Hernych postoupil ve Vídni do druhého kola

6. 10. 2008, 18:20
Aktuality 1
ATP VÍDEŇ - Český tenista Jan Hernych vstoupil do turnaje ve Vídni vítězstvím, když si v prvním kole poradil s Rokem Karanušičem z Chorvatska. O druhé letošní čtvrtfinále si zahraje s Wawrinkou nebo Petzschnerem. V Rakousku už dohrál čtvrtý nasazený Ivo karlovič, jenž nestačil na finalistu z roku 2005 Juana Carlose Ferrera.
Jan Hernych

Jan Hernych, který se do hlavní soutěže turnaje v rakouské metropoli dostal z kvalifikace, absolvoval během tří dnů třetí třísetový zápas. V 1. kole narazil na Chorata Roka Karanušiče, kterého před týdnem v cestě za prvním titulem sezony porazil Tomáš Berdych.

Uspěl i další český tenista - Hernych sice úvodní sadu prohrál 4-6, ale následně soupeři stejnou mincí oplatil. Rozhodující dějství dospělo až do zkrácené hry, ve které už byl šťastnější devětadvacetiletý Čech. Ten v zápase čelil celkem jednadvaceti brejkbolům, z nichž 16 dokázal odvrátit. 

Český hráč v nervózním souboji plném zvratů nakonec soupeři utekl ze dvou mečbolů a sám pak proměnil až svůj čtvrtý. "Jsem strašně šťastný, že se mi podařilo zápas dotáhnout do vítězného konce, protože jsem letos už několikrát podobná utkání ztratil. Párkrát už jsem podával na vítězství, a zápas ještě prohrál. Dnes se to nakonec stalo zase, podání na výhru jsem neudržel, ale aspoň jsem o chloupek vyhrál rozhodující tie-break," řekl Hernych po utkání ČTK. 

Přiznal, že se dlouho nemohl adaptovat na hru Chorvata, který na rozdíl od Hernychových prvních dvou soupeřů v kvalifikaci hrál obranným způsobem a nutil Čecha k riskantním útokům a chybám. "Zvláště na forhendu jsem nadělal spoustu nevynucených chyb, vůbec jsem se nemohl trefit do timingu," litoval Hernych. "Trochu jsem si i uvědomoval, že mám dobrý los a velkou příležitost postoupit, a byl jsem trochu svázaný," přiznal. 

A tak bylo utkání po celé skoro tři hodiny jako na houpačce. V prvním setu prohrál Hernych dvakrát své podání, podruhé za stavu 4:5, a tím sadu ztratil. V druhém se průběh prakticky opakoval, ale zrcadlově, se šťastným koncem pro českého tenistu. Třetí set pak už byl jen samý zvrat - Hernych vedl 2:0, prohrával 2:3, vedl 5:3, ale zase prohrával 5:6. V té chvíli odvrátil dva mečboly soupeře, v tie-breaku pak vedl už 6:2, ale proměnil až ten poslední. 

"Hrál jsem celkem dobře na síti. A když jsem se dokázal zklidnit a míče připravit, soupeře jsem přehrával. Pak jsem ho ale vždycky zase postavil na nohy lehkými chybami. Myslím, že jsem dělal skoro všechny body, vítěznými míči pro sebe a chybami pro soupeře, ten jen vracel liftované míče a čekal na mou chybu. Ale pinkat jsem s ním nemohl, musel jsem útočit a snažit se zakončovat," řekl Hernych, který si nezvykle dlouho užíval pro něj vzácného rozdávání autogramů vítěze.

Dalším soupeřem 129. hráče světa bude vítěz duelu mezi nejvýše nasazeným Stanislasem Wawrinkou a Philippem Petzschnerem, který se stejně jako Hernych musel do hlavní části probojovat přes kvalifikaci. 

Vstup do turnaje nezvládl čtvrtý nasazený Ivo Karlovič. Vytáhlý Chorvat ani ve druhém vzájemném zápase nestačil na bývalou světovou jedničku Juana Carlose Ferrera. Finalista z roku 2005 se v dalším zápase potká s buď dalším Chorvatem Ljubičičem nebo Rakušanem Melzerem.

Do druhého kola už jeden z nasazených tenistů postoupil. Svůj vůbec první start ve Vídni zvládla turnajová pětka Fernando Verdasco. Španělský tenista i přes čtyři dvojchyby neztratil vlastní servis a vyhrál dvakrát 6-4 nad Rumunem Crivoiem.

O postup do čtvrtfinále si zahraje s Argentincem Guillermem Caňasem, jenž dnes uspěl po třech porážkách v řadě. Ve Vídni si ve dvou setech poradil s Italem Andreasem Seppim.

Ve Vídni si tenisté mezi sebe rozdělí 674.000 eur.

ATP VÍDEŇ (Rakousko, tv. povrch / hala, 674.000 Eur) - pondělní výsledky:

Dvouhra - 1. kolo:
Hernych (ČR) - Karanušič (Chorv.) 4-6 6-4 7-6(5)
Ferrero (Šp.) - Karlovič (Chor.) 6-4 7-6(4)
Verdasco (5-Šp.) - Crivoi (Rum.) 6-4 6-4
Caňas (Arg.) - Seppi (It.) 7-6(2) 6-3
F. Lopez (Šp.) - Calleri (Arg.) 7-6(2) 7-6(4)
Moya (Šp.) - Berrer (Něm.) 7-6(5) 7-6(6)

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
gratulace k úspěchu "tlesk" "tlesk"
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist