Co stojí za úspěchem Plíškové? Zlepšený bekhend a pohyb, říká její bývalý trenér Hřebec

9. 9. 2016, 13:11
Aktuality 24
Skvěle založené údery, zlepšený pohyb a bekhend vyzdvihl na hře Karolíny Plíškové Jiří Hřebec, který čerstvou finalistku grandslamového US Open skoro tři roky trénoval. Na vítězném tažení newyorským turnajem se podle bývalého daviscupového reprezentanta podepsalo i sebevědomí po vyhraném turnaji v Cincinnati.
Profily hráčů
Karolína Plíšková (© USTA)

"V první řadě je to dané hlavou," řekl Hřebec v rozhovoru s ČTK, proč si čtyřiadvacetiletá Plíšková zahraje o první grandslamový titul. "Neskutečně si díky Cincinnati věří. Porazila teď pět hráček ze světové desítky a strašně narostla. Je v takovém laufu, že jí tam všechno padá," řekl někdejší 25. hráč světa.

Karolína Plíšková porazila v Cincinnati světovou dvojku Angelique Kerberovou, trojku Garbiňe Muguruzaovou a desítku Světlanu Kuzněcovovou. Na US Open přidala skalp šesté hráčky světa Venus Williamsové a především v semifinále dokázala ve dvou setech s ledovým klidem přehrát i jedničku Serenu Williamsovou. "Je na vlně, všechno trefuje, což nemusí trvat věčně, ale už je etablovaná ve špičce," řekl Hřebec.

Podle trenéra klubu I. ČLTK Plíškové pomohla neúčast na olympiádě v Riu de Janeiro. "Udělala dobře," konstatoval Hřebec. Na Plíškové je podle něj vidět, jak jí prospěl náročný tréninkový blok, který pod svým současným koučem Jiřím Vaňkem podstoupila na Spartě.

Dvě kola jí nestačí, cíle má jinde
Hřebec připravoval Karolínu Plíškovou i její dvojče Kristýnu od jejich osmnácti do jednadvaceti let. Už tehdy si všiml přímočarosti a zarputilosti Karolíny, jak chce dosáhnout na nejvyšší mety. "Má to jasně srovnané. Ona není ta, která se spokojí s tím, že udělá dvě kola jako ostatní. Má cíle někde jinde, a to měla od začátku. Bylo to v ní. Ona je tvrďas, je suverénní, vůbec se s tím nemaže, což jí pomáhá," řekl Hřebec.

V poslední době podle něj Plíšková zlepšila dvě věci. Pohyb, s nímž měla při výšce 186 centimetrů problémy, a bekhend. "Už tenkrát se pohybovala docela slušně, pracovala na tom, ale u těchhle obrů to jde pomalu. Vychytává teď neuvěřitelné věci. Vypadá u toho divně, složí se jak žirafa, ale soupeřkám to nenahrává, umístí to a má úder pod kontrolou," řekl.

Z bekhendu si nyní dokáže budoucí minimálně světová šestka připravovat lépe půdu pro vítězné forhendové údery. "Technicky zlepšila bekhend a délku úderů, to hraje neskutečně. Bekhend zdokonalila a dokáže i tlačit," řekl Hřebec.

Plíšková navíc patří k nejlépe servírujícím hráčkám na okruhu. Sází druhou sezonu nejvíce es, přitom nemá nejtvrdší podání. Důvod? Skvěle míče umísťuje. "Když se v tréninku trefovaly plechovky, tak pět šest šoupla jak nic. Má krásný rytmus i nadhoz. A má výhodu v tom, že jak má klidnou hlavu, tak nezmatkuje," řekl Hřebec, který vyzdvihl, jak mají Karolína i Kristýna Plíškovy krásně založené základní údery. "Klasicky a nádherně," ocenil Hřebec práci trenérky z Litvínova Zuzany Rolenčíkové, dříve Vodákové, která vedla obě nadějné hráčky na začátku kariéry.

V sobotním finále se Plíšková střetne s Kerberovou a Hřebec věří, že může titul získat. "To je jasný. V téhle formě, tak to jo," řekl. Komplikací by podle něj mohlo být jen to, pokud by si až příliš uvědomovala, že může poprvé vyhrát grandslam. "Roli můžou hrát jedině nervy, ale Kája si to možná nebude ani připouštět, že se zapisuje do historie tenisu. Když na to dokáže nemyslet, tak ji porazí," uvedl Hřebec a dodal, že u případného jednoho grandslamového triumfu by to v případě Plíškové nemuselo skončit.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

24
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Stan_Borowitz
obrovský talent československého tenisu, bouřlivák a bonviván.
Reagovat
slacker
z takovym prijmenim se neni co divit. Stallone je italsky hrebec
Reagovat
FulnekUltras
Kdyby k tomu, co teď Loundl předvádí, stačily dva týdny tvrdého tréninku místo LOH, bylo by to až příliš jednoduché...
Reagovat
tommr
co je to zase za blbou přezdívku ten "Loundl"?
Reagovat
blixa
Asi něco jako Kong pro Serenu. Zpazgřivenej mozek Stalinultrase.
Reagovat
FulnekUltras
modrobolševický čecháček aby si hned nepřisadil - vnímat obsah už je na něj moc, tak se chytne aspoň toho, čeho umí... ;)))
Reagovat
FulnekUltras
já už jsem tady blbými přezdívkami proslulý, tak to nehodlám měnit... ;) ...vážní zájemci naleznou důvod v dřívějších příspěvcích... ;)
Reagovat
lars
1. slabika z Louny + konec z Lendl = Lou ndl
Reagovat
Stan_Borowitz
No, od Fulneka bych čekal spíše něco jako Plíndl, takže to hodnotím na jeho úroveň jako dobré a tvůrčí...
Reagovat
slacker
nejlepsi je stejne zLoun
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak to je fakt trefný a vtipný!
Reagovat
turista
Souhlasím s Hřebcem, že Karolína hraje obouručný bekhend perfektně, radost podívat.
Reagovat
FulnekUltras
škoda Jirky - další ideální kandidát, který by Petře absolutně neseděl... ;)))
Reagovat
Fandina
Třeba by Petře seděl. Co ty víš.
Reagovat
FulnekUltras
musíme čekat na vyzváněcí tón... ;)
Reagovat
Fandina
tak dobře :-))
Reagovat
lars
Hrebec k Petre nepujde.
Reagovat
Fandina
Trénuje na Štvanici, Markétku a další, že.
Reagovat
VlS
Hřebec rozhodně není jemnej empatickej psycholog jako Kotyza nebo Pála, je to predátor, to by byla šleha.
Reagovat
smazaný uživatel
hlavne jasne deklaroval, ze uz odmita kamkoliv cestovat.. :-)
Reagovat
Fandina
Podle toho, co říkala Petra, tak psychologie je její doména. Kdyby nehrála tenis, tak by se věnovala tomu, vždycky jí to bavilo.
Reagovat
Fandina
Navíc se vyslovila, že nepotřebuje mentora za zády, že potřebuje praktika, někoho, kdo s ní bude hrát.
Reagovat
spaniel
Uz jen to, ze o ni mluvi jako o obru a prirovnava ji k zirafe...kdovi co by rikal o Petre :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist