Davis Cup: Do Kazachstánu letí i Štěpánek

26. 3. 2013, 13:53
Aktuality 19
Znovu v nejsilnější sestavě budou čeští tenisté bojovat v Kazachstánu o postup do semifinále Davis Cupu. Obhájci titulu poletí za dva týdny do Astany i s uzdravujícím se Radkem Štěpánkem, který figuruje v nominaci kapitána Jaroslava Navrátila.
Radek Štěpánek a Tomáš Berdych

Před čtvrtfinálovým soubojem v Kazachstánu nominoval Jaroslav Navrátil kromě dvou pilířů týmu Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka ještě Lukáše Rosola, Iva Mináře a také Jana Hájka.

"Bude nás pět, protože po konzultaci s Radkem Štěpánkem, který trénuje poctivě a dává se dohromady, tak jeho zdravotní stav ještě není ideální, aby absolvoval speciálně dvouhru, a čtyřhra se uvidí. Proto je nominace širší a o tom, kdo bude hrát, se rozhodne v Kazachstánu," řekl Navrátil na facebooku českého týmu.

Berdych přesun do Kazachstánu zvládne, věří Navrátil
Návrat čtyřiatřicetiletého Štěpánka do týmu se po jeho lednové operaci vyhřezlé krční ploténky čekal. Tenista už má za sebou trénink na Floridě pod vedením Petra Kordy a minulý týden hlásil, že je připraven.

Platný by měl být nejspíš ve čtyřhře s Berdychem. "Těším se zpátky a rád bych týmu nějak pomohl. Jak, to uvidíme až na místě," řekl Štěpánek, hrdina loňského finále proti Španělsku.

Tenisté bez Štěpánka letos zvítězili v prvním kole v Ženevě nad Švýcarskem především díky Berdychovi. Šestý hráč světa vyhrál obě dvouhry a s Lukášem Rosolem přidali bod v rekordní sedmihodinové čtyřhře.

Forma Berdycha, který hrál v uplynulém měsíci dvě finále a jedno semifinále, je pro Navrátila dobrou zprávou. Svého bývalého svěřence viděl v Miami na vlastní oči. "Tomášova forma je vynikající. Je odolný, strašně si věří a jeho výsledky jsou obdivuhodné," vyzdvihl Navrátil.

Věřil, že Berdych zvládne rychlý přesun z USA do Kazachstánu i přechod z betonu na antuku. "Jde hlavně o pohyb. Bude to těžké, ale určitě se přizpůsobí. Věřím, že to dobře dopadne, že bude připraven na utkání v Kazachstánu ve stejné formě jako doteď," konstatoval Navrátil.

Kazachstán doma v Národním tenisovém centru, v kterém se bude hrát i nyní, zvítězil už pětkrát po sobě. V 1. kole tam vypadli Rakušané a podobně jako třeba Švýcaři měli jejich hráči střevní potíže. Češi si proto do Astany povezou vlastního kuchaře. "Nechceme ponechat nic náhodě. Snažíme se o tým postarat co nejlépe, aby vyhrál a postoupil do semifinále," řekl Vladimír Šafařík, ředitel České sportovní.

Kazachstánu mají tenisté co vracet. Právě Kazachům v roce 2011 v Ostravě nečekaně podlehli, od té doby ale Češi vyhráli už šest zápasů v řadě. "Prohra s Kazachy mě straší, prohráli jsme bez Radka a i teď se teprve uvidí, jestli bude schopen hrát. Kazaši doma ještě neprohráli, to taky něčemu nasvědčuje. Ale my se musíme spoléhat na sebe, na jedničku Tomáše Berdycha a věřím, že i ostatní hráči Rosol, Minář nebo Hájek nějaký bod do šatny přinesou," řekl Navrátil.

V sestavě soupeřů není jediný hráč z první stovky. V nominaci jsou Michajl Kukuškin (156. v pořadí ATP), Jevgenij Koroljov (190.) a Andrej Golubjov (206.), který předloni získal v Ostravě dva body a šokoval vítězstvím nad Berdychem, ale letos vyhrál jen dvakrát v Davis Cupu a jednou v kvalifikaci challengeru. Čtvrtým hráčem je Jurij Ščukin (466.). "Nevím, jaká je forma kazašských hráčů, ale doufám, že naše bude vynikající," uvedl Navrátil.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
co já vím, tak Kukushkin pí...s Rosolem, takže pokud Rosol s sebou nevezme Ochotskou, mohli by se s partnerem dohodnout.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak nevím, jestli koučsky mystifikuje a opravdu neví jaká je forma kazašských hráčů. Ale vědět by měl, aby při nutnosti taktizace nebyl prokauč. Dobrý kapitán na nejvyšší úrovni to prostě vědět musí.
Reagovat
Fandina
OT ... Petruška na facebooku se synovcem a neteří :)

https://cs-cz.facebook.com/petrakvitovaofficial

Díky pepine za upozornění.
Reagovat
pepin
Aspon se tady můžou podívat ti co nadnášejí marfušu nad Petru, jaký je to rozdíl.
Reagovat
smazaný uživatel
Já si myslím, že Radek bude hrát pouze čtyřhru. Přeci jenom nehrál dlouho a ve čtyřhře ho tým potřebuje více. Do dvouhry bych dala Rosola nebo Hájka. Jinak také nechápu, co tam dělá Minář, nechtěl náhodou vzít Navrátil deblistu? Mluvil o Dlouhém, ne?
Reagovat
tommr
o Dlouhým se mluvilo jen v souvislosti s absencí Radka. Pokud bude Radek aspon trochu zdravej tak je tam další deblista zbytečnej, protože si zcela určitě nezahraje ... :)
Reagovat
pepin
Máš dole pravdu, také nevím co tam dělá Minář, ted by měli dostávat šanci již mladý.
Reagovat
letityfanousek
Nebo je zase zraněný?, nechápu že je v sestavě jeden hráč, který letos vyhrál snad jen jeden zápas. To už bych tam raději viděl Pospíšila.
Reagovat
tommr
zdá se, že v Kazachstánu hostující týmy nebojujou jen se soupeřem na kurtu. Je dobře, že se naši na to připravili v předstihu ... :)
Co se týče nominace tak jasnej by měl bejt Tomáš do dvouher a Tomáš s Radkem do čtyřhry. O druhým singlistovi by se mělo rozhodnout mezi Rosolem a Hájkem přímo na místě ...
Co ale nechápu je proč tam vlastně jede Ivo Minář, kterej je letos tragickej. Neměl tam jet spíš Veselý?
Reagovat
smazaný uživatel
Mináře vůbec nechápu, proč staví, ten je leda do počtu, to by byl ve dvouhře 100x víc platnej Radek. Myslela jsem, že dvouhry bude hrát Tom s Radkem a čtyřhru taky Tom s Radkem, koneckonců jinak to ani neznám :) Ale chápu, Štěpa je po operaci. Nicméně Rosol je taky na dvě věci, to je fakt hrůza, že není z čeho moc vybírat.
Reagovat
tommr
na Kazachstán by měli stačit i Rosol s Hájkem. Jejich hráči jsou na tom s formou momentálně ještě hůř než ti naši ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
No kéž bys měl pravdu, víme, jak papíroví "slaboši" dokážou někdy zahrát zápas snů :) Nicméně Mináře bych prostě vyřadila.
Reagovat
Fandina
Před dvěma lety tady v Ostravě Kazachstán vyhrál a tenkrát také měli jejich hráči mnohem horší formu než naši a jak známo, doma Kazachstán kde budou hrát naši kluci už čtyřikrát neprohrál. Kukuskin se dovede vyhecovat, ale faktem je, že tenkrát nehrál Radek a Tom s ním nešťastné prohrál.
Reagovat
Fandina
Dívala jsem se, že je v nominaci pět jmen, stejně nakonec mohou být jen čtyři ne a ten Ivo Minář tam může být kvůli tomu, že je to hlavně antukář a také v roce 2010 vyhrál oba singly v Chile, když tam nebyl ani Tomáš ani Radek a nakonec tam kluci Ivo, Háječek, Dlouhán a Franta Čermák vyhráli ve čtvrtfinále. Ivo letos nic moc, ale až bude antuková sezona, tak se může zase chytit. Vloni byl dobrý. Ale jinak je to na Navrátilovi, ten ví, proč takhle nominoval.
Reagovat
tommr
Tomáš prohrál s Golubevem, Kukushina porazil i když s ním měl taky dost práce ...
Je jasný, že se Kazachstán nesmí podcenit, ale pevně věřím tomu, že se Tomáš z tý nečekaný porážky dostatečně poučil a podruhý se už od žádnýho Kazacha zaskočit nedá ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Není Hájek lepší varianta k Tomášovi? Samozřejmě, že je to na Navrátilovi, stejně to nejvíc bude zase viset na Tomovi, ještě že toho kluka máme :) Vím, že v r. 2010 to kluci zvládli, ale letos si to moc neumím představit.
Reagovat
Fandina
Máš pravdu, byl to Golubjov, píší to i nahoře v článku. Tenkrát jsem také v Ostravě byla, už mám v tom guláš ... úsměv
Reagovat
Fandina
Já také nevím, proč a jak Navrátil rozhodne. Podle mě bude záležet na momentální situaci na místě. Proto tam možná bude mít všechny. To také rozhodne, antuku hrají dobře oba jak Háječek, tak Ivo ... úsměv
Reagovat
pepin
Tak s tím gulášem jsi na tom stejně jak já včera, i když to nebyla moje vina, ale díky, že jsi na to upozornila.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist