González v Miami ukončil kariéru, poslední bitvu svedl s Mahutem

22. 3. 2012, 07:28
Stalo se... 34
ATP MIAMI - Mužský tenisový kolotoč definitivně opustil bývalý pátý nejlepší hráč světa Chilan Fernando González. Chilan se s kariérou rozloučil v 31 letech na turnaji Masters 1000 v Miami, kde ve svém posledním zápase podlehl Mahutovi.
Profily hráčů
Fernando González

Fernando González poslední dva roky bojoval více než se soupeři na kurtech se zraněním kolena, kyčle a zad. Letos v lednu se tak rozhodl a v únoru oznámil, že letos na Masters 1000 v Miami ukončí kariéru.

Fanoušci děkují a loučí se s Fernandem Gonzálezem

"Mé rozhodnutí skončit s tenisem není z výkonnostních důvodů, ale je to rozhodnutí z osobních důvodů," komentoval González své rozhodnutí. "Miami pro mě hodně znamená, žije tu spousta Chilanů," vysvětlil, proč si pro svou derniéru vybral právě turnaj Masters na Floridě.

Fernando GonzálezPosledním sokem, se kterým jednatřicetiletý Chilan svedl na okruhu ATP tenisovou bitvu, byl Francouz Nicolás Mahut. Tenisté se o postup do 2. kola, ve kterém už čekal Tomáš Berdych, rvali 2 hodiny a 37 minut a González si tak svou rozlučku užil naplno. Z výhry se ale neradoval, po velkém boji prohrál 5-7 6-4 6-7.

González vzal o rok mladšímu soupeři hned ve třetím gamu zápasu podání, úvodní sadu ale nezískal. Také ve druhém setu náskok neudržel, druhý brejk už ale potvrdil a vyrovnal. V rozhodujícím dějství oba třicátníci úspěšně odvraceli brejkboly, a když Chilan za stavu 4-5 smazal i tři mečboly, set dospěl do tie-breaku. V něm už ale Mahut čtvrtý mečbol proměnil a ukončil Gonzálezovu kariéru.

"Emoce vás opravdu přemohou. Teď mě ovládá úleva a radost, před zápasem to byla hlavně nostalgie. Bylo to hodně emocionální, když se se mnou moji kolegové loučili. Z kariéry si odnesu jen ty nejlepší vzpomínky, jsem v klidu a já i moje rodina jsme spokojení," řekl Gonzalez agentuře AFP.

Tenisový kolotoč tak opouští bývalý pátý hráč světa, který za necelých čtrnáct let získal jedenáct turnajových trofejí, získal kompletní sbírku medailí z olympijských her (stříbrnou v roce 2008 v Pekingu a zlatou a bronzovou ve čtyřhře a dvouhře v roce 2004 v Aténách) a který byl před pěti lety jediný krok od grandslamového titulu na Australian Open.

"Chtěl jsem, aby si mě každý zapamatoval jako hráče, který když šel na kurt, tak do toho vždy dal 100 procent. Ale samozřejmě, že mnohem lepší je si mě pamatovat jako člověka, než tenistu," řekl González, jehož forhend patřil k nejobávanějším na okruhu.

- ATP MASTERS 1000 MIAMI -
(USA / Florida, tv. povrch, 4.828.050 dolarů)
středeční výsledky (21. 03. 2012)

Dvouhra - 1. kolo:
Rosol (ČR) - Llodra (Fr.) 6-4 7-6(6)
Mahut (Fr.) - Gonzalez (Chile) 7-5 4-6 7-6(3)
Lacko (SR) - Sweeting (USA) 6-4 6-4
Giraldo (Kol.) - Andújar (Šp.) 6-3 6-2
Davyděnko (Rus.) - Blake (USA) 4-6 6-4 6-4
Veič (Chorv.) - Kudla (USA) 2-6 6-2 6-1
Haas (Něm.) - Rufin (Fr.) 6-4 6-4
Malisse (Belg.) - Roger-Vasselin (Fr.) 7-6(3) 6-3
Clément (Fr.) - Sela (Izr.) 6-3 6-3
Bautista (Šp.) - Seppi (It.) 6-3 1-6 6-3
Haase (Niz.) - Matosevic (Austr.) 6-3 6-4
Gil (Portug.) - Bellucci (Braz.) 6-3 6-4
Dimitrov (Bul.) - Kukuškin (Kaz.) 6-2 6-2
Falla (Kol.) - Istomin (Uzb.) 6-1 2-1 skreč I.
Nalbandian (Arg.) - Darcis (Belg.) 6-4 7-6(0)
Dodig (Chorv.) - Kamke (Něm.) 6-0 2-6 7-6(5)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

34
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zas o jednoho sympataka mene. Ted se s tim koncem kariery nejak roztrhl pytel, Bourlivak s krasnym oblicejem. Spickovy forhand a return, Posledni zapas jsem nevidela, ale byl to asi super boj. Tak aspon tak, ze neskoncil debaklem. Skoda, ze nebude jako posledni hrac s kterym hral Tomas. Tak vse nej. V 31 letech zivot vlastne teprve poradne zacina, Hlavne at slouzi zdravicko.
Reagovat
Stan_Borowitz
vypadá jinak z různých perspektiv. Když mně bylo asi osm a měl jsem se rozhodnout, jestli se tenisu věnovat naplno, říkal jsem si: "Proboha, já budu pořád trénovat a jezdit po turnajích a život mi proteče mezi prsty. Když pak ve 30 letech skončím, bude už celý život za mnou, k čemu takovému staříkovi nad hrobem budou ty vydělané peníze?" Tak jsem zvolil tu druhou možnost a dnes závidím těm mladým klukům jako Gonzales, kteří mají celý život před sebou. Tak ať s ním dobře naloží, základ si vytvořil dobrý...
Reagovat
smazaný uživatel
Moc pěkný komentář.

Jaroslava - taky jsem si přála zápas s Tomášem, ale bohužel :-(
Reagovat
smazaný uživatel
v teto zemi existovala i varianta, ze se clovek rozhodl pro tenis, ale jini rozhodovali o tom, kde ho bude smet hrat.....
Reagovat
smazaný uživatel
na rozlucku jeste jedno kridel mavnuti... nejsou rajci, jen sojci... :-) Hodne stesti, Gonzo, byla to paradni jizda. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
na okruhu bude chybet:(
Reagovat
smazaný uživatel
Moc pěkné video, každý hned mluví o je mu líto odchodu "jeho" hráče, ale mnohokrát se nekteří hráči až moc přeceňují!
V případě Fernanda tomu tak nebylo, byl to vynikající hráč, který na okruhu bude moc chybět, ale čas zastavit nejde, bohužel :(

Jeho odchod se z mého pohledu dá srovnat tak jen k odchodu hráčů typu Safin, nevidím tu jiného velkého velikána v poslední době!

V nejbližší budoucnosti bude velké a nevyhnutelné loučení u následujících hráčů :

Nalbandian
Hewitt
Roddick
Ljubičič
JCF

Tak tedy vámooooos FEŇO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Malá vzpomínka na FEŇU od Mourka :)
Miluji emoce na kurtu, jedině pak jsem spokojený!
Tu "vzteklinu" v sobě nosím i já každý den takže vlastně kolega, lidé co nedávají emoce najevo jako by pro mě nebyly, nejsou ničím víc než taková medúza nebo bankovní úředník ....

http://www.youtube.com/watch?v=1Wehs2T5FFM&feature=related

Ra-ta-ta-ta-tááááááááááááááááá tady to bude lítat aááááááááááááááááááááááááááááááh ......

Hodně štěstí v osobním životě compaňero !
Reagovat
a.magerova
piráte z Angeliky :-))
Reagovat
steve79
Jedna genarace odchází. Ted je to Gonzales a Ljubičič. Další asi budou Hewit, Roddick. Čekají nás mladší a trošku jiný tenis. Přál bych si, aby se objevil nějaký hráč, který sít-volej.
Reagovat
Frantz
Dalsi asi budou Hewit, Roddick, Federer... :-)
Reagovat
Labi
Federer? tak možná by jsis to přál ale Roger ma chuť hrát a ve svém věku má nevídanou výkonost takže on "dědule" Federer ještě nějakovou dobu ty puberťáky bude prohánět:))
Reagovat
smazaný uživatel
K tomu loučení bych ještě možná v nejbližší době přidala jména: T. Haas, J. Blake, Štěpánek ?? A co Davyděnko? Ten se taky nějak v poslední době spíš "plácá"..
A ti mladší, no, nevím..zatím žádný na mě osobně větší dojem neudělal :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Aby nás ještě nepřekvapil i Robin Soderling,že ohlásí taky předčasný konec kariéry :( zdá se mi,že se ta jeho pauza až podezřele moc natahuje a začínám se opravdu obávat... :(
Reagovat
smazaný uživatel
O Jamesovi jsem tu už taky psal, asi před měsícem, když dost krutě prohrál se Sweetingem, že by mohl být další na ráně :-(. Možná se bude snažit ještě něco uhrát do USO a pak kdo ví..
Ale Radek má podle mě před sebou ještě pár let, zřejmě už pak bude aktivnější v deblu, ale z kurtů tak nezmizí :-).
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak Soderling už sám v nějakém rozhovoru připustil, že může nastat i to, že už se k vrcholovému tenisu nevrátí, trpí teď únavovým syndromem..podobně skončil Ančič :-(.
Reagovat
smazaný uživatel
S tím Radkem máš pravdu, on ještě může hrát debla, a předpokládám, že i bude, byla by to škoda, kdyby skončil, jeho styl je taky jedinečný.. proto mám u něj ty dva otazníky :-)
James sice dost zhubnul, ale když ho ted porazil i Davyděnko, no škoda :-(
Reagovat
smazaný uživatel
On Davy ještě kvalitu má :-)..třeba ty haly v Evropě teď odehrál slušně, Federera potrápil moc.. Ale smůla, že to James včera nedotáhl, mohlo ho to povzbudit a v dalším kole by ho čekal kámoš John..:-).
Reagovat
smazaný uživatel
Nevěděla jsem, kdo by ho případně čekal v dalším kole, nějak nemám pavouka v oku :-)
spíš tam mám ted pejska, kterého jsi mi poslal :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
ja na pavouka obcas juknu.. :-)) Jsem zvedava na Harrisona s Fedexem, taky po dlouhe dobe budu fandit (pse) tvymu Zralokovi. :-) John snad da Davy bez problemu. Kdyz mu pujde srvis.. :-)) Mimochodem, Emo, uz jsem nasla alespon jednu zminovanou Johnovu fotku, tu serii ale stale hledam. Jsou od Nigela Parryho - jak jinak, kazdy, kdo neco znamena, od neho ma prece fotku!!! ;-) http://www.wmagazine.com/celebrities/2010/09/john_isner
Reagovat
smazaný uživatel
Já k pavoukovi občas čuchnu :-)), ale ve voku ho taky nemám..to jsem jen rychle podíval s kým bude Davy hrát, abych zamachroval :-)).

sojka: to mi bylo jasný..kdyby hrál Nalba s kýmkoli jiným, tak by se tvé přízně nedočkal :-P :-))

Ema: ještě nastav to lýtko..za Julii! :-))

Fotka Johna je pěkná.
Reagovat
smazaný uživatel
Děkuju, fotka Johna pěkná, ale škoda, že není vidět víc, jen půlka :-(

Pes: s kým má hrát Nalba? Žádný lýtko, nic takového, se bojím :-P
Reagovat
smazaný uživatel
Jeho soupeřem bude sečtělý Tipsa :-).

Prý "se bojím" :-) To vidím na další psí voči!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je jasná volba, komu fandit :-)
Dnes byl v tv pořad o labradorech, jak hlídají pacienty s cukrovkou..hned jsem si na tebe vzpomněla :-)))
říkala jsem si: pes jako pes..snad jsem tě ted neurazila :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Jo tak labradoři..hmmm..jsem uražen! A jako kompenzaci žádám to lýtko! Neee..už nebudu provokovat :-))).

A jaks vyřešila to dilema Radek:Tommy...kdo je ten vyvolený, kterému budeš přát víc :-))?
Reagovat
smazaný uživatel
Tommy :-) proti Radkovi nic nemám, uznávám ho, jak ještě v jeho věku hraje pestrý tenis, ale prostě pro Tommyho mám slabost.. navíc mám pocit, že by to pro něj mohla být bohužel poslední sezona :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Takže Tommy je pro tebe podobný případ, jako pro mě Julia! :-))

Noo..Tommy už tam odehrál první kolo bez problémů, osahal si povrch, třeba to bude výhoda :-).
Reagovat
smazaný uživatel
Bohužel si myslím, že Radek a Tommy mají tak trochu podobný styl tenisu, takže fakt nevím..ale pokud vím, on tam někde na Floridě Tommy žije..ale i když vyhraje Radek, tak nebudu zklamaná :-)
Reagovat
smazaný uživatel
No joo, Tommy to má kousek..co by pes doběhl :-)).

Ještě teda poslední pokus o to lýtko...O:-)

http://www.flickr.com/photos/melissadennis/5578296016/
Reagovat
smazaný uživatel
Zahráváš si s ohněm ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nakonec se karta obrátí a začnu se bát já :-)). Ale jsem ohnivé znamení, takže mě to nevystraší :-P.

Pěkné tenisové sny :-).
Reagovat
smazaný uživatel
Tenisove nebudou ;-) napis mi pak do vzkazu treba, jake jsi znameni. Dik :-)
Reagovat
Pe3k
Taky mi bude chybět. Hlavně ten jeho forehand. Live long and prosper :)
Reagovat
taffer
Jeho forhand bude na okruhu chybět! Byl to velký srdcař a těch je dvojnásob škoda. Takže hodně štěstí v po-tenisovém životě a GRACIAS!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist