Hájek a Querrey se první výhry nedočkali ani v San Jose

9. 2. 2011, 08:49
Aktuality 2
ATP SAN JOSE - Jan Hájek na rychlém povrchu příliš zápasů nevyhrává a potvrzuje to i úvod nové sezony. Český tenista ve třech zápasech ještě nezískal ani set, z turnaje v San Jose ho vyřadil Japonec Nišikori. Na první výhru v sezoně stále čeká také 17. hráč světa Sam Querrey.
Jan Hájek

Od Jana Hájka se dají čekat lepší výsledky jen na antuce. To ostatně sedmadvactiletý rodák z Olomouce potvrzuje i v úvodu letošní sezony, ve které ve třech zápasech ještě neuhrál ani set.

Na Australian Open nezaskočil Roddicka, minulý týden v Záhřebu nestačil na Petzschnera a dnes v noci v San Jose prohrál s Japoncem Keiem Nišikorim. Český tenista by mohl popřemýšlet o tom, zda by v únoru neměl hrát raději na čtyřech antukových turnajích v Jižní Americe, kde by zřejmě jeho šance na úspěchy byla větší.

V San Jose Hájek s jednadvacetiletým Nišikorim prohrál první set hladce 1-6, když na returnu získal pouhé čtyři fiftýny. Ve druhé sadě hru vyrovnal, postaral se o dva brejky, přesto se zisku prvního setu v tomto roce nedočkal.

Na talentovaného Japoince čeká druhé kolo s domácím Smyczekem.

O moc lépe do sezony nevstoupil sedmnáctý hráč světa Sam Querrey. Také třiadvacetiletý Američan na první výhru stále čeká. Na domácí půdě prohrál 6-7 3-6 se Slovákem Lukášem Lackem a od loňského US Open si připsal devátou porážku z deseti utkání.

"Nesnažil jsem se hrát nijak rychle. Chtěl jsem být přesný a dostat ho do pohybu. Věděl jsem, že když hodně běhá, tak často kazí," prozradil Lacko svou taktiku, díky které si připsal první vítězství nad hráčem top 20. "Je to dobrý pocit. Teď vím, že dokážu vyhrávat i nad elitními soupeři. Už několikrát jsem proti nim byl blízko výhře, ale nikdy jsem zápas do vítězného konce nedotáhl," dodal slovenský tenista, který letos nadělil 'kanára' Nadalovi.

Querrey i loni začal sezonu třemi porážkami v řadě, nakonec však získal čtyři tituly a každý si připsal na jiném povrchu. Nicméně v San Jose neobhájí loňské semifinále a navíc už příští týden ho čeká obhajoba prvenství na dalším domácím halovém turnaji v Memphisu.

Objev Raonic dostal rady od Samprase a nasázel 20 es
Nedařilo se ani dalším nasazeným hráčům. Šestka Benjamin Becker z Německa nestačil na dvacetiletého Litevce Berankise, který odvrátil všech sedm brejkbolů.

Berankis na nedávném Australian Open postoupil do třetího kola a životní grandslam zvedl sebevědomí také Milosi Raonicovi. Dvacetiletý Kanaďan v Melbourne dokráčel dokonce až do osmifinále, stejně jako litevský tenista nestačil až na Davida Ferrera. V San Jose Raonic vyřadil turnajovou čtyřku Xaviera Malisse.

Objev letošní sezony se před vstupem do turnaje setkal se svým idolem Petem Samprasem, od kterého prý dostal několik rad a zřejmě je hned uplatnil. Stejně jako legendární Američan dnes těžil hlavně z výborného podání. K postupu do druhého kola si pomohl 20 esy.

"Setkání s Petem Samprasem bylo úžasné. Dal mi pár dobře míněných rad. Je to neuvěřitelné, když takhle jdu nahoru a mám šanci potkat se se svými idoly," uvedl Raonic, který v lednu dokázal jako první kvalifikant v historii postoupit na Australian Open do osmifinále mužské dvouhry.

V žebříčku ATP poskočil o 68 míst na 84. příčku a své postavení chce ještě vylepšit hned v San Jose, kde se cítí dobře i proto, že se hraje v hokejové hale klubu NHL Sharks. "Je to příjemné. Jsem hokejový fanoušek, možná ne ten největší v Kanadě, ale hrát v hokejové aréně je prima," uvedl Raonic, který se před čtvrt rokem přestěhoval kvůli tréninku do Barcelony. Ve druhém kole ho čeká Američan James Blake, jehož hru dobře zná. "Těším se na to. Už několikrát jsem ho viděl hrát, což on o mně asi říct nemůže," uvedl Kanaďan.

Povedený vstup do soutěže má za sebou Juan Martin Del Potro. Dvaadvacetiletý Argentinec porazil 6-3 6-2 Rusa Teimuraze Gabašviliho, když vyhrál úvodní tři hry zápasu, který zakončil čtyřmi získanými gamy v řadě. 

Del Potro loni vinou zraněného zápěstí odehrál jen tři turnaje. Nenavázal tak na sezonu, ve které získal tři tituly v řadě včetně grandslamového triumfu z US Open. Letos startuje na třetím turnaji a znovu zvládl úvodní kolo. O překonání letošního maxima bude usilovat proti Lackovi.

Oba nejvýše nasazení tenisté - Fernando Verdasco a Gael Monfils - do turnaje zasáhnou až ve středu.

- ATP 250 SAN JOSE (USA / Kalifornie, tv.povrch / hala, 531.000 dolarů) -
úterní výsledky (08. 02. 2010)

Dvouhra - 1. kolo:
Nišikori (8-Jap.) - Hájek (ČR) 6-1 7-6(6)
Lacko (SR) - Querrey (3-USA) 7-6(6) 6-3
Raonic (Kan.) - Malisse (4-Belg.) 6-3 6-4
Berankis (Lit.) - Becker (6-Něm.) 6-3 7-6(2)
Del Potro (Arg.) - Gabašvili (Rus.) 6-3 6-2
Dabul (Arg.) - Falla (Kol.) 6-4 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
misoSK
Querrey opat tragicky, a ja hlupak som mal nanho podane, som myslel ze sa doma chyti :D
Reagovat
smazaný uživatel
V prvním setu hrál tragicky, v druhém celkem slušně, mohl ho vyhrát, chybělo jen relativně málo. Snad příště naváže na výkon ve druhém setu a na výkon v prvním setu zapomene. :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist