Dobojováno: Berdych poslal Česko do finále Davis Cupu!

16. 9. 2012, 18:59
Aktuality 64
Tenisté si znovu po třech letech zahrají finále Davisova poháru. Do bojů o slavnou salátovou mísu proti Španělsku posunul český tým Tomáš Berdych. Šestý hráč světa v úvodní dnešní dvouhře v Buenos Aires porazil Carlose Berlocqa 6-3 6-3 6-4. Výběr kapitána Jaroslava Navrátila porazil Argentinu 3-2 na zápasy.
Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem

"Dokázali jsme to! To byl náš cíl, s kterým jsme sem přijeli a vypadalo skoro nemožné tady vyhrát. V tomto kotli jsme dokázali skoro nemožné. Je to neuvěřitelné," řekl Berdych na kurtu. "Přijeli jsme sem s vírou ve výhru a jsem nadšený, protože jsme to zvládli perfektně. Jsem šťastný a těším se na finále doma, to je zásadní věc," uvedl kapitán Jaroslav Navrátil.

Češi vyzvou obhájce titulu Španěly doma od 16. do 18. listopadu a zkusím jim oplatit porážku z finále v roce 2009. Před třemi lety neuhráli na antuce v Barceloně ani bod, tentokrát se bude hrát nejspíše v Praze a na rychlém povrchu.

Jediný titul získalo v Davisově poháru tehdejší Československo v roce 1980. I tehdy tenisté vyhráli semifinále v Argentině a finále ovládli v Praze. Také před 32 lety měli jasného lídra, kterým byl pozdější nejlepší tenista světa Ivan Lendl. "Držím palce a přeji, ať kluci zopakují náš rok 1980," vzkázal Lendl tenistům po sobotě.

"Řeknu jenom jednu věc. Před 32 lety Češi zvítězili v Argentině a pak hráli doma finále proti Itálii a vyhráli. Chceme to zopakovat," prohlásil Berdych a Navrátil doplnil: "Jsem s tímto týmem už podruhé ve finále a šanci chceme využít."

Tomáš Berdych je strůjcem nynějšího daviscupového úspěchu. Letos v soutěži neprohrál - v prvním kole proti Italům získal dva body, ve čtvrtfinále v Praze proti Srbsku i nyní v semifinále na horské argentinské půdě se podílel na vždy na třech bodech. Dva vyhrával ve dvouhrách a třetí ve čtyřhře spolu s Radkem Štěpánkem.

Český tenis prožívá úspěšné období. V elitních desítkách žebříčků jsou Berdych a Petra Kvitová a oba národní týmy budou hrát finále. Tenistky čeká obhajoba titulu ve Fed Cupu v Praze proti Srbkám 3. a 4. listopadu.

V dnešní dvouhře měl původně hrát Berdych s Juanem Martínem Del Potrem, ale osmého hráče světa bolelo zraněné zápěstí, a proto ho nahradil Carlos Berlocq. Ten dlouho trápil Berdycha drtivým forhendem, který se snažil hrát ze všech pozic.

Berdych hrál trpělivě a získával body přes slabší soupeřův bekhend. "To je ono!" skandovala osmdesátka českých fanoušků v kotli Parque Roca poté, co si za stavu 4:3 vypracoval první dva brejkboly a dvojchyba soupeře mu pak práci usnadnila. Český hráč vzápětí odvrátil dva brekjkboly i při svém servisu a set uzavřel.

Semifinalista US Open Berdych musel i nadále o každý míč bojovat, snadné to s Berlocqem, který hrál nadšeně a odhodlaně, neměl, ale rozdíl postupně narůstal. Český hráč odvrátil 12 z 13 brejkbolů soupeře, dobře returnoval, rozděloval míče ze strany na strany a exceloval z forhendu. Berdych, z lavičky hlasitě povzbuzovaný Štěpánkem, si zkomplikoval situaci ve třetí sadě. Vedl 4:1, ale vzápětí byl stav 4:4 a 15:40 při jeho podání. Hlediště včetně Diega Maradony zpívalo a bouřilo, ale Berdych dokázal publikum umlčet.

Výhrou nad Berlocqem a postupem do daviscupového finále si dal rodák z Valašského Meziříčí dárek k pondělním 27. narozeninám.

V duelu s Argentinou nejdříve Štěpánek v pátek prohrál s Del Potrem, poté Berdych otočil zápas s Mónakem a vyrovnal. V sobotu přidala česká dvojice druhý bod po třísetové výhře nad Berlocqem a Eduardem Schwankem. V poslední dvouhře prohrál Ivo Minář za rozhodnutého stavu s Mónakem 3-6 a 6-7.

Vítězství tenistů v Buenos Aires je o to cennější, že Argentinci doma neprohráli 14 let. Z posledních 21 zápasů na antuce v Davisově poháru neuspěli teprve potřetí.

Výsledky - Davis Cup:

Argentina - ČR 2-3:

Del Potro - Štěpánek 6-4 6-4 6-2
Mónaco - Berdych 1-6 6-4 6-1 4-6 4-6
Berlocq/Schwank - Berdych/Štěpánek 3-6 4-6 3-6
Berlocq - Berdych 3-6 3-6 4-6
Mónaco - Minář 6-3 7-6(2)

ČTK

Komentáře

64
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda, Del Potrova absence nám to usnadnila a páteční Berdychova ubojovaná výhra byla klíčová. Tak aspoň splatil ten podělaný Kazachstán. Ve finále doufám předvede zase svůj nejlepší tenis a udělá nějaké body.
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.telegraph.co.uk/sport/tennis/rafaelnadal/8934941/Rafael-Nadal-will-skip-title-defence-of-Davis-Cup-in-2012-to-concentrate-on-London-Olympics.html# Podle tohohle článku to nevypadá, že by Rafa měl hrát, ale článek je to starší, takže teď to možná bude cítit jinak, ale i tak, nemyslim si, že by hrál.
Reagovat
spaniel
Uz podle nadpisu to vidim jinak.
Reagovat
smazaný uživatel
"Next year I will not play. It's an Olympic year. For many years I have been one of the players that play highest number matches and I don't want to overplay," said Nadal.
"I want a coherent calendar. So, next year, my participation in the Davis Cup is impossible. Then we will think about the future."
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, když nebyl v Londýně, tak jak píšu, možná to bude cítit jinak. Stejně si ale nemyslim, že by hrál.
Reagovat
smazaný uživatel
Vynechanie DC v olympijskom roku sa javí ako dobrý nápad, navyše keď ho už vyhral niekoľkrát. Medzičasom sa však diametrálne zmenila situácia a Rafa bude vďačný za akýkoľvek zápas. Finále DC je teda výborná príležitosť dostať sa späť do hry, hoci iba na jeden víkend. Myslím, že ak bude Rafa FIT, tak s radosťou nastúpi.

Mimochodom v roku 2009 to bolo po zranení herne na slabšej úrovni, Rafa sa dostal späť ma pôvodný level až vo finále DC, zhodou okolností proti Česku. To sú zápasy, ktoré mu môže veľmi psychicky pomôcť, hlavne ak začne presne tam, kde skončil. Teda proti Rosolovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že by měl hrát. O to by to bylo zajímavější. A postavit proti němu Rosola, když by to byl jeho - tedy Nadala první ostrý zápas, tak to by byla dokonalá hra na jeho nervy. Ale pokud už by měl toho času natrénováno, asi by znovu neprohrál. V každém případě by se mělo hrát nejlépe na ledě, aby to bylo dost rychlý.
Reagovat
Roger_Federer
naprosto zbytečne spekulace na 99% se Nadal nepostavi do soutežniho zapasu dřive než v nove sezone..2013
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal už mnohokrát ukázal, že s psychikou nemá vůbec žádný problém. Viz třeba jeho výhra nad Štěpánkem v Brně v rozhodujícím zápase při debutu v Davis cupu v 17 letech. Pokud bude opravdu zdravý, Rosola bez problémů porazí.
Reagovat
darek.vrana
Paráda, super úspěch! Kdo by to byl řekl. Před dvěma lety po vypadnutí v SF se Srbskem mě popadla nostalgie, že to asi byla poslední šance vzhledem ke Štěpánkovu věku. A loni po vyřazení od Kazachstánu už bych na to teda nevsadil ani pětník. Ale jak je vidět, Berdych je bojovník a týmový hráč a Štěpec taky přispěl svou troškou do mlýna a né že né. Třeba by to rozhodl, kdyby na to přišlo. Nakonec Monaca potrápil i Minář, tak proč ne. A řeči, že Štěpánek na tom nemá podíl, jsou trapné. Berdych by sám debla nevyhrál a nevím nevím, jestli třeba s Rosolem nebo Čermákem v deblu by byli takhle úspěšní. Silně pochybuju.
Reagovat
dadaft
tak s Luckou to zatím moc nevypadá........
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulujem k cennému triumfu..Neviem, kde bude finale; ak vsak v Prahe 02 aréna by mohla byt vypredaná..

Na druhú stranu, ak to bude v Ostrave s Rafom v zostave, možno si kúpim lístok a prídem sa osobne pozriet..Predsa len Nadal sa v tychto končinách moc nepohybuje, bola by to škoda zmeškať..

Rovnako sa budem mocť stretnúť s Petríkom, mať šancu ho konečne uvidieť. A možno podlahnem sile okamihu a od radosti ho pritlačím na svoju hruď a teátralne objímem!..Na znak večnej úcty mu dokonca kúpim lístok hneď vedla seba, aby sme spolu mohli zdielat tieto pamatné tenisové okamihy..A ak to výjde, možno mu zoženiem aj podpis s Rafovým venovaním...No nebolo by to krásne?

Bojím sa však, že sa tento ideálny scenár nenaplní. Petrík po prvom geme rýchlo vstane, preskočí zábrany a vtrhne na hraciu plochu s obrovským helvetskym krížom na chrbte, mávajúci okolo seba podobizňou Rogera Federera zúrivo kričiaci Roger Number one foreveeer, number one foreveeer..Jeho slová však budú znieť štadiónom čoraz slabšie a slabšie..Záležať bude hlavne od rýchlosti reakcií miestnej ochranky :)
Reagovat
Heather_Fedex
na podpichovani je to remiza 1:1 ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Jestli se bude hrát v Praze, tak bych ráda jela, a jestli v Ostravě, tak mi musíš prosím taky sehnat ten podpis Rafy s věnováním :-) ;-)
Reagovat
Sonja
Na trapnost je to 100-1 pro Petříčka...
Forehande, tu jedničku si neber osobně, 0 by vypadala, jako že ti straním:-))))))
Reagovat
smazaný uživatel
Emičko, neboj. Všetko bude. Ja viem, že to v Ostrave nebude, ale ak by bolo, mohla by si sedieť vedľa mňa (neboj, nie z Petríkovej strany) a po zápase by si si nešla pre podpis, ale rovno pre prameň Rafových vlasov :))Čo ty na to?

Oh, Sonička..Ty lichotník. Dnes budem zaspávať s dobrým pocitom bezpečného náskoku pred nezdolným Petríčkom :)..Som rád, že si nás takto triezvo, s nadhľadom a samozrejme objektívne ohodnotila. Tiež máš u mňa lístok v Ostrave :)
Reagovat
Roger_Federer
Nekdo považuje za trapnost to a nekdo ono a všichno dohromady je trapne dost..
Reagovat
BooOoo
zatím je to tak jak jsem čekal, na všechno co sáhne je chyba
Reagovat
dadaft
no Kirsten zatím hraje jako celý turnaj = dobře.
ale míň chyb by nebylo na škodu.
třeba to otočí. ))
Reagovat
dadaft
v závěru opravdu hodně emocí...
pro tyhle holky to bylo jako finále grandslamu.
sláva vítězům, čest poraženým.
Reagovat
Jan
Byla by bomba, kdyby se to ve finále DC povedlo klukúm urvat a holkám v FC obhájit. Ale je to daleko, se Španěly na tom budeme se šancemi nejmíň jak před zápasem s Argentinou. Kdyby hrál s Tomášem Del Potro, kdoví jak by to dopadlo. Třeba taky dobře.
Reagovat
smazaný uživatel
Hele chci se zeptat... Jedná se o exibici Kvitová vs. Šarapova.. Už někdo máte vstupenky? Psalo se, že půjdou do prodeje v září a já to někdě nemužu najít, kde to koupit.. Díky za odpověd :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Podle oficiálních stránek O2 areny ještě vstupenky nejsou... Taky jsem četl, že se budou prodávat od začátku září. Možná to spletli a bude se to prodávat až od začátku října.

http://www.o2arena.cz/O2arena/eventDetail.aspx?docid=19110031
Reagovat
Bob
věř mu, ten to musí vědět :D
Reagovat
smazaný uživatel
co myslíte experti?
já bych dal povrch kterej dali proti španělům australani tedy trávu a vyhráli to.mohly by to obětovat
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mě vyberou taraflex páč se jim na tom daří
Reagovat
smazaný uživatel
mám pocit, že taraflex už není pro Davis cup povolený. Proto i hráli proti Italům na parketách
Reagovat
smazaný uživatel
Nevite nekdo prosim kde sezenu listky na finale DS???)
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace :-)

Né že bych našim nefandil, ale osobně bych byl rád kdyby dojel i Rafa :-)
Reagovat
vendulkabendulka
Podle me je celkem mozne ze se da do listopadu do poradku. Mam pocit ze pred USO se mluvilo o 2 mesicich klidu.
Reagovat
smazaný uživatel
Má to na to cca dva měsíce :-)
Reagovat
Bob
na finále FC nebo DC? Já bych možná jel..
Reagovat
tommr
kterej má na postupu do finále lví podíl - dokonce ještě větší než má Petra na postupu do finále FC. Naši tenisoví fanoušci se mají v závěru roku na co těšit - budou si moct zajít na finále DC i FC ... :)
Tomáš dneska podal solidní výkon a statečně bojujícího soupeře poměrně jasně přehrál. Byly tam sice i nějaký chybky, ale to není podstatný - důležitej je konečnej výsledek a ten je naprosto jednoznačnej ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
....připojuji se, hezky napsané.
Reagovat
smazaný uživatel
nevíte v kolik hodin se tak začne hrát? v pátek to finále?
Reagovat
tommr
to záleží i na tom kde se bude hrát - pokud by se zase hrálo v Praze tak se začne nejspíš jako proti Srbsku už v 15:00 ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Většinou se hraje od 15 h.
Reagovat
smazaný uživatel
díky takže to je špatné protože já budu v pátek v opavě na hokejovém zápase a budu to sledovat na mobilu v sobotu to uvidím čtyřhru snad a v neděli bych to vidět mohl také nevíte zda si můžu nebo zda můžu sledovat ty zápasy i obrazově na mobilu budu si kupovat novej a nevím jakej si mám teda koupit díky za radu a hodně se těším na to finále
Reagovat
smazaný uživatel
Výborně!
Reagovat
smazaný uživatel
Grateulace našim. Lidi kde se to finále bude hrát, víte někdo? Nejsme na řadě mi v Ostravě???
Reagovat
seshitec
neblázni to je jasná Praha v O2 areně tam nacpeš aspon 14 000 lidí ne jak v ostravě blbejch 7000
Reagovat
vendulkabendulka
V Ostrave radeji ne, je tam smrad, otravena koralka a bydli tam Kaluza :D
Reagovat
smazaný uživatel
super jsem pyšný na náš tým fandím a sleduju je už dlouho v davis cupu a vždy je to speciální víc jak okruh atp a doufám že vyberem trávu na ty antukáře a věřím že vyhrajem
Reagovat
smazaný uživatel
to aby ji v O2 teda už zasadili :)
Reagovat
VlS
A to znáš jak se Amík ptal Angličana, jak to dělá, že má tak pěknej trávník? A on mu říká:"no musíš zalejvat, hnojit, válcova a pořád sekat". "To je divný", říká Amík, "to všechno dělám, ale nemám ji tak pěknou". A Anglán na to" jo a ještě jsem neřek, že to tak musíš dělat 300 let".
Tak hurá na tu trávu.
Reagovat
smazaný uživatel
super jsem pyšný na náš tým fandím a sleduju je už dlouho v davis cupu a vždy je to speciální víc jak okruh atp a doufám že vyberem trávu na ty antukáře a věřím že vyhrajem
Reagovat
petrulinka
Velká gratulace!!! Říkám si, jestli existuje nějaký stát, který měl někdy ve stejný rok ve finále DC i FC svoje hráče.
Reagovat
tommr
snad Američani? Ale nejsem si tím moc jistej a nechce se mi to hledat ... :)
Reagovat
vendulkabendulka
Skvely uspech. Akorat je skoda, ze je to vlastne uspech tymu, ktery stoji na jedinem hraci. Neda se nic delat, snad Tomas zustane zdray, ve forme a v listopaci se uvidi co a jak :) Tome, diky za skvely zazitek.
Reagovat
petrulinka
Máš pravdu, ale zase bez podpory celého týmu by třeba nevyhrál. Je fakt, že holky jsou variabilnější.
Reagovat
dadaft
nedobré zjednodušování. v nynější situaci je pro náš tým, pokud chce vítězit, bod za čtyhřhru naprostá nutnost. a Radek hraje s Tomášem špičkově. jednou, bez něho, to tak snadno nepůjde...
Reagovat
Jan
Je to vůbec rarita, že s jedním, dvěma špičkovými hráči se dostali tolikrát tak daleko. A to Radek, jak už mi klesá výkonnost, je platný hlavně v deblu, takže v singlu to táhne už jen Tomáš. Ne že by Radek v singlu už nic neuhrál, ale na ty nejlepší už nestačí. Kdyby Federer a Wawrinka tak vzorně reprezentovali v DC, tak musí mít taky podobné i lepší výsledky. Nebo Murray za Anglii.
Reagovat
Jan
oprava: mu
Reagovat
pepin
Tak ještě, že jsi to opravil, já už měl strach, co tu klesá.
Reagovat
a.magerova
A dík, že do Česka "nalákáte" krásné kluky španělské :-))), škoda že asi né do Ostravy :-/
Reagovat
carolyn
Nn Magerko, bude to v Praze :-P
Reagovat
a.magerova
Njn zase Pražáci/čky slíznou smetanu v podobě Feliciana, Davida a Fernanda :-(((
Reagovat
tommr
nějak ti v tom výčtu chybí Nadal - to je opominutí nebo záměr? :)
Reagovat
a.magerova
Rafa je pěkný kluk, to beze sporu, ale jaksi přeji mísu našim a dokonalé uzdravení Rafovi, takže tak nějak jsem uvažoval při psaní svého psaní... :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa se uzdraví a přijede..do Prahy :P
Reagovat
smazaný uživatel
Je to super. Kdo by to byl po Cincinatti řekl že Tomáš udělá SF na USO a pošle nás do finále DC. Myslel jsem že po finále ve Winston Salemu se zhroutí ale tohle je parada.. wow. Pomalu vyhlížím Masters bude to skvělé.
Reagovat
tommr
jj taky mě příjemně překvapilo jak se Tomáš z toho neštastně prohranýho finále proti Isnerovi rychle oklepal ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Hrat finale FC a DC v jednom roce je fakt unikat, uz se na finale tesim :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist