Djokovič na antukovém 'oraništi' nezaváhal, Srbové v Belgii vedou 2-0

1. 2. 2013, 23:54
Aktuality 15
Hned pět týmů si už po sobotních dvouhrách může zajistit postup do čtvrtfinále Davisova poháru. Roli favoritů potvrzují Srbové v čele s Novakem Djokovičem, Francouzi či Američané, dobře své zápasy rozehráli i Argentinci a příští potencionální soupeři českých tenistů Kazaši. 0-2 už prohrávají v Kanadě oslabení Španělé.
Novak Djokovič

První hráč světa Novak Djokovič přiblížil srbským tenistům na dosah postup do čtvrtfinále Davisova poháru. V utkání v Belgii získal vítěz Australian Open hostům vedení 2-0 jasnou výhrou nad Oliverem Rochusem 6-3 6-2 6-2. V první dvouhře Viktor Troicki otočil zápas s Davidem Goffinem, s nímž hladce prohrál úvodní dvě sady a dvakrát čelil porážce při servisu soupeře.

Djokovič si po přesunu ze slunného Melbourne do haly v Charleroi stěžoval na antukový kurt, který označil za nebezpečný a nejhorší, na jakém kdy stál. V zápase se 127. hráčem světa Rochusem se na kluzkém kurtu dlouho nezdržel a po hodině a 31 minutách utkání ukončil. 

"Tohle je určitě nejhorší kurt, na kterém jsem kdy hrál. Do hry dáváme své zdraví," zlobil se Djokovič ještě před utkáním. "Jak se dá udělat kvalitní antukový kurt, když ho položíte na parkety? Pokud byl tohle od Belgičanů záměr, pak se jim to povedlo."

Dvoubodové vedení má po prvním dnu i tým Kazachstánu, který může být dalším soupeřem českých tenistů. Doma v Astaně neztratili Andrej Golubjov a Jevgenij Koroljov s rakouskými soupeři Andreasem Haiderem-Maurerem a Jürgenem Melzerem ani set.

Obě dvouhry vyhráli také Francouzi v souboji s Izraelem. V Rouenu se o body podle očekávání postarali Jo-Wilfried Tsonga a Richard Gasquet.

Smolně začal pro německé tenisty zápas s Argentinou v Buenos Aires, když Philipp Kohlschreiber musel kvůli zranění levého stehna vzdát úvodní dvouhru s Carlosem Berlocqem v rozhodujícím pátém setu, v němž vedl 5-4. "Nemohl jsem uvěřit tomu, co se děje," řekl Berlocq po utkání v 32 stupních Celsia, v němž tenisté bojovali na kurtu přes čtyři hodiny. 

Kohlschreiber má podle fyzioterapeuta nejspíš natržený sval. "Neudělám ani krok. Je to hodně hořké pro mě i tým," uvedl devatenáctý hráč světa, jenž se vrátil do daviscupového výběru po dvou letech. 

Jihoameričané po pátečních dvouhrách vedou nad Německem i bez své absentující jedničky Juana Martína Del potra 2-0 na zápasy, neboť Juan Mónaco otočil zápas s Florianem Mayerem a připsal si první letošní výhru. 

Už v sobotní čtyřhře mohou o svém postupu do čtvrtfinále rozhodnout také Američané. Ti v duelu s Brazílií ještě neztratili ani set, když Sam Querrey přehrál jihoamerickou jedničku Thomaze Bellucciho a John Isner, jenž kvůli zranění kolena vynechal Australian Open, si potvrdil roli favorita proti Thiagu Alvesovi.

Kromě duel českých tenistů ve Švýcarsku je tak vyrovnaný zatím už jen zápas v Itálii, kde hrají Chorvaté. Marin Čilič měl na antuce v Turíně nejprve nečekané problémy s Paolem Lorenzim, se kterým prohrával už 1-2 na sety, o vyrovnání se posléze zasloužil Andreas Seppi. Domácí jednička si poradila s Ivanem Dodigem.

Podle daviscupového žebříčku nejlepší tým posledních pěti letech Španělsko je letos na pokraji vyřazení už v prvním kole, tudíž čelí reálné hrozbě baráže. Lonští finalisté, kterým chybí tři nejlepší tenisté Nadal, Ferrer a Almagro, prohrávají v Kanadě už 0-2 na zápasy. Za domácí nejprve bodoval Milos Raonic, který otoči lzápas s debutantem Albertem Ramosem-Viňolasem, a hosty pak ve Vancouveru nedokázal spasit ani neboť Marcel Granollers. Ten utrpěl debakl 1-6 2-6 2-6 s Frankem Dancevicem.

"Myslím, že jsem odehrál nejlepší zápas v životě," radoval se 161. tenista pořadí ATP po vítězství nad Španělem, jenž je v žebříčku o 127 míst výš. "Šel jsem do toho s velkým sebevědomím a stylem 'všechno nebo nic'. Kdykoli jsem měl příležitost, snažil jsem se jí chopit," dodal osmadvacetiletý Kanaďan chorvatského původu. 

Pětinásobní vítězové Davis Cupu Španělé se budou snažit odvrátit první vyřazení v úvodním kole od roku 2006 v dnešní čtyřhře, v níž za ně nastoupí vítězové Turnaje mistrů Granollers a Marc López. "Ještě není hotovo. Mají vynikající deblový tým," upozornil Dancevic. Za Kanadu by měli hrát Daniel Nestor a Vasek Pospisil.

- DAVIS CUP 2013 -
(Světová skupina, 1. kolo)
páteční výsledky (01. 02. 2012)

Astana: Kazachstán - Rakousko 2:0
Golubjov - Haider-Maurer 7:6 (7:2), 6:3, 7:6 (7:5)
Koroljov - Melzer 7:6 (7:4), 6:3, 6:2.

Rouen: Francie - Izrael 2:0
Tsonga - Weintraub 6:3, 6:3, 4:6, 7:5
Gasquet - Sela 6:3, 6:2, 6:2.

Charleroi: Belgie - Srbsko 0:2
Goffin - Troicki 6:1, 6:3, 6:7 (5:7), 4:6, 4:6
O. Rochus - Djokovič 3:6, 2:6, 2:6.

Turín: Itálie - Chorvatsko 1:1
Lorenzi - Čilič 1:6, 7:6 (8:6), 6:4, 3:6, 2:6
Seppi - Dodig 6:2, 6:7 (2:7), 6:4, 6:4.

Buenos Aires: Argentina - Německo 2:0
Berlocq - Kohlschreiber 3:6, 7:5, 2:6, 6:4, 4:5 skreč K.
Mónaco - F. Mayer 6:7(4), 6:3, 6:3, 6:4.

Jacksonville: USA - Brazílie 2:0
Querrey - Bellucci 6:3, 6:4, 6:4
Isner - Alves 6:3, 7:6(4), 6:3.

Vancouver: Kanada - Španělsko 2:0
Raonic - Ramos-Viňolas 6:7, 6:4, 6:4, 6:4
Dancevic - Granollers 6:1, 6:2, 6:2.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nenad&Vik 3.bod!! IDEMO!!:-))
Reagovat
gigin
V suchým...
Reagovat
Mayo
hrozný hrozný muž špatne dopadne :D
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle si ten dřevák Granollers za rámeček nedá, dostat debakl s Dancevicem, to je ostuda jako prase. Baráž volá, nedivil bych se, kdyby Kanaďani rozhodli už po deblu, i když tam je největší šance Španělů na bod. Baráž volá!
Reagovat
smazaný uživatel
:-D:-D
Reagovat
skott
Nikomu bych v září sestup nepřál víc než Španělům:-) Pokud budou Kanaďani chtít rozhodnout už v deblu, tak asi nastoupí Raonič s Nestorem, ale otázka jestli budou riskovat po zkušenostech z minulého roku.
Zajímalo by mě proč není v týmu Verdasco, o důvodech jiných jsem četl, Lopeze chápu, ale proč chybí on, jsem nenašel.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky se divím, zrovna na AO hrál celkem solidně, kdo ví, proč nehraje.

Na sestup to ale asi nebude, do baráže půjdou minimálně s jedním lepším hráčem a pohlídají si to. A co se týká debla, já dvojku Raonic-Nestor čekám, loni proti Francouzům to byl pohledný zápas, sice prohráli, ale nehráli špatně.
Reagovat
Mayo
proč praješ španielom sestup? :D
Reagovat
skott
tak já bych si nikdy nemyslel, že za Španěly bude hrát ostrej zápas DC Ramos...kdyby náhodou museli na baráž ven, může jejich tým vypadat všelijak.
Pamatuju si ten zápas, jenže právě ve čtyřhře se Raonic zranil a Francouzi je snadno dorazili v neděli. Přeci jen šance, že odpočatý Raonic porazí Granollerse zítra je větší než bod ve čtyřhře.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, vidíš, já na to zapomněl na to zranění. Je fakt, že by se moihl pošetřit na singla, kterého by měl vyhrát. Ramos se mi líbil na AO proti Baghdatisovi, já třeba nikdy nepřišel na chuť Granollersovi, ta jeho technika úderů je hrozná, celkově se blbě na něj dívá. Ale v deblu je platný. Kdo ví, jak by vypadala ta sestava v baráži, hlavně je tam poslat.
Reagovat
muranovec24
Bez španělů by to mohlo být jednoduší, ale srbové mají Djokovice a to je dost tuhý oříšek
Reagovat
spaniel
Otazka je, zda vubec prolezeme pres Svycary.
Reagovat
smazaný uživatel
Bravo, Nole:-))...a bod překvapivě urval i Vik, což je super. Snad už dnes Srbija přidá 3.bod. Idemo Nenad!:-)
Reagovat
gigin
Přesně tak!! Dnes ogaři dajte toho deblíka, ať už tam nemusí Djokárna lozit, na ten antukový skvost. AJDE!! :)))
Reagovat
nitrotaj
Kohliho, to bude tak na půlroku jestli je to natržený.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist