Haase vyhrál souboj o premiérové finále, o titul se utká s Montaňésem

5. 8. 2011, 21:55
Aktuality 3
ATP KITZBÜHEL - Robin Haase v Kitzbühelu zažívá nejpovedenější turnaj kariéry. Po nasazených Lópezovi a Seppim si poradil i s brazilským kvalifikantem Souzou a poprvé postoupil do finále. V něm se utká s třicetiletým Španělem Montaňésem.
Robin Haase

Robin Haase i Joao Souza se v Kitzbühelu do semifinále turnaje ATP dostali teprve podruhé v kariéře a v prvním vzájemném duelu svedli bitvu o své premiérové finále.

První set byl v režii čtyřiadvacetiletého Holanďana, který po servisu ztratil jediný fiftýn a vyhrál 6-1. Ve druhé sadě už byl vývoj vyrovnanější; Haase v devátém gamu poprvé přišel o podání, a i když si ho okamžitě vzal zpět, v tie-breaku padl. Rozhodující dějství už ale znovu ovládl, nečelil jedinému brejkbolu a zvítězil 6-1 6-7 6-4.

"Letos jsem hrál dobře, ale utrpěl jsem několik těžkých porážek. Věděl jsem, že to chce čas. Jsem rád, že to konečně tento týden funguje jak má. Jsem tu ve finále a cítím se skvěle. Líbí se mi tu, v této nadmořské výšce je můj servis ještě o něco efektivnější. Dnes bylo skvělé i publikum, přišlo hodně Holanďanů," řekl Haase.

Třiadvacetiletý Brazilec Souza v Tirolsku prohrál po šesti vítězných zápasech, neboť do hlavní soutěže se musel prodrat náročnou tříkolovou kvalifikací. V semifinále hrál poprvé loni v chilském Santiagu, na první finále si zatím musí počkat. Díky úspěchu v Rakousku se ale ze 110. místa světového žebříčku posune poprvé do Top 100. 

Haase byl v semifinále už jen před čtyřmi lety na domácí antuce v Amersfoortu. Při finálové premiéře v Kitzbühelu narazí na zkušeného antukáře Alberta Montaňése.

Španělský tenista tento týden ještě neztratil jediný set, v dnešním deštěm přerušovaném semifinále si poradil i s nejvýše nasazeným Argentincem Juanem Ignaciem Chelou a po 13 měsících se dočkal postupu do jubilejního 10. finále. Všech dosáhl na oblíbené antuce, pět titulů vyválčil v roce 2008 v Amersfoort, o rok později v Bukurešti a Estorilu, kde loni triumf obhájil a naposledy zvítězil ve Stuttgartu.

Haase se s Montaňésem střetne vůbec poprvé. "Doufám, že budu ve finále hrát znovu dobře. Doufám, že si udržím dobrou bilanci z challengerových finále," uvažoval Haase, který na challengerech proměnil v titul každý z osmi finálových startů.

- ATP 250 KITZBÜHEL (Rakousko, antuka, 450.000 eur) -
páteční výsledky (05. 08. 2011)

Dvouhra - semifinále:
Montaňés (Šp.) - Chela (1-Arg.) 6-2 7-5
Haase (Niz.) - Souza (Braz.) 6-1 6-7(3) 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
jaký vliv má nadmořská výška na hru? jsou vyšší odskoky, nebo to prostě jen rychleji odskakuje? díky za vysvětlení
Reagovat
smazaný uživatel
Právě,že balon tolik neskáče, takže při servisu je menši odskok. Při uderech balon tolik nevyskoči, když se k tomu přida spin je to rychlejši a nižši co se odskoku tyče.
Reagovat
smazaný uživatel
díky
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist