Djokovič ztratil první set, Murray prolétl do čtvrtfinále

23. 1. 2012, 04:03
Aktuality 29
Nejlepší tenista světa Novak Djokovič narazil na prvního soupeře, který ho letos v Melbourne prověřil. Domácí Lleyton Hewitt sebral obhájci titulu set, osmifinálový souboj ale nakonec vyhrál Djokovič 6-1 6-3 4-6 a 6-3. Výrazně snadněji postoupil mezi nejlepší osmičku Andy Murray, proti němuž Michajl Kukuškin nedohrál zápas.
Novak Djokovič

Zápas mezi Novakem Djokovičem a posledním Australanem v soutěži Lleytonem Hewittem se dnes dlouho vyvíjel stejně jako předchozí tři duely úřadující světové jedničky, ve kterých Djokovič ztratil dohromady 10 gamů. Srbský tenista někdejšího lídra žebříčku ATP jasně přehrával, v úvodním setu ho nechal uhrát jediný game, a až téměř po hodině hry mohli domácí diváci zatleskat Hewittovi za to, že si udržel vlastní podání.

Když Djokovič vedl ve třetí sadě 3-0, zdálo se, že je po zápase. Pak ale možná jeho soustředění narušilo hejno racků, kteří se proletěli Rod Laver Arenou a hráči chvilku čekali. Nejvýše nasazený hráč po pauze v několika výměnách zaváhal, Hewitt toho dokázal využít, dostal se do rytmu a za stavu 5-4 proměnil svůj čtvrtý setbol.

Diváci v Melbourne doufali v senzační obrat, jenže ten nepřišel. Čtvrtou sadu měl v černém hrající Srb opět ve své režii a po vítězném bekhendu při mečbolu se radoval z postupu.

"Lleyton potvrdil svoji pověst. Nikdy se nevzdává, je to bojovník a velký hráč. Donutil mě chybovat a zahrát něco extra," získal si australské publikum v rozhovoru na dvorci Djokovič, který musel o postup bojovat téměř tři hodiny.

"Je tím velmi dobře známý, posledních 10-15 let hraje konzistentně dobře. Dva sety a pak do stavu 3-0 jsem hrál dobře a najednou jsem se přestal hýbat. Za to patří Lleytonovi uznání," dodal Srb, který si ve svém pátém čtvrtfinále na Australian Open v řadě zahraje s pátým nasazeným Davidem Ferrerem.

Murray postoupil za necelou hodinu
Andy Murray v úvodu sezony vyhrál turnaj v Brisbane, v Kooyongu pak v přípravném zápase porazil Nalbandiana a na vítězné vlně se veze i na Australian Open. Po pomalejším rozjezdu proti Harrisonovi už neztratil ani set a po dnešním deklasování Michaila Kukuškina rovněž postoupil do čtvrtfinále.

Ruský tenista s kazašským pasem Kukuškin měl v nohách dva pětisetové maratóny, přičemž v tom posledním udolal navzdory zdravotním problémům favorizovaného Monfilse. Dnes ale na světovou čtyřku neměl žádné zbraně ani síly.

Pondělí na Australian Open:

Kvitová si poradila s Ivanovičovou a je ve čtvrtfinále!

Kukuškin si ani jednou nedokázal udržet svůj servis a oba urvané gamy získal při podání Murrayho. Ten ani nemusel předvádět světový tenis, čtyřiadvacetiletý soupeř udělal 27 nevynucených chyb a po 49 minutách zápas za stavu 6-1 6-1 a 1-0 zřejmě kvůli vyčerpání vzdal. 

"Byl to krátký zápas a alespoň jsem ušetřil síly a energii na další kolo," pochvaloval si čtyřiadvacetiletý Murray, který v zápase přišel dvakrát o podání. "Při servisu z té jedné strany svítilo do očí ostré slunce a to je vždy nepříjemné. Oba jsme museli podávat s mnohem menší razancí," vysvětloval trojnásobný grandslamový finalista.

"V každém zápase se zlepšuju. Lépe se pohybuju, lépe podávám a mnohem lépe se cítím i během výměn," pochvaloval si finalista posledních dvou ročníků Australian Open.

O semifinále se Murray utká s Keiem Nišikorim, který dnes v pětisetovém zápase zdolal 2-6 6-2 6-1 3-6 6-3 šestého hráče světa Jo-Wilfrieda Tsongu a jako první Japonec v Open éře postoupil do čtvrtfinále Australian Open.

Nišikori porazil o čtyři roky stašího Francouze i ve třetím vzájemném střetnutí především díky spoustě chyb Tsongy. Nevynecených úderů zahrál 70, zatímcowinnerů pouze 50. Naopak dvaadvacetiletý Nišikori trefil 37 vítězných úderů a udělal pouze 30 chyb. 

Přitom první setvyhrál Tsonga hladce 6-2, jenže ve druhém si třikrát neudržel podání a bylo vyrovnáno. Další tři sady rozhodl vždy brejk ve čtvrtém gamu. Ve třetím dějství dominoval Japonec, který po dvou brejcích vyhrál 6-1. Francouz, finalista Australian Open z roku 2008, však ve čtvrté sadě odvrátil všechny čtyři brejkboly a vynutil si pátý set. Ten už ale zase patřil Nišikorimu, který už ve 2. kole otočil zápas s domácím Ebdenem z 0-2 na sety a nyní se raduje z premiérového grandslamového čtvrtfinále. 

"Mám obrovskou radost, že jsem Tsongu porazil a dostal jsem se do čtvrtfinále. Je to pro mě velký úspěch," radoval se Nišikori, který se v žebříčku posune poprvé v kariéře do Top 20. 

S Murraym se Nišikori utkal už loni na podzim na Masters 1000 v Šanghaji, kde shodou okolností vyřadil také Tsongu. Na Brita ale tehdy nestačil a prohrál hladce ve dvou setech. "Proti Murraymu je to pro mě výzva. Začínat se bude od nuly a já nemám co ztratit."

"Nišikori je velmi talentovaný. Loni porazil i Djokoviče, takže se na zápas musím dobře připravit," řekl Murray.

Výsledky - Australian Open - muži (tvrdý povrch, dotace 26 milionů AUD):

Dvouhra - osmifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Hewitt (Austr.) 6:1, 6:3, 4:6, 6:3, Murray (4-Brit.) - Kukuškin (Kaz.) 6:1, 6:1, 1:0 skreč, Ferrer (5-Šp.) - Gasquet (17-Fr.) 6:4, 6:4, 6:1, Nišikori (24-Jap.) - Tsonga (6-Fr.) 2:6, 6:2, 6:1, 3:6, 6:3.

Čtyřhra - 3. kolo:
Fyrstenberg/Matkowski (6-Pol.) - Čermák/Polášek (11-SR/ČR) 6:4, 6:3.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

29
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ahojte, prosim o nejaky live streaming na zajtrajsieho feda!
dikes!
Reagovat
smazaný uživatel
mrknete na streamhunter.tv
Reagovat
smazaný uživatel
Úplně reálně by mohl postoupit Berdych a Del Potro.
Reagovat
Pe3k
Berdych Nadala neporazí ani kdyby padaly trakaře :)
Reagovat
smazaný uživatel
a třeba se budem všichni divit.
Reagovat
Pe3k
Já bych byl za to rád, ale jsem realista...
Reagovat
Jiri
Tak konecne pro ne turnaj zacina. Bohuzel az od CF. Tusil jsem, ze se vsichni probojuji, ale ne tak suverene. Nejvice verim Murraymu pres Keie. Doufam, ze ani jeden "outsider" neda kuzi lacino.
Reagovat
smazaný uživatel
Je škoda, že to Hewitt nedotáhl dokonce..Fandila jsem jako by to bylo už finále.:))..doufám, že ještě má na to se v žebříčku posunout nahoru..nevíte kolik bodů dostane za toto osmifinále??
Reagovat
misoSK
150 ak sa nemylim
Reagovat
misoSK
tak omyl, 180 je to
Reagovat
smazaný uživatel
opravdu jsem nečekal, že Kei se dostane takhle daleko, ale jsem za to rád, opravdu se mi líbí ta nová vlna hráčů jako je on, Dolgo, Tomic a další, jen tak dál! snad Murrayho aspoň trochu potrápí...

jinak klobouk dolů před Hewittem, v tom třetím a čtvrtým setu hrál parádně, výborně se pohyboval, parádně se bránil, fakt radost na něj pohledět, škoda těch zraněních, jinak by se furt v top 30 držel... je to furt velký bojovník!
Reagovat
smazaný uživatel
Kei paráda! Tsonga na něj prostě neumí. Andy taky s přehledem postupuje. Možná by mohl Kei Andyho potrápit, ale zase na druhou stranu v Šanghaji hrál taky výborně a dostal 6:3,6:0 tak uvidíme.
Reagovat
smazaný uživatel
Já to nechápu, oni spolu hráli jen jednou a plno lidí napíše, ža na něj neumí? To zjistíš po jednom nebo dvou zápasech? Pochybuju, že Andy dovolí Nishikorimu víc než set, možná ani to.
Reagovat
smazaný uživatel
No když někdo někoho porazí 3x za sebou, tak už to o něčem vypovídá, ale taky si myslím, že Andy ho sestřelí.
Reagovat
smazaný uživatel
No když někdo někoho porazí 3x za sebou, tak už to o něčem vypovídá, ale taky si myslím, že Andy ho sestřelí.
Reagovat
smazaný uživatel
Dneska spolu hráli podruhé, takže měli za sebou 1 zápas, to fakt vypovídající není.
Reagovat
smazaný uživatel
Hm
Reagovat
misoSK
Hrali aj v Kooyongu a ak outsider porazi favorita tri razy po sebe tak to uz o niecom svedci
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně Kooyong bych moc nepodceňoval. S exhibicí to má společného jen název.
Reagovat
smazaný uživatel
No, tak samozřejmě, že to má název exhibice, ale vážně jako běžný turnaj to hráči fakt neberou. Je to příprava na grandslam, takež hlavní je se rozehrát. Vůbec bych tam ty výsledky nepřeceňoval, když vidíme, jak si pak vedou Melzer nebo Fish. Neviděl jsem sice duel z Šanghaje, ale dnes to bylo hlavně o slabém Tsongovi, i když Kei htál vyrovnaně z obou stran. Tsongův lehce nadprůměrný výkon by stačil.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak samozřejmě, že zas tak vážně to neberou, jen jsem myslel, že to vyloženě nejsou takové ty srandamače.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je jasné no :-)
Reagovat
Willy_Wonka
Andy zatím prochází turnajem docela s přehledem. Opět má velké štěstí na los a vyhýbá se velkým soupeřům. První ostřejší test zřejmě přijde až v semifinále, i když Nišikori bych určitě podceňoval.
Jinak moc bych Andymu ten Major konečně přál...
Reagovat
smazaný uživatel
No štěstí na los, samotný los byl docela obtížný, hned v prvním kole tak talentovaný Harrison, ve 3. kole nebezpečný Llodra a ve 4. kole Monfils. Na čtvrtfinále měl být Tsonga. On za nemůže za to, že mu ti konkurenti vždy vypadnou. To není štěstí na los, ale příznivé výsledky během turnaje, které mu hrají do karet. I když Kei je dost nebezpečný, nečekám ale, že by Andy ztratil víc než set.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale Jo Wilfried mě zklamal... škoda.
Reagovat
misoSK
to aj mna, slaby pohyb, mnozstvo chyb, Japonec zasluzene postupuje, Tsonga nebol schopny ukoncovat vymeny, na sieti dnes taktiez zaostaval za svojim standardom
Reagovat
smazaný uživatel
Zase se Kukuškin dostal tam kde neměl.
Reagovat
pauloX
aj Monfils mohol ostat doma lebo ako nahle nahra vo Francuzku hra velke h...
Reagovat
Heather_Fedex
2 krat prijit o svuj servis a pres to vyhrat 6:1 6:1 ? ;)
jinak gratuluju andymu za postup!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist