Francie slaví 10. triumf v Davis Cupu. Drtivou výhrou rozhodl Pouille

26. 11. 2017, 16:25
Aktuality 63
DAVIS CUP - Tenisté Francie podesáté v historii a poprvé po 16 letech vyhráli Davisův pohár. Na domácí půdě v Lille zdolali 3-2 na zápasy Belgii, když se o body podělilo celé kvarteto týmu. Na Tsongu a deblové duo Gasquet/Herbert navázal Lucas Pouille, který v rozhodujícím zápase deklasoval Steva Darcise.
daviscupový tým Francie

Hostující Belgii dnes udržel ve hře David Goffin, který v úvodní dvouhře zdolal domácí jedničku Jo-Wilfrieda Tsongu 7-6 6-3 6-2, v rozhodujícím duelu ale vyhrál Lucas Pouille nad Stevem Darcisem jednoznačně 6-3 6-1 6-0.

Francouzi získali Davisův pohár naposledy v roce 2001, kdy na cestě za trofejí porazili Belgičany v semifinále v Gentu. Následně ve finále třikrát prohráli. Letos ale opět zafungovalo kouzlo kapitána Yannicka Noaha, který zemi galského kohouta dovedl k zisku trofeje v letech 1991 a 1996 a loni se na lavičku francouzského týmu vrátil.

"O tomhle jsme snili, ale byl to těžký víkend, belgický tým byl dobrý soupeř. Lucas ale odehrál fantastický zápas," řekl Noah.

Belgičané hráli finále DC potřetí, ale stejně jako v letech 1904 a 2015 neuspěli. Domácí tým zvládl finálový souboj o "salátovou mísu" naposledy v roce 2012, kdy se Češi radovali v utkání proti Španělsku. Od té doby vždy zvítězili hosté.

Finalista Turnaje mistrů a sedmý hráč světa Goffin odvrátil v prvním setu šest Tsongových brejkbkolů a sadu získal v tie-breaku poměrem 7-5. Ve druhém a třetím setu už v zaplněné hale Pierra Mauroye dominoval.

"V neděli hraju vždycky nejlepší tenis," usmíval se po utkání Goffin. Ten se postaral o oba belgické body, ale domácí tým mezitím posunul do vedení sobotní deblový úspěch nově sestavené dvojice Richard Gasquet a Pierre-Hugues Herbert.

Rozhodující dvouhra ale byla ještě jednoznačnější, trvala jen hodinu a půl. Třiadvacetiletý Pouille je světovou osmnáctkou a o deset let staršímu Darcisovi proti němu nepomohlo ani to, že závěrečný daviscupový zápas ještě nikdy neprohrál.

Poslední game Darcis získal v úvodu druhé sady, pak jich domácí tenista vyhrál 12 za sebou a nadšení fanoušci na tribunách mohli slavit. "Není nic krásnějšího než vyhrát tuhle soutěž před rodinou a přáteli. Teď si to pořádně užijeme," řekl Pouille.

• DAVIS CUP 2017 - FINÁLE •
Lillle, tv. povrch / hala
kompletní výsledky (24. - 26. 11. 2017)
Francie - Belgie 3-2
pátek 24. listopadu:
Pouille - Goffin 5-7 3-6 1-6 ... 0-1
Tsonga - Darcis 6-3 6-2 6-1 ... 1-1
sobota 25. listopadu:
Gasquet/Herbert - Bemelmans/De Loore 6-1 3-6 7-6(2) 6-4 ... 2-1
neděle 26. listopadu:
Tsonga - Goffin 6-7(5) 3-6 2-6 ... 2-2
Pouille - Darcis 6-3 6-1 6-0 ... 3-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

63
Přidat komentář
Mayo
wow FRA vyhrali konečne DC
Reagovat
smazaný uživatel
Tak francouzský tým se nakonec po dlouhých letech konečně dočkal. Poslední zápas byl jednoznačnou záležitostí. Mužem víkendu jednoznačně Gofén, kterého závěr roku zastihl ve skvělé formě. Bude zajímavé ho sledovat příští sezonu, zda se dokáže prosadit i na větším turnaji.

Takže dneškem to vypadá, že nám skončila klasická tenisová sezona....
Reagovat
Davor1
Gratulácia víťazom. Konečne. Táto francúzska generácia proste ten DC raz musela urvať. Škoda, že súčasťou toho nebol aj Monfils, ale som rád aspoň za Gasqueta.

Klobúk dolu pred Goffinom, ten sa vypracoval na top hráča a neskutočne ten tím potiahol, bohužiaľ, okrem neho sú tam samí challengeristi a žiaden deblový špecialita, takže ťažko s tým David mohol spraviť ešte viac.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj. Tak už DC postupne vyhrali vsetci, ktorým chýbal a este ich to zaujimalo. Postupne cez Djokovica, Murrayho, Svajciarov, Argentíne az po Francuzsko. Od noveho roku sa to oficialne moze nazývat béčková sutaz tenisových timov.
Reagovat
Davor1
Ale to zase nie, veľkú motiváciu budú mať Austrália a Kanada, tie tímy budú extrémne silné. Amíci by určite tiež radi konečne vyhrali, Chorváti tradične môžu zamiešať kartami a keby to sadlo Japoncom, tak s dvojkou Nishikori, Sugita sa už dá niečo uhrať :-)) Práveže mi to teraz príde dosť zaujímavé, zrejme to vyhrá zase niekto nový...
Reagovat
smazaný uživatel
Asi vyhrá veru.

Ale opat ocakavam, ze ti co to uz vyhrali, tak na to hodia bobek. Vacsinou to tak bolo, ci uz v prípade Noleho, Fed, Murrayho, Delpa, Francuzi maju tak velku zakladnu, ze silní budu aj s béčkom...Karty moze zamiesat aj Fuczovicz :)
Reagovat
baggik
Vynechavas Spanely s Nadalitem.
Reagovat
smazaný uživatel
Áno, celkom zámerne. Kedze u neho to neplatilo a aj po vyhranom DC reprezentoval a vyhral ho viackrát.
Reagovat
a.magerova
Ale Rafa měl za zády schopné spoluhráče, proto nemusel hrát furt, ale jen 32 zápasů za svou kariéru, zatímco Roger má odehráno 70 zápasů, Berdych 67, Nole 44, Tsonga 36, Andy M. 47, Štěpec 53, Wawrinka 51, Del Potro 22, Nalbandian 50, Ferrer 31, Feliciano 33, Moya 27, Verdasco 31, Robredo 21.... takže je jasné, že Španělům se to pak vyhrávalo celkem snadno i při malých účastech.... :-P
Reagovat
a.magerova
Jo ještě...
Zimonjic 73 zápasů
Tipsarevic 59 zápasů
Troicki 36 zápasů
Reagovat
smazaný uživatel
Uplne odveci, ako vzdy.

Skus si precitat a pochopit pointu prispevku. T.j, reprezentovat aj po vyhranom DC.
Reagovat
a.magerova
Opět zde vykládáš fakta, tak, jak se ti to zrovna hodí do krámu... rozepsala jsem ti tu, že se Rafa na zisk DC "nadřel" míň než Berdych, Štěpec, Andy, Nole, Roger... s tolika dobrými spoluhráči by i ostatní hráli do aleluja i po zisku, Rafa žádný vítězný ročník netáhl úplně sám jako např. Andy, takže se tu jaksi chlubíš něčím co Rafa nikdy nedokázal, byl vždy JEN součástí vítězného týmu... :-P
Reagovat
smazaný uživatel
Ale to vobec nebol predmet diskusie. Si si zas uletela a len silou mocou vyzdvihla Federera, aký je on geroj oproti Rafovi, ktorý vlastne reprezentoval menejkrát.

Tak teda este nám ukaz statistiky, kolkokrat Federer reprezentoval z pozicie svetovej jednotky, kedze neni egoista a spolu s individuálnom kariérou mu šlo aj o blaho svajciarskeho tenisu. Tu už zrejme budeš tiško suchat nohami, lebo narazí kosa na kameň. Velmi tvrdo milá magorova.

Vacsinu zapasov za DC odohral, ked bol este hrac sirsej spicky, ty statistik. Ked pises Á, treba napisat aj bé, rozumieme sa, ze áno..
Reagovat
a.magerova
V roce 2009 Rafa pro titul zahrál jen 3 ostré dvouhry za celý rok, zbytek za něj udělali spoluhráči... to Roger v pozici jedničky hrál i 6 zápasů, většinou ale stejně jako Rafa jen 3... takže nějak nevím co furt řešíš...
Reagovat
a.magerova
Jo a než se stal Roger No1, odehrál 30 zápasů za DC, takže furt zbývá 40 zápasů (což je tedy víc než 32).... :-P
Reagovat
a.magerova
Rafa než se stal No1, odehrál za DC 16 zápasů...
Takže Rafa po No1 odehrál 16 zápasů (16+16=32) a Roger 40 (30+40=70)... jsem ochotna uvěřit, že máte v Blavě jiné časové pásmo, ale 16 je u vás stejně jako u nás míň než 40 !!!
Reagovat
Fandina
Takže vlastně podle toho přehledu co sem dala a.magerova na to Rafa kašlal, když hrál polovinu zápasů než Roger nebo Berďa.
Reagovat
a.magerova
Ano... Rafovi stačilo k "míse"
- v roce 2004 zahrát během roku 4 ostré dvouhry a 3 čtyřhry
- v roce 2009 zahrát 3 ostré dvouhry a jednu už za rozhodnutého stavu hrál jen na dva vítězné sety
- v roce 2011 zahrát 5 ostrých dvouher a jednu už za rozhodnutého stavu jen na dva vítězné

Nole k "míse" v rove 2010 musel zahrát 7 ostrých dvouher a 1 čtyřhru

Roger k "míse" v roce 2014 musel zahrát 7 ostrých dvouher a 2 čtyřhry

Andy Murray musel v roce 2015 k dosažení "mísy" zahrát 8 ostrých dvouher a 3 čtyřhry.... takže největší Frajer je Andy... Rafa oproti němu odehrál během 3 let jen o 4 ostré dvouhry víc a má z toho 3 "mísy".... to je ten nestranný úhel pohledu.... ;-)
Reagovat
a.magerova
Jo ještě naši:
Tomáš 2012 - 7 ostrých dvouher a 4 čtyřhry
Tomáš 2013 - 5 ostrých dvouher a 3 čtyhry

Radek 2012 - 5 ostrých dvouher a 4 čtyřhry
Radek 2013 - 3 ostré dvouhry a 3 čtyřhry
Reagovat
janek_da
No, Forehand jakoby srovnával sprintera s maratoncem. A maratonci vyčítal, že za sezonu dal jenom 2 závody, zatímco sprinter klidně i 10.
Reagovat
turista
DC dopadl dobře. Francouzi jsou v tenisu skvělí. Po páteční porážce Pouille dnes zařídil výhru. Je na vzestupu a je z Francouzů momentálně nejlepší. Ti kteří zářili před pár lety a už jsou za zenitem se nakonec vysněné mísy dočkali. Goffin výborný, ale bez druhého skvělého parťáka to nejde. Darcis už je příliš za zenitem. Vyhrát finále DC sám dokázal akorát Borg v roce 1975. Vzhledem k prokaučování debla jsme Borgovi a spol.tehdy mísu doslova darovali. Ten zápas jsem v televizi viděl.
Reagovat
turista
V podstatě Francouzům hodně pomohla neúčast zraněných Djokoviče a Troického v předešlém semifinále. Přes Srbsko v plné sestavě by se do finále Francouzi nedostali, protože zdravý Djoker znamená automaticky 2 body pro Srbsko proti komukoliv a třetí bod přidává Troicki pokud hraje.
Reagovat
smazaný uživatel
Asi tak akoby Cesi neziskali zrejme ziadny DC vo finále proti jednotkám svojich súperov...

DC v mojich ociach straca na dostojnosti. Bol by som prvy, ktory by si pozrel zapas Svajciarska so Spanielmi v najlepsom zlozeni. Ale zapas Chiudinelliho proti Almagrovi fakt vidiet nemusim :)
Reagovat
turista
Souhlasím. Zápasy DC už nejsou pro tenisty ani za mák tak významné jako v letech 1970-1990.
Reagovat
Pe3k
https://youtu.be/lcnN7nYxZ2M

Fed vs Gyros Miami 2017
Konečně na youtube! chtěl jsem to poslat Stanovi B.,ale ten odešel?
Reagovat
hroutil
Chtěl jsi říct Fed vs Gyros Laver Cup 2017
Reagovat
Pe3k
Ten byl taky fajn. Podívej se na to highlights, závěr prvního, druhého i třetího setu byl top a jak Gyros nakonec zlomí tu raketu je k nezaplacení...
Reagovat
a.magerova
Stan_B si zrušil účet?
Reagovat
Pe3k
Nvm, psal, že už nebude komentovat.
Reagovat
a.magerova
Účet si nezrušil, teď jsem TO prubla... tak si dal asi voraz (vánoční úklid, pečení, pro stromek do lesa.... ;-)
Reagovat
Davor1
Tak snáď to bude len ten voraz, lebo mne skôr prišlo, že sa tu na to vybodol kompletne :/
Reagovat
annah
Tohle sem napsal po finále TM:

Tak jsem si myslel,
že poslední komentář na TP budu psát o Rogerovi jako sedminásobném vítězi WTF, ale osud tomu nechtěl. Trochu jsem tušil, že v tom semifinále vypadne, nehrál tady nějakou velkou hitparádu a Goffin zřejmě zahrál hodně dobře. Ještě se na ten zápas dodatečně podívám, stejně jako na finále.

Grigor výborně, snad mu toto vítězství dodá ten správný impuls a začne konečně naplňovat dávná očekávání. Budu ho sledovat, dokud to půjde.

Tak se tady mějte a adios...
Reagovat
annah
Tohle je taky pěkné:
https://twitter.com/twitter/statuses/934002319456337922
Reagovat
EllNino
Gratulace do země galského kohouta :) ...

Goffin dřel, ale prostě chybí dvojka, Darcis na to tento víkend neměl ...
Reagovat
a.magerova
Taky gratuluji vítězům... přála jsem Davidovi, ale bohužel, byl na TO úplně sám.... :-/

Ale ocenili i Simona, takže spokojenost velká... nějak mi uniklo, proč TAM s nimi nekřepčí i Monfils?
Reagovat
Davor1
Monfils zranený od USO, tento ročník ani nebol súčasťou DC tímu a neodohral ani jeden zápas...
Reagovat
a.magerova
Aha.... myslela jsem, že aspoň jeden zápas letos odehrál... tak to potom jo... dík za info... ;-)
Reagovat
Davor1
Reagovat
Nola
frantikom som priala, dvaja hraci su mi blizki, Tsongic a Simon, Davida je mi luto, kym nebude mat partaka, z misy asi papat nebude, ale takto nejak dopadli aj Srbi, ked Stepec urval posledny zapas proti papierovo slabsiemu superovi, je to timova sutaz a tak to ma asi byt
Reagovat
annah
Taky jsem frantíkům velmi přála a pohled do smutné tváře Goffina po vítězném mečbolu Pouillea byl sice slabou, ale přece jen náplastí za to, jak nám v Londýně pokazil večírek...:-)
Reagovat
Davor1
Tak to je riadna úbohosť, tešiť sa z nešťastia iného preto, že si dovolil poraziť v športe svojho súpera...
Reagovat
smazaný uživatel
++++1
Reagovat
annah
Prohra ve sportu přece není žádné neštěstí...Neštěstí vypadá jinak.
Reagovat
Davor1
Dobre, tak si za slovo nešťastie dosaď slovo smútok, ten zvyšok čo som napísal platí.
Reagovat
Nola
reakcia za vsetky drobne :D niektori fans nikdy nesklamu..... pomsta dokonana :D
Reagovat
smazaný uživatel
Dámi a páni,

Fanatici. Zoznámte sa.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale jednym dychom musim dodat, ze som rad ze Tsonga prehrala.

Posledny zapas roka, za stavu 2:2 v DC. Navyse nedelny vecer pre seba. Vyborny program.
Reagovat
smazaný uživatel
Ak si odmyslíme tie tri putovné turnaje a polochalangere, tak mal Tsongu slabú sezónu. Na GS a Masters1000 obrovská bieda. A teraz hanebný debakel pred krajanmi.
Reagovat
annah
Hanebný ani ne, jenom debakl. Který se neavíc trochu dal čekat. Goffin hraje v životní formě, nadarmo nebyl ve finále Turnaje mistrů.
Reagovat
smazaný uživatel
Za stavu 2:1, kedy mohol vyhrat pre Fra DC po sto rokoch. Dostat 3:6, 1:6..Ta hanba je tam na mieste..
Reagovat
Nola
je hanba prehrat s Goffinom? tak do kuta, nech sa rychlo postavia ti najlepsi otvorenej ery, ktoru momentalne sledujeme, zoradeni podla rebrickoveho postavenia - Nadal, Federer, Djokovic..... buduci rok este vychutna Andyho a bude mat kompletku :D
Reagovat
smazaný uživatel
Tak diskutujeme o sposobe prehry, nie o prehre ako celku..ze?..:)
Reagovat
Nola
v konencom dosledku je prehra vzdy prehrou.... nezalezi na skore, pamatam si zapas Noleho, kde viedol v poslednom sete a napriek tomu prehral, je jedno ci dal Tomasovi 6:0, 6:1 ci ako, alebo to urval v troch tesnych setoch, historia si pamata iba vitazov
Reagovat
smazaný uživatel
Nie je prehra ako prehra, urcite nie pred domacimi divakmi..
Reagovat
Nola
myslis, ze ho ukamenuju ? :D , ma male dieta, dieta by nemalo vyrastat v neuplnej rodine.....

nakoniec ho este budu frantici este nosit na rukach...
Reagovat
Nola
este doplnim, prehra v tesnych setoch hraca mrzi ovela viac, ako jasna prehra, myslim, ze aj fanusikov... Tsonga uz ma mozno to najlepsie za sebou, ale na GS nebol o nic horsim hracom ako NO4....
Reagovat
smazaný uživatel
Tak debakel sa lahsie travi ako tesna prehra, lebo vies, ze si nebol ani blizko k vyhre..Nic to vsak nemeni na tom, ze debakel je vo velkych zapasoch proste nedostojným vyvrcholením.
Reagovat
smazaný uživatel
este za komunizmu sa pytali Husaka,kdy nam bude lepe,odpovedal "lepe nam uz bylo",podobne je to aj s afroeuropanom
Reagovat
turista
Malá poznámka. Komunismus u nás nikdy ani nikde na světě nebyl. Šlo o reálný socialismus řízený komunisty, ale nikoliv o komunismus.
Reagovat
Davor1
Tsonga mal na jeho pomery práve naopak dosť slušnú sezónu. 4 tituly v jednom roku nevyhral nikdy, k tomu líder pravdepodobne víťazného DC tímu. Je jasné, že to najlepšie má už za sebou a na jeho hre je to jasne vidieť, na GS či Masters sa už od neho veľa nedá čakať, niečo podobné ako u Berdycha. A čo také pokazil na GS? S výnimkou US Open, kde prehral so Shapovalovom? Veď QF v Austrálii a prehra s Wawrinkom výborný výsledok, RG ho zastavilo zranenie a vo Wimbledone padol v tesnom päťseťáku s Querrym, ktorý tam hral životný turnaj a tento rok porazil aj lepších hráčov ako Tsonga, že? :D
Vyhral prestížny turnaj v Rotterdame, finále vo Viedni, okrem toho 3 250-tky, čo by za to dali iní hráči po tridsiatke...
Reagovat
smazaný uživatel
Asi mam na Tsongu vyssie nároky. Hrac, ktory hladko vyhrava 250ky by mal vediet prehovorit aj na 1000 a Grandslamoch. Turnaje najnizsieho rangu ho nemoze uspokojit.

Rotterdam okej, ale inak bieda. Na RG legitimne vybuchol, hral aj pred nim aj potom, zranenie jedine ako alibi. Na USO v podstate tiez a W tretie kolo po tom, co rok predtym vypadol v piatich s vitazom Murraym. Austrália v poriadku, ale bolo uz dost davno.
Reagovat
Davor1
Tak ja ho považujem za hráča za zenitom, ktorý už nemá kvalitu na najlepších. V minulosti dokázal pravidelne porážať B4 aj na GS, to je ale už nejaký ten rok preč a myslím, že sám Tsonga si to uvedomuje a je spokojný aj s tými menšími turnajmi, plus teraz DC ako čerešnička. Je to podobné ako s Berdychom či Ferrerom, stále sú to veľké mená, ale výkonnosť už za menom ďaleko zaostáva a títo dvaja nevyhrávajú už ani menšie turnaje ako práve Tsonga. Ono je ešte šanca, že na nejakom väčšom turnaje sa mu/im zíde forma, los, okolnosti a nejaké semi na GS či finále Masters urobiť môže, ale aby to dokazoval na pravidelnej báze, na to už nemá.
Reagovat
turista
No jo je za zenitem, ale Connors se stal nesmrtelným rekordmanem se 109 tituly právě proto, že kromě 8GS vyhrál hafo tzv. dvěstěpadesátek. Takže i vyhrávat dvěstěpadesátky má svůj smysl.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist