Djokovič v Šanghaji vyhrál pátý letošní turnaj Masters a vyrovnal rekord

18. 10. 2015, 12:02
Aktuality 234
ATP ŠANGHAJ - Novak Djokovič prodloužil svou neporazitelnost už na sedmnáct zápasů a dvaadvacet setů. Ve finále turnaje v Šanghaji si poradil s Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou, navázal na své triumfy z let 2012 a 2013 a získal 25. titul z turnaje série Masters 1000. Letos ovládl už pátou akci této kategorie, čímž vyrovnal svůj a Nadalův rekord ze sezon 2011, respektive 2013.
Novak Djokovič

Novak Djokovič se v dnešním finále utkal s Jo-Wilfriedem Tsongou, s nímž sice v posledním souboji loni v Torontu uhrál jen čtyři gamy, ale tentokrát potvrdil svou současnou suverenitu a o dva roky staršímu Francouzi nedal šanci. 

Osmadvacetiletý Srb ovládl především první set, v němž vedl 5-1 a 40-0. I když nevyužil žádný z celkem čtyř setbolů, v další hře dějství uzavřel čistou hrou při svém podání. Ve druhé sadě Tsonga držel krok, odvrátil pět brejkbolů, ale při šestém za stavu 4-4 udělal dvojchybu a Djokovič následně zápas bez problémů zakončil a zvítězil 6-2 6-4.


Novak DjokovičDjokovič dnes odehrál devět her při svém podání a šestkrát v nich neztratil ani fiftýn. Čtyři čisté hry předvedl v druhém setu, v němž po servisu prohrál jediný míček. Vedení ve vzájemné bilanci s Tsongou navýšil na 14-6,

"Dnes bylo klíčové vrátit zpět do hry co nejvíce returnů, protože Jo má jeden z nejlepších servisů. Ukázal to hlavně v druhém setu, v němž odvrátil několik brejkbolů. Dal několik es, k tomu přidal několik skvělých servisů," komentoval Djokovič. "Ale celkově jsem cítil, že mám zápas pod kontrolou. Měl jsem pocit, že dělám vše správně. Celý turnaj pro mě byl neuvěřitelný."

"První set byl velmi rychlý. Nebylo lehké ho zastavit. Na returnu je velmi konzistentní a já dnes nepodával příliš dobře. Ve druhém setu jsem podával trochu lépe, ale nakonec to nestačilo," uvedl Tsonga.

Nejlepší tenista světa Djokovič prodloužil svou neporazitelnost už na 22 setů a na 17 zápasů, během nichž prohrál pouze tři sety. V této sezoně odehrál čtrnáct turnajů a na třináctém v řadě nechyběl ve finále. Devět akcí proměnil v titul, když před Šanghají ovládl Australian Open, Indian Wells, Miami, Monte Carlo, Řím, Wimbledon, US Open a minulý týden Peking.

V Šanghaji Djokovič navázal na své triumfy z let 2012 a 2013 a získal celkově 25. trofej z turnajů série Masters 1000, čímž překonal Rogera Federera. Rekord drží Rafael Nadal se 27 tituly.

Letos Djokovič startoval na sedmém turnaji Masters 1000 a na všech byl minimálně ve finále. Získat dokázal 5. titul, což se mu během jedné sezony povedlo už v roce 2011, kdy vytvořil nový rekord. Předloni ho pak vyrovnal také Rafael Nadal. Srbský tenista ale ještě letos může historický zápis překonat, v týdnu od 2. listopadu bude obhajovat triumf v pařížské hale Bercy. 

Novak Djokovič a Jo-Wilfried TsongaCelkově si dnes desetinásobný grandslamový šampion Djokovič zahrál v 83. finále a získal 57. trofej. Ve světovém žebříčku vylepší své konto 16.785 bodů, čímž vylepší své dosavadní maximum. Na druhého Andyho Murrayho bude mít náskok více než osm tisíc bodů.

Za šanghajské vítězství obdržel Djokovič šek na 913.600 dolarů, celkově si už letos na prémiích vydělal více než 16 milionů dolarů.

Třicetiletý Tsonga dnes nedokázal rozšířit svou sbírku dvanácti trofejí. Finále na turnaji Masters 1000 hrál počtvrté a má v nich padesátiprocentní úspěšnost. Tituly dokázal vybojovat v roce 2008 na domácím halovém klání v Paříži a loni na Rogers Cupu v Torontu.

Francouzský tenista, který v úvodu sezony kvůli zranění ruky nehrál tři měsíce, se vrací do boje o Turnaj mistrů. V hodnocení letošní sezony se posune na deváté místo, které zaručuje pozici prvního náhradníka. V příštím týdnu je přihlášen do Vídně, kde by měl v prvním kole vyzvat německého veterána Tommyho Haase.

"Jsem teď spokojený. Vrátit se zpět na nejlepší úroveň je vždy velmi dlouhý proces. Jsem šťastný, že jsem zase blízko Top 10. A jak už jsem řekl, dodává mi to energii do tvrdé práce. Chci se pokusit dosáhnout dobrých výsledků," řekl Tsonga.

• ATP MASTERS 1000 ŠANGHAJ •
Čína, tv. povrch, 4.783.320 dolarů
nedělní výsledky (18. 10. 2015)
• Dvouhra - finále •
Djokovič (1-Srb.) - Tsonga (16-Fr.) 6-2 6-4
• Čtyřhra - finále •
Klaasen/Melo (6-JAR/Braz.) - Bolelli/Fognini (5-It.) 6-3 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

234
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak už myslím, že Nole překonal Fedexe z toho jeho nejlepšího roku, ne? :)
Reagovat
spaniel
Myslim ze ne.
Reagovat
smazaný uživatel
někde se to tu počítalo. a myslím, že tímhle to už dal.
Reagovat
smazaný uživatel
buduci tyzden sa dotiahne v pocte tyzdnov(170)na prvom mieste na big Johna-gratulujem a este aspon 2-3roky idemo n.1
Reagovat
smazaný uživatel
Trochu jsem zapátral po netu a zjišťoval, co píšou v zahraničí o důvodech proč není Nole tak populární jak Fedal. Tento článek je asi nejlépe shrnuje a přitom stručně. https://www.quora.com/How-come-Novak-Djokovic-doesnt-have-the-massive-Fan-following-compared-to-the-likes-of-Rafael-Nadal-or-Roger-Federer-despite-being-the-world-no-1-for-most-of-the-past-3-seasons
Reagovat
smazaný uživatel
ten první názor v diskuzi. Není to článek, ale diskuze a ten první komentář je takový asi nejčastější.
Reagovat
rusedski
Podle mě je to jednoduše tím, že přišel na scénu až po nich. Neboli v době, kdy už byla v plném proudu rivalita Federer - Nadal, která přitáhla drtivou většinu fanoušků. Ti se připojili buď k jedné anebo druhé straně a na Novaka už prostě příznivci "nezbyli" :)
Reagovat
babolat.cz
no jistě. Až bude hrát 40 let jako RF, tak bude 2x tolik fanoušků...jako Jágr.
Reagovat
smazaný uživatel
suhlasim,u mna je tiez Rafa pred Novakom,ak by bol Novak skor narodeny mozno by to bolo opacne
Reagovat
Herbert_Hoover
Výše z tvého příspěvku celkem vyplývá, že jsi Novakův větší fanda. :)
Reagovat
spaniel
Tak jsem se podíval na statistiky fanoušků na FB a vše nasvědčuje tomu, že národnost s tím nemá co dělat. Spíš pozdní příchod (zlepšení hry).

Fandové z USA z celkového počtu
RF: 7,1%
RN: 6,2%
ND: 4,8%

Není tam teda extrémní rozdíl, d podstatě má kromě Srbska (kde vede) všude podobnou ztrátu nebo často i větší. Škoda, že tyto statistiky nejsou dostupné v Rusku a Číně (velké překvapení). Ty jsou v kategorii nezařazené a tam to vypadá takto:
RF a RN: cca 2miliony fandů
ND: 800tisíc
Takže dokonce i tady ztrácí a víc než v USA...

U Novaka se do seznamu zemí s nejvíc fandy dostali i Čechy (33tisíc) a Slovensko (36tisíc), kdežto u RF je poslední Uruguay (65tisíc) a RN je Kostarika 63tisíc.

Jedna dobrá zpráva pro fandy Novaka je, že za posledních 5 měsíců získal 530tisíc nových fandů, kdežto RF jen 350tisíc a RN jen 330tisíc. Z toho jasně plyne, že je to spíš o výkonech, než o národnosti.
Reagovat
smazaný uživatel
Zaujímavé....

Nevieš aký podiel z celkového počtu Rafových fans tvorí Španielsko?...Resp. kolko fans má Roger zo Švajcu?..
Reagovat
spaniel
Španělsko
Rafa má 1 352 296 fandů (9,3%) 2.místo v seznamu zemí jeho fandů
Roger 226 867 (1,6%) 19.místo

Švýcarsko
Roger 404 057 (2,7%) 7.místo
Rafa SUI není v seznamu (méně než 63tisíc)
Reagovat
smazaný uživatel
Dík...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak se dívám, že Basa se dal i na NHL.
Reagovat
gigin
A počkej NBA, tam se ho nezbavíš :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Je vto hlavně o hlavě, ten blok u Rafana tam bude velký!
Reagovat
Kytka
Tak potvrzeno oficiálně ATP. Dalšími už jistými účastníky TM jsou Rafa a náš Tom. Už tedy zbývá doplnit jen 2 místa. Letos to aspoň nebude pranice asi 7 lidí do poslední chvíle. Vzhledem k tomu, že budou mít víc klidu, mohla by být kvalita zápasů lepší než vloni. Sice se říká, že horší už to být nemůže. Ale vždycky všechno může být ještě horší.
Reagovat
urbi
Nebyly by nějaké statistiky o historické dominanci různých generací tenistů? Nějaké great 4s za posledních 50 let. O kolik parníků je ta současná oproti nějakým předchozím?
Reagovat
smazaný uživatel
Statistiky můžou dodat buď pamětníci, nebo se dají odvodit z počtu GS v jednotlivých dekádách (když to takhle rozdělíme).

Např. tady to je pod seznamem vítězů i seřazené do dekád:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Grand_Slam_men%27s_singles_champions

Ale rozhodně tady nikdy nebyla doba, v které by hráli 3 hráči s 10+ GS tituly. Za všechno mluví to, že z posledních 50 GS brali 41 Federer, Nadal a Djokovič.
Reagovat
steve79
Koukám letos na výsledky Fedexe na masterst 1 000 kromě Cincinatti, Rím, Indian Wells žádná sláva.
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mě to bude i trend do budoucna - víc se soustředí na turnaje, kde má největší šanci uspět (je teda fakt, že tam ten Řím trochu bije do očí :D ). Prostě půjde naplno GS (možná kromě RG), příští rok OH a kromě nich jen Cinci a Halle (+ možná Dubaj), kde ví dopředu, že to celé vymlátí, když bude hrát svůj top.
Reagovat
steve79
Poslední rok je to obrovská dominance Djokoviče. Takovou měl naposledy Federer v roce 2005,2006 a tenis v té době byla trochu nuda. Novak poráží soupeře o parník. Myslím, že v Pekingu a tady v Šangaji neztratil ani set!
Reagovat
kubiik
Je teď momentálně o level nejlepší. S tím, že Roger ho může porazit, i Stan ve formě by to dovedl, ovšem podle mě člověk, který ho dovede ne jenom občas porazit, ale pravidelně porážet je Rafa. A to přiznávám i přes to, že jsem Rogerův fanda. Samozřejmě že na současného Noleho ve formě by musel být i Rafa ve formě, což momentálně bohužel není, snad se příští rok vrátí v plné síle. Na Novaka totiž hodně platí jeho forehand po lajně. A právě v jejich zápasech je tento úder alfou a omegou. Ale jak jsem říkal, aby tento úder chodil, jak má, tak Rafa musí mít formu. Ano v roce 2011 Novak zlomil Rafu hlavně psychicky. Ale potom si myslím, že se přes to Rafa dostal a byl s ním opět schopen hrát vyrovnané a vítězné zápasy (zejména na GS). Současný Rafův stav je dle mého jedině v hlavě. Nevěří si a myslím, že na operaci slepáku měl jít hned a byl by plně připraven na začátek sezony. Ale připraven nebyl, další zranění ho trochu srazilo dolů a nečekané porážky z kraje roku ho sundali ještě níž. Ale je to král návratů a věřím, že na příští sezonu bude 100% a ukáže Novakovi, že je ještě nesložil zbraně a je pro něj stále ta největší výzva. A samozřejmě doufám, že se bude dařit i Rogerovi a rád bych viděl ještě alespoň jedno GS finále Rafa-Roger, nejlíp US open, kde se ještě nepotkali :)
Reagovat
panzer.dragon
podle mě rafa už toho schopnej neni a nebude, sice je pravda že toho schopnej byl, ale klidně už nemusí novaka porazit nikdy, za poslední dvě sezóny šel novak a rafa poměrně opačnym směrem v utvrzování sebevědomí
Reagovat
Roger_Federer
Kdy potom od roku 2011 se presto Rafa dostal?
2012 vyhral Rg a 8 mesicu nehral.
13 zazracne zmrtvich vztani..best sezona.
Od RG14 pabjerkuje a Novakovi se vyhyba.
Celkem by me zajimalo, do jake formy by se Rafa musel podle tebe dostat..2013?.
Reagovat
smazaný uživatel
RG12, RG13, USO13...Posledné tri GS zápasy, 2x finále Rafa vyhral...Ako inak by si chcel nazvať toto?.."nedostal sa z toho?"..Samozrejme myslené po roku 2011...
Reagovat
Roger_Federer
RG..., Us 2013 souhlasim,ale do best modu se Novak dostal 2011, 2012 a 2013 dost "slabe" roky,a az 2014 od Wimbliku a hlavne 2015 je to uplne jiny hrac.
Jenom rikam, ze neverim tomu, ze by snim Rafa dokazal vyhravat letos i kdyby mel dejme tomu lepsi rok.
Reagovat
smazaný uživatel
Plus RG 14 samozrejme..
Reagovat
Herbert_Hoover
Rafa se z toho dostal uzkázkově. V roce 2012 3:1 s Novakem a to byl v jediném zápase, který s ním prohrál v pátém setu o brejk nahoře na jeho best turnaji. Jestli to neznačí, že se dostal psychicky přes Novaka, tak je to těžké. :) Kubík má pravdu, Rafa byl Novakovi velkým soupeřem.
Reagovat
Roger_Federer
Tak jeste jednou, ja vubec nepopiram, ze Rafa 2012 3xna antuce porazil Novaka a ze 2013 mel zazracnou best sezonu, kdy ho porazil dokonce ve Finale Us.open.
Opravdu hral Nole 11 a 14,15 tak jako 12,13??
Podle me se nedostal z "niceho" a hrat za posledni rok a pul z Novakem 8x, odesel by vzdy porazen.
Reagovat
Herbert_Hoover
To je jedno, jakou měl formu přeci, pořád to znamenalo, že je za toho daného stavu věcí pro Novaka největším soupeřem, protože měl Novak kladnou bilanci na GS s Rogerem, Andym i Stanem po roce 2011, akorát s Rafou měl zápornou (včetně letošního RG) :) To na jaké by musel být Rafa úrovni, aby dělal Novakovi stejné potíže je těžké určit, je to naprostá spekulace. Ale pořád je šance, že by mu dělal největší problémy ze všech, pokud by byl ve formě. Třeba by nakonec taky prohrával, ale určitě by to nebylo nic jasného. A dle mě by měl i větší šance než měl naposledy Roger na GS. Třeba z pohledu psychiky.
Reagovat
Roger_Federer
Stim se da souhlasit.
Reagovat
Herbert_Hoover
Bezva :)
Reagovat
smazaný uživatel
Áno..Vo finále AO15, W15, a USO15 hral Nole zhruba to isté, čo vo finále v rokoch 12, 13, 14...Vo finále v roku 2011 hral lepší tenis..
Reagovat
kubiik
No zkusím to víc upřesnit. Je nepopíratelný že Novakovi nejlepší sezony jsou 2011 a ta letošní...ale podívej třeba na rok 2013. Tady na TP to ukazuje bilanci 80:10. Ale uvědom si, že ten rok s Rafem 3x prohrál, kdežto v r. 2011 to s ním měl 6:0. Takže když si to odmyslíš ty 3 porážky z toho 2 ve finále GS, tak by měl 83:7 + další 2 GS do sbírky. A tady vidíš, že Rafa už byl schopnej s ním hrát a "nebál" se ho. Ten rok 2011 možná mohl i vypadat jinak,kdyby ho Rafa hned urval na jednom z těch finále v Americe. V Miami k tomu měl relativně blízko. Pak jak ho porazil i na antuce tak bylo hotovo. Viděl, že najednou je tady soupeř, kterej uběhá a dovede vrátit i nemožný jako on, což do té doby nepoznal. To mohla být jedna z věcí, co ho rozhodila. Náznak obratu v myšlení, byl podle mého názoru ještě ten rok ve finále US open ve třetím setu, kde to Rafa zvládl. Ten set a hlavně jeho vyvrcholení byla jedna velká řež. Tady si podle mě Rafa uvědomil, že může hrát i s tímhle novým Nolem. Bylo to pak vidět i ve finaále AO, kde mi přišlo, že se toho Rafa opravdu zaleknul a uvědomil si, že je fakt blízko k tomu ho zase porazit, zvlášť na jeho nejoblíbenějším turnaji. Ano narážím na ten BH u sítě, jak ho dal po lajně těsně do autu. To vedl tuším 4:2 a mohl jít na 40:15, místo 30:30. Tam to prostě neustál, ale bylo to neskutečny finále. Nole byl sice posilněnej tím, že to otočil, ale určitě si v koutku duše uvědomil, že to je úplně jinej Nadal než mentální troska, kterou potkával ve finále minulej rok. Sorry za ten výraz, ale napsal jsem to záměrně, protože na mě tak Rafa ten rok v soubojích s Novakem působil. Vždy dobře začal a držel se +- první 4 gamy, agresivní hra, všechno super,ale pak najednou začal hrát pasivně a Nole se dostal na koně. No jejich bilanci na GS od AO 2012 je jasná. Novak ho porazil až letos na RG, ale Rafa letos, je úplně někdo jinej než Rafa z let předchozích.
Reagovat
smazaný uživatel
Veľmi dobre napísané..V podstate si to vystihol, ak by Nole v roku 2013 uspel vo vsetkých 6 pripadoch ako v roku 2011, tak má prakticky totožnú bilanciu..

Apropos, vela sa hovorí iba o tej šnúre z roku 2011..Ale Rafa mal problém s Novakom už dávno predtým..:Vyhral s ním finále USO 10, ale predošlé tri zápasy na harde prehral 3x 2:0....Predtým vyhral opat OH v Pekingu po SF triumfe nad Novakom 2:1, ale opat, predošlé dva zápasy na harde prehral 2x 2:0...Takže to len dokazuje, že na tie Grandslamové, prípadne inak výnimočné zápasy sa Rafa s Nolem mimo roku 2011 vedel skoncentrovať...
Reagovat
kubiik
Tak je jasný, že Nole uměl porazit Rafu i pred rokem 2011, ale jak říkáš, bylo pouze na turnajích typu masters, 500 atd. Tím je samozřejmě nechci znevažovat, ale na těch největších a nejdůležitějších turnajích ho Rafa zvládl. Je pravda, že Noleho hra se v tom roce 2011 zvedla. Jak říká, tak mu k tomu pomohla bezlepková dieta, ale také změna myšlení, kdy mluvil i o tom, že ho nakoplo vítězství v DC. Takže určitě tam nastal ten mentální posun na úroveň šampióna. Což Rafu určitě dost zaskočilo. Do té doby byl, co se týče mentality on ten nezlomitelný, on který zlomil jednoho z nejlepších tenistů historie Rogera. A najednou je tady někdo, kdo se nezlomil už v šatně nebo v koncovce setu. Taková situace rozhodí určitě i ty psychicky nejodolnější. No ale jak jsem psal výš, Rafa se přes to dle mého dostal. Ano teď ho zase několik zápasů neporazil, ale rok 2015 je prostě ovlivněn jeho horší formou a bez toho se s Nolem ve formě prostě rovnat nemůže. Když budu uvažovat o roce 2011, tak kdyby se do těch GS finálových zápasů a vlastně i AO 12 postavil Rafa 12, 13 nebo půlka roku 14, tak by to dle mého názoru byly neskutečný bitvy. A myslím tím pouze jeho mentalitu, která byla úplně odlišná od toho roku 2011. AO by dost možná Rafa ubojoval a ve wimbledonu a US open by z Noleho nebyl podělanej, takže výsledek by byl taky otevřenej. Jo a toho Rafu 12 myslím od vítězství na FO toho roku. Tam ho dokázal konečně zlomit výsledkově i na GS, takže ta psychika se určitě pohnula nahoru.
Reagovat
kubiik
Každopádně by bylo zajímavé, kdyby se potkali Roger z let řekněme 2005, Rafa 2010 a Nole 2011. Všichni ve vrcholných formách a v době, kdy neměli v hlavě blok z toho druhého. No byla by to pecka , kdyby se utkali na všech druzích povrchu. A neodvažuju se tipovat, jak by to dopadlo. I když podle mě hrál třeba Rafa na antuce nejlépe v roce 2008. Ale to už je subjektivní. A pro rýpaly, ano píšu, že neměli blok, a přitom obhajuju, že se přes to Rafa dostal. Ano dostal se z toho, ale úplně se to nikdy nevymaže úplně, občas se ty myšlenky určitě dostanou napovrch, ale zároveň se mu povedlo dostat do hlavy i Novakovi. No už končim, sorry ale když začnu psát, tak je to pak román, už teď jsem to musel rozdělit :D
Reagovat
Amputace
Novak ale nehrál v roce 2013 špatně, ba naopak, selhával však v zápasech s Rafou - viz Us Open nebo RG. Podobně jako Nadal selhával v zápasech s Djokovičem v roce 2011. Několik zápasů na Masters bylo velice vyrovnaných výsledkově i herně a rozhodovaly maličkosti, především psychika, kterou Rafa proti Novakovi v tom roce neměl. Například US Open bylo také velice vyrovnané, i když to podle výsledku nevypadá. Každá výměna byla obrovská bitva a Rafa často kazil míče, u kterých by proti jinému soupeři získával body. Kdo ten zápas viděl, nebo si ho alespoň pamatuje a nevaří při jeho posuzování z vody, tak ví. V roce 2012 však toto prokletí Rafa prolomil a byl opět schopen Novaka porážet.

Letošní sezóna je hodně zkreslující - respektive ty Novakovy výsledky jsou do značné míry způsobeny tím, že nemá pořádného soupeře. Občas ho může někdo porazit, ale není tady nikdo, kdo ho může vysloveně ohrožovat na každém turnaji. Novak tedy nemá žádný problém jet si to své, soustředit se prostě jen na tenis, objíždět turnaje a nic neřešit. Není to jako v roce 2011, kdy Rafa musel řešit Novaka a v roce 2013, kdy Novak musel řešit Rafu, je letos v úplně jiné situaci. On prostě potřebuje velkého soupeře, aby byl zastaven, není to typ, který v druhém kole překvapí někdo neznámý (tak jako třeba Rafu), potřebuje trvalého soupeře, kterého nyní prostě nemá. Jinak si rozhoně nemyslím, že hraje stejně dobře, neřku-li lépe než v roce 2011. Tam nedával šanci Rafovi v téměř vrcholné formě, to nejde srovnat s tím, co hraje teď. V drtivé většině zápasů mu stačí hrát jen tak na půl plynu, soupeři jsou z něho úplně hotoví. Naopak jsme viděli, jak dopadl s opravdu pořádně rozjetým soupeřem (Wawrinka).
Reagovat
kubiik
Souhlas snad se vším. U toho příkladu US open, myslím, že právě, kdyby tam byl hlavou ten Rafa, který se přes Noleho dokázal přenést, tak by některé ty míče nezkazil a právě proto by to bylo naprosto otevřené a možná další 5 setová bitva ;) Podle mě ten rok byl Rafa na vrcholu jako rok předtím nebo o dva roky potom. Rozdíl byl jenom v té hlavě. Ten zabíjackej forehand po lajně, fh inside out, prohoze, to v něm furt bylo, jenom ta hlava mu nedovolila předvést to nejlepší. No vlastně je to obsažené v tvém komentáři, jenom jsem to rozepsal podrobnějc :D Takže jak říkám, souhlasím asi se vším
Reagovat
spaniel
V kontextu sezony mozna (az na Wimbledon), ale v teto casti sezony je to uplne jedno, protoze v ji Rafa nikdy nehral nejakou roli.
Reagovat
Amputace
Ano, v této části sezóny by Rafa Novaka zřejmě neohrožoval ani, kdyby byl ve výborné formě (viz 2013). Na druhou stranu chybí třeba Del Potro, u kterého věřím, že by Novaka dokázal na nějakém tom hardovém turnaji porazit. Nebo Nishikori kdyby měl formu a nebyl pořád zraněný.
Reagovat
spaniel
Myslim ze ho precenujes. Letošního Novaka by nedal. Mozna Delpo 2009, ale nejspis ani ten ne.
Reagovat
smazaný uživatel
Letošní Novak je dosť široký pojem...

V Austrálii?..Ok, povedzme nadpriemer, ale nič výnimočné...

IW+M-Vydreté, Miami totálne...

Antuková sezóna?..Hral lepší tenis, než na harde, našiel však lepšieho súpera, než celú sezónu predtým...

Wimbledon?...Niečo podobné ako Austrália..

Severná Amerika+USO- najslabší tenis celej sezóny, zazrak, ze vyhral UsO..

Ázia?..Najlepší tenis, konečne pripomínal Noleho z roku 2011..
Reagovat
spaniel
:) jiste, jeho vysledky jsou prumer, neskutecne stesti má... To co u nej vnimas jako pokles, je mozna fakt, ale je to pokles v ramci par % v jeho meritku, pro ostatni porad nedostizne. Delpo by musel podat dvuj nej vykon a doufat, ze Novak bude mit den bIbec.
Reagovat
smazaný uživatel
Stastie?..nieco také píšem?...

V Austrálii vydretá výhra s Wawrinkom, neskor na pokraji prehry s Dolgom, Andersonom, Gulbisom, Goffinom atd, atd...Toto je pár %?..Ty ozaj nevidis rozdiel oproti 2011?...Djokovic vyhrával a mal podobné vysledky ako v roku 2011, no s tenisom porovnatelnym z rokov 12-14..

Ze som sa ja pokusil o normálnu diskusiu s tebou...Stratený prípad...
Reagovat
spaniel
Ok, ja si totiz myslim, ze Djokovic hraje lepe nez v 2011. Jinak. Mnohem lepsi servis, hraje rozumneji, vyspeleji, profesorsky. 2011 hral agresivneji, ale vsechno toto mu chybelo.
Reagovat
kubiik
Ono je to dost subjektivní. Jak píšeš, tak 2011 agresivněji, letos víc profesorsky, vyspěleji. Otázka je, co z toho je "lepší". Spíš bych vyzdvihl, jak taky zmiňuješ, jeho servis. Ten se asi určitě změnil k lepšímu.
Reagovat
Herbert_Hoover
Pokud by ho měl teoreticky šanci dát Delpo, tak by ho měl teoreticky šanci dát určitě i Rafa. V této části sezony by měl Delpo old model šanci větší než Rafa, ale v rámci celé sezony ne.
Reagovat
Roger_Federer
Napsals to dobre, v roce 2013 hral Nadal cast sezony tenis z jine planety, ale podle me nehral Djokovic jako 2011 v zadnem pripade, uz odcroku 2012 to nebylo stejne..Ten hlad tam nebyl (Muj nazor).Ja nepausalizuji Rafu 2013, best sezona, az se clovek spetne pta, jak to dokazal hrac po 8 mesicni pauze, kdy se ani nevedelo, jestli vubec bude moct hrat dal.
Reagovat
kubiik
Když ono je to těžký, jestli hrál nebo nehrál stejně, líp nebo hůř jak ten rok 2011. Přecejenom 2011 to bylo do očí bijící to jeho zlepšení. Takže možná to nevypadalo v r. 2013, že hraje nějak super. Nechci se tady pouštět do nějakých velkých soudů. Pamatuju si spíš ty finále s Rafou, než jeho ostatní zápasy. Ale bilance zápasů mluví jasně. Kdyby z něho byl Rafa vydeptanej, jako je z Rafy Roger, tak to dopadlo jak 2011, a každej by letošní sezónu porovnával s Noleho super sezónama 11 a 13. Ale proti němu stál po psychické stránce úplně jinej Nadal a ten mu takovou dominanci nedovolil. Ale je to asi subjektvní, jestli hrál Nole horší tenis nebo ne, ale tvůj názor beru. Jak jsem ale napsal hned v prvním příspěvku, kdyby byl Rafa pořádně připravenej na sezónu, tak si teď zas nemusí získávat zpatky sebevědomí a respekt soupeřů a myslím, že by Novaka nenechal takhle dominovat. A když by Nole viděl, že má soupeře, tak by i jeho herní sebevědomí nebylo v takových výšinách jako je teď. Každý GS by byl dle mého naprosto otevřenej. Možná až na wimbledon, i když pokud se tam Rafovi povede přelézt přes první 3 kola, tak má nárok na výhru. Ale možná už tam má zase nějakej blok v té hlavě, nevím. Každopádně pochybuju, že 5 násobnej finalista, kterej to tam ještě dvakrát vyhrál, najednou není schopnej hrát na trávě.
Reagovat
Amputace
Ono se tohle těžko posuzuje. Asi to nebyl úplně ten top tenis z roku 2011, ale přece jen ani ten Rafův z 2011 nebyl stejný jako z 2013. Třeba v Montrealu 2013 mně Djokovič přišel, že hrál své maximum, nebo se mu minimálně blížil, akorát se sesypal v tie-breaku třetího setu; psychicky to nezvládl, podobně jako psychicky nezvládal Rafa ty zápasy z roku 2011. Své maximum a výkon, který bych přirovnal k těm z roku 2011, předvedl Djokovič třeba ještě v pátém setu RG, ale pak udělal blbou chybu na síti. Stejně tak jako Rafa ve finále US 2011, kdy neproměnil spoustu big pointů a zabíjel je neskutečně školáckými chybami. Velmi patrné to bylo v prvním setu, kdy potvrzoval break a nebyl schopen uhrát poslední fiftýn, aby ho potvrdil - zkazil tam tuším smeč a nějaký jednoduchý volej. Ten set pak skončil 6:2, což je naprosto neodpovídající průběhu.

Zajímavé by jistě bylo, kdyby se mohli utkat Novak 2011 a Rafa 2013.
Reagovat
kubiik
Souhlas a k té poslední větě...to by byla pecka :) kolik to tipujes? :D
Reagovat
Amputace
Tipuji, že minimálně dva zápasy z těch šesti by Rafa urval. Některé z těch Masters, ale jsem si téměř jistý, že US finále by vypadalo jinak, 5 setů na 100%, kdyby hrál Rafa jako v roce 2013. To už se pak těžko posuzuje, jak by to mohlo dopadnout. Wimbledon by asi Novak vyhrál tak či tak, tam se Rafa vůbec nechytal. Ale US by podle mě bylo o něčem jiném; rozhodně 5 setů, pak už by záleželo na okolnostech a drobnostech, které teď zpětně neodhadneme. Nicméně taa Novakova dominance nad Rafou v tom roce je strašně přeceňovaná. Rafa měl prostě v zápasech s Novakem psychický blok, kazil důležité míče, které proti jiným hráčům nekazl (stačí srovnat semifinále US s Murrayem a pak finále s Djokovičem). Nicméně takový ten klasický mýtus, že Rafa i Djokovič byli v top formě, a Rafa se na Novaka nechytal, je k smíchu. To je nesmysl. Stejné, jako srovnávat současného Novaka třeba s tím z roku 2012. Rafa z 2011 prostě nebyl tím stejným Rafou jako z US Open 2010, například. Kdo ho má trochu nasledovaného, tak ví.
Reagovat
kubiik
No taky si myslím, že některé to masters by urval. Určitě alespoň to jedno antukové. IW a Miami..spíše asi to Miami, kde k tomu měl blíž, ale třeba by zvládl obě. Ono jak už bylo řečeno, tak ty jejich zápasy 2011 byly jak skoro jak přes kopírák...Rafa začal výborně, agresivně, ale pak se rozsypal jak domeček z karet a nechal diktovat hru Noleho. No v IW a Miami mu to stačilo na set, pak už ani prd. US by bylo hodně otevřeny, myslím, že jeden z těch dvou úvodních setů by vyhrál, tuším, že v obou dokonce vedl o brejk? Ale nemyslím si, že i na tom Wimbledonu by byl bez šance. Ano dá se říct, že se moc nechytal, ale, jak jsem psal, tak i tam začal dobrou hrou, ale asi po 4 gamech mu odešla...Rafa z předchozího roku by se tak nezhroutil. Ale co si myslím, tak to AO 2012 by dotáhl do vítězného konce. No každopádně ti 3 titáni Roger, Rafa, Nole jsou zároveň i svými nemesis. Rafa utnul ROgera a Nole zastavil v Rafu, kdy mohl dominovat pouze on. Noleho občas utnul Roger a ještě se proti němu vzchopil Rafa. Ovšem teď takového soupeře nemá, otázka tedy je. Kdo to bude? Probere se ještě Rafa? Já doufám, že ano, protože u nikoho z těch mladých nevidím ten potenciál ho v nejbližších 2 letech sundat.
Reagovat
Roger_Federer
Probrat se muze hlavou, vek nezastavi, pokud neco nezmeni ve hre bez sance jeste nekdy predvest "sezonu 2013".
Reagovat
smazaný uživatel
Zajtra hrá Novak so Štepánkom za kurz 3.25...Neuveriteľné, ako mu mimo Áziu bookmakeri prestali veriť.
Reagovat
smazaný uživatel
:) Je fakt, že tenhle zápis vypadá zajímavě:

Štěpánek R. - Novak D. 1.25 3.71
Reagovat
Fandina
Oni mu věří možná i v Americe, tady prostě ne.
Reagovat
Herbert_Hoover
To je ještě podkurz na Novaka, proti indoor klasickému špílmachrovi dát tak nízký kurz. :/ V Šanghaji porazil Tsongu, Andyho, Bernieho ale Radek je jiná liga!! :D
Reagovat
Fandina
Tak tak, ne nadarmo byl Štěpula v Top 10.
Reagovat
Roger_Federer
Ale tos jeste i ty byla mlada...
Reagovat
Fandina
a ty stejně natvrdlý, jako teď
Reagovat
Roger_Federer
Peter, osobne si myslim, ze proste cekaji, ze se nato Novak po te snure +prelet vysere..
Reagovat
Fandina
podle mě věří Štěpulovi
Reagovat
Nola
http://www.atpworldtour.com/en/news/nadal-berdych-clinch-barclays-final-spot-2015
Reagovat
Fandina
Jupííííííííííííííííí
Reagovat
milik254
Překvapení:D
Reagovat
panzer.dragon
Titles won by beating at least one Top 10 player: Djokovic 48/57 = 84,2% Federer 63/87 = 72,4% Murray 25/35 = 71,4% Nadal 45/67 = 67,1%
Reagovat
milik254
A kolik má Berdych? :D
Reagovat
VlS
A co tím chceš říct? A ty máš lepší skóre?
Reagovat
Herbert_Hoover
4/10
Reagovat
gigin
Zítra ve 13 hodin.
Reagovat
milik254
vyscreenujte to někdo, to bude legendární :D
Reagovat
gigin
Taky sa toho bojím, jak tu bude tommr hulákat :-D
Reagovat
Herbert_Hoover
To je ta sázka o Venuši? :) Taky mě dost překvapila dvousetová prohra. Lord Gulbis už se taky těší. :D
Reagovat
panzer.dragon
nový vydání komentovanýho žebříčku?
Reagovat
panzer.dragon
už to vidim gulbis bude hrát.. :-)
Reagovat
gigin
Tak tak borci, třikrát bude hulákat.
Reagovat
Herbert_Hoover
https://scontent-sjc2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/11059882_826743000777697_7181437972195484862_n.jpg?oh=853bb0afe9774179f916ae16c0f6510d&oe=568A5C22

:))
Reagovat
smazaný uživatel
Dufam, ze to Nole bral predom :)
Reagovat
a.magerova
Život s tebou musí být fajn :-P
Reagovat
smazaný uživatel
To znie ako ponuka na sňatek :)
Reagovat
a.magerova
No.... pokud by ti nevadilo, že mám manžela, tak hej..... mít dva chlapy v chalupě, to je můj velkej sen :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Vzťah je hlavne o rešpekte a tolerancii...Dúfam, že má tieto hodnoty tvoj manžel osvojené..V tom prípade som ochotný sa nasťahovať :)
Reagovat
a.magerova
Manžel je moc hodný, respektující a tolerantní.... u nás jsem já ta potvora, ale..... jak "zpíval" Leoš Mareš: "Ale život není teorie, je to velká ironie,
že s holkou co krev ti pije, se nakonec lépe žije." ;-)

http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/mares-leos/zimni-cas-10892
Reagovat
smazaný uživatel
No to sa hodí, ja som anjelik :)
Reagovat
a.magerova
Takhle už jsem se dlouho nezasmála :-P
Reagovat
gigin
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/t31.0-8/12080335_826451974140133_7953273574791603908_o.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
:DD
Reagovat
Kozoroh
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1054401907926161.1073742119.135156959850665&type=3
Reagovat
Mayo
Ja si myslim, ze chyba Del Potro, ktory v top forme pekne prehanal srbka. Nieco ako Wimby 13 alebo Shanghaj 13
Reagovat
Nola
tak, tak Mayko a nie iba jeho....
Reagovat
smazaný uživatel
Bohuzial, ten je už hotový...Myslím, že má 27 alebo 28 rokov už teraz..Dva roky mimo, ten návrat bude ťažký, na stratené pozície nereálny..
Reagovat
smazaný uživatel
Toho je fakt škoda, mohlo to být ve špičce zamotanější, místo big 4 mohla být klidně big 5 :) Delpo bude asi rád, když se vůbec plnohodnotně vrátí k tenisu a bude moct stabilně hrát. Nějaký velký titul se už asi čekat nedá.
Reagovat
Herbert_Hoover
V červenci byl celkem optimistický okolo svého návratu. Ale je to ve hvězdách, jak to s ním na okruhu nakonec dopadne. Přál bych mu vyhrát alespoň nějaké Masters. Je to s podivem, že takový hráč nevyhrál ani jedno Masters. Roland Garros by mu taky slušel, ale to je nereálné.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas Deĺ Po mi opravdu hodne chybi. Ta jeho natlakova hra z forehandu byla proste mazec. Snad se jeste vrati v olne sile
Reagovat
Davor1
Ja si zas nemyslím, že by ho Delpo mohol nejako ohroziť, Djoko je v súčasnosti o triedu inde ako v 2013, vyrovnane by s ním mohol zahrať akurát na Noleho slabších turnajoch (Cinci, Kanada, plus možno niekde na antuke...)
Reagovat
Mayo
:D
Reagovat
Kozoroh
" Celkově si dnes desetinásobný grandslamový šampion Djokovič zahrál v 83. finále a získal 58. trofej. Ve světovém žebříčku vylepší své konto, které bude mít poprvé hodnotu vyšší než 16.000 bodů."

Pane Zabloudile, Djokovič dnes získal 57. titul ATP, nikoliv 58., jímž by v historických tabulkách vyrovnal Illieho Nastaseho. Druhá chyba se týká počtu bodů, Djokovič měl více než 16000 bodů po vítězství na US Open 2015, a to 16145. Toto číslo mu vydrželo tři týdny, viz -
http://www.tenisportal.cz/zebricky/atp-muzi/?date=2015-09-14
http://www.tenisportal.cz/zebricky/atp-muzi/?date=2015-09-21
http://www.tenisportal.cz/zebricky/atp-muzi/?date=2015-09-28

Pravdou je, že Djokovič zítra navýší svůj rekord v počtu bodů v žebříčku ATP na 16785.
Reagovat
Nola
a to nie je vsetko :
Novak Djokovič se v dnešním finále utkal s Jo-Wilfriedem Tsongou, s nímž sice v posledním souboji loni v Torontu uhrál jen čtyři gamy, ale tentokrát potvrdil svou současnou suverenitu a o dva roky mladšímu Francouzi nedal šanci.

Jo je starsi o dva roky....
Reagovat
LubosZabloudil
děkuji
Reagovat
turista
Novak Djokovič do roka překoná v počtu titulů nejen Nastaseho, ale také Agassiho, Vilase, Borga, Samprase a vydá se stíhat Rafu a Fedexe. Budiž mu to přáno. Za rok bude mít Novak tak asi 67 titulů.
Reagovat
smazaný uživatel
Všetko podľa očakávania, gratulácia Nolemu...Jediné, čo ma zaskočilo, že zápas nekomentoval Tsongov veľký fanúšik spaniel..:)
Reagovat
tito
:-)))
Reagovat
Pe3k
Každý nemá čas sedět 24 hodin denně na tenisportálu, jako ty...
Reagovat
smazaný uživatel
A co třeba to, že včerejší zápas mezi Tsongou a Nadalem byl daleko otevřenější a zajímavější? Dnes to byla víceménně formalita a hodně by mě zajímala sledovanost, podle mě nejmenší za poslední roky. Pak je škoda kvůli tomu vstávat v neděli, nebo omezovat se kolem slavnostního oběda, či? :)
Reagovat
Davor1
Presne tak, tiež som to nepozeral, aj keď som mal možnosť, nemám nič ani proti jednému, ale vôbec nič by mi ten zápas nedal, to si už radšej pozriem večer finále challengera v Amerike medzi Dustinom Brownom a supertalentom Fritzom :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Proč? To jsi byl opavdu tak přesvědčený, že Tsonga nemůže Noleho alespoň potrápit? Tímhle stylem ses určitě připravil o spoustu tenisových zážitků, vždyť přece relativně často se stane, že i toální favorit zaskočí outsidera. Navíc to pak působí jako trochu disrespekt k Tsongovi..ale to už jen tak btw. (A ano, dobře vím, že téměř absolutně všechno hovořilo proti Joovi, ale prostě i tak)
Reagovat
smazaný uživatel
outsider favorita :D pochopitelně.
Reagovat
Nola
+ 1, tenisovy fanda si vychutna kazde finale, lopticka je gulata a vlastne nikdy nevies ako sa to moze nakoniec vyvrbit, napr. finale AO 2014, finale FO 2015...
Reagovat
Davor1
Videl som tu hrať Tsongu proti Ramosovi a Estrelovi, celkovo mám nasledovaných v tejto sezóne desiatky jeho zápasov a vidím, aké problémy má v medzihre, zúfalý BH, slabý return, drží ho servis a FH, s tým môže porážať slabších a občas aj porovnateľných hráčov, ale Djokoviča v súčasnej forme ani náhodou, tam je ten rozdiel desivý, súčasného Djokoviča nedokáže ohroziť ani Federer s Murrayom, ktorí sú v medzihre niekde úplne inde ako Jo. Ak by sa jednalo trebárs o Cincinati či Montreal, kde je Nole tradične o triedu slabší ako inde a Tsonga by mal trebárs záchvev životnej formy ako vlani, tak by som si to určite pozrel, ale za súčasných okolností bola pravdepodobnosť Noleho výhry 99% a to už naozaj nestojí pre mňa ako neutrálneho fanúšika za pozornosť... Ak by hral v tom finále trebárs Nishi alebo Stan, ktorým fandím, tak by som si to pozrel aj keby mali rovnakú šancu na výhru ako Tsonga, ale finále v tomto zložení a očakávanom priebehu ma skutočne ničím nezaujalo...
Je to niečo podobné, ako trebárs finále v Cinci pred rokom v zložení Federer- Ferrer, tam to bolo tiež jasné už pred zápasom a z takýchto matchupov mi stačia aj higlihts :-)) A skutočne si nemyslím, že som týmto prístupom prišiel o nejaký ohromný tenisový zážitok, práve naopak, často sledujem zápasy v skorších fázach turnaja, ktoré dajú tenisovému fajnšmekrovi ďaleko viac, ako finále, kde sa hrá celý zápas na jednú bránu...
Reagovat
smazaný uživatel
Je to opravdu drtivá dominance v podání Djokoviče, zvláště tady v Šanghaji zahrál neskutečně, těžko říct, jestli by ho dokázal zastavit Federer nebo namotivovaný Wawrinka, když už nikdo jiný, letošní statistiky mluví samy za sebe

Djokovic in 2015:
Tournaments - 14
Finals - 13
Titles - 9
Grand Slams - 3
Won-Lost - 71-5
Reagovat
Kozoroh
Není pochyb o tom, že letos No1e prožívá 2. nejlepší sezónu kariéry a dnešním triumfem vyšperkoval letošní sbírku titulů, která je teď na čísle 9. K zakulacení na 10 snad dojde už v Paříži-Bercy, kde bude Djoker útočit na hattrick :-)
Novak dnes získal třetí titul ze Šanghaje, čímž překonal Murrayho a ustanovil nový rekord na podniku Masters 1000, hraném v největším čínském megaměstě. Rovněž potřetí získal čínský double Peking-Šanghaj (předchozí dva doubly 2012 & 13 však nezískal s takovou suverenitou jako letos, v nynější sezóně neztratil v Číně ani set).
Jinak k finále - Tsonga se držel, především v 2. setu, ale Nolda skvěle servíroval - 71% úspěšnost 1. podání a na základní čáře měl Djoker pochopitelně převahu. Nadalovci mohou být rádi, že ve finále nebyl Nadal, neboť ten by dnes příšel o těsné vedení v H2H.
Na podnicích Masters získal Nolda 25. titul, čímž se osamostatnil na 2. místě a předskočil Rogera. Do Rafana mu chybí už jen 2 tituly. A to se před dvěma lety zdálo, že Nadalův rekord je neohrozitelný...
Reagovat
Cico93
gratulujem Kozoroh, uži si to:-)
Reagovat
Kozoroh
Dokud No1e vyhrává a dominuje okruhu, tak je třeba si toho užívat, neboť jednou toto úspěšné období skončí...
Reagovat
Cico93
tak jak píšeš.

Snáď sa ešte niekedy dočkáme GS finále Rafa - Novak a to v plnej kráse. Niečo ako AO 12 by som chcel zažiť aspoň ešte raz (samozrejme s opačným výsledkom:-)
Reagovat
Cico93
keby sa dakto nudil a veľmi
https://www.youtube.com/watch?v=XDWNrvXL9Gs
Reagovat
Kozoroh
Min. na tvrdém povrchu největší zápas tenisové historie. Z mého pohledu nejcennější výhra Djokera ve finále GS.
Reagovat
smazaný uživatel
Prečo to je vlastne druhá najlepšia sezóna a nie prvá?...

Ja si už myslím, že Djokovic prežíva najlepšiu sezónu kariéry...
Reagovat
smazaný uživatel
Taky si myslím.

GS: 2011 3 tituly + SF, 2015 3 tituly + F
Masters: 2011 5 titulů + 1 finále, 2015 5 titulů + 2 finále (ještě má šanci v Paříži)
2011 10 titulů z 15 turnajů, 2015 zatím 9 titulů z 14 turnajů
W/L 2011 70-6, 2015 zatím 73-5 (podle % je to jeho nejlepší sezóna)

V Paříži může překonat rekord v počtu Masters v 1 roce, navíc může vyhrát i TM a pak by statisticky nebylo pochyb o tom, která sezóna je lepší. V roce 2011 působil herně celkově dominantněji než letos, teď v Číně tohle monstrum připomínal (na druhou stranu tam chyběl top soupeř v top formě).

A takové vedlejší statistiky:
2011 - 21 výher nad top 10
2015 - zatím 24 výher nad top 10 (vyrovnaný rekord, který dosud drží s Nadalem, letos ho na 99 % vylepší)

Nebýt Wawrinky, tak se dalo mluvit o vůbec nejlepší sezóně 1 hráče v historii tenisu.

Btw 1 "rekord" letos získal zpátky do svého držení i Borg - díky tomu, jak se Rafovi "daří", má teď BB nejlepší W-L % na Masters turnajích (i když se to v jeho době jmenovalo jinak) :)
Reagovat
Kozoroh
Pro mě je rok 2011 stále o trošku napřed před letošní sezónou. Je to i tím, že tehdy No1e sesadil tandem Roger-Rafa z trůnu a začal vládnout tenisu.
Reagovat
woody
Nedá se ještě určit jestli bude druhá nejlepší,má velký náběh na to,aby byla úplně top!V roce 2011 ho na konci trápilo zranění,zatímco letos má velkou šanci uspět i na zbylých podnicích. Hrál 4 GS finále...Uvidíme,ale šance je velká!
Reagovat
Kozoroh
Tehdy si to zranění způsobil krátce po US Open, když hrál DC proti Argentině. Pak abychom se divili TOP hráčům, že vynechávají Davis Cup, když se hraje v nevhodných termínech :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Termíny sú vhodné a v kontexte tenisového kalendára ideálne..To znamená, ze sa DC hrá vždy vtedy, kedy je aspoň 2-3 týždne pauza medzi hlavnými turnajmi...

Problém je, že prestížnych turnajov je príliš veľa, z toho vznikajú zranenia..Myslím, že by nikomu neublížilo, ak by sa z 9 Masters trebars 2-3 zrušili..Paríž 2 týždne pred TM je úplne navyše, zrušil by som aj jeden antukový, diskutovať možeme aj o Cinnci alebo Miami, naopak pred Wimbledonom by prospel jeden Masters na tráve...Vzniklo by viac voľna, reprezentácia by získala na kredite a nebola druhoradou záležitosťou..
Reagovat
woody
On se zranil ve finále US open s Nadalem,v DC to šel jenom zkusit,ale musel skrečovat...
Reagovat
Kytka
DC by se měl hrát v dvouletých cyklech, jak chtěli hráči. To by potom hráli i to nejlepší. Každý rok je příliš. Každé kole je pro hráče výpadek na 2 týdny. při finále tak 8 týdnů ztracených s DC. Přičemž DC je jen kolektivní soutěž a tenis je individuální sport. Ještě, že aspoň upravili to, že i v pátém setu se bude hrát tieberak. Podle mně by to mělo platit i na GS. Některé zápasy jsou pak na uštvání a nakonec stejně rozhodne náhoda.
Reagovat
Tornes
Já osobně bych spíš viděl jako moudré vrátit M1000 tam, kde byli před rokem 09...
Reagovat
EllNino
Koukám že se vrátil Tursa v Moskvě a má zasebou výhru proti Medvedevovi, teď prohrál první set s Novakovo krajanem Lajovičem :)
Reagovat
Lina
Gratulace Novakovi. Je to machr, i když to má bez konkurence jednoduší. Za mě velká škoda pro tenis. Ještěže hraje stále Roger a Wawrinka se v zápasech s ním dokáže vyhecovat. Budu doufat v zajímavější příští roky.
Reagovat
smazaný uživatel
:(((((
Reagovat
Cico93
zázraky sa občas dejú, ale dnes to malo k zázraku ďaleko ďaleko.:-(
Reagovat
Lunej..
Djok má prostě skvělou formu, Jo si dost šancí zkazil, těch jeho volejů do sítě bylo bohužel požehnaně.
Reagovat
Jiri
Kdyz jsem zacal sledoval tenis, Fedex uz mel v Rafovi zdatneho protivnika a postupne se k nemu pridali Nole a Andy. Ted kdyz vidim tu neskutecnou dominanci jednoho hrace, tak se opravdu nudim. Ted uz snad ani nedoufam, ze by turnaj mistru byl jiny, nez loni, kdy Novak vsechny ostatni vysledkove "ztrapnoval".
Reagovat
EllNino
Neporazitelný Nole :) Gratulace
Reagovat
a.magerova
Jakože Nole :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Je celkem smutné, ze Noleho dokáže potrápit jenom 34 lety Federer.
Reagovat
a.magerova
Pro mě je to celkem veselé ;-)
Reagovat
Kozoroh
A co Wawrinka, Murray? Ti taky dělají Novakovi solidní konkurenci.
Reagovat
dappe
Federer je ale jediný, kdo zaručí vyrovnaný zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
Presne tak. Jediný soupeř kdy na Noleho není kurz 1.1
Reagovat
Kozoroh
Pleteš se, zrovna včera proti Můrovi byly kurzy na Djoka kolem cifry 1,3.

http://www.tenisportal.cz/detail-zapasu/?id=1377751
Reagovat
Kozoroh
Nebo finále Montrealu, tam byly kurzy na Djoka 1,5.

http://www.tenisportal.cz/detail-zapasu/?id=1352987
Reagovat
panzer.dragon
dvě nejlepší sezéony djokera obsahujou zářezy fedexe, rafa nic..

https://pbs.twimg.com/media/CRl4QtoUwAE2o55.png
Reagovat
Cico93
To ešte dobre, že sa k nemu v roku 11 nedostával častejšie.
Reagovat
Mayo
Veru, dobre, ze sa k nemu Rafa nedostaval castejsie, sak uz 7 zapasov ci kolko bolo dost
Reagovat
Cico93
+1
Reagovat
smazaný uživatel
Roger ho letos jeste jednou zařízne snad :))
Reagovat
smazaný uživatel
taky v to doufám :))
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa sa skor sustredil na Grandslamy.
Reagovat
smazaný uživatel
Wawrinka ano, murray ne
Reagovat
Nola
Andy ho porazil v kanadskom finale, dokazal mu vzdorovat v 5. setovej bitke na FO, nemam ten pocit, ze je iba do poctu, je svetovou dvojkou, ma 4 tituly, z toho 2 M1000, tento rok vyhral tituly na vsetkych povrchoch... vcera ho asi Nole celkom rozobral, nevidela som... myslim, ze Andy je zrejme uz myslou niekde vo finale DC
Reagovat
smazaný uživatel
Kolikrat tady musim napsat, ze to byl jeho 1.zapas po Wimblasu a teprvevse rozehraval. Antuka byla vzdy nejlabsi u Noleho, na ni s nim hral letos vyrovnane final v Monte Carlu i Berdych
Reagovat
Nola
male info - Noleho najslabsi povrch je trava..... mozes oponovat titulmi z Wimbledonu, antuka je Noleho 2. najsilnejsim povrchom, ze nema ziadny titul z FO ? nema, lebo Rafa... aj najlepsi hrac vsetkych cias moze dakovat za ten titul Soderlingovi....
Reagovat
smazaný uživatel
Amen..
Reagovat
gigin
Jas Nolo.
Reagovat
Nola
si panes, neskutocna sezona, vcerajsie semi som nevidela, dnesne finale som si vychutnala, Jo nehral vobec spatne v 2.sete, ale skoro v kazdej hre celil brejkobom, vzdy dokazal vytiahnut skvely servis, co vacsinou rozhodlo, nakoniec to neudrzal, Nole uplne zasluzene vitazom
ak sa niekomu nepaci jeho tenis, nech sleduje trebars sachy...
Reagovat
kada.tom
Gratulace Novakovi, pěkně zakulatil počet svých Masters titulů. Jen tak dál, líbí se mi jeho dominance, rozhodně budu radši, když Novak vyhraje všechno všude, než aby získával titul ten arogantní egoista ze Švýcarska (a Wawrinku nemyslím) :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Prosím tě, přijď pod mé okno, hodím ti na hlavu knihovnu :D :D
Reagovat
spaniel
Jo uplne bez sance. Rozdil v mezihre byl desivy, pomalu jako by hral s Nolem Karlovic. Ve druhem bojoval, ale bez sance, byla to jen otazka casu.
Reagovat
Mayo
Karlovic ho aspon poraza.
Reagovat
Kozoroh
Letos s ním No1e hrál jednou a prohrál, tomu říkáš "porážet"?
Reagovat
Mayo
1-3 ano pisem tomu porazat :D len sa nerozplac omg, co som si to dovolil
Reagovat
panzer.dragon
gratulace djokovi, je to monstrum

na twitteru se objevil zajímavej komentář: Djokovic now more MS titles than Federer in 2006. Only needs WTF to surpass.
Reagovat
Herbert_Hoover
Ano, o to se postaral zejména Rafa, který ukradl Rogerovi 2 Mastery na antuce, byť ve finále Říma to bylo velmi těsné a rozhodoval až tiebreak v pátém setu. :) Pak ještě nečekaná porážka od Andyho na betonu v Severní Americe. Roger si ale může říct, že ho v té sezoně porazili pouze dva hráči (Rafa a Andy). Noleho letos porazili 4 hráči (Roger, Ivoš, Andy a Stan).
Reagovat
safi1313
Tenis, kde je králem Djokovič, je strašná nuda... Když tam byl Roger nebo Rafa, tak to stále mělo nějaký příběh, něco se dělo... S Djokovičem je to horší :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Je prostě v současný době nejlepší.
Reagovat
Kozoroh
Tenis není jenom Roger a Rafa. Každá éra má své krále, ta dnešní v Djokovičovi.
Reagovat
smazaný uživatel
presne tak, nuda, nuda, nuda
Reagovat
smazaný uživatel
Problem je, ze k sobe nema rovneho soupere. Ale faktem je, ze jeho hra neprobouzi u fanousky stejne emoce jako u Rogera a Rafi. Je to takova dokonala strojova nuda
Reagovat
smazaný uživatel
je to, protože to není váš favorit.
Reagovat
Kozoroh
+10
Reagovat
smazaný uživatel
Nejen u me, ale cela US Open fandila Rogerovi. Vice fanouskovsky jednostrane finale dlouho nebylo....takze bude za tim nejaky x faktor. Proste Nole neumi nadchnout tolik fanousku jako Roger a Rafa. To je fakt
Reagovat
smazaný uživatel
Já mám Noleho o parník radši jako Rafu. Je mi sympatický. Na druhou stranu je pravda, že se mi zdá, že on zkrátka prostě nemá něco jako X Factor. Prostě něco, čím by strhával davy, čím by v lidech budil emoce jako Roger nebo Rafa. Tyto dva hráče buď mají lidi většinou hodně rádi, nebo ho nemusí. Nole z nějakého důvodu, který neumím konkretizovat tyto emoce nevyvolává. Je to zvláštní a v této souvislosti se mi líbí to slovo X factor, prostě něco.
Reagovat
smazaný uživatel
Za me osobne me u Rogera dostava ta neskutecna elegance ve hre zkloubena z agresivitou. U Nadal se mi libi, kdyz posila sve smrtici forehandy a banany po lajne.
Reagovat
Kozoroh
Djoker nestrhává davy lidí tak jak Fedex nebo Rafan kvůli odměřeností lidí (především ze západní Evropy) vůči Východoevropanům. A netýká se to jenom Novaka, zažili si to i naši tenisté Navrátilová a Lendl. Lendl nikdy nedosáhl popularity Connorse, McEnroa, Edberga nebo Agassiho. V zápasech Navrátilové a Evertové se víc fandilo Chrissie, blonďaté dívce ze slunné Floridy. Podpory davů se Martina dočkala až na sklonku 80. let. Dnes se drtivá většina velkých turnajů hraje v silných kapitalistických státech a určitě znáš přísloví "košile bližší kabátu", lidi mají tendenci fandit víc hráčům z USA nebo ze západní Evropy než z "divokého" Východu.
Ale možná jednou fandové překonají zášť vůči Novakovi tak jak kdysi proti Martině.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemyslím, Sharapka a aj Ivanovic politický faktor celkom výrazne vyvracajú...

Dovod je prozaický...Rivalita RN vs RF ľudí natoľko pohltila, že fanúšikovský tábor sa už rozdelil, upevnil stovkami vzájomných zápasov a Novak prišiel už neskoro...

To je to isté, akoby teraz v španielske lige začalo Atlético Madrid totálne drtiť aj Barcelonu aj Real, no stále by isto malo menej fanúšikov ako tie dve značky, lebo proste Atlético nemá takú históriu, toľko titulov, ľudia sú už zaradení a nepreskočia inam..
Reagovat
Kozoroh
Šarapovová a Ivanovičová jsou pohledné a fotogenické osoby, což jejich hendikep v podobě východoevropského původu hodně mírní. Navíc Šarapovová dlouhou dobu bydlí a trénuje v USA, tudíž se od Ruska "odstřihla".
Proč se moc nefandí třeba Kuznětsovové, která má dva GS?

A to přirovnání k španělským fotbalovým velkoklubům - to že jsou Barcelona a Real natolik oblíbenými a zároveň nenáviděnými mužstvy je způsobeno kromě sportovních výsledků také politikou a národnostními rozdíly!! Real je kastilský klub, podporovaný Francem, zatímco Barca je mužstvo Katalánska, které bylo za Franca utlačované. Skoro žádné jiné soupeření ve sportu není tak spojeno s politikou a národností jako Real-Barcelona.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, v ženském tenisu je to hodně o vzhledu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Svetlana má iba dva GS, Sharapka tuším 4...Nole má 10 a popularitu Sharapky nemá, takže to neni o GS..Ako hovorím, Sharapka je tu dlho (snad 10rokov), vyletela ako kométa, ziskala velky pocet fans, ktorí neboli zaradení...Novak je tu prakticky stále len 5 rokov, kedze do roku 2011 ziskal iba jeden GS, takze v podstate je tu stále len z polky času z toho, čo Rafa a Roger a Novak prišiel až v 6. Roku existencie RN vs RF rivality..

Manchester vs Liverpool, resp. Arsenal...Chelsea alebo Man City sú nové kluby, nikdy nebudu mat taku fans zakladnu...Su aj ine priklady mimo futbalu...Mne príde fanusikovské rozdelenie ako úplne logické vzhladom na historiu..
Reagovat
Kozoroh
Vencape dobře nadhodil příklad Viktorie Plzeň. Proč Viktorka až na Spartu zastínila všechny kluby v lize, když fandové mají být dle tvé teorie "rozdělení"?

K Šarapovové aspol. - Maria dlouhou dobu žije na Floridě, do Ruska moc nejezdí, její ochota reprezentovat zemi ve Fed Cupu je nevalná a ikdyby zanedlouho nastoupila v Praze k finále, tak to bude proto, aby si zajistila účast na OH. Tím, že se "odstřihla" od Ruska a je fotogenická a krásná svůj hendikep v podobě původu takřka vymazala. Naopak Světlana tak pohledná není, to sám snad uznáš.

A jak píše vencape, čtyři roky je dostatečná doba na to, aby si Djoker získal fandy z okruhu lidí, kteří začali sledovat tenis až se začátkem dnešní dekády a minulo je vrcholné období rivality Federer-Nadal. Ale není tomu, tudíž tvá teorie o "pozdním příchodu" má trhliny.
Reagovat
Davor1
A jak píše vencape, čtyři roky je dostatečná doba na to, aby si Djoker získal fandy z okruhu lidí, kteří začali sledovat tenis až se začátkem dnešní dekády a minulo je vrcholné období rivality Federer-Nadal. Ale není tomu, tudíž tvá teorie o "pozdním příchodu" má trhliny.

Aké trhliny? Veď tí fanúšikovia, čo začali tenis sledovať až po Djokovom nástupe, nemusia automaticky fandiť jemu. Napríklad: pred jeho nástupom mali Federer s Nadalom po milióne fanúšikov, po jeho nástupe začalo tenis sledovať a fandiť ďalších milión, z toho všetci traja si rozdelili po 300 000. Djokovič tak stále bude mať stratu milión na tých dvoch...
Reagovat
smazaný uživatel
5 rokov práveže nie je dosť...Je to o 50% menej, než 10 rokov rokov rivality RF vs RN...

Aké percento fanusikov muzskeho tenisu zacalo sledovat tenis v roku 2011?...10%??...Drvivá vacsina sleduje tenis dlhodobejsie, tá drvivá vacsina sa rozdelila a majorita z tej menšiny, ktorá patrí Novakovi stále nestačí...

Viktorka Plzeň...no tu ide o to, že Česko nebolo rozdelené...Ako veľkoklub som vždy vnímal len Spartu...
Reagovat
Herbert_Hoover
A co Slavia? Svého času i fenomén Baník, v mistrovské sezoně pobláznil hodně lidí, bylo to silné. Klokani mají třeba tradici, zvuk a taky jistě hodně příznivců. Já si v tomto případě myslím, že fotbaloví fanoušci celkem rozdělení byli.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemyslím si, že Slavia mala nejakú veľkú fanúšikovskú základňu mimo Prahy...Ostravu, Liberec a podobne, to som skor vnímal ako krátkodobé záležitosti, na rozdiel od Plzne..

Ale teda, keď sa bavíme o Sparte...Praha je zrejme tiež rozdelená na dva tábory Sparta vs Slavia, nie?...Dostal sa niekedy zápas s Bohemkou s niekym s pražských es na úroveň derby Sparta Slavia?...Podľa mňa nie..
Reagovat
Herbert_Hoover
Liberec nikdy nedosáhl úrovně Baníku v tomto. Někomu stačí jeden titul, aby strhl davy. U někoho to nepřijde ani po více než jednom titulu. Můžeš si to převést do tenisu třeba podobně. Slavia neměla tak početnou fanouškovskou základnu jako Sparta, ale zase neměla tolik haterů nikdy, v tom Sparta logicky vyniká. Ale i tak tábory byly jasné, největším Sparta a v závěsu Baník se Slavií. Zápasy Sparty s Baníkem měly náboj, i když už Baník nehrál žádnou hitparádu. Kdysi byl někde nějaký fanouškovský průzkum zveřejněn (nakolik důvěryhodný nevím) a z něho bylo jasné, že Sparta i Slavia musí mít mnoho příznivců i mimo Prahu. V Brně se Spartou asi neuspějeme, v Ostravě by šlo o život. Ale i mimo Prahu bude početné zastoupení Slávistů a Sparťanů, nebo bylo. Slavia taky určitě nějaké fanoušky ztratila. Bohemka neměla v novodobější historii takovou formu, úspěchy..no tradici má.
Reagovat
smazaný uživatel
Isto máš Česko zmapované lepšie ako ja, takže súhlasím....Ostrava je tiež na naše pomery "metropola" a zápasy s hlavným mestom budú vždy vybičované...Už len preto, akú má Baník tradíciu..Na druhú stranu si myslím, ze ortodoxní fans Baníku nezobrali teraz Plzeň za svou a neprevrátili kabát...A to je presne, čo chcem povedať, že fans RN a RF neopustia toho svojho a nezačnú fandiť Nolemu...
Reagovat
Herbert_Hoover
Jo, to nevyvracím. :) I když já jako Baníkovec Plzni fandím, to ale souvisí spíš s tím, že nefandím a nepřeju Spartě. Tak pokud si vybrat někoho ze špičky, který může Spartu porážet, připravovat o úspěchy, tak se nabízí jen Plzeň, dlouhodobě. Ale není to fandění v pravém slova smyslu, kult.
Reagovat
Kozoroh
Nejde samozřejmě jen o lidí, kteří začali s tenisem po roce 2010... Dále jsou tu fandové, které Roger ani Rafa za jejich vrcholné éry neoslovili.
Djoker nemá velkou podporu ani když nehraje proti Rafovi nebo Rogerovi. Proč, když v tu chvíli nestojí proti miláčkům publika?
Reagovat
gigin
Faker? Viz AO s Můrou. Falešný pohodář?
Reagovat
Nola
hod uz na to bobek... precitaj si pozorne o com sme sa bavili s a.magerovou...
Reagovat
Davor1
Tak ono keď niekoho neoslovil Roger s Rafom, ktorí majú v tomto smere obrovský skill, tak ho ťažko osloví Nole, ten za nimi v tejto schopnosti výrazne zaostáva, nie je proste tak herne či osobnostne výrazný, to vôbec nemusí byť jeho chyba a nemal by ani sa snažiť nejako ináč na seba upozorňovať, sú proste typy, ktoré priťahujú davy viac (ako Federer s Nadalom, v minulosti napríklad Laver) a sú typy, ktoré menej (Lendl, Murray, Becker...). Novak proste patrí do tej druhej skupiny a dôvody sú rozličné a nie až tak podstatné, ono sa to už ťažko zmení a nemyslím si, že by to uberalo na jeho budúcom statuse tenisovej legendy a jedného z best of all time...
Reagovat
Herbert_Hoover
Nabízelo by se zmínit zejména Agassiho co do výčtu tenistů, kteří velmi oslovili davy. Neskutečné charisma atd. Ten byl v tomto úplně někde jinde než Novak no.
Reagovat
Davor1
Presne tak. Andre bol môj prvý obľúbený hráč a neskutočne som mu prial nech hral s kýmkoľvek, proste ma dostal a ani neviem čím, a to som bol v tej dobe (okolo roku 2000) ešte decko v podstate, takže tie ostatné faktory (herný štýl, vzhľad, mentalita...) som veľmi nevnímal, nebol ani internet a videl som ho len párkrat do roka v TV, mal proste v sebe niečo, čím veľmi priťahoval ľudí, aspoň v mojom prípade to tak bolo...
Reagovat
smazaný uživatel
Taky jsem si to myslel, ale už si to nemyslím. Čtyři roky už je dlouhá doba na to, aby vznikla velká skupina fanoušků z nevyhraněných táborů, nebo z nových fanoušků, kteří by fandili novému nejlepšímu hráči. Věřím, že kdyby nastoupil Roger v roce 2011 se svou hrou a Rafa, tak by si stejně získali víc fanoušků. Myslím si, že kdyby Atletiko třikrát ze čtyř posledních let vyhrálo titul a dejme tomu jednou Ligu mistrů, už by jeho duely byly sledované stejně ne - li více než Real a Barcelona. Podivej se u nás na Viktorku Plzeň. :)
Reagovat
Nola
proti Nolemu sa bude fandit vzdy, kym sa budu na okruhu pohybovat Fedex a Rafa, nikto z ich fans si nezela, aby nejakou zhodou okolnosti ohrozil ich rekordy...
Reagovat
a.magerova
Malá úprava:
Proti Nolemu sa bude fandit vzdy, kym sa bude na okruhu pohybovat, nikto z ich fans (Fedexe a Rafy) si nezela, aby nejakou zhodou okolnosti ohrozil ich rekordy... ;-)
Reagovat
Nola
zaujimavy nazor :D
Reagovat
a.magerova
Tak pokud by mělo jít o jejich rekordy, tak je to celkem logické, prostě NIC a BASTA i když oni už hrát nebudou :-)))
Reagovat
Nola
fajn, ze sa zhodneme aspon my dve :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ešte by som doplnil...Aj v rokoch Federerovej nadvlády tu bol Nadal, ktorý Federera vedel poraziť a porážať a ľudia sa na ten match tešili, boli to sezóny v podstate jedného muža, čo vyhrával "všetko" a druhého zároveň, ktorý ho vedel vždy "poraziť", to malo pre ľudí náboj..

Novak keď mal super sezóny, tak sa nenašiel nikto, kto by ho vedel porážať, chýbala zápletka, bola to dominancia, ale nudná, kdežto tá Rogerova mala zápletku a to ľudí vtiahlo viac..
Reagovat
Davor1
Ten tvoj dôvod je len domnienka a podľa mňa je to hlúposť. Národnosť skutočne nehrá tak podstatnú rolu vo vnímaní ľudí. V prvom rade si všímajú vzhľad, charizmu, herný štýl, prejav na kurte a mimo neho... Nole je skutočne viac neutrálny typ ako trebárs Roger s Rafom, tiež prišiel na scénu až po nich, keď si už väčšinu fanúšikov rozobrali práve oni, takže v tomto smere spolu s Andym začínali s miernym hendikepom. Tie tvoje príklady neboli vôbec šťastné. Lendl bol psí čumák, strojový tenis aj správanie, národnosť hrala veľmi malú rolu v tom, že nebol až tak obľúbený, ako by mohli naznačovať jeho výsledky.
Martina vs Chrissie, tam to bolo tiež o inom, Chrissie krásna, usmievavá blondínka, jedna z najsexi hráčok histórie, naproti tomu Martina vzhľadom nemohla ničím zaujať, Chris proste vzbudzovala ďaleko väčšie sympatie a som si istý, že keby bola ona Češka a Martina originál američanka, tak by to na veci skoro nič nemenilo...

Zober si súčasnú WTA, medzi najobľúbenejšie hráčky patria Sharapova (ruska), Aga (poľka), Simona (rumunka) či Ana Ivanovič (srbka!), taktiež Azarenka má mraky fanúšikov, tam sa ten národnostný faktor neprejavuje či ako? Na ATP je tých hráčov z východu podstatne menej, preto sa môže aj zdať, že majú menej fanúšikov, napríklad ale taký Dimitrov, ak by bol výkonnostne niekde inde a bol konkurencieschopný top10, tak som si istý, že by mal fanúšikov obrovské množstvo a ak by dokonca vyhrával GS turnaje, tak by bol na úrovni Federera či Nadala, čo sa obľúbenosti týka, a to je obyčajný a (podľa tvojej logiky) "podradný" Bulhar...
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mě je to i v tom, ten X factor, že Roger má geniální líbivou hru, variabilní. Skoro se nepotí, po zápase vypadá jako by zrovna vylezl z koupelny po hodinové úpravě před plesem v opeře, nenadává, neláme rakety... Prostě tenisový umělec.
Rafa má zase za sebou příběh (jaká je realita, to už je otázka) skromného a bojáncého kluka z Mallorci, pro něhož je největší zábava, když může sedět s rodinnou u krbu a má strach z kdečeho. Ale když vstoupí na kurt, stane se z něho buldok se snad největší psychickou odolností poslední dekády. I pomocí prazvláštních rituálů překoná svůj strach. Co takového má Nole?
Reagovat
Herbert_Hoover
Válku a trenérku.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale jak se to projevuje prakticky na kurtu? Nijak, Roger je tenisový umělec a Rafa válečník každý zápas. Nole je prostě hráč bez toho "x factoru", nebo jak to kdo nazve.
Reagovat
Herbert_Hoover
Nole není bojovník? Co se týče herní stránky, tak je Novak Rafovi velmi podobný, ten rozdílový faktor může být chování, jakási aura, obecně lidská úroveň. Proto tato rivalita až tak nechytá, jelikož jsou si opravdu dost podobní herně. Roger-Rafa to už je zdaleka něco jiného.
Reagovat
Herbert_Hoover
Pointa byla ale ta, že i Nole má svůj příběh. Válka, trenérka, dieta dejme tomu..to může člověka zaujmout, inspirovat apod. Teoreticky, prakticky to tak není v takové míře jako u Rafy.
Reagovat
smazaný uživatel
Nole má nevýhodu, že má všetky údery rovnaké a v medzihre sa divák nemá na čo tešiť, kdežto keď ide lopta na FH Rafovi, ci Rogerovi, ľudia vstávajú zo sedadiel..
Reagovat
gigin
Keď ide lopta do FH Géniovi... adrelaninu tři zadky...
Reagovat
Herbert_Hoover
Je to pták? Je to letadlo? Je to Gulbisův forhend! :)
Reagovat
smazaný uživatel
:))
Reagovat
gigin
No hlavně kam to poletí. Půlka sítě? Tři metry ven?
Reagovat
Nola
X faktorom je rozbita dominancia dua Fedex-Rafa... skalni fans nikdy neopustia svoj idol, svet tenisu bol pred prichodom Noleho rozdeleny na 2 tabory, to je cele kuzlo X faktoru... su aj ine faktory, ale tie je zbytocne rozoberat, tato tema tu bolo rozobrana uz X krat

este mala napoveda, preco ma napr. Rafa viac fans na socialnych sietach ako Fedex
http://www.coolplaneta.sk/2013/09/10-najpouzivanejsich-jazykov-sveta/
Reagovat
Kozoroh
No já jsem toho mínění, že není zbytečné rozebírat důvody, proč Djoker v popularitě zaostává za Fedexem a Rafanem. Že začal dominovat později není jediným důvodem Djokovy malé oblíbenosti, navíc jak píše vencape - za čtyři roky by se našly skupiny fandů, kteří nezastihli vrcholné období Rogera a Rafy a tenis začali sledovat s nástupem Djoka na trůn nebo později. Forehandovo tvrzení o "pozdním" příchodu je zjednodušující.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja považujem za zjednodušujúce, automaticky vychádzať z národností, hlavne keď proti tejto teórii vystupuje hneď niekoľko protichodných faktorov...

Dovod prečo má Nole menej fanušikov je možno jednoduchý, no pragmatický, vychádzajúci z reality a bežnej logiky..
Reagovat
Kozoroh
Ale já netvrdím, že národnost je JEDINÝM důvodem, proč Djokovič zaostává v popularitě. Ale píšu o něm proto, že se v diskuzi opomíjí a diskuze o popularitě Djokera se omezuje na "pozdní příchod". Já netvrdím, že ta tvá teorie je špatná, ale podle mě úplně nevysvětluje důvody, proč Novak zaostává za Fedexem a Býkem. Jak píše vencape, No1e si za čtyři roky panovaní mohl získat fandy, kteří nesledovali bitvy Fedexe a Nadala v období 2005-10. Proč tomu tak není tvá teorie o "pozdním příchodu" nevysvětluje, tudíž příčiny hledám jinde.
Reagovat
Nola
ak ta to bavi, tak prosim
jednym z X faktorov su samozrejme aj media, ktore nevykresluju Noleho v pozitivnom svetle, preco? lebo napr. sponzori...
Fedex sa moze hadat s rozhodcom, kricat do davu, rozmlatit raketu, on bude z tejto situacie v mediach este profitovat....
Nole bude rozmetany v mediach, vykresleny ako divoch z praveku, media maju silnu moc, clovek, ktory danu situaciu nesledoval live, je nachylny uverit co mu media podsunu
Reagovat
Nola
niekto samozrejme tych novinarov musi zaplatit...
Reagovat
Kozoroh
Výborný postřeh!! Jeden z důležitých střípků mozaiky, o které se bavíme.
Reagovat
Nola
kolko turnajov sa hra v Japonsku /UNIQLO/ - az jeden... a v USA/Nike/, odpoved poznas....
Reagovat
smazaný uživatel
Cože?? To přeháníš. Žádnou negativní kampaň na Noleho jsem nespozoroval. To už bychom tu přeci řešili, kdyby to bylo tak. To už je mimo mísu.
Reagovat
smazaný uživatel
Nejde o negativní kampaň, ale o jednotlivé články. Příklad: je hodně těžké najít negativní článek o Federerovi. A když už nějaký je, je jeho autor pranýřován a znevážen, označen za fanatického hatera, závistivce, nýmanda a tak dál. A na druhou stranu najít pozitivní článek o Djokovi? Pokud neumíš srbsky, tak jsi bez šance. Prostě média do té skládanky patří.

Ono je to od všeho něco. Nejzásadnější je zkrátka to, že Djoković přišel do hry v době, kdy byl tenisový svět rozdělený na 2 tábory - Nadal vs. Federer. Nezaujatých byla tak možná čtvrtina, z té mohl Djoković čerpat fanoušky. Ovšem svým vzteklým chováním na kurtu si k tomu moc nepomáhal. Nicméně v té době ještě, když hrál proti Nadalovi nebo Federerovi, tak se mohl částečně spolehnout na podporu některých fanoušků z toho druhého tábora. Dnes už je v pozici, kdy hraje s Federerem a tomu proti němu fandí i velká část Nadalovců - a naopak. Prostě fanoušků získal mnohem méně než Federer s Nadalem, ale hateři začali přibývat s každým dalším velkým titulem. Nejviditelnější je to letos.
Reagovat
smazaný uživatel
Národnostní otázka je zde ze strany fanoušků F+N taky bagatelizovaná. Přitom minimálně část tzv. západní civilizace ho už kvůli ní odsoudí. Víte třeba, jak je v USA na (minimálně některých) univerzitách (!) prezentována válka v Jugoslávii? Milošević byl fašista, všichni Srbové šli za ním jako ovce a všechny ty ostatní mírumilovné národy byly utlačovány. O prasárnách ze strany např. UCK ani ťuk. Průměrného Amíka, který připouští existenci ostatních světadílů, napadne při slově Srbsko jako nejbližší asociace - nenávist, zlo. Těch předsudků je tam hodně, taky jsem na ně narazil a to jsem ze země, která je sice tzv. východní, ale poslouchá tu správnou stranu. U západoevropanů ten odpor tak výrazný asi nebude, přesto i ve Francii je třeba pořád pozitivněji vnímán muslim než Balkánec.

Pokud jde o charisma, tam osobně u Djokoviće handicap nevidím - pro mě nemá silné charisma on, Nadal ani Federer. Z těch tří ale na mě působí nejupřímněji, nejvíc jako člověk. Ale tohle vidí každý individuálně.
Reagovat
FulnekUltras
jj - "správná" strana = u nás vždycky ta, u které mají gumopáteřnické kikiny momentálně dojem, že jí bude prospěšnější olizovat anál...
Reagovat
spaniel
Prumerneho Americana pri slove Serbia nenapadne vubec nic, takze si tyto fantasmagorie muzes probirat na FB strance Milujeme Rusko, matku vsech Slovanu nebo jine podobne sracce.
Reagovat
Davor1
+1
Reagovat
FulnekUltras
Reagovat
smazaný uživatel
? Jsi normální? Co sem taháš Rusko, ty kreténe? Žiju v USA přes 20 let, děti mi tu chodí do školy a ty tady tady ze mě budeš dělat bolševika kvůli tomu, že máš rudo před očima jen proto, že jsem se dotkl tvého idolu? Já vím, že 90 % Američanů je Srbsko stejně jako celá Evropa u zadku, píšu o těch zbylých 10 %. Tomu čobolovi pod tebou gratuluju, že se naučil napsat dva znaky. Odpovídat nemusíš, na další trolling reagovat nebudu.
Reagovat
spaniel
10% nezmeni nic a nema to na rozlozeni fanousku vliv. Uplne zanedbatelne i kdyby jich bylo vic.
Reagovat
smazaný uživatel
O narodnosti tomopravdu nebude. V jedne priloze denniku sport byla anketa o nejvice oblibenem tenistovi mezi soucasnymi i minulymi tenisty. Jasne vyhral Roger. U zenskych ziskal 100%. I Petra Kvitova, kdyz vyhrala 2. I 1. Grandslam tak, rekla ze by na parkete nejradeji tancila s Rogerem.
Reagovat
Herbert_Hoover
A to, že je Švýcarem by pro něho mělo představovat handicap? :) Moc nechápu souvislost. Srbsko a Švýcarsko jako nebe a dudy.
Reagovat
baggik
Ja se zase nudil kdyz bylo kazde finale Federer Nadal. Tam bylo uplne jedno kdo vyhraje.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist