Davis Cup: Letošní obhajobu odstartuje Rosol

31. 1. 2013, 12:37
Aktuality 11
Lukáš Rosol zahájí cestu tenistů za obhajobou titulu v Davisově poháru. Česká dvojka se při své premiéře v ostrém soutěžním utkání střetne v úvodní páteční dvouhře v Ženevě se Stanislasem Wawrinkou, k druhému duelu pak nastoupí Tomáš Berdych a Henri Laaksonen. O pořadí zápasů rozhodl dnešní los.
Lukáš Rosol

Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila loni získali slavnou 'salátovou mísu' po finálové výhře v Praze nad Španělskem. O triumf se zasloužili Berdych a Radek Štěpánek, který ale ve Švýcarsku chybí kvůli operaci vyhřezlé ploténky.

Místo něj dostane poprvé v soutěži za nerozhodnutého stavu příležitost Lukáš Rosol, 73. hráč světa, který na sebe loni upozornil šokující výhrou v druhém kole Wimbledonu nad Rafaelem Nadalem. Tentokrát ho tak těžký soupeř nečeká, ale Stanislas Wawrinka bude přesto v úvodním utkání souboje prvního kola favoritem. O formě někdejší světové devítky se naposledy mohl přesvědčit v Melbourne pozdější vítěz Australian Open Novak Djokovič, kterého nikdo nepotrápil tolik jako Švýcar.

"Chtěl bych hrát s Wawrinkou stejně vyrovnané tři sety jako s Nadalem. Nemám co ztratit a zkusím překvapit," řekl Rosol před zápasem se světovou sedmnáctkou Wawrinkou, se kterým se dosud nestřetl.

"Optimální by samozřejmě byl stav dva nula po pátku, ale Lukáš bude hrát první zápas a Wawrinka zůstal ve formě, kterou měl v Melbourne. Výhodou Lukáše je, že se nemusí stresovat a může překvapit. Kdyby bod udělal, tak by to bylo dobré, ale není to podmínkou. Když to bude první den jedna jedna, budu spokojen," řekl Navrátil.

Laaksonena čeká premiéra za Švýcarsko
Od světové šestky Tomáše Berdycha se v utkání s Henrim Laaksonenem, 289. v žebříčku ATP, očekává výhra a jistý bod. "Na to jsem zvyklý, tenhle tlak už znám. Budu se soustředit sám na sebe. Musím si odvést svoji práci, na to jsem zvyklý," řekl Berdych.

Nečekaný soupeř, který dostal přednost před Markem Chiudinellim, nebyl pro českou jedničku překvapením. "Zvolili si své hráče a myslí si, že to je to nejsilnější, co mají, a tak to je. Já jsem připraven pomoci týmu získat body k postupu," řekl Berdych.

Laaksonen je původem Fin z Lohja, před čtyřmi lety odehrál za rodnou zemi v Davis Cupu jednu dvouhru. Nyní má premiéru za Švýcarsko. "Zápas za Finsko byla úžasná zkušenost, ale teď jsem Švýcar a těším se," řekl Laaksonen po losu. "Berdych je jasný favorit, ale vždycky existuje šance, Chci hrát agresivně," dodal.

Do čtyřhry kapitán Navrátil nahlásil dvojici zbylých dvou hráčů Jiří Veselý a Ivo Minář, ale nastoupit by v sobotu od 13:30 měli taktéž Berdych s Rosolem. "Když půjde v pátek všechno normálně, tak tohle je první varianta," řekl Navrátil před losem.

Nedělní program začnou od 12:30 tradičně jedničky obou výběrů Berdych s Wawrinkou a o případný rozhodující bod by hráli Rosol a Laaksonen. Oba kapitáni ale mají možnost nominace pro čtyřhru i závěrečné dvouhry změnit.

Švýcaři, kteří v 1. kole Světové skupiny naposledy vyhráli v roce 2004, jsou oslabeni citelněji než Češi, jelikož jim chybí druhý hráč světa Roger Federer.

Ve vzájemné bilanci vedou čeští tenisté 6:2. Naposledy Švýcary zdolali i s Federerem doma v baráži v roce 2007. Ve Švýcarsku začínal cestu za obhajobou i vítězný československý daviscupový tým z roku 1980 a v Curychu vyhrál 3:2.

Los utkání 1. kola Švýcarsko - ČR (Ženeva, Palexpo - tvrdý povrch):
Pátek (13:00): Wawrinka (17. dvouhra ATP) - Rosol (73.), Laaksonen (289.) - Berdych (6.)
Sobota (13:30): Wawrinka, Chiudinelli - I. Minář, Veselý
Neděle: (12:30): Wawrinka - Berdych, Laaksonen - Rosol
pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
něco mi říká, že to dopadne jako s Kazachstánem...
Reagovat
smazaný uživatel
(y)
Reagovat
Fandina
néééééééééé ... to si nepřeji ne ne ne!!!
Reagovat
smazaný uživatel
ale s kazachstánem to Lukáš nebyl tak dobrý a berďa nebyl tak zkušený takže to tak tragycky tak nedopadne ......snad :D
Reagovat
Karlicka
Něco mi říká, že to bude Rosol rozhodovat v neděli za stavu 2:2 :-))
Reagovat
smazaný uživatel
v neděli nastoupí Veselý na 2 vítězné sety
Reagovat
smazaný uživatel
Na ofic. stránkách je na debl nahlášenej Berdych/MInář
http://www.daviscup.com/en/news/articles/wawrinka-to-open-against-defending-champion-czechs.aspx
Reagovat
smazaný uživatel
Maj v tom bordel už tam je aj Vesely/Minar!!! Stejně jeto fuk protože vlastně vůbec hrát nebudou
Reagovat
smazaný uživatel
Mne by docela zajímalo, jestli Jaroslav Navrátil má stálý plat či sezónní... Protože kromě pár dní do roka vlastně nic nedělá.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty máš starosti. Nicmené dodám, že je dále trenér a do nedávna byl šéftrenérem TK Agrofert Prostějov (nevím jak teď). Ale určitě bych si nemyslel, že jinak celý rok nic nedělá...
Reagovat
smazaný uživatel
A nedostávají plat náhodou jenom státní zaměstnani, zaměstnanci přísp. o. a podobně? ..navíc, obávám se, že jakožto někdejší šéftrenér TK Agrofert má kromě povinností ohledně Davis cupu i slušnou mzdu :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist