Halepová vyhrála řežbu s Kerberovou. S Wozniackou si zahraje o první titul z grandslamu i post jedničky

25. 1. 2018, 08:41
Aktuality 48
AUSTRALIAN OPEN - Finále žen na Australian Open bude soubojem o první grandslamový titul i post světové jedničky. Dánka Caroline Wozniacká se utká s Rumunkou Simonou Halepovou, která v druhém semifinále udolala po velké bitvě a odvrácení dvou mečbolů předloňskou šampionku Angelique Kerberovou a do finále grandslamu postoupila potřetí v kariéře a poprvé mimo Roland Garros.
Simona Halepová

Ve finále Australian Open se tak střetnou dvě tenistky, které to dotáhly na post světové jedničky, ale nikdy nevyhrály grandslamový turnaj. Simona Halepová byla dvakrát ve finále Roland Garros (2014 a 2017), Caroline Wozniacká byla dvakrát neúspěšná ve finále US Open (2009, 2014).

V Melbourne budou bojovat nejen o první grandslamový titul, ale také o pozici v čele světového žebříčku. Sedmadvacetiletá Wozniacká byla světovou jedničkou celkem 67 týdnů a naposledy v lednu 2012. Šestadvacetiletá Halepová se historicky 25. jedničkou stala loni v říjnu a na vrcholu se drží 16. týden.

O rok starší Wozniacká, která v prvním semifinále porazila Belgičanku Elise Mertensovou, vyhrála nad Halepovou poslední tři vzájemné duely a v celkové bilanci vede 4-2. Na grandslamu se střetnou poprvé.

Halepová už podruhé odvracela mečboly
Obě finalistky přitom v průběhu letošního Australian Open odvracely mečboly. Zatímco Wozniacká se ve druhém kole proti Chorvatce Janě Fettové dostala z kritického stavu 1-5 a 15-40 ve třetím setu, Halepová utekla 'hrobníkovi z lopaty' dokonce dvakrát. Američanku Lauren Davisovou ve třetím kole zdolala 15-13 po přežití tří mečbolů, Němku Angelique Kerberovou v dnešním dramatickém a vyčerpávajícím semifinále udolala 9-7 po odvrácení dvou mečbolů.

Šampionka z roku 2016 Kerberová do utkání vstoupila hodně špatně. Devětadvacetiletá Němka kupila nevynucené chyby a proti naopak výborně hrající Halepové uhrála v úvodních pěti gamech jen 5 z 25 fiftýnů. Za stavu 0-5 se ovšem herně zvedla a najednou začala Rumunku přehrávat. V dalších třech hrách povolila světové jedničce jediný bod, jenže pak počtvrté ztratila podání a Halepová se po pouhých 25 minutách ujala vedení.

I nadále výborně hrající Halepová se dostala do vedení 6-3, 3-1 a 40-30, ale brejk nepotvrdila a pustila Kerberovou, které se podařilo skóre srovnat, zpět do zápasu. Rumunka měla ještě dva brejkboly na 5-3, ale Kerberová oba odvrátila, získala tři gamy v řadě a vynutila si rozhodující dějství.



To divákům nabídlo fyzicky náročné výměny a dramatické zápletky. Halepová šla po brejku na 5-3 podávat na vítězství, jenže situaci nezvládla. O servis přišla, v další hře při podání Němky neuvyužila dva mečboly a psychicky na tom byla špatně.

Vzápětí ztratila podání znovu a za stavu 5-6 a 15-40 byla dvakrát jediný míček od vyřazení a ztráty postu světové jedničky. Ovšem rumunská tenistka se nevzdala, na poslední chvíli se vzpamatovala a nakonec po necelých dvou a půl hodinách boje vydřela postup do prvního melbournského finále.

Ve finále chce hrát odvážněji
"Byl to strašně těžký zápas, ještě teď se třesu," přiznala Halepová v pozápasovém rozhovoru. "Očekávala jsem těžký zápas, protože jsem měla před soupeřku, co dokáže zahrát winner z každé pozice. Bylo to fyzicky i psychicky velmi náročné," oddechla si rumunská tenistka.

"Není snadné odehrát dva extrémně těžké zápasy na jednom turnaji. Ale člověk si musí věřit v každé situaci. Bojovat o každý bod a dát do toho všechno, dokud není konec. Dokud se člověk nevzdá, tak může vyhrát každý zápas," řekla odhodlaná Rumunka.

"Ve finále to bude podobné jako dnes. Bude se znovu hodně běhat, takže si musím hlavně dobře odpočinout. Po loňském finále na French Open jsem si řekla, že jestli ještě někdy budu v grandslamovém finále, tak musím hrát odvážněji," má v plánu Halepová. Loni ve finále na pařížské antuce neudržela vedení 6-4 a 3-0 proti dvacetileté Lotyšce Jeleně Ostapenkové, v roce 2014 prohrála třísetovou bitvu s Ruskou Marií Šarapovovou.

• AUSTRALIAN OPEN 2018 •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 55,000.000 australských dolarů
čtvrteční výsledky (25. 01. 2018)
• Dvouhra žen - semifinále •
Halepová (1-Rum.) - Kerberová (21-Něm.) 6-3 4-6 9-7
Wozniacká (2-Dán.) - Mertensová (Belg.) 6-3 7-6(2)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

48
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
FulnekUltras
To je světová jednička jak se sluší a patří.

Teď už jen ten GS titul - který chce ovšem Caro zrovna tak. Bude to velký souboj psychik, a jen dobře že opravdu ženských.
Reagovat
Fandina
Největší psycho jsi ty. Simona ani Caro to nejsou.
Reagovat
J1mmy88
Caro se celkem sesypala ten 2. druhy set proti spatne hrajici Mertens, ktera si to vylozene zazdila sama, jinak by byly 3.sety , videl jsem obe semi a to co predvadely KERBER - HALEP , bylo min. o tridu jinde tenisove a celkove nez CARO - MERTENS :-)
Reagovat
Fandina
Není umění se sesypat, ale důležité je se pak zvednout. A to udělala ještě v druhém setu.
Halep Kerber byl mač dvou podobných hráček s přestřelkama od základní čáry. Otázkou bylo, která dřív výměnu zakončí a jestli chybou nebo winerem.
Caro s Mertens byl jiný zápas. Mertens se snažila rychle hrát míč po odskoku a Caro dobře podávala a málo chybovala.
Zápas Halep Caro bude o něčm jiném.
Reagovat
Nola
skoda, ze sa Angie a Simona stretli v semi, dve najlepsie hracky turnaja s najlepsou formou, napriek prehre je tento vysledok pre Angie vybornou spravou, posunula sa do TOP10, necakaju ju skoro ziadne obhajoby, ak si udrzi formu moze sa posuvat smerom nahor
Reagovat
tommr
ač je mi krajně nesympatická musím uznat, že se stále zlepšuje a poslední tři zápasy už odehrála na velmi vysoký úrovni. Wozniacki se naproti tomu do finále dostala jen díky neuvěřitelně lehkýmu losu. Ve finále proto považuju za jednoznačnou favoritku Halepovou, kterou by o titul mohl připravit jen nějakej další nervovej kolaps ...
Reagovat
janek_da
na což (ten kolaps) Wozna samozřejmě spoléhá
Reagovat
Herbert_Hoover
To vypadá na derby potenciálních kolapsů :)
Reagovat
Andrew89
jop..jednoznačně přeji Simoně:)
Reagovat
J1mmy88
pekne napsane tommmr, podle me jasna zalezist Halep, hraje tu zivotni tenis a uz ma nejake zkusenosti, ja nevidim jedinou vec, kterou by WOzniacki mela lepsi
Reagovat
Mayo
Finále si rad pozriem. O niečo viac prajem Simone
Reagovat
drabona
Halep se zdá být nepřekonatelná, ale bude to mít těžké, protože Karolína hraje nejlíp, když jí do toho Piotr nekecá.
Nějak mi v čtveřici chybí Kvitová, ale ta je zatím jen ráda, že hraje tenis a to je málo. Snad se to někdy změní.
Reagovat
pepin
Některým hráčkám by tento zápas měli pouštět pořád dokola.
Reagovat
Frick
https://www.facebook.com/newsroomct24/videos/2048584892045155/

Hvězda dnešního večera s tenisovou hvězdou :o) Před 21 lety.
Reagovat
Frick
Fulnek byl určitě jeho velkým fanouškem.
Reagovat
blixa
Chmmmm, duhový hovínko asi fakt koupil věštírnu v Delfách ... :D
Reagovat
Fandina
Jj, proti Mertens jsem Caro celkem věřila. Dál už to tak jasně nevidím, ale když nebude hrát kopcovanou, podávat tak jako dneska proti Mertens, hezky po podání to tam šoupne na síti, tak úplně bez šance Caro nevidím.
Reagovat
Fandina
a to nejsem duhove hovinko:-))
Reagovat
Pavol
Ak sa nezraní tak to vyhrá.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, taky bych to chtěl, ale musí se naučit do finále tak přitrouble retardovaně řvát.
Reagovat
Hector21
to je škody, to je škody Angie :(
Reagovat
brixner
Jen doufám, že ta odporná vřeštící rumunka to zase projede, fakt jsem na ní těžce alergickej!!! Za zápas týhle uřvaný cigny nebo Lana bych fakt nedal ani penny, o meldonce se ani zmiňovat nebudu, v tomhle ohledu mi snad už VVV příjde jako docela milá pipka!

Caro, proše bárdzo - dej to! Tebe v pohodě zkousnu!
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud jste se někdo díval na celý zápas, mohli byste mně říct, jestli byla některá z hráček ošetřována? Jsem si vsadil tiket, že nikdo ošetřován nebude a propadl mně. Já jsem vynechal jen konec druhé sady a nic jsem teda nepostřehl.
Díky.
Reagovat
smazaný uživatel
Mam radost, vyhrála ta, co hrála lepší tenis, snažila se více útočit. Neříkám, že Angie jen vracela, nicméně povětšinou to nebyla ona, kdo tvořil hru. Ve finále budu přát bezesporu Simoně a sem rád, že se snaží hrát takhle útočně, je to příjemný sledovat.
Reagovat
kada.tom
Bude to hodně zajímavé finále, zase jednou poznáme novou GS vítězku. A nebude to zápas jen o trofej, ale taky o světovou jedničku. To by mohla být bitva jako řemen :-)

Přát to budu přát oběma, jedna i druhá by si trofej zasloužily za to jak v poslední době hrají a jako jedny z mála dovedou udržet svoji pozici a nepadaj a nestoupaj žebříčkem. No, ale fandit budu přeci jen Caro, moc bych jí ten GS přál už jen proto, aby se zbavila nálepky jedničky bez grandslamu, krásně by tím zavřela ústa jejím haterům :-)

No, ale uvidím v sobotu :-)
Reagovat
EllNino
Caroline zrovna několikrát žebříčkem spadla :)
Reagovat
Fandina
Ale ne moc, kromě roku 2015, a 2016 neopustila od roku 2009 první desítku. A ty dva roky byla na konci roku 17 a 19 a také nějakou dobu nehrála, kvůli zranění nohy.
Reagovat
Fandina
A v roce 2008 byla 12.
Reagovat
Fandina
Psáno o stavu vždycky ke konci roku.
Reagovat
kada.tom
jak píš níže Fandina, nebylo to herním výpadkem, ale kvůli zranění (+ je jasné, že po zranění to někdy chvíli trvá, než se hráčka vrátí kam patří)
Reagovat
EllNino
Už teď je jasné, že GS opět získá tenistka, která v průběhu turnaje odvrátila mečbol, v tomto případě dokonce 3 mečboly zasebou, Halep dokonce čelila mečbolu ve dvou zápasech :) Caro zase stavu 1:5 0:40
Reagovat
LukasH
Joo, Simona!! Mam radost. Je to dric a GS by si zaslouzila. Caro za snahu taky, ale prece jen se mi vic libi hra Simony. Zlepsila podani, krasnej bekhend i umistovani micu.
Reagovat
Krisboy
Ale je pěkné, že se ve finále potkají světová jednička s dvojkou, navíc v přímém souboji o trůn a pro jednu to bude premiérový titul. Tak je to spravne, tak to ma byt.
Reagovat
vrabejka
Neskutečná podívaná, zápas turnaje. 3. set byl absolutní top. Angie chyběl kousek, ale na to že prohrávala celý zápas tak chyběl jen míček k jejímu vítězství. To dokazuje jak je teď psychicky silná a věří si.
Jakmile Simona odvrátila mečboly byla už lepší hráčku a zaslouženě Angie porazila.
Pro Angie ale super turnaj. SF AO, její první přišla v super bitvě proti Halep.
Je super vidět zpátky ve formě navíc se vrací do TOP 10.
Pokud tento turnaj nebyl jen výstřel do tmy tak věřím, že se Angie svého 3 GS titulu brzo dočká.
Reagovat
EllNino
Zápasy jsem neviděl
Reagovat
Krisboy
Tak že by se Caro po letech čekání a ústrků konečně dočkala? :)
Reagovat
d@ve
Na finále AO jsem teda fakt moc zvědavej. Snad bude mít min. stejnou úroveň jako tento match..
Reagovat
Lunej..
Moc dekuju, ja jsem usnula, coz se nakonec ukazalo jako dobry pocin:) Simona by ji mela dat, pokud bude hrat takhle. Uz u Carly bylo videt, ze kdyz vic utoci, Caro na to nema.
Reagovat
d@ve
No sláva! Už jsem mylel, že jsi to nerozdejchala. :D
Odhaduju, že to bude pěkná bitva. Určitě nebude stačit jen bránit, ale hlavně i útočit.. :)
Reagovat
Astarin
Tak to fandím rozhodně Caroline!
Reagovat
Aussie
Myslím, že s tím začala jedna z Williamsek, už nevím která. Když se děkuje obecenstvu, říká se jim "you guys". Opakují tento hnusný amerikanismus snad všichni. Jdou mi s tím na nervy. Co takhle pro změnu nazývat lidi lidmi?
Reagovat
Astarin
Jako "You, people"? To zní dost neosobně. "You, guys" je přátelštější a lidštější.
Reagovat
Herbert_Hoover
Tak. :)
Reagovat
George_Renel
Zcela souhlasím, je to podbízivé.
Když jsem naposledy moderoval fotbalový zápas v angličtině, používal jsem v pohodě výrazy diváci, návštěvníci a fandové.
Reagovat
Vojtaakk
Díkybohu že tam není Kerbřinec, už sem myslel že to vytáhne z anusu.
Reagovat
Haitik
Má noční můra v podobě finále Wozniacki vs. Halep se vyplnila.. :D
Reagovat
Fandina
Moje ne, já jsem si přála ve finále Caro. Pravda s někým jiným, ale co už.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist