Dopingový hříšník Odesnik se vrací. ITF mu zkrátila trest

23. 12. 2010, 12:52
Aktuality 5
Američan Wayne Odesnik dostal krátce před Vánocemi dárek od Mezinárodní tenisové federace. Hráč, který byl tento rok potrestán na dva roky za to, že převážel do Austrálie ampule se zakázaným růstovým hormonem (HGH), bude moci hrát už v příští sezoně. Jak ITF oznámila, dopingový hříšník s ní spolupracoval, a proto se mu trest zkrátí o polovinu.
Wayne Odesnik

Na problémy si Američan Odesnik zadělal, když mu letos v lednu australští celníci objevili v zavazadlech ampule s HGH. Tato látka je na seznamu zakázaných, a i když jihoafrický rodák popřel, že by ji užíval, uslyšel od ITF nejtvrdší možný trest: zákaz hraní na dva roky.

Distanc mu měl vypršet 28. prosince 2011, jak ale nyní Mezinárodní tenisová federace oznámila, trest mu zkrátí o rok a Odesnik tak může hrát už od příštího týdne. Důvodem je, že tenista spolupracoval s antidopingovými orgány. Podle pravidel ITF mu trest může být zkrácen až o tři čtvrtiny, pokud "dotyčný významně spolupracuje". Podle Stuarta Millera, který má na starosti antidopingový program, byl právě tohle ten případ.

Kauza Odesnik:

• Odesnik si nezahraje dva roky

Odesnik nebude hrát. Dobrovolně

Odesnik vyhrál, jeho soupeř se zlobí

Roddick: Odesnik by měl zmizet z tenisu

Odesnik vezl růstové hormony, hrozí mu dvouletý trest

"Pan Odesnik s námi významně spolupracoval," vysvětlil Miller, podle kterého je Američanův případ "neobvyklý". Výrazné snížení trestu naznačuje, že Odesnik mohl ITF poskytnout informace o dalších hráčích, kteří mohou zakázané látky užívat. Federace to ale odmítla komentovat. "Mohlo by to ohrozit to, co děláme," řekl Miller.

Podle Odesnikova právníka Christophera Lyonse zastihla Američana dobrá zpráva v Argentině. Odesnik tam poslední měsíc trénuje s bývalým tenistou Guillermem Caňasem, který byl v minulosti rovněž potrestaný za dopinkový prohřešek.

Podle Lyonse je Odesnik připravený vrátit se na profesionální okruh. V plánu má nejprve challengery v Jižní Americe a v úvahu připadá i Austrálie, kde by mohl dostat divoké karty na turnaje ATP.

Ať už se potrestaný tenista vrátí na okruh kdekoliv, těžko může počítat s vřelým přijetím od ostatních hráčů. Už na jaře se jeho slavnější krajan Roddick nechal slyšet, že by Odesnik měl zmizet z tenisu, a k Roddickově kritice se tento týden další Američan Mardy Fish. Podle něj je Odesnik "černou ovcí celého sportu, nejen tenisu" a naznačil, že po návratu ho nečekají lehké časy. "S podpůrnými prostředky je to dobrý hráč. Uvidíme, jestli bude tak dobrý i bez nich," prohlásil Fish.

Komentáře

5
Přidat komentář
skott
Odesnik ma teda celkem hrosi kuzi, udelat ze sebe jeste navic praskace, misto toho aby stahnul ocas a uz se neukazoval.
Nicmene znova se musim podivovat nad do oci bijici absurditou trestu ITF.Kdyz maji pred sebou nekoho, kdo je opravdu do dopingu, namocenej az po usi (nikdo snad neveri, ze to prevazel pro ¨kamarady¨), tak mu cast trestu prominou jen proto, ze byl nahodou prvni na koho prisli.Na druhe strane napr. Kristina Antoniychuk u ktere sami uznaji, ze se ji do tela dostane zakazana latka s predepsaneho leku dostane 14 mesicu natvrdo, jen proto ze ho nenahlasi a vyjde z toho daleko hur nez tenhle podvodnickej zmr*decek!Opravdu doufam, ze mu to jeste ostatni hraci na okruhu daji aspon poradne sezrat.
Reagovat
smazaný uživatel
Až tolik skotte do toho nevidime, převažel, to ano, ale museli ho na to i testovat. Pokud by byl test pozitivni,asi bychom o něm už opravdu neuslyšeli. Každopadně toto je opravdu špinava afera, souhlasim se slovy Fishe - nikdo na něj neni zvědavej.
Reagovat
skott
v tomhle pripade snad neni ani treba nic dalsiho vedet, paklize ma takove svinstvo klidne jen u sebe.Nemam rad podobne hrani si na nahody, stejne jako spojit sve jmeno kratce predtim nez ho chytli dobrovolne s Canasem...
Reagovat
smazaný uživatel
Ja si jen myslim, že je to jeden z duvodu proč mu ten trest byl změněn - zkracen. Jen tento postřeh, jinak se ale ztotožnuju s tim co pišeš. Je to hrozna prasarna...
Reagovat
weak
...nejvetsi usi na okruhu se vraci na turnaje... :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist