Favoritky v akci: Obhájkyně Serena ztratila set, Wozniacká zvítězila hladce

21. 6. 2011, 19:17
Aktuality 6
Loni ve Wimbledonu neztratila na své cestě za grandslamovým titulem ani jeden set, letos ho Serena Williamsová prohrála hned v úvodu turnaje. Bývalá světová jednička proti Francouzce Rezaiové nepředvedla svůj nejlepší výkon, na postup do 2. kola ale stačil. V dalším kole je i současná vládkyně ženského tenisu Caroline Wozniacká.
Serena Williamsová (© wimbledon.org)

Vítězka posledních dvou ročníků Wimbledonu Serena Williamsová v dnešním utkání ztratila úvodní dva gamy, ale kontrolu nad setem získala pěti vyhranými hrami za sebou. Po prohrané druhé sadě získala proti Aravane Rezaiové v třetím setu rozhodující brejk na 3-1 a soupeřce už nedala šanci. Po utkání propadla emocím a kurt opouštěla v slzách. Slzách štěstí.

"Normálně nebrečím..." odmlčela se vzlykající Američanka, která se podle svých slov před pár měsíci ocitla na smrtelné posteli. "Bylo to tak těžké. Vůbec jsem nesnila, že si tady ještě zahraju. A že vyhraju. Chtěla jsem vyhrát aspoň jeden zápas. Byl to příšerný rok," soukala ze sebe vyhlášená bojovnice.

Návrat na nejslavnější turnaj byl pro ni nesmírně emotivní. Po posledním míčku - esu - si užívala ovace stojících diváků a pak zabořila hlavu do ručníku. "Po druhém setu jsem si pořád říkala: Je to Wimbledon," přiznala nedlouho poté, co uhrála posledních pět gamů za sebou. Navzdory roční pauze a vážných zdravotních trablích si nepokazila bilanci a ani na 44. grandslamu v kariéře neprohrála v prvním kole.

Podívejte se, jak Serena bojovala za každé situace:

Současná vládkyně ženského tenisu Dánka Caroline Wozniacká ztratila na úvod turnaje jen tři gamy se Španělkou Parraovou-Santonjaovou a vykročila vstříc dalšímu pokusu o první grandslamový triumf.

"Myslím, že to bylo hodně těžké," odmítla Wozniacká, že by to byl jednoduchý zápas. "Zaprvé, bylo to moje první opravdové utkání na trávě. A pak, vítr foukal všude. V jedné výměně jsem odehrála míč a sotva přelezl síť. Pak jsem zahrála další a ten odletěl pryč. Snažila jsem se tomu co nejlíp přizpůsobit, snad takhle budu připravená i na další zápas," uvedla světová jednička, kterou ve druhém kole čeká Francouzka Virginie Razzanová.

Ta má po smutných týdnech zase důvod k radosti. Ve Wimbledonu zdárně prošla úvodním kolem a vyhrála první zápas po smrti svého snoubence, který v polovině května podlehl nádoru na mozku. 

"Ani nevím, jestli je to pro mě úleva. Pokaždé, když jdu na kurt, není to snadné. Jsem pořád plná emocí, ale hraju dál - je to moje práce, moje vášeň a musím pokračovat. Tak si to přál," řekla osmadvacetiletá Francouzka po výhře nad Saniou Mirzaovou z Indie.

Poté, co ztratila svého milého Stephana Vidala, vypadla na domácím Roland Garros v prvním kole. Hned zkraje se rozloučila i s turnajem v Birminghamu. Ani dnes to zpočátku nevypadalo, že se dokáže na kurtu soustředit a znovu jít za vítězstvím.

S Mirzaovou prohrála úvodní tři gamy. Pak se ale zvedla a první set získala v tie-breaku. "Zase jsem měla špatný začátek. Ale říkala jsem si: Tak jo, začni hrát agresivněji. Jsi tady proto, abys hrála. Pro sebe, pro Stephana," popsala.

Před duelem s Wozniackou si přála: "Je to světová jednička, takže to nebude nic lehkého. Hlavně se pokusím soustředit na lepší začátek."

Jednou z hlavních adeptek na titul je letos bývalá šampionka Maria Šarapovová. Ruska v úvodním kole roli favoritky naplnila, když krajanku Annu Čakvetadzeovou smetla 6-1 6-2.

Ještě jednoznačněji zvládla své úvodní vystoupení Ana Ivanovičová. Bývalá světová jednička ze Srbska smetla Američanku Melanii Oudinovou za pouhých 48 minut 6-0 6-1.

Hůř si dnes vedla loňská osmifinalistka Wimbledonu Jelena Jankovičová. Další z bývalých světových jedniček v turnaji odstartovala proti Marii-Jose Martinezové dobře a díky jedinému brejku získala úvodní set poměrem 7-5. Španělka ale svou útočnou hrou dál nutila Srbku k nevynuceným chybám, kterých Jankovičová zahrála za celý zápas 34, a po téměř dvou a půl hodinách zvítězila 5-7 6-4 a 6-3.

Stejně jako před rokem končí v 1. kole světová desítka Samantha Stosurová. Australanka dnes nestačila na Maďarku Melindu Czinkovou, které podlehla 3-6 4-6.

Blízko porážce nebyla ani Slovenka Daniela Hantuchová, která v Birminghamu a Eastbourne prošla až do finále, respektive semifinále. Třiadvacátá hráčka světa měla nečekané problémy s Ruskou Vitalijí Djačenkovou, která vyhrála první set a v tie-breaku druhého vedla už 5-3. Hantuchová, jež v Eastbourne nedohrála semifinálový zápas s Petrou Kvitovou kvůli zranění břišního svalstva, ale vyhrála čtyři výměny v řadě, vynutila si třetí set a v něm už nezaváhala.

"Byl to strašně náročný zápas. Především v tom, že jsem nevěděla, co od něj očekávat," řekla Hantuchová agentuře SITA. "V předešlých dnech jsem totiž trávila víc času u lékařů než na dvorci - tenis byl to poslední, co jsem měla v hlavě. Včera jsem si zatrénovala jen půl hodiny. K tomu soupeřka, která si počínala neuvěřitelně. Hrála nátlakový tenis na riziko a přitom s minimem chyb," dodala Slovenka.

Výsledky - Wimbledon - ženy (tráva, dotace 14,6 milionů liber):
Dvouhra - 1. kolo:
Wozniacká (1-Dán.) - Parraová-Santonjaová (Šp.) 6:2, 6:1, Li Na (3-Čína) - Kudrjavcevová (Rus.) 6:3, 6:3, Azarenková (4-Běl.) - Rybáriková (SR) 6:4, 3:2 skreč, Šarapovová (5-Rus.) - Čakvetadzeová (Rus.) 6:2, 6:1, S. Williamsová (7-USA) - Rezaiová (Fr.) 6:3, 3:6, 6:1, Czinková (Maď.) - Stosurová (10-Austr.) 6:3, 6:4, Petkovicová (11-Něm.) - Foretová-Garconová (Fr.) 6:3, 6:4, Pavljučenkovová (14-Rus.) - Curenková (Ukr.) 6:4, 7:6 (7:3), Martínezová (Šp.) - Jankovičová (15-Srb.) 5:7, 6:4, 6:3, Ivanovičová (18-Srb.) - Oudinová (USA) 6:0, 6:1, Pcheng Šuaj (20-Čína) - Flipkensová (Belg.) 6:0, 6:4, Hantuchová (25-SR) - Ďjačenková (Rus.) 4:6, 7:6 (7:5), 6:3, Kirilenková (26-Rus.) - Briantiová (It.) 6:2, 6:1, Vinciová (29-It.) - Duševinová (Rus.) 7:5, 6:2, Pironkovová (32-Bulh.) - Giorgiová (It.) 6:2, 6:1, Erakovicová (N. Zél.) - Čchang Kchaj-čchen (Tchaj-wan) 6:4, 6:2, Duboisová (Kan.) - Falconiová (USA) 6:2, 6:2, Halepová (Rum.) - Jovanovská (Srb.) 6:1, 6:2, Petrovová - Doloncová (obě Rus.) 6:3, 6:4, Marinová (Kan.) - Mayrová-Achleitnerová (Rak.) 6:3, 7:6 (7:5), Keothavongová - Broadyová (obě Brit.) 6:2, 6:4, K. Bondarenková (Ukr.) - Cornetová (Fr.) 7:5, 6:2, Razzanová (Fr.) - Mirzaová (Indie) 7:6 (7:4), 2:6, 6:3, Martičová (Chorv.) - Kingová (USA) 5:7, 6:2, 6:2, Paszeková (Rak.) - Moritaová (Jap.) 5:7, 6:3, 6:0, Baltachaová (Brit.) - Barthelová (Něm.) 6:2, 6:4, Jakimovová (Běl.) - Arvidssonová (Švéd.) 4:6, 6:2, 6:1, Daniiliduová (Řec.) - Vandewegheová (USA) 6:4, 6:4, Tanasugarnová (Thaj.) - Švedovová (Kaz.) 6:2, 6:3.

 

pva, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

6
Přidat komentář
skott
Jediny zapas u ktereho jsem zustal po celou dobu, ackoliv jsem to puvodne nemel v planu (ve stejnou dobu jinde napr. Pavly/Lesia nebo Nada/Vesna), ale nelituju, ty 3 a pul hodiny za to nakonec staly!
I kdyz...do stavu 4-4 ve druhem setu to bylo zajimave leda jako rodici se senazace na ukor Daniely.Obe holky bojovaly s tezkyma podminkama, temer kazdy nadhoz alespon jednou opakovany, k tomu jak Danka tak Vita patri k hrackam, ktere berou nejdelsi pauzy pred servisem, takze hra nemela absolutne zadny spad.Nicmene od chvile kdy Danka poprve vyzrala na Vity servis (a ze to trvalo:), se zacal hrat vyborny tenis.Mozna k tomu prispelo i trosku zlepsene pocasi, ale predevsim se objevily emoce.Vita byla do te doby nezvykle klidna, Danka zase jakoby nezucastnena a odevzdana.
Vita jinak byla celkem ve trech pripadech dva mice od vitezstvi.Za stavu 5-3 v TB asi nejblize, ovsem udelala hruzostrasnou dvojchybu, ktere ji ovlivnila i pri dalsim servisu, kdy Danka mela setbol a Vita sla pres druhy servis jeste vic na jistotu.Predtim tusim za stavu 6-5 30/30 a pote i shoda taky byla blizoucko, ale Danielu obvykle zachranil prvni servis.
Pro Vitu velice horky konec, byla behem zapasu lepsi hrackou, nerekl bych, ze rozhodly primo zkusenosti, ale Daniela se dokazala vyborne kousnout.Myslim, ze v tomto pripade udelal hodne letosni titul z Pattaye, v podobnych vypjatych situacich je ted mnohem sebevedomejsi nez posledni sezony byvala.

Z ostatnich zapasu bych potom vyzdvihnul Kiri, nejenze zvitezila lehce, ale predvedla pro me prekvapive skvely vykon.
Naopak nejvic me zklamala Jarka, videl jsem druhy set a co predvedla od stavu 3-1 porad jeste zpracovavam v hlave...neuhrala snad ani balon, ale predevsim to odchodila bez sebemnsiho zajmu.A od ni bych to cekal jako od te posledni:/
Tradicne spatne (na grandslamu) hrala i Coco, vysledek je k ni docela milosrdny.Zapracovat na volejich...a prestat nadavat jako Lleyton ve dvaceti:))
Reagovat
smazaný uživatel
Tvé rusofilství musí být opravdu nebetyčné, když se vydržíš koukat na celý zápas Mari Kiri vs. Brianti. Brianti je na trávě totálně marná. :-)

Mimochodem, můj nejoblíbenější zápas Mari Kiri je 2. kolo na AO, když jí Iveta vyprovodila 6:3, 6:1. Na to byla radost se dívat. ;-)
Reagovat
VlS
Skotte, komentáře očitého svědka jsou super, díky. Tenhle se mi líbí opravdu hodně, je v něm kus tvého prožitku a líbí se mi víc, než konstatování výsledku a výpis statistik. To není kritika ostatních reportáží, to je vyzdvihnutí tohoto.
Fakt je, že podobně jako Matěje mě vždy trochu udiví tvá obliba Rusů a Rusek, já k nim mám pořád určitý blok, asi proto, že si živě pamatuji rok 68 a následujících 21 let.
Reagovat
smazaný uživatel
Jako Skottův komentář jen fajn, jen si dovoluji poznamenat, že v něm není obsaženo absolutně nic, co by nemohl říci člověk, který by viděl tyto zápasy na streamu (kdyby je dávali).
Reagovat
skott
Tohle zase tolik o Ruskach nebylo;) Na Danielu bych se pravdepodobne sel podivat, ikdyby nehrala s Vitou, Coco jsem mel jako jednu z tenistek, ktere jsem chtel letos na W videt nejvic a Jarka s nadsazkou taky neni Ruska:)
VIS...to jsi teda pomerne starsi nez ja, musim rict, ale osobne presne tento pristup nechapu, nezlob se.
Reagovat
skott
Kiri/Brianti jsem uplne cele nevidel, prisel jsem na konci 1.setu.Utkani bylo velice pohledny, ani jedna nema drtivy koncovy uder, chodi casto na sit, takze jsem videl behem toho jednoho setu vic voleju nez treba dneska behem Rodina/Scheepers a Alona/Gajdosova dohromady:)
a co se tyce rusofilstvi...to same bych mohl rici ja o tobe a tvem cechofilstvi, kdyz te zajima Zahlavova, resis kazdy psouk Petry Kvitovy nebo ¨informujes¨ o vysledcich tenistek, ktere se pravdepodobne nikdy ani tenisem zivit nebudou.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist