Dva české úspěchy v Dubaji. Lehečka zdolal Fucsovicse, Menšík odvrátil mečbol Čoriče

27. 2., 13:36
Aktuality 62
ATP DUBAJ - Vstup do turnaje ATP 500 v Dubaji zvládli v třísetových duelech oba čeští zástupci. Jiří Lehečka (22) odstartoval výhrou 6:4, 3:6, 7:5 nad o deset let starším Maďarem Mártonem Fucsovicsem (32) a zajistil si souboj proti čerstvému šampionovi z Dauhá Karenu Chačanovovi (27). Jakub Menšík (18) tři dny po nezdaru ve finále v katarské metropoli vybojoval místo mezi šestnáctkou nejlepších po obratu proti dvojnásobnému semifinalistovi Bornu Čoričovi z Chorvatska (27), jehož zdolal až po odvrácení mečbolu a téměř třech hodinách boje v tie-breaku rozhodující sady.
Jiří Lehečka zvládl první vzájemný souboj s Mártonem Fucsovicsem (© AFP)

Lehečka – Fucsovics 6:4, 3:6, 7:5

Jiří Lehečka na začátku roku v australském Adelaide vybojoval premiérový titul na okruhu ATP, další tři individuální akce ale pro něj skončily neúspěchem. Dvakrát vypadl po nečekaných porážkách s Alexem Michelsenem a Arthurem Rinderknechem a před dvěma týdny v Rotterdamu poprvé v sezoně nezvládl svůj úvodní zápas, byť měl proti hráči TOP 10 Hubertu Hurkaczovi tři mečboly.

V Dubaji už však svého prvního soupeře opět přetlačil. Zatímco loni při svém debutu ve Spojených arabských emirátech neudržel vedení proti Alexanderu Zverevovi, tentokrát třísetovou bitvu zvládl. Z kvalifikace rozehraného Maďara Mártona Fucsovicse zdolal 6:4, 3:6, 7:5.

Statistiky zápasu Jiří Lehečka – Márton FucsovicsStatistiky zápasu Jiří Lehečka – Márton Fucsovics (@ Livesport)

Lehečka rozhodl oba své vyhrané sety díky brejku v závěru. V první sadě prolomil podání 77. tenisty světa čistou hrou na 5:4 a následně při vlastním servisu také bez ztráty bodu set zakončil. Ve třetí sadě dvaadvacetiletý český tenista promarnil vedení 3:0, ale opět mu vyšel závěr. V koncovce získal osm fiftýnů v řadě a třetím brejkem zápas uzavřel.

36. hráč světa Lehečka si o čtvrtfinále zahraje se světovou patnáctkou Karenem Chačanovem, s nímž loni v Miami a ve Vídni neuhrál ani set a uhrál dohromady pouze deset gamů.

Sedmadvacetiletý Rus, jenž v neděli ve finále v katarském Dauhá přetlačil Jakuba Menšíka, si v prvním kole poradil 6:2, 6:3 s devatenáctiletým francouzským lucky loserem Lucou Van Asschem a připsal si pátou výhru v řadě.

Menšík – Čorič 4:6, 6:3, 7:6

Jakub Menšík v Dubaji nastoupil pouhé tři dny po porážce ve finále v Dauhá a opět potvrdil svou skvělou formu. Proti 31. hráči světa a semifinalistovi z let 2015 a 2019 Bornu Čoričovi sice ztratil nadějně rozehraný první set a využil jen 2 ze 14 brejkbolů, ale vývoj otočil a po odvrácení mečbolu a bezmála třech hodinách boje zvítězil 4:6, 6:3, 7:6.

Menšík se jako první dostal k brejkbolům, ale žádnou ze tří šancí za stavu 4:3 a 40:0 nevyužil a vzápětí přišel o servis. A když další dva brejkboly neproměnil aní v 10. hře, první set ztratil. V úvodu druhé sady po boji udržel servis, přerušil sérii tří prohraných gamů a když na celkově devátý pokus proměnil šanci na brejk, vynutil si třetí dějství.

V něm český mladík odskočil do vedení 3:1 a náskok dlouho držel. Když měl ale v 10. gamu při svém servisu mečbol, zakončil výměnu úderem do pásky. Rozhodnout tak musel až tie-break, ve kterém Menšík ztratil vedení 4:0 a dokonce se ocitl jediný míček od porážky. I s touto novou situací se ale vypořádal a útočným úderem soupeře donutil k chybě. Sám při druhém mečbolu znovu chyboval, při třetím už však o devět let starší Chorvat první vzájemný zápas ukončil nevynucenou chybou.

Statistiky zápasu Jakub Menšík – Borna ČoričStatistiky zápasu Jakub Menšík – Borna Čorič (@ Livesport)

Osmnáctiletý rodák z Prostějova tak i na svém čtvrtém turnaji na hlavním okruhu vyhrál úvodní zápas. Po třetím kole na US Open, druhém kole na Australian Open a finále v Dauhá zvládl premiéru také na tradičně silně obsazeném a štědře dotovaném podniku ATP 500 v Dubaji.

Zatímco ještě na začátku minulého týdne měl s hráči TOP 50 bilanci 0:2, nyní s nimi vyhrál čtyři z pěti zápasů během osmi dní. V Dauhá skolil i trojnásobného grandslamového šampiona Andyho Murrayho či světovou pětku Andreje Rubljova.

Jakub Menšík je v prvním kole turnajů na hlavním okruhu stále neporaženJakub Menšík je v prvním kole turnajů na hlavním okruhu stále neporažen (@ Profimedia)

87. hráč světa Menšík hraje první turnaj v roli hráče TOP 100, ve které je nejmladším členem a sedmým nejmladším za posledních 10 let. Vítězný start v Dubaji by ho mohl posunout již do osmé světové desítky.

Ve druhém kole se Menšík utká znovu po týdnu s Alejandrem Davidovichem (h2h 1:0). Osmý nasazený Španěl v vodním kole i přes škobrtnutí a poranění palce na pravé noze porazil 6:3, 4:6, 6:1 Maďara Fábiána Marozsána a po sérii tří porážek se dočkal pocitu z vítězného zápasu.

Medveděv – Ševčenko 6:3, 7:5

Pokud Menšík postoupí podruhé do čtvrtfinále, mohl by v něm vyzvat obhájce titulu a světovou čtyřku Daniila Medveděva. Nejvýše nasazený Rus v Dubaji v prvním zápase od porážky ve finále Australian Open, v němž neudržel vedení 2:0 na sety proti Janniku Sinnerovi a následně několik týdnů odpočíval a léčil zranění nohy, porazil 6:3, 7:5 naturalizovaného Kazacha Alexandera Ševčenka. Druhý set otočil ze stavu 3:5.

"Na týden a půl jsem si udělal volno a byl jen sám se sebou. Když jsem se ale vrátil na kurt, začal jsem cítit bolest a netrénoval jsem na sto procent. Je to velmi choulostivé, protože když pak nastoupíte do zápasu, musíte na to zapomenout. Když se nesoustředíte jen na tenis, prohrajete. Dnes jsem žádnou bolest necítil a těším se na další zápas," řekl Medveděv.

Osmadvacetiletý rodák z Moskvy má na kontě 20 titulů včetně trofejí z US Open či Turnaje mistrů. Ještě nikdy ale nedokázal triumf v následné sezoně obhájit a dokonce žádný z turnajů nedokázal vyhrát dvakrát. Každou z 20 trofejí získal v jiném městě.

Výsledky turnaje ATP 500 v Dubaji


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

62
Přidat komentář
Pe3k
Lehečkův tenis to je epic fail
Reagovat
turista
Naši kluci si zaslouží pochvalu. Oba porazili kvalitní soupeře.
Reagovat
darek.vrana
Tak v tom podvodu na svazu je namočený i Daniel Vacek, říkali v Událostech. To jsem zvědav, co bude s Tomášem.
Reagovat
frenkie57
A já jsem si říkal,jestli to není Macháčův trenér. Takže je to on. Hm, to bude ještě zajímavé. Jenom doufám, že to s Tomášem moc neotrese.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jsou i příjemnější začátky sezón. Teď asi aby hledal náhradu.
Reagovat
Mony
Pokud Kuba porazí znovu Fokinu, získá 100 bodů. To je víc, než rozdíl mezi vyhranym a prohranym finale s Kačkou minulý tyden(85)
Reagovat
honza.khp
stejně je to najednou úžasný moct fandit na hodnotnejch turnajích hnedka třem klukům naráz, kdo by to byl loni řekl ... navíc předpoklad že bude ještě líp Kuba ten si s výjimkou US Open do začátku roku hrál jen s tenisovým peklem 100 a dál, skoro podobně i Macháč ...
Reagovat
Kandinsky1
A pobavilo mě, jak se kritizoval Lehečka za mizerné využívání bb (3/11), aby ho pak ještě překonal Menšík s 2/14 Celkem zázrak, že s tímhle oba postoupili.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Mno, ale v drtivé většinš statistik byl lepší a je nutno brát v potaz přesun, jiný povrch (pro mě subjektivně pomalejší nebo Borna tak rychle běhal ). Možná i přeci jen nějaká ta únava se projevila, bo chyb bylo dneska víc. A postoupil, protože má zkrátka o něco lepší hlavu než Borna. A Marton taky není žádný "držák".
Reagovat
EllNino
V Dubaji pořádná dramata našich kluků koukám
Kubovi a Jiřímu gratulka, nějak jsem čekal 3 prohry, soupeři byli složití

Doufám, že Kuba zvládne i Fokinu, Jirkovi se proti Chačovi nedařilo, ani když byl on ve formě a Karen ne, nečekám, že to teď bude jinak ...

Vypadá to, že zítra se po Hubertovi stane postrachem našich i Karen ...oba dva zřejmě budou mít během dvou měsíců skalpy všech tří našich nejlepších tenistů
Reagovat
annah
Bylo nádherně napínavé do posledního míčku!!! Kuba je borec!
Reagovat
Kandinsky1
Na to, že mají oba slušný servis dost neuvěřitelný zápas a vše vyvrcholilo v TB
Reagovat
Dobry-den
Pánové se rozhodli, že nám to tento týden pěkně osladí. Všichni tři.

Ale dneska jsou to dvě výhry v koncovce 3. setu, takže super.

Výkony nehodnotím, viděl jsem jen značně nervózní koncovku Kuby. Ještě že to dal, tohle prohrát, to by hodně bolelo.
Reagovat
Palecek
Možná tebe za shozený tiket. Příště se podívej. Super zápas, Kuba sbírá zkušenosti.
Reagovat
Sinuhet1
Ja sem videl jen koncovku tretiho setu, ale zapas s Monfilsem byl lepsi. To si nestezuju, je proste unaveny...
Reagovat
Dobry-den
Nikdo ho nenutil tady hrát, mohl si odpočinout.
Už zítra ho čeká další zápas!
Reagovat
Kandinsky1
Podle mě se ta únava u takhle mladejch kluků přeceňuje. A když je v laufu, tak jen ať hezky hraje, viz Makáč na konci loňské sezony.
Reagovat
Pe3k
Menšík 19. v race!
Reagovat
com
rak jeste 18 mist zbyva Pak si muze dat pohov
Reagovat
HolyMotors
Uff. To byl horor. Ani neví jak, ale ustál to. Měl jsem tu připravené, že většina tu spílá (oprávněně) Jirkovi a Tomášovi za klíčové momenty, za to Kuba se vyzdvihuje pomalu do nebes a dělá se z něj mentální titan. Tak jen, že tu teorii dnes svým počínáním na servu rozmetal na prach.

Ale tak já to ještě na chvíli schovám, jakobych to neřekl :)
Reagovat
Krisboy
Vždyť už toho musí mít docela dost, za poslední dva týdny toho nahrál víc, než za celej život předtím. Pauza mu určitě prospěje (doufejme, že mu volno začne až na konci týdne).
Reagovat
HolyMotors
Jasně, však to byla nadsázka. Sám jsem i psal, že vypadá uz dost unaveně. I kdyby ten TB prohrál, tak se nic nestane. Ale je super, že to zvládnul. Další porce zkušenosti, sebevědomí..
Reagovat
elsky
Je to tak, to dopodávání dneska minimálně dvakrát nezafungovalo. Není to stroj .
Reagovat
aape
tak to byla nakonec ruleta se šťastným koncem pro Jakuba,
Čorič byl ve výměnách většinou lepší a Kubovi odešlo ke konci podání,
ale je to tam!
Reagovat
elsky
Reagovat
Tomas_Smid_fan
S tím, že byl Borna ve výměnách lepší si dovolím nesouhlasit. Viděl bych to tak, že na sebe narazili herně hodně podobní tenisté, ale útočněji hrál Kuba. Borna je ale běhavec a vracel možné i nemožné a Kuba musel neustále řešit, do jak velkého úderového rizika půjde. Také je třeba vyzdvihnout fakt, že Borna skvěle returnoval. Přesto mu Kuba nasázel 18 es. Ve výměnách se mi jen potvrdila Kubova slabší stránka a tou pohyb směrem k síti a hra u sítě. Nad sítí to celkem jde, ale takové ty technické finesy a rozhodování co a kam zahrát.
Reagovat
mahycek
Na to se skoro nedalo dívat, už jsem chtěl odejít. Zbytečně,úplně zbytečně udřené, ale
nakonec šťastné vítězství. Uff.
Reagovat
Mony
S Kačákem to nevyšlo, s Čordou už jo..
Ale dost podobný TB
Reagovat
Mony
5:2 s Kackou,4:0 s Cordou
Reagovat
farr
Je to i o štěstí. Navíc nikde není psáno, že by to Kačanov neotočil a i po prohraném TB by zbylé dva sety mohl vyhrát. Tenhle TB mnohem cennější dodá to zase další sebevědomí. Fokina bude snad jen formalitka.
Reagovat
aape
no nevím, Kuba už vypadá trochu unaveně, takže to může dopadnout i opačně
na trochu odpočinku má určitě už nárok
Reagovat
elsky
O fous, ale je to tam. Cenné vítězství
Reagovat
frenkie57
jj, měl namále, ale ustál to.
Reagovat
elsky
Čorič nehrál vůbec špatně, chvílemi byl v mezihře lepší. Kuba v tiebreaku trochu přitvrdil a vyplatilo se.
Reagovat
farr
Tohle je obrovský rozdíl mezi průměrem a kvalitními hráči prostě pod tlakem to dát v hlavě a uhrát to. Ještě že jsem to za stavu 5:5 v TB vypnul , přinesl jsem štěstí . Skvělé Kubo jen houšť...
Reagovat
mahycek
Jo,jo, to měl doservírovat. Laciné chyby
Reagovat
com
jo a ted jeste ztrati vedeni 4:0
Reagovat
farr
Jono udělal z toho takový drama. Ale to je tenis měl náběh vést 5:0 a ouha odvracel MB. Dobře to však dopadlo super.
Reagovat
farr
*samozřejmě
Reagovat
galisj
Je mu 18,co byste chtěli,je unavený,moje poklona,děkuji.....
Reagovat
com
jééé to je matlák
Reagovat
farr
Úplně loženej MB po 2 super esech a prásk do sítě jejejej.
Reagovat
HolyMotors
Trochu se probral a hned je to jiná) servis výstavní, některé forehandy jak od Del Potra. Jde to i bez extra pohybu dneska.
Reagovat
farr
Snad to už doservíruje, Kuba jeden .
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Borna taky klikař, lajna při bb na 1:2
Reagovat
com
uz ho brejknul, tak klidek sefe
Reagovat
Krisboy
To jsem naštěstí neviděl.
Reagovat
HolyMotors
Dneska to od Kuby není ono. Na nohou se trochu trápí, je znát únava řekl bych. Z toho pramení hodně chyb, kratší, nedurazne údery..
Reagovat
galisj
Musím se opakovat,není ani Top 50 a jemu 18,co byste chtěli,je unavený,moje poklona,děkuji.....
Reagovat
annah
Zlom nastal v osmém gamu. Menšík vedl 4:3 a v následujícím Coricově podání vedl už 40:0. Vypadalo to na jasné vedení 5:3. Jenže Coric srovnal na 4:4 a vzápětí vzal Menšíkovi podání. Pak už měl mírně navrch, i když se v posledním gamu přetahovali myslím přes dvě shody. Borna bere první set.
Reagovat
com
ne a ne ho brejknout.. Ale Coric vyuzil prvni sanci..
Borna je proste borec
Menšík je zatim menší pán
Reagovat
mahycek
Jakuba Menšíka asi nedají na Premiersport 3, protože dávají v drtivé většině zápasy na
centr kurtu a tam hraje Chačanov
Reagovat
farr
Na premiersport 3 evidentně nezískali(nekoupili) práva na jiný court než centrkurt. A ještě nepokrytě lžou něco ve smyslu, že to neumožňuje kamerové pokrytí, že prý není dostatečná kvalita pro mezinárodní signál . Větší bizár výmluvu sek dlouho neslyšel Takže místo Menšíka tam vidíme promo a reklamy i když na centru se nehraje momentálně. Neuvěřitelný kentus O2 bych normálně poslal do konkurzu, odpad nejvyššího kalibru.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Je to verbež hoodně dlouho.
Reagovat
Otmar
Já jsem hlavně rád, že ve stovce jsou tři naši kluci, všichni mají na to hrát v první padesátce a my se můžeme těšit po dlouhé době na dobré zápasy, kvalitní soupeře a zajímavý tenis (viz Menšík minulý týden nebo dnes Lehečka). Vzhledem ke zdravotnímu stavu našich holek je to rozhodně zpestření a tak nás snad čeká dobré a zajímavé jaro. Tedy alespoň doufám.
Reagovat
makro99
Vyhrál posledních 8 míčů..
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To je pěkné, i vítězství , ale 2/10BB si za rámeček nedá (nevím, jestli v pozápasové statistice nebylo 3/11). Hlavně jsem měl docela vítr, jak po vedení 3:0 ve 3.setu zamrzl skoro jako Kája.
Reagovat
Krisboy
Víš přece, že na koncovky setů nemá hlavu

Reagovat
makro99
no právě, jsem z toho nesvůj...
Reagovat
Krisboy
Abych byl upřímný, za stavu 5:5 mi taky trochu zatrnulo
Reagovat
Krisboy
Naštěstí J2rka už evidentně taky čte Tenisportál, takže ví, jakou by tady dostal čočku
Reagovat
PaYaB
Mně spíš za stavu 3:3, kdy po promrhaném vedení 3:0 prohrával při svém podání už 0:30.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist