troubů ze zemí Království českého" se patří vykašlat.
Reagovat
rusedski
Na první pohled jsem si myslel, že na tý fotce drží v náručí dítě :D
Reagovat
sprchon
Taky. :D
Reagovat
petrulinka
Singlový žebříček z roku 2011, kdy byla Petra na druhém místě. Trošku jiný bodový i hráčský level než dnes:
1. Wozniacki Caroline Dánsko 7485
2. Kvitová Petra Česká republika 7370
3. Azarenka Viktoria Bělorusko 6520
4. Sharapova Maria Rusko 6510
5. Li Na Čína 5720
6. Stosur Samantha Austrálie 5585
7. Zvonareva Vera Rusko 5435
8. Radwanska Agnieszka Polsko 5250
9. Bartoli Marion Francie 4710
10. Petkovic Andrea Německo 4580

Takže ano, ať si to Karolína užije, přej a bude ti přáno. Protože v té bídné konkurenci, která momentálně v ženském tenise je, si to snad ani nikdo jiný nezaslouží. Škoda, že z toho boje Petra vypadla na konci loňského roku, možná bychom měli v čele dvě naše holky.
Reagovat
Frick
Za to, že nepodlehla té odporné módě těch džín až kamsi ke krku.

Už člověk pomalu mlsně kouká na fotky z půlky 00's, kdy hezky lezl zadek s tangama :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Je to pro našince krása mít Nr. 1. To vše při extrémní vyrovnanosti špičky. Moc jsem to přál Petře, její hra a způsob dominance (viz ty 2 Wimbledony) mě fascinoval ještě o fous víc.

Karolína zaválela vloni v Americe (ty zápasy proti Williamskám na USO byly famózní), z toho teď to číslo 1, přeju jí to. Nicméně letos už je to trochu slabší bilance (asi 5 vítězství nad hráčkami top 10). Stran hry měla pravdu M. Navrátilová v nedávném příspěvku zde, že je K. na kurtu až moc vypočitatelná. Při té její výšce a dlouhorukosti jsou její údery od baseliny s dlouhým, ale trochu pomalým nápřahem sice na pohled krásné, ale potřebuje příliš mnoho času na dobře provedený úder, a strádá tím rychlost hry i moment překvapení (další čas ztrácí pochopitelně i tím, jak trvá, než za balon přijdou nohy). A ještě k tomu komentáři Martiny N., že chybějí velké osobnosti (a ty se odvíjej dost od mentální síly): i v tom má dost pravdu. Doufal jsem, že Karolína při svém (pravda, asi jen zdánlivém) klidu by mohla tou osobností být. Takový mentální výpadek a ztuhnutí a zmatek, jako předvedla od 2. setu proti Rybárikové, se sice čas od času může stát i velkým osobnostem (myslím třeba i Serenu), ale nemělo by to být často ? to Karolíně přeju. Až smutně legrační na letošním Wimbledonu bylo to, že naprosto stejný scénář (od dominance až ke svazujícímu strachu z důležité výhry ve 2. setu) měl i zápas její sestry Kristýny proti Sakkari.
Reagovat
tommr
u Kristýny je ale takovej scénář spíš pravidlem zatímco u Karolíny naštěstí jen výjimkou ...
Reagovat
Pavol
Už si ukázala, už si dokázala. Teraz ich prinúť aby sa Ťa aspoň troška báli. Nechoď v šľapajách Angeliky. Tenis je viac ako niečo dokazovať. Ty už si najlepšia. Udrž to dokonca roka. Na betóne je to reálne.
Reagovat
gigin
Tvl, Angelika má dvě géeska....
Reagovat
Pavol
To je pravda azda nedopadne ako Carolína. Na Us Open bude prvý pokus.
Reagovat
Chrenda
Co tady furt melete něco o GS. Světový ranking je založený na průběžném získávání bodů během 12 měsíců. A nejvíc jich má Karolína a basta, tedy je PRŮBĚŽNĚ nejlepší, to je neoddiskutovatelná pravda a tečka. Vůbec nechápu, proč by to, že nevyhrála dosud žádný GS mělo snižovat její postavení světové jedničky.

Zásadně teď bude spíš záležet na tom, jak se s tím popere jako světová jednička a jestli všem dokáže, že to není jen náhoda a důsledek výpadku jiných favoritek. A jsem přesvědčený, že to prostě dokáže.

Tyhle mekty jen chtějí snížit vážnost světového žebříčku, který počítá všechny aktivity tenisty ve 12 měsících. Pokud víš jak to počítat lépe, aby to opravdu odráželo aktuální výkonnost tenistky, tak sem s tím řešením. Jinak mlč a buď rád, že je to systém takový, že té naší malé zemi nadělil megastar jménem Karolína Plíšková. Hogw.
Reagovat
Pavol
My sa tešíme ako ty. A prajeme všetko najlepšie v ďalšej sezóne.
Reagovat
gigin
Nikdo nic nesnižuje, šulíne.
Reagovat
Frick
Já jo. Já to snižuju. Nepatří tam. Bohužel tam ale teď nepatří nikdo. Snad kdyby Konta vyhrála Wimbledon, tak by šla. Vítězka Wimblednu a 5./6. Grandslamu v Miami s celkem 6330 body.

A tady je otázka - kolik bodů za vyhraný GS by se mělo brát jako jakýsi "morální" bonus k tomu být když ne faktickou, tak morální no. 1?

Ja bych pracoval s číslem tisíc - tj. hráčka s 7 500 body bez GS je stejnou "morální no. 1", jako hráčka s 6500 body a vyhraným GS.

Tak a máte to - holoto. Od roku 2011 se tu pindá, jak by světová #1 měla nebo něměla mít nějakej GS. Já tomu aspoň měl koule dát číslo.
Reagovat
Ondra979
presne tak, srovnani s Angelikou je zatim mimo, je to zaslouzene a fer ale neni to oslnive ani bombasticke..a jsem hodne zvedavy na betony, povrch ji sedi tak cekam aspon jeden titul z komba Toronto/Cincy/USO a aspon SF na USO kdyby to nemel byt rovnou titul
Reagovat
svetova.dvojka
Chtěl bych mít takovou holku.
Reagovat
HutaGalung
Jo je krásná!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist