Davis Cup: Berdycha se Štěpánkem doplní Rosol a Minář

6. 11. 2012, 11:41
Aktuality 13
Osvědčené opory Tomáše Berdycha s Radkem Štěpánkem a k nim opět Lukáše Rosola a Iva Mináře nominoval kapitán českých tenistů Jaroslav Navrátil na finále Davis Cupu proti Španělsku. "Není důvod tým měnit, v Argentině to bylo vynikající," řekl k losu Navrátil.
Radek Štěpánek a Tomáš Berdych

"Berdych a Štěpánek jsou jasnou alternativou, Rosol je singlový náhradník a Minář odvedl vynikající práci, proto si zaslouží v týmu být," uvedl kapitán českého týmu po oznámení nominace.

Kapitán při sestavování týmu jen lehce zvažoval nominaci čtvrtého hráče. Přemýšlel, že by dal znovu šanci okusit atmosféru finále nadějnému Jiřímu Veselému. "Ale přišlo jeho zranění kotníku, takže v týmu zůstává Minář," řekl Navrátil.

S týmem se bude připravovat jako pátý hráč Michal Konečný (362. na žebříčku ATP), protože hraje levou rukou. "Uvidíme, jestli bude potřeba, ale já si myslím, že ve španělské nominaci může dojít ke změně," řekl Navrátil.

Navrátil: Lópeze jsme čekali v nominaci
Obhájci trofeje Španělé do Prahy přijedou bez dlouhodobě zraněného Rafaela Nadala. Kapitán Alex Corretja v pondělí nominoval Davida Ferrera, Nicoláse Almagra a deblisty Marcela Granollerse a Marka Lópeze. S týmem ale přijedou i levák Feliciano López a Roberto Bautista.

Navrátil si myslí, že právě světová čtyřicítka Feliciano López by se mohl na poslední chvíli dostat do španělského kvarteta. López má s Berdychem pozitivní bilanci 4:3 a umí hrát na rychlém povrchu, na kterém českou jedničku dvakrát porazil.

"Očekával jsem Lópeze už v nominaci, protože má vynikající sezonu a je úspěšný v Davis Cupu. Ale pravdou je, že to kapitán Corretja nemá jednoduché. Ferrer a Almagro odehráli letos v soutěži vše vítězně a deblový pár taky neprohrál. Proto to má Corretja daleko komplikovanější se rozhodnout než já," řekl Navrátil.

Jistotou ve španělské sestavě tak je neúčast bývalé světové jedničky Rafaela Nadala. Španěl od červencové prohry s Lukášem Rosolem ve Wimbledonu nehraje a nepřijede ani na daviscupové finále. "To je pro nás dobrá zpráva," řekl Navrátil. "Rafa není v pořádku a bylo by to pro něj těžké, když tři měsíce nehraje. A on je profesionál, který se nebude tlačit do týmu, pokud není připraven, aby mohl uspět," dodal Navrátil.

Povrch? Rozhodně zrychlit
Češi postoupili do finále po výhrách 4:1 nad Itálií v Ostravě i v Praze nad Srbskem, kterému chyběl Novak Djokovič. V semifinále pak vyhráli na horké půdě v Argentině 3:2. Ve všech třech případech vítězství zařídili Berdych a Štěpánek.

Hlavní hvězdou týmu je šestý hráč světa Berdych, který spolu s loňským zápasem baráže proti Rumunsku získal v Davis Cupu deset bodů z dvouhry i čtyřhry v řadě.

Češi se v zaplněné hale pokusí navázat na tenistky, které porazily o víkendu Srbsko a obhájily titul ve Fed Cupu. Muži v historii samostatné republiky Davis Cup nevyhráli, před třemi lety podlehli ve finále právě Španělům. V dobách Československa triumfovali Ivan Lendl, Tomáš Šmíd, Jan Kodeš a Pavel Složil v roce 1980.

Navrátil při triumfální jízdě tenistek za výhrou ve Fed Cupu nasál atmosféru a doufal, že diváci stejným způsobem poženou za úspěchem i tenisty. "V roce 2009 jsme si řekli, že se pokusíme salátovou mísu vyhrát. Teď jsme zase blízko, ale na druhou stranu taky daleko, a podporu budeme potřebovat," řekl Navrátil.

V neděli před odletem na Turnaj mistrů do Londýna si Štěpánek zatrénoval na kurtu, na kterém hrály tenistky, a stejný nátěr bude použit i při Davis Cupu. "Povrch, co měly holky, se mi zdál ideální pro Španěly. Pro nás ho potřebujeme zrychlit, ať z toho uděláme výhodu pro sebe," řekl třiatřicetiletý tenista, kterého dnes v Londýně čeká první zápas.

Pořadatelé se tak při přípravě dvorce, na který budou mít jen 24 hodin, pokusí vyhovět. "Doufám, že úkol splníme, aby se na tom klukům hrálo, jak by si představovali, Španělsko porazíme a salátová mísa tady zůstane," řekl Vladimír Šafařík, ředitel České sportovní, která zápas marketingově zajišťuje.

Rychlý dvorec bude potřeba především na zápasy s Ferrerem. Pátý hráč světa je letos ve vynikající formě a jeho předností jsou dlouhé výměny a minimum chyb. "Bude důležité hrát strašně agresivně. Berdych na Ferrera hru má a z hlediska Radka to bude o tom, aby chodil dopředu a zkusil nátlakový tenis," řekl Navrátil.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

13
Přidat komentář
Chrenda
No tedy začínám být s tím vítězstvím v DC poněkud skeptický. Ferrer hraje neskutečně. Pokud Tomáš nebude hrát na hraně rizika, nemá šanci ho porazit. Myslím, že David udělá v Praze dva body a pak je otázka, zda Štěpánek dá Almagra! Pokud jo, bude rozhodovat čtyřhra a tam budou Španělé favoriti!! No mám z toho trochu bobky!!
Reagovat
tommr
po dnešku začínám taky trochu pochybovat. Na Ferrerovi není vůbec znát nějaká únava - naopak se zdá, že mu ty dva tituly co ted získal ještě dodaly síly. Dneska hrál Del Potro opravdu skvěle a přesto to na Ferrera nestačilo. Nějak si neumím představit jak by moh Tomáš s jeho normálním výkonem z poslední doby Ferrera v týhle formě porazit ...
Reagovat
Fandina
Tak pánové, i když nebude Rafa, přece Španělé jsou stejně favority. Už jenom součet postavení na žebříčku. Včetně deblového páru. Takže můžeme jen překvapit. A to není špatná pozice ... úsměv
Reagovat
tommr
v singlech se zdají být Španělé momentálně na tom trochu líp. O tom v jaký formě jsou debly se budeme moct přesvědčit už tenhle čtvrtek kdy si Radek zahraje na TM právě proti španělskýmu páru ... :)
Reagovat
Fandina
Přesvědčíme se o tom všem o příštím víkendu. Já věřím, že vyhrajeme, ale když ne, tak to bude jen proto, že oni budou hrát líp. Takže uvidíme a těším se moc ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
musej ten povrch udělat ultra rychlej. pak se eliminuje největší zbraň ferrera - jeho běhavost. a almagrovi to taky jde hlavně na těch pomalejších površích. jestli tam bude to samý, co měly holky, tak to taky nevidim úplně růžově.
Reagovat
Fandina
Někde jsem četla, že bude rychlejší, neměla by se tam dávat jedna písčitá vrstva atd.
Reagovat
Roger_Federer
Tak handicap na Federera se už veze, Tipsa je slaby jako čaj...
Reagovat
Roger_Federer
Tak handicap na Federera se už veze, Tipsa je slaby jako čaj...
Reagovat
smazaný uživatel
Chytré. Normálně by to Tipsa vzdal a handicap by byl naprd. Tady ale musí dohrát, chce-li prachy.
Reagovat
smazaný uživatel
rosol a minář si stejně nezahrajou, jenom kdyby už byko rozhodnuto...
Reagovat
Chrenda
No je tu riziko, že si Štěpánek na TM obnoví zranění toho kolena!! Myslím, že to rychlé vyléčení nemusí být úplně stabilní! No snad mu to vydrží a komplikace nenastanou!
Reagovat
tommr
a popravdě řečeno jinak se to snad ani nominovat nedalo. Berdych a Štěpánek jsou jasný, Rosol je jedinej singlista, kterej by moh v případě nouze za ně zaskočit a ten čtvrtej je tam stejně vždycky jen na parádu ... :)
Ted by to ještě chtělo, aby si Berdych se Štěpánkem aspon trochu zvedli sebevědomí na TM - úplně by stačily 1-2 výhry ... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist