Grandslamové derniéry: Loučí se Santoro i Safin

2. 9. 2009, 21:55
Aktuality 9
US OPEN MUŽI - Na US Open se dnes s grandslamovou kariérou pravděpodobně rozloučili dva hráči, kteří se významně zapsali do tenisové historie. Šestatřicetiletý Santoro dohrává svou poslední sezonu a start na 69. grandslamu byl prý jeho posledním. O konci kariéry mluví také Rus Marat Safin. Oba úvodní kolo ve Flushing Meadows nezvládli.
Fabrice Santoro

Pokud nezmění své rozhodnutí ukončit po této sezoně kariéru, nebo ji časem neobnoví, už Marata Safina na grandslamovém turnaji neuvidíme. Devětadvacetiletý Rus na závěrečném grandslamu sezony totiž prohrál s Rakušanem Jürgenem Melzerem 6-1 4-6 3-6 4-6.

Safin letos vyhrál jen dvanáct zápasů a do Flushing Meadows dorazil jako 58. hráč světového žebříčku. Zopakoval tak výsledek z letošního Wimbledonu, kde se také poroučel už v prvním kole. Na US Open se mu to v minulosti stalo pouze jednou před pěti lety.

Vítěz US Open 2000 a Australian Open 2005 se po svém posledním, již čtyři roky starém triumfu trápí s poklesem formy. Od začátku této sezony se nechává slyšet, že chce začít žít 'normální život'. Proto prý bývalou světovou jedničku už v příštím roce na okruhu neuvidíme.

V šestatřiceti letech pomalu uzavírá svoji profesionlní kariéru také francouzský veterán Fabrice Santoro. Ten dnes poosmnácté na US Open nastoupil do úvodního kola, ale podeváté ho nezvládl, když ve třech setech podlehl Juanu Carlosi Ferrerovi ze Španělska.

Santoro tak ukončí kariéru s 69 starty na grandslamových turnajích. V této statistice je teď neohrozitelně nejlepší. Maximem bylo ale jen jedno jediné čtvrtfinále (Australian Open 2006).

Během své kariéry hrál dvanáctkrát ve finále a získal šest singlových titulů. Největších úspěchů však dosahoval ve čtyřhře, ve které si připsal celkem 24 triumfů. Včetně dvou vítězství na Australian Open po boku krajana Llodry. S tím vyhrál i Turnaj mistrů a hráli finále Roland Garros. Se Srbem Zimonjičem byl ve finále Wimbledonu. Se Slovenkou Hantuchovou získal v roce 2005 titul ze smíšené čtyřhry na domácím French Open.

Kouzelník, jak mu začal přezdívat Pete Sampras, v začátcích kariéry sklízel posměch za svůj originální obouručný bekhend i forhend.

Jen 177 cm měřící tenista dokázal svým nepříjemným stylem a chytrou hrou vyvést z rytmu spoustu favoritů a mnohem silnějších soků. Mimo jiné porazil sedmnáct hráčů, kteří někdy byli světovými jedničkami - od Američana Jimmyho Connorse až po Švýcara Rogera Federera.


Rodák z Tahiti byl 'strašákem' třeba pro Safina, se kterým má bilanci 7-2. "Nastoupit proti Santorovi, to je stejné jako zemřít," vtipkoval jednou ruský tenista.

K tomu měl otec dcery Djanee skvělou kondici, Na pařížském grandslamu se před pěti lety postaral společně s krajanem Clementem o nejdéle trvající zápas v 'open éře'. Jejich pětisetová bitva trvala 6 hodin a 33 minut. Santoro vyhrál rozhodující sadu 16-14.

Neortodoxní Santorův styl a jeho tenisovou inteligenci obdivuje hodně hráčů včetně Federera, Samprase či Andyho Murrayho. "To mě těší. A je legrační, že například Andy byl v roce 1987, kdy jsem vyhrál pařížskou juniorku, ještě batole v plínkách," smál se Santoro.

- US OPEN MUŽI (USA - New York, tv. povrch) -
středeční výsledky (02. 09. 2009)

Dvouhra - 1. kolo:
Monfils (13-Fr.) - Chardy (Fr.) 6-1 6-4 6-3
Melzer (Rak.) - Safin (Rus.) 1-6 6-4 6-3 6-4
Kiefer (Něm.) - Llodra (Fr.) 6-3 6-4 6-4
Beck (Něm.) - Koroljov (Rus.) 6-3 6-4 2-6 2-6 6-4
Ferrero (Šp.) - Santoro (Fr.) 6-4 6-3 6-3

Dvouhra - 2. kolo:
Čtyřhra - 1. kolo:
Čermák/Mertiňák (10-ČR/SR) - Moser/Serra (Něm./Fr.) 6-4 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zdravim vsechny, mam tady skvelou stranku musite to videt!!!http://tojesila.cz/cz/s16/n2223-Topolanek-Vadim-Sazce-tak-ji-seberu-licenci-a-rozdelim-ji
Reagovat
smazaný uživatel
wauu, 69 grandlsamových turnajov, to znie až tak neuveritelne :D.. mohol by prísť aj na AO aby si to tak pekne zaokrúhlil na 70 :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ach jo, do roku 2007 můj nejoblíbenější hráč se loučí. Ať se mu daří Maratovi, bude mi chybět a Santoro taky, to je strašný sympaťák a svkělý technik
Reagovat
smazaný uživatel
Ja nevím jak vám ale jak vsichni rikaji jak se jim santoruv styl libi tak me vubec, ja ho na okruhu moc postradat ani nebudu :)
jo marat tje jine kafe no :(
Reagovat
smazaný uživatel
Tak priznam sa,ze ma vzdy komplimenty ohladom Santora nejak obchadzali,vyhral u vseho vsudy 4 turnaje ATP(to napr.aj Hrbaty:-) a to ze sa tolkych grandslamov zucastnil je sice pekne,ale legenda by mala aj nieco vyhrat...
Reagovat
smazaný uživatel
On vždy spíše bavil diváky, a proto ho má tolik lidí rádo. Je to takovej předchůdce Štěpce bych řek :-)
Reagovat
skott
Tenis neni jenom o singlu...nebo jeho deblove uspechy snad nemaji zadnou vahu?A i nejake tituly mu ubiras;-)
Pro me je Fabrice Santoro synonynem opravdove zabavy na kurtech, vyjimecne dlouhovekosti a originalnich napadu.Souhlasim s kolegou dole, ze na nej (a samozrejme ani Marata) se nikdy nezapomene.
Reagovat
smazaný uživatel
No neviem,Stepanek tiez nikdy nic velkeho nevyhraje,takze bavit opickami moze ako chce,ale legendou holt nebude:-)A nechcem sice znizovat vahu deblov,ale predsa len su menej cenene:-)Ale tak to je moj nazor,takze zas kazdy to moze vidiet inak...
Reagovat
smazaný uživatel
Oba jste již nyní legendami světového tenisu a za padesát let se o Vás bude povídat.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist