Cornetová je po čtyřech letech ve finále, vyzve Schiavoneovou

26. 5. 2012, 08:49
Aktuality 2
WTA ŠTRASBURK - Před třemi lety klepala na dveře Top 10, nyní na domácí antuce ve Štrasburku postoupila po dlouhých čtyřech letech do finále turnaje WTA. Řeč je o Francouzce Alizé Cornetové, která si zahraje o svůj druhý titul s Italkou Francescou Schiavoneovou.
Alizé Cornetová

Francesca Schiavoneová si za poslední dva roky zahrála jen dvakrát ve finále, ovšem obě stála za to - předloni vyhrála French Open a loni na stejném turnaji prohrála až v boji o svůj druhý grandslamový titul s Na Li.

Letos se jednatřicetileté Italce vůbec nedařilo, neboť od semifinále v Brisbane vyhrála jen 5 z 18 zápasů, týden před oblíbeným Roland Garros se ale zase dostává do formy. Ve Štrasburku totiž postoupila po více než dvou letech do jiného než grandslamového finále, které hrála naposledy v dubnu 2010 v Barceloně.

14. hráčka světa na francouzské antuce v úvodních třech kolech smetla trio soupeřek, které v žebříčku nejsou ani mezi 70 nejlepšími tenistkami světa: Cadantuovou, Lučičovou a Larssonovou, přičemž s každou soupeřkou ztratila po 3 gamech.

Ani v semifinále na jednatřicetiletou Italku nečekala žádná papírově silná soupeřka, devatenáctiletá Sloane Stephensová však bývalou světovou čtyřku prověřila nejvíce. Hned v prvním gamu vzala rodačce z Milána vzala servis a šla do vedení 2-0. Italka vyrovnala, a i když znovu ztratila podání, první set nakonec vyhrála 7-5. I druhé dějství začala o 12 let mladší Američanka brejkem, jenže bylo to to poslední, co v zápase uhrála a Schiavoneová vyhrála 7-5 6-1.

"První set dnes nebyl skvělý. Bylo to velmi obtížné, hodně foukalo a to není nikdy jednoduché, když hrajete proti větru. Je těžké hrát skvělé údery, lepší je najít způsob, jak vyhrát," komentovala Schiavoneová. "Sloane umí hrát opravdu dobře, takže jsem musela prodat své zkušenosti. Nebyl to dnes žádný skvělý tenis, ale důležité je, že jsem vyhrála a jsem moc ráda, že jsem ve finále."

Stephensová hrála v semifinále turnaje WTA poprvé v kariéře. "Nebyl to zrovna nejlepší den - na kurtu bylo málo antuky, protože byl silný vítr. Ale s tím nemůžete nic dělat. Celkově to byl dobrý týden, mé první semifinále, což je skvělý výsledek."

Schiavoneová postoupila už do svého 16.finále, až dosud ale získala jen 4 tituly. O ten pátý bude v sobotu den před startem French Open bojovat proti oblíbené soupeřce - domácí Alize Cornetové, se kterou má bilanci 7 výher a jediné porážky (5-0 na rychlém povrchu, 2-1 na antuce).

"Vím, že publikum bude podporovat Alizé - je Francouzka a hlavně skvělá hráčka. Ale pudu tam a budu se snažit předvést to nejlepší, bojovat a užívat si zápas. A doufám, že mě diváci budou ve finále podporovat také," řekla Schiavoneová.

Dvaadvacetiletá Cornetová si v semifinále poradila po dvou a půl hodinách boje s krajankou Pauline Parmentierovou, kterou udolala po setech 4-6 6-1 6-3. Bývalá 11. tenistka žebříčku WTA Cornetová postoupila do svého první finále po čtyřech letech a celkově čtvrtého. Svůj dosud jediný titul získala v roce 2008 na antuce v Budapešti.

- WTA INTERNATIONAL ŠTRASBURK -
(Francie, antuka, 220.000 dolarů)
páteční výsledky (25. 05. 2012)

Dvouhra - semifinále:
Schiavoneová (2-It.) - Stephensová (USA) 7-5 6-1
Cornetová - Parmentierová (obě Fr.) 4-6 6-1 6-3

Čtyřhra - semifinále:
Grandinová/Uhlířová (1-JAR/ČR) - Babosová/Su-Wei Hsieh (4-Maď./Tchaj-wan) 0-6 6-2 12-10

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
Heather_Fedex
alize ze zacatku roku taky mizerna forma, ale ted se zda, ze stejne jako francesca se uz na francouzke antuce nasla. uz v zapase s masou ve stuttgartu hrala na moje prekvapeni velmi dobre. ale i tak si myslim, ze ve finale se vic priukazou nervy a zkusenosti italky. uvidi se...
Reagovat
ezpana
dúfam, že francúzska lolitka vyhrá. Allez Alizé
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist