Federer vyhrál v Rotterdamu, ve finále porazil Del Potra

19. 2. 2012, 16:15
Aktuality 52
ATP ROTTERDAM - Roger Federer zvítězil nad Juanem Martinem Del Potrem po setech 6-1 a 6-4. Po necelé hodině a půl hry získal první letošní titul a celkově již 71.
Roger Federer

Roger Federer dnes nedal svému soupeři větší šanci a Del Potro po zápase uznal, že Švýcar hrál lépe nežli on. Světová trojka dnes ani jednou neztratila servis a v úvodní sadě byla jen game od toho, aby nadělila Del Potrovi kanára.

Před dnešním zápasem vedl Roger Federer ve vzájemných utkáních nad Del Potrem 8-2. Argentinec porazil Federera ve finále US Open 2009 a na následném Turnaji mistrů. Další dva zápasy ale ovládl Švýcar - loni v Cincinnati a naposled ve čtvrtfinále Australian Open vyhrál ve třech setech.

„Jsem velmi šťastný, byl to povedený turnaj. Mám dobré vzpomínky už na rok 1999, pak mi trvalo sedm let, nežli jsem se vrátil obhájit titul,“ řekl Federer už s úsměvem při vzpomínce na jeho první vystoupení v Rotterdamu a také na rok 2005. Tehdy stejně jako dnes celý turnaj vyhrál.

"Bylo úžasné se sem po sedmi letech vrátit, lidé mi tleskali vestoje pokaždé, když jsem vkročil na kurt. Moc jsem si to tady užil a jsem rád, že jsem si to nejlepší nechal na konec," uvedl Federer, jenž prodloužil svou úspěšnou sérii v halových turnajích. V Rotterdamu vyhrál pátý turnaj pod střechou za sebou, na němž startoval, a nenašel přemožitele už ve 25 zápasech v hale v řadě.

Juan Martín Del Potro si hned v první hře zápasu vypracoval dva brejkboly, ani jeden ale nedokázal využít a Federer servis uhájil. Ve druhém gamu si i Švýcar vypracoval příležitost k brejku a hned ji proměnil. Del Potro nenacházel odpověď na přesnou Federerovu hru, který se postupně dostal do vedení už 5-0. Argentinec nakonec kanára odvrátil, ale úvodní sadu prohrál 1-6.

Druhá sada už byla vyrovnanější, jenže Del Potro za stavu 2-1 nevyužil brejkbol a následně sám servis ztratil a prohrával 2-3. V dlouhé šesté hře měl Del Potro další dvě příležitosti, aby se vrátil do zápasu, ale stejně jako v osmé hře je nevyužil. Druhý set Švýcar vyhrál 6-4.

"Je těžké porazit Federera, když nevyužijete své šance. Dnes hrál mnohem lépe než já," poznamenal Del Potro.

Federer tak načal úspěšně druhou stovku účastí ve finále. Z toho dnešního, stoprvního, vytěžil už v pořadí 71. triumf. I ve dvanácté sezoně v řadě tak získá alespoň jedno turnajové prvenství.

Švýcarský tenista byl přitom včera blízko vyřazení, když proti Davyděnkovi prohrával 4-6 a 1-3 a v rozhodující sadě otočil ze stavu 3-4 a 0-40. Proti Rusovi ztratil vůbec první set na turnaji, když předtím přešel přes Mahuta a Nieminena.

Del Potro ve včerejším semifinále hladce přešel přes Tomáše Berdycha (6-3, 6-1) a po utkání si pochvaloval první letošní výhru nad hráčem z TOP 10, druhé se ale v Rotterdamu nedočkal.

Výsledky, 19.2. 2012 - Rotterdam - ATP World Tour 500 (tvrdý povrch, dotace 1,207.500 eur):
Dvouhra - finále:
Federer (1-Švýc.) - Del Potro (3-Arg.) 6:1, 6:4.

Čtyřhra - finále:
Llodra, Zimonjič (2-Fr./Srb.) - Lindstedt, Tecau (3-Švéd./Rum.) 4:6, 7:5, 16:14.

 

 

TenisPortal.cz, Adam Bárta, Luboš Zabloudil

Komentáře

52
Přidat komentář
Heather_Fedex
tady roger jasne namdal tem, kteri ho uz posilali do tenisoveho duchodku.
velka, VELKA gratulace mam radost. jeste by to chtelo nejakou tisicovku...nebo dvojtisicovku? :))
Reagovat
fazil
gratulace!!!!!!!!!!!
roger forever
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Labi
viděl jsem pouze highlight, který je ukázkou Federerova umu. Na konci však statistika trochu překvapila když měl Roger úspěšnost prvního podání pouze 49% i tak mi ten sestřih velmi připomínal turnaj mistrů, kdy Roger po kurtu potahal Nadala...dám Federer mluvil po AO že věří v návrat formy z konce roku 2011...že by tohle byl ten moment? těžko říct každopádně mu to přeji za svůj přínos tenisu, přístup, i vytrvalost v letech kdy tituly z GS nepřicházely si to zaslouží
Reagovat
smazaný uživatel
Velka gratulace. Rogeruv strategicky plan, kdyz se dari.vletnout na soupere a nenechat ho nadechnout. Problem je, ze casto nepochopitelne najednou v prubehu zapasu vypne a uz se nedokaze vratit zpet.Ale dnes to nebyl tento pripad.Jak je ten tenis krasny. V sobotu nemel sanci Tom, dnes horkost krute prohry zazil zase DelPo. Uz s Koljou bylo videt, jak Roger chce vyhrat a maka a dnes byl ve stejnem laufu, ktery mu vydrzel cely zapas.Proste ma to stale neuveritelne v ruce , nadherne pokoukanicko. Tak Rogere jen tak dal.
Reagovat
Vojtiik
no ja jsem ve druhem setu zaznamenal ze Rogi lehce polevil, jako kdyby čekal ze po tom valci z prvniho setu se Delpo podela a uz se ani nepokusi o zvrat... bylo to taky dobre videt na servise, kdy v 2. setu celil 5 brejkballum, v tech klicovych momentech stalo stesti trochu vic na nasi strane:).. ale i tak jsem rad ze Rogi hral tak jak hral.. je to dobry signal hlavně pro americké masters, kde by snad mohl udelat alespon jedno finale:)
Reagovat
smazaný uživatel
Možná bych řekl, že už ten první gem byl hodně důležitý..Federer odvrátil asi dva (?) brejkboly a tím získal jistotu a pak sundal Delpa v první sadě velmi snadno. Jak už tu někdo psal..měl jasnou taktiku..mix úderů..někdy kraťas, někdy čop - nízký odskok, Delpo se k němu musí skládat a pak nemá takovou šanci útočit. Každopádně Fedex mu prostě nedal moc šanci, aby začal nějakou kanonádu od základu. Mimochodem Roger má momentálně zase jistější bekhend..byly doby, kdy se na ten úder nemohl takhle spolehnout.
Reagovat
smazaný uživatel
BB byly myslim tri, jinak souhlas. A s radosti za bekhend. Znamena totiz zas rychlejsi ruku, parada! :-) Prvni gem byl tak dulezity, ze mi to neda a musim si zase pripomenout Berdu, verim, ze kdyby svuj uvodni servis vyhral........ :-)
Reagovat
smazaný uživatel
No jasně :-), přesně ten Tomův prohraný první gem mě taky napadl! Dobrý turnaj pro Fedexe..ten včerejší mač s Davym by mohl být "nakopávák".
Reagovat
smazaný uživatel
A koukal jsem, že jsi v poslední době úplný anděl..často (O:-))
Reagovat
smazaný uživatel
ja si v toum rouchu pripadam nak lip, pred tim jsem furt mrkala a uz to vypadalo jako tik... ;-) :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
jeee, v tom! O:-)
Reagovat
smazaný uživatel
To už děláš schválně..jen kvůli svatozářce! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
O:-)
Reagovat
l00bor
Zdravím všechny mám radost z Rodgera a souhlasím s většinou komentářu.Pravda ti uplně nejlepší tu nehráli,ale co se týče sebevědomí tak mu to muže pomoci...Jen tak dál Rodger.
Reagovat
gigin
Roger
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Padme
Nice!:)
Reagovat
pepin
Gratuluji, přesně dnes byl vidět rozdíl ve vyspělosti hráče mezi Rogerem a Tomášem. To mu ještě chybí a nevím zda je schopen toho dosáhnout.
Reagovat
VlS
Já si myslím, že srovnávat Tomáše s Rogerem bude problém a nemyslím, že je Tom schopnej se nějak podstatněji Rogerovi vyrovnat v oblasti dosažených výsledků ani v oblasti lehkosti hry a tenisové krásy. Nikdo (včetně Noleho a Rafy) se totiž Rogerovi ani neblíží v kráse a eleganci hry.
Výsledkově si Roger už svoje uhrál a teď asi bude kralovat zase Djokovič, kterému bude dýchat na krk Rafa a Andy a ještě možná rok dva Roger, za nimi bude odstup od skupiny Tsonga, Tomáš, Delpo a asi tam dorostou nějaké mladé pušky.
Reagovat
smazaný uživatel
To je hodně asi :),V podstatě stebou souhlasím..Roger je fenomém, nejlepší z nejlepších..um,talent a tenisová lehkost sama.Dokazovat již nemá komu co.Je jasné, že jeho éra se blíží ke konci,věřím že se udrži v top 5 JEŠTĚ 2-3 ROKY,asi začne více a více prohrávat i horšími hráči..Prostě stárne:), dnes byl skvělí, ale Potro odehrál slušný zápas.Přal bych mu jěšte jeden granslam.titul jako se to povedlo Petu Samprasovi 2002 na rozloučenou..
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulujem k víťazstvu..Síce to nie je najprestížnejší podnik, ale turnajová výhra sa vždy cení..Videl som len finálový duel, Federer hral štandard, Del Potro by si mal uvedomiť, že sila úderov je zbytočná, pokiaľ nemá správny smer...Pripomínalo mi to skôr vybíjanú, kde múdrejší vyhráva..Rogera môže veľmi mrzieť zbytočná prehra z finále US Open,každý jeden ich vzájomný zápas to len potvrdzuje..Zaslúžený triumf, Federer ho však bude musieť potvrdiť v konkurencii najlepších..
Reagovat
smazaný uživatel
Ta prohra z finále US Open 2009 , byla o Federorovi a jeho psychice, než že by Del Potro hrál tak dobře..Navíc na něho Roger prostě umí.Dnešní kurz na Federera byl velmi svatý:)
Reagovat
Vojtaakk
To karel:
S tim naprosto nesouhlasim. Del Potro mel v roce 2009 skvelou formu a hral mnohem lepe nez ted po zraneni. Uz jejich zapas na FO v semi byl super. A finale US Open bylo vice o psychice u Delpa, hral prvni finale GS a sam rikal ze byl zezacatku dost nervozni. Postupem casu se ale zlepsoval a ke konci byl jasne lepsi, nektere jeho raketove forhendy byly vrazedne.
Ted po zraneni to porad neni ono, ale doufam ze se jeste dokaze dostat na uroven kde byl na konci 2009.
Jinak dneska Roger naprosto zaslouzene vyhral, oproti vcerejsku to bylo velke zlepseni!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Stímto nemohu souhlasit zase já:).Zápas jsem viděl a dobře si ho pamatuju.Del potro hrál velmi dobře a přišel mi velmi soustřený,nato že to bylo jeho první finále, ale Roger se sesypal po prohraném druhém tiebreak 4 setu 6-3, 6-7(5), 6-4, 6-7(4), 2-6 , začal velmi chybovat a už se nedokázal vrátit do 5 setu.Del Potro výhrál zaslouženě, ale kdyby nezačal tak chybovat 5set by ustál..
Reagovat
smazaný uživatel
Del Potro zaslouženě vyhrál, díky 5 setu ve kterém byl lepší a Federer odešel psychicki..tot muj názor
Reagovat
Vojtaakk
No v podstate se mnou skoro souhlasis. Prvni tri sety byl lepsi Roger (a kdyby udrzel podani ve druhem setu za stavu 5:4, tak mohl vyhrat 3:0), ale Delpo se pomalu zlepsoval od zacatku zapasu a ve ctvrtem setu byl trochu lepsi. Zejmena v jeho zaveru zacal mit prevahu, zacal Rogerovi cist daleko lip sevis a v patem uz jasne vyhral. Podle me nejvic tenhle zapas ovlivnilo, ze Roger mel mizerny 1. servis a dal asi 16 dvojchyb!!! a dost malo es.
Jinak jeste to semi na FO 2009 mi prislo presne obraceny. Delpo byl lepsi tak 3 sety a ke konci vic Roger.
Reagovat
smazaný uživatel
Já myslim, že rozhodující byl druhej set, kdy Roger podával za stavu 5:4 a nezvládnul to. Kdyby vedl 2:0 tak už by to nepustil.
Reagovat
smazaný uživatel
Come on Roger parádní zapas jen tak dál takhle hrát proti nadalovi na AO tak nazdar Nadal :)
Reagovat
smazaný uživatel
Výbornej výkon dneska, důležitá byla hned ta první hra, kterou naštěstí zvládnul a pak už to byl koncert. Narozdíl od Berdycha zvolil správnou taktiku, skvěle returnoval a hrál bezchybně v důležitých momentech. Snad ještě první servis mohl trefovat častěji, ale to je tak jediný.
Reagovat
horska.kraslice
Není to jen o taktice, ale i o umění. Na rozdíl od Berdycha je Federer pan hráč.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je jedno s druhym. On asi i Berdych ví, že proti hráčům jako je Del Potro neni uplně nejlepší přetahovat se s nim ve stereotypních výměnách od základní čáry a že je potřeba ty údery mixovat tak jako to dneska Roger předváděl. To zatim Tomášovi chybí
Reagovat
VlS
en tak mimochodem - za roky 2010 a 2011 to má Tomáš s Rogerem 3:2, takže asi něco umí :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Gratuluji Rogere, moc jsem ti to přála. Minimum chyb, agresivní hra, když bylo potřeba.Pro mě super nedělní odpoledne. Přeji další vítězství.
Reagovat
Denis92
dlho si nevzpominam na zapas v ktorom bol ROger tak uspesny co sa tyka premienania breakballov a takisto odvratenie brejkov pri svojom podani
Reagovat
steve79
Chtěl se vynahradit ten včerejšek víš:D
Reagovat
smazaný uživatel
co se ti nelibilo na vcerejsku, takovym zpusobem otocit je prece mnohem tezsi a cennejsi.. :-)
Reagovat
steve79
Ted má v plánu Dubaji myslím, je to tak? tam bude hrát i Djokovič. Tam by se ukázala, jak na tom doopravdy je.
Reagovat
smazaný uživatel
V Dubaji bude z top 10 chybět jen Nadal (asi kvůli odpočinku) a Ferrer (ten bude hrát v Acapulku).
Reagovat
smazaný uživatel
Oproti pátku a včerejšku to dneska bylo výborné. Už od úvodu hrál Roger agresivně, Del Potra k ničemu nepouštěl, byl přesný a využil své šance. Proto první set 6:1. Ve druhém to bylo taky velmi dobré, rozhodl jeden Rogerův brejk a Roger skvěle zvládl velmi kritické chvíle na servisu za stavu 3:2 a potom ještě 4:3. Snad jen, aby to bylo stoprocentní, mohl zápas ukončit už při servisu Del Potra, což byly jediné dvě šance na zisk Del Potrova servisu, které Roger neproměnil, naopak všech 7 soupeřových brejkbolů odvrátil. Ale i tak jsem velmi spokojen, protože ve srovnání s výkonem proti Nieminenovi a prvním setem proti Davyděnkovi to bylo o dost lepší. A jen tak dál, Rogere.
Reagovat
smazaný uživatel
Viděl jsem celý zápas, roger hrál fakt dobře, ale DelPo nebyl zase o tolik horší, jen nevyužíval BB - 0/7 to je prostě bída. Každopádně gratulace Rogerovi a přeju mnoho dalších úspěchů. :-)
Reagovat
Padme
Paráda a gratulace:) Mám ohromnou radost! Kdyby se někdo dostal k highlightům, tak sem prosím hoďte odkaz:) Díky moc!
Reagovat
smazaný uživatel
S Koljou vcera oslava tenisu, dnes s DelPem takove prijemne potvrzeni. :-)
Reagovat
gigin
dneska to nebylo tak výživné :-) Jinak teda gratulace.
Reagovat
smazaný uživatel
agresivita, pritom ten cit v ruce a uzasna rychlost, kterou si pak vytvari jeste prostor pro rozhodovani... Z chybicek se vysekal a dalsi neudelal, proto to klamny zdani, jak je vsechno jednoduchy... :-)) Ale diky, ze sis vzpomnel. :-)
Reagovat
gigin
jasně, to se sluší a patří :-) Myslel jsem to tak, že z pohledu nezaujatého, to nebylo takové drámo,no. Z hlediska jeho fandů rozumím, že to bylo ještě lepší. Taky nemám rád moc komplikací. Raději ať to odsýpá :-) Čuměl jsem, jak je rychlý a co dokáže někdy vrátit. No nic, jelikož Rafa v Dubaji nehraje, tak se uvidíme ve finále. Vychází to tak vůbec? Ale asi jo ne? Novak na jedné a Roger na druhé straně pavouku? Nebo se pletu?
Reagovat
smazaný uživatel
je to tak :-)
Reagovat
steve79
Fedex hrál dneska výborně. Vůbec nepustil Del Potra do zápasu. Je to dobré také pro jeho sebevědomí pro další zápasy. No rozhodovat se, ale bude na Masters 1 000, tam fedex obhauje jenom v uvozovkách semifinále, takže když bude mít formu tak by se mohl i Nadalovi přiblížit. Ted na něj bude ztrácet nějakých 1800 bodů myslím.
Reagovat
a.magerova
Šikulka moje :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Také ke připojuji ke gratulaci,super, mám velkou radost !!
Reagovat
majjkaa
Šikulka, šikulka.....dnes nemilosrdne dobra šikulka :) a včera za stavu 4:4 v treťom sete.......no mňamka :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist