Elena Baltachaová zemřela, podlehla rakovině

5. 5. 2014, 07:33
Aktuality 48
Bývalá britská jednička Elena Baltachaová zemřela. Někdejší 49. tenistka světa, která před dvěma lety reprezentovala Velkou Británii na olympijských hrách v Londýně, podlehla ve 30 letech rakovině jater.
Profily hráčů
Elena Baltachaová

"Slova nedokážou vyjádřit, jak jsme zdrceni ztrátou naší krásné, talentované a odhodlané Bally. Byla úžasnou osobností a spoustu lidí ovlivnila svou inspirující povahou, svou vřelostí a laskavostí," uvedl její manžel a bývalý trenér Nino Severino.

"Britský tenis dnes truchlí nad ztrátou jednoho z nás," reagovala na zprávu na svých stránkách Britská tenisová asociace. "Zpráva o smrti Eleny Baltachaové, jednom ze zářivých světel britského ženského tenisu posledních generací, je drtivá pro všechny, kdo kdy měli tu čest ji znát, hrát proti ní nebo ji nazývat svou kamarádkou nebo spoluhráčkou."

Elena Baltachaová, která se narodila na Ukrajině do sportovní rodiny a vyrůstala ve Skotsku, se stala součástí ženského tenisového okruhu v roce 1997. Důležitým zlomem pro ni byl rok 2009, kdy poprvé pronikla do elitní světové stovky, a rok nato si premiérově zahrála ve čtvrtfinále na turnaji WTA. Dostala se do něj čtyřikrát - v Memphisu, Eastbourne, Istanbulu a Dallasu - a nakonec zůstalo jejím maximem.

Na grandslamech byla nejdál ve třetím kole, a to třikrát; v roce 2002 na domácím Wimbledonu a v letech 2005 a 2010 na Australian Open. Právě před třemi lety dosáhla svého nejlepšího umístění ve světovém žebříčku, v němž se prodrala na 49. místo a byla britskou jedničkou. Během své kariéry si připsala tři skalpy hráček Top 10 - dvakrát zdolala Číňanku Na Li a jednou Italku Schiavoneovou a vyhrála celkem 11 turnajů ITF. Ten poslední loni v červnu na domácí trávě v Nottinghamu.

Kariéru kyjevské rodačky ale brzdily časté zdravotní potíže, které také stály za jejím rozhodnutím ukončit profesionální kariéru. "Vycítila jsem, že přišel ten správný čas," oznámila loni v listopadu. "Moje tělo i mysl mi naznačily, že je čas přejít do nové etapy života. Těch 16 let na okruhu si vybralo svou daň, ale především mi dalo spoustu krásných zážitků. Někdy jsem byla neuvěřitelně vysoko, někdy zase na dně, ale nic z toho bych nevyměnila," uvedla Baltachaová, která zároveň ohlásila založení tenisové akademie, ve které chtěla vychovávat nové šampiony.

Pouhé tři měsíce nato - a jen několik týdnů po sňatku s jejím dlouholetým trenérem Ninem Severinem - ale přišla rána: lékaři diagnostikovali Britce rakovinu jater. Těžké nemoci podlehla Elena Baltachová v pouhých 30 letech.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

48
Přidat komentář
SiouxsieAndTheBanshees
Moc smutná zpráva pro všechny tenisové fandy,ale neboj Eleno,v naších srdcích už zůstaneš navždy !!! A všichni víme,že jsi s tenisem neskončila,jenom teď hraješ v tenisovém nebi.Milujeme Tě a jsi stále s námi,Eleno
Reagovat
smazaný uživatel
Člověk si hned uvědomí, že jeho problémy jsou oproti tomuto jedno velké nic.
Odpočívej v pokoji, Bally.
Reagovat
smazaný uživatel
Člověče, tak to jsem si myslel, že jsi větší formát. Že si to dohledáš a uznáš, že jsi se v té příčině výbuchu reaktoru spletl. Jak jsi sám napsal, informací je i na netu dost. Ale jak chceš, klidně si setrvávej v bludu o chemické explozi vodíku, tvoje volba.

K tomu ostatnímu - samozřejmě, že jasná a nezpochybnitelná souvislost mezi havárií JE Černobyl a rakovinou Eleny Baltachaové neexistuje. Ale stejně tak nelze tuto souvislost se stoprocentní jistotou vyloučit, jistá, rozhodně nezanedbatelná pravděpodobnost existuje. Proto má Drago na svůj názor právo a je zbytečné ho za něj urážet.

No a k těm komunistům. Samozřejmě, že havárie JE se mohou stát a stávaly všude na světě. I když samozřejmě všude na světě neplatí, že by obsluha z důvodů utajení nesměla znát konstrukční parametry reaktoru, takže si v kritické situaci neví rady, nebo že by "nějaký komunista" nařídil spuštění elektrárny před provedením potřebných testů, které se pak dělaly za provozu, a jeden z nich vedl k havárii. Ale hlavně - žádná vláda kromě totalitní (komunistické, nacistické...) by se havárii takového rozsahu s masivním únikem radiace do ovzduší nesnažila bez ohledu na následky utajit. Sovětští komouši ji přiznali až po několika dnech pod tlakem důkazů hlavně ze Švédska, kam vítr zavál radioaktivní částice a způsobil podezření z úniku radiace v místní elektrárně vzdálené od Černobylu 1100 km (!). Ale pořád ještě ne vlastnímu obyvatelstvu a obyvatelstvu porobených satelitů, mimo jiné i ČSSR. "Masy pracujících" nechali třeba pár dnů po havárii vesele pochodovat v povinných prvomájových průvodech. Důsledkem jsou do dnešního dne minimálně desetitisíce (některé odborné zdroje hovoří dokonce o statisících) mrtvých a vážně nemocných. Takže tvrzení Draga, že někde na počátku umírání Eleny Baltachaové byl nějaký hloupý komunista, je sice nadsázka, ale zase ne tak velká.
Reagovat
Bob
Řešíte tu hovadiny.
Reagovat
smazaný uživatel
23.8. v kvalifikaci na US open prohrála s larcher de brito ačkoliv vedla 6-4 5-3 byla to 1 chyba. neříkám že jí to přeju, ale měla ten zápas vyhrát, hned jsem si na ten letní večer vzpoměl když jsem si přečetl tu zprávu
Reagovat
Matti
To snad není pravda.
Reagovat
Karl
Milá Elenko, celý den na tebe nemůžu přestat myslet a ještě dlouhou dobu nepřestanu. Je to opravdu smutná zpráva a smutný den pro celý tenis. Odpočívej v pokoji. Budeme na tebe vzpomínat.
Reagovat
smazaný uživatel
to mě mrzí.. upřímnou soustrast
http://www.youtube.com/watch?v=sMKotfh7ZFs
Reagovat
smazaný uživatel
Velmi smutná správa. Byla to skvělá tenistka odpočívej v pokoji :(
Reagovat
smazaný uživatel
upřímná soustrast...Dicky to byla tenistka,která za každého stavu bojovala.....Jen pro příspěvek níže že byla kousek od černobylu....Tu rakovinu má každý z nás jen u někoho propukne a u někoho ne......proč si jinak myslíš že ta rokovina se muže několikrát vrátit???buďme rádi že jsme zdraví..nejde o peníze ..peníze jsou jen prostředek jak si splnit sny své potřeby a je duležité každý den si užívat a né si jen stěžovat......
Reagovat
smazaný uživatel
To je ale pitomost, to asi víš sám/sama, že. To je jako napsat, že každý z nás je vlastně sražený autem, jen záleží na tom, jestli do tebe to auto narazí, nebo ne.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale s tou druhou půlkou úplný souhlas.
Reagovat
Rafaeoli25
Smutný, před dvěma lety jsem jí viděl na turnaji ve Stromovce, byla plná energie..jak dokáže rakovina nečekaně zaútočit a během pár měsíců zabít, jeden rok si člověk užívá život a dokonce sportuje na nejvyšší úrovni, další je na smrtelný posteli, z toho plyne užívejme si každý den v životě jakoby to byl ten poslední..
Reagovat
smazaný uživatel
To je hrůza! Ještě nedávno jsem viděl její zápas a teď tohle. Snad jí teď aspoň bude líp.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to smutná událost, kdy nás někdo opustí. Na rakovinu umřel i můj bratr, bylo mu 14, když podlehl leukemii.
Reagovat
Frick
horší jak kdyby třeba umřela při autonehodě, tohle je prostě naprostá hrůza...
Reagovat
smazaný uživatel
Nezabila ju rakovina ale léčba rakoviny(chemoteripie ozažování a podobný vraždy). A rakovinu dostala protože denně brala mraky prášků. Zabila ji medicína.
Reagovat
Alois_Mlok
To máš těžký, ne každej doktor může být chytrej jak lopata.
Reagovat
J.M.
Myslím, že v jejím případě to bylo jinak. Játra měla nemocná dlouhodobě už od raného mládí, rakovina byla důsledkem chronické nevyléčitelné nemoci, a bohužel, takový konec je u lidí s její diagnózou obvyklý.
Reagovat
smazaný uživatel
R.I.P :(
Reagovat
smazaný uživatel
Kdepak asi Elena byla, když vybouchl Černobyl jen několik km od Kyjeva....Její smrt nastartoval v 86 nějáký hloupý komunista:/
Reagovat
VlS
A to máš ověřené, nebo jen tak žvaníš, aby řeč nestála? Co když za tím byla genetika, tak, jak to u carcinomu bývá?
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak vliv zvýšené radiace na pravděpodobnost onemocnění zhoubným bujením tkáně je poměrně všeobecně přijímaný fakt. Samozřejmě, že její onemocnění s Černobylem souviset nemusí, ale může. Jako dítě každopádně asi byla poměrně blízko epicentra.
Reagovat
smazaný uživatel
Jako malé dítě musela absolvovat velmi vysokou dávku když Kyjev je jenom 100km vzdušnou čarou. Nechce se mi věřit,že by to na to nemělo vliv...
Reagovat
J.M.
Pánové, to byste spíš měli spekulovat, jestli Černobyl způsobuje chronické zánětlivé onemocnění žlučovodu. To byla skutečná příčina její smrti. Jí byla diagnostikovaná v devatenácti. To je nemoc, která postupně, během let, játra zničí, způsobí cirhózu, nakonec rakovinu, a nakonec nevyhnutelnou smrt. Jediná známá dlouhodoběji účinná je transplantace jater.

Viz http://en.wikipedia.org/wiki/Primary_sclerosing_cholangitis

Je to sice hnusné takhle spekulovat, ale Elena by pravděpodobně předčasně zemřela ať už by to došlo do té fáze rakoviny, nebo ne.
Reagovat
Rafaeoli25
Elektrárny vybouchly i v USA a Japonsku, takže to není věc jen SSSR, bezpečnost se nedodržuje po celym světě, za všechno opravdu nemůžou komunisti, i když podle mnohých asi ano..
Reagovat
smazaný uživatel
havárie v jaderných elektrárnách (a jiných jaderných zařízeních) se sice dějí všude na světě, ale jenom sovětům se podařilo utrhout víko reaktoru a vsechno vysypat do okolí a kus toho vystřelit až do nebe
Reagovat
VlS
Vím poměrně podrobně, co se v Černobylu stalo ( chemický výbuch - křachl vodík - roztrhl tlakovou nádobu reaktoru) , kdyby došlo k jadernému výbuchu, jak si spousta ludí myslí, tak by následky byly o několik řádů horší. Příčiny a průběh jsou podrobně zdokumentované a popsané, kdo má zájem je na netu najde stejně, jako mapy šíření radiace. Nikdo nepopírá negativní učinky RA záření na lidi ( i když pro léčbu rakoviny se dokonce RA záření používá, i když na trochu jiném principu, v jiných dávkách a td. Pro šíření RA měl daleko větší vliv směr větru, než geografická vzdálenost. Nevím, jestli byl Kiev zasažený nebo ne, nevím, kde byla Elena v inkriminované době atd. I jinde byly problémy, Three Mile Island v USA, Fukušima, Jaslovské Bohunice elektrárna A1 co si vzpomínám z hlavy bez hledání a žádnný z nich nemohl nějakej komunista, ale nějaká chyba tu projektu, tu obsluhy.
Nezpochybňuji škodlivost RA záření pro ludi, Pochybňuji, jestli má pán ověřené, co píše. Jestli to způsobil " komunista" a on ví kterej, tak by ho měl zastřelit.
Nechci vtipkovat v této smutné souvislosti, je mi Jeleny líto stejně jako každýho člověka, kterej umře předčasně na tuhle hroznou chorobu, jen nemám rád zjednodušování a nepodložené žvástání.
Reagovat
Rafaeoli25
Přesně tak, žádný zlý nebo hloupý komunista v tom v tomhle případě roli nehrál, většinou za to může chyba nebo liknavost obsluhy bez ohledu na politický systém, stačí se podívat na Čínský syndrom s Jackem Lemmonem. Elektrárny budou vždy potenciálním nebezpečím a jsem rád, že aspoň v Německu si to plně uvědomili..
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to tě musím trochu vrátit na zem. Jestli si myslíš tohle, tak o havárii JE Černobyl nevíš prakticky nic. Roztržení reaktoru a odhození jeho víka o hmotností cca 1000 tun (!) samozřejmě nezpůsobil žádný chemický výbuch vodíku, to je nesmysl. K čemu by proboha v jaderné elektrárně skladovali tak ohromné zásoby prudce výbušného plynu, aby to dokázal? Takovou pitomost by neudělali ani komunisti a že ti byli a jsou na pitomosti experti...

Explozi reaktoru způsobila tlaková expanze vodní páry v okruhu vyvolaná prudým nárůstem výkonu reaktoru na cca desetinásobek jeho nominálního výkonu v důsledku nezvládnutého experimentu. K čemu je v JE vodní pára snad nemusím vysvětlovat.

Samozřejmě to tedy byla jaderná havárie, nikoli chemická. Ty jsi asi zaměnil pojmy jaderná havárie a jaderný výbuch, tj. nekontrolovaná řetězová reakce. K něčemu takovému ale v JE nemůže z mnoha důvodů prakticky dojít. V Černobylu jednoznačně došlo k jaderné havárii, a to nejzávažnější v dějinách jaderné energetiky.
Reagovat
smazaný uživatel
Vyprávěj to těm hasičům, kteří jeli na místo hasit požár reaktoru, aniž by jim kdokoli řekl, že se jedná o jadernou havárii, protože z nejvyšších míst bylo nařízeno, že se to musí za každou cenu utajit. Nebo odklizečům, kterým ze stejného důvodu nedali ani ochranné obleky, takže dostávali dávku 20000 R/hod (to je fakt kurevsky hodně, kdyby ses náhodou chtěl zeptat).

Obhajovat komunisty je totéž, jako obhajovat nacisty.
Reagovat
VlS
Najdi si fakta. Neobhajuju komunisty. Jsem proti stupidnímu používání slova komunsta jako příčiny jakéhokoliv průseru na světě prostě proto, že to není pravda, což ale neznamená, že komunistická ideologie nebyla zhovadilá a že mnoho fanatiků a na ideologii nalepených vyžírků nenadělalo spoustu zla. Ale to zase neznamená, že můžou za všechno.
Ano , Černobyl byl gigantickej průser. Z toho vidíš jasnou a nezpochybnitelnou souvislost s tím, že Jelena dostala raka? O tom je totiž řeč.
Reagovat
smazaný uživatel
To je sice pravda, ale...

Ve vědeckých studiích následků havárie JE Černobyl byl u lidí v důsledku radioaktivního spadu zjištěn nárůst výskytu:

rakoviny štítné žlázy, leukémie a ostatních typů rakoviny
a dále nerakovinných onemocnění:
- dýchacího ústrojí
- zažívacího traktu
- krevního oběhu
- svalů, kostí, a kůže
- reprodukčních orgánů
- nervové a psychologické
- hormonální způsobující aterosklerózu, cukrovku, obezitu
- abnormality imunitního systému způsobující alergie, infekce, změny v lymfocytech
- genetické a chromozomální odchylky
- předčasné stárnutí
postižení smyslových orgánů

takže kdoví...
Reagovat
J.M.
To už je takový folklór, že kdykoli zemře Ukrajinec, spekuluje se o Černobylu. Ale v řadě případů to je docela mimo. Konkrétně v případě Eleny pokud měl Černobyl na něco vliv, tak rakovina nebyl ten primární problém. Ona byla skutečně dlouhé roky těžce nemocná a léčila se s tím (o to obdivuhodnější bylo, že v takovém stavu měla aspoň takovou sportovní kariéru, jakou měla). Ta rakovina, která přišla, nebyl žádný blesk z čistého nebe, ale celkem normální, a bohužel asi ne nijak překvapivý konec. Pacienti s tímto zánětlivým onemocněním žlučových kanálků umírají 10-15 let po diagnóze. A Eleně to diagnostikovali před 11 lety. Čili nic neobvyklého (vím, je to trochu cynické takhle psát). A o příčinách tohoto onemocnění se celkem nic neví. Může to být nějaká autoimunitní porucha, čili z toho tvého výčtu tam možná nějaká souvislost být může... Ale opět, nehledal bych tu prvotní stopu v té rakovině.
Reagovat
J.M.
Jinak co se týče těch vědeckých studií - ty mohou pouze spekulovat, že ten nárůst výskytu byl v důsledku té havárie. Rozhodně nemohou tvrdit, že to bylo v důsledku radioaktivního spadu. To prostě nelze prokázat. Já jsem zase četl jiné, protichůdné věci, které nějaký velký dopad toho spadu spíše vyvracejí (a nebyly od komunistů). Ale těžko může v tomto někdo něco prokázat. Snad jen u těch prvotních obětí, hasičů a tak. Jinak to je velmi pochybné.
Reagovat
J.M.
A ještě do třetice, když se podívám na ten tvůj výčet, tak to už by se opravdu skoro každá smrt dala svádět na Černobyl. Protože tam jsou prakticky všechny hlavní příčiny smrti dnešní doby, a kromě toho tam spadají skoro všechny další nemoci.
Reagovat
smazaný uživatel
Já se nepřu o to, jestli EB měla všechny ty zdravotní komplikace, které nakonec vedly k její smrti, následkem vystavení zvýšené radiaci po černobylské havárii. Já jen hájím právo Draga na jeho názor a tvrdím, že nemusí být úplně od věci.

Ty studie, pokud jsou provedeny poctivě, pracují se sofistikovanými statistickými metodami a asi se nějak výrazně mýlit nebudou. O tom, že by radioaktivní spad neměl negativní důsledky na zdraví populace, snad není třeba diskutovat. Ono se navíc jedná o zvýšení výskytu těch nemocí v období po havárii, a to je statisticky průkazné. Samozřejmě že žádnou konkrétní smrt nelze dát do přímé příčinné souvislosti s havárií JE (kromě těch, kdo zemřeli na místě nebo krátce po havárii v důsledku vystavení extrémně silným dávkám), ale to zvýšení výskytu, to tady prostě je. Takže neplatí, že by smrt EB nastartoval ze 100% nějaký hloupý komunista, ale z x procent určitě ano. Samozřejmě je otázka, kolik je to x, to závisí na řadě okolností a nedá se přesně určit.
Reagovat
J.M.
Takových studií, které sofistikovanými metodami dávají do souvislosti všechno možné, je spousta. Skoro každý den si nějaké můžeme přečíst. Už z principu i zkušenosti je potřeba je brát s rezervou.

"O tom, že by radioaktivní spad neměl negativní důsledky na zdraví populace, snad není třeba diskutovat."

Tohle je přesně příklad nevědeckého tvrzení, které žádný skutečný odborník na cokoli nikdy nevyřkne. Ve vědě neexistuje nic, o čem by nebylo potřeba diskutovat, nic, co by kdokoli mohl vědět s definitivní platností. Dogmata jsou jen v náboženství. Konkrétně o vlivu radioaktivního spadu na zdraví populace, černobylského ale i jiného, se diskutuje desítky let, a ani dnes závěry nejsou jednoznačné. Jasno v tom rozhodně není. Jde o míru, a pokud není zásah přímý a obrovský (jako přímo na místě v době havárie), pak jsou na to názory velmi rozporuplné (v určitě míře to některým organizmům dokonce i prospívá, jak je v postižených oblastech vidět).
Reagovat
smazaný uživatel
Ale já nemluvím o nějakých bulvárních "studiích" o vztahu mezi velikostí varlat a péčí o potomky, na které ty zjevně narážíš, ale na seriózních studiích (opakovaně) prováděných skutečnými vědci, a to i z Ruska, které rozhodně nemá žádný důvod negativní dopady Černobylu zveličovat. Samozřejmě, že se dá diskutovat o míře negativního dopadu, ale ne o samotném faktu, že zvýšená radiace nad stanovené hygienické limity není lidskému organismu prospěšná. Na tom panuje ve vědecké obci všeobecná shoda a ani ti "hloupí komouši" se to nepokoušeli nikdy zpochybnit. Popravdě jsi první, od koho slyším, že by chtěl tuto tezi zpochybnit. Ale nedávno jsem četl o člověku, který zcela vážně tvrdí, že Země je placka, dokonce o své "teorii" pořádá přednášky, takže mne tvé tvrzení nakonec ani tak moc nepřekvapuje. Také bojovník s dogmaty.

Jinak ano, příroda si (skoro) vždy poradí, podobně jako u ptáků žijících v zakázané zóně kolem Černobylu, na které zjevně narážíš, ale to je samozřejmě cesta dlážděná nepočítanými oběťmi, než evoluce najde správnou cestu, jak se s nepříznivými podmínkami vyrovnat. U lidí bych to ale já osobně nezkoušel, ani v zájmu "vědecké" diskuse a lá dr. Mengele.
Reagovat
smazaný uživatel
Děje se to dnes a denne....Škoda mladeho života...
Reagovat
smazaný uživatel
No já nevím, napíše se oficiálně že ji zabila rakovina, ale ve skutečnosti ji mohla zabít spíš chemoterapie. Málokdo totiž stihne umřít na rakovinu, pokud dostává chemo...
Reagovat
smazaný uživatel
Ono to je ve výsledku jedno, jediný rozdíl je několik týdnů trápení navíc...
Reagovat
gedzitka
Smutný začátek týdne. Odpočívej v pokoji.
Reagovat
smazaný uživatel
Hrůza, šok, moc mi je jí líto :-((( rakovina je svinstvo a pokud chatí tak mladýho člověka, není moc šancí :-/
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je asi nejhorší zpráva, kterou jsem kdy viděl na TP. :( Je to strašné. Ještě před necelými dvěma roky si pamatuju, jak hrála na olympiádě... RIP Elena
Reagovat
smazaný uživatel
Ouuuu tak to je veľmi smutne. R. I. P
Reagovat
smazaný uživatel
Sakra, to byl fofr :-( Snad už je jí líp..
Reagovat
smazaný uživatel
To je strašná zpráva!!
Eleno, odpočívej v pokoji!! :-(((
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist