Hernych se po dvou letech kvalifikoval na trávu v Newportu, Tomic v 1. kole dohrál

14. 7. 2015, 08:56
Aktuality 20
ATP NEWPORT - Jan Hernych prošel na trávě v Newportu tříkolovou kvalifikací a bude usilovat o svou první výhru v hlavní soutěži od loňského Wimbledonu. S turnajem se už rozloučil Bernard Tomic, který překvapivě nestačil na krajana Smitha.
Jan Hernych

Aktuálně až 237. hráč světa Jan Hernych musí o starty na turnajích ATP bojovat v kvalifikacích. Letos se v nich představil devětkrát a uspěl pouze v lednu na Australian Open a nyní po půl roce na oblíbené trávě v americkém Newportu.

Čerstvě 36lteý rodák z Prahy, kterému se letos nedaří ani na challengerech, porazil tři soupeře během tří dnů. Nejprve měl namále proti Australanovi Mattu Reidovi, pak smetl Philippoussisova přemožitele Američana Erika Quigleyho a v rozhodujícím kole přehrál 6-0 7-6 Brazilce Henriqueho Cunhu.

Do hlavní soutěže travnatého turnaje v Newportu se Hernych kvalifikoval znovu po dvou letech. Předloni došel až do čtvrtfinále, v němž prohrál po třísetovém boji s bývalou světovou jedničkou Lleytonem Hewittem. Zápas v hlavní soutěži vyhrál naposledy loni v červnu na trávě ve Wimbledonu.

V letošním prvním kole se Hernych utká s domácí nasazenou osmičkou Timem Smyczekem. Se současně 75. hráčem žebříčku ATP ještě nikdy nehrál. V případě výhry si český tenista zahraje o čtvrtfinále s Kolumbijcem Alejandrem Fallou.

Na tradičním turnaji v Newportu se představí také Radek Štěpánek, kterého v prvním kole vyzve domácí nasazená čtyřka Jack Sock.

Tomic prohrál s krajanem Smithem
V pondělí se v Newportu souběžně s posledním kolem kvalifiakce hráli také úvodní zápasy hlavní soutěže. Překvapení se urodilo na úkor třetího nasazeného Australana Bernarda Tomice. Ten měl tento týden původně v plánu hrát Davis Cup, ale z australského týmu byl vyřazen a nakonec se díky divoké kartě objevil poprvé na travnatém turnaji v Newportu.

Dlouho se však v soutěži neohřál.
Dvaadvacetiletý Tomic se nedokázal zkoncentrovat a skončil v prvním kole. Pětadvacátý hráč světa prohrál 3-6 5-7 s o čtyři roky starším krajanem Johnem Patrickem Smithem, jehož maximem ve světovém žebříčku je 148. místo.

 

"Nedokázal jsem najít rytmus. A soupeř hrál velmi dobře, zaslouží si uznání," uvedl poražený Tomic, který na nedávném Wimbledonu vypadl ve 3. kole s pozdějším šampionem Novakem Djokovičem.

 

"Tohle je pro mě skvělé vítězství. Ale byl to velmi těžký zápas," řekl šestadvacetiletý Smith o svém premiérovém vítězném zápase na turnaji ATP. "Bernarda znám moc dobře z dětství a vždy je to těžké hrát proti někomu, koho tak dobře znáte a je to váš přítel."

O své první čtvrtfinále se Smith utká s místním rodákem Jaredem Donaldsonem, kterého porazil letos v kvalifikaci turnaje v Delray Beach. Osmnáctiletý Donaldson ve svém úvodním zápase zdolal po setech 6-7 6-3 6-2 krajana Austina Krajiceka.

"Tohle je pro mě opravdu speciální chvíle. Když jsem se rozhlédl po publiku, uviděl jsem tam spoustu přátel a lidí, které znám celý život," pochvaloval si Donaldson.

Jediný brejkbol nemusel odvracet ve svém prvním zápase druhý nasazený Chorvat Ivo Karlovič. Loňský finalista však ve druhém setu proti Ukrajinci Iljovi Marčenkovi nevyužil mečbol a nakonec zvítězil až po třísetovém boji 7-6 6-7 6-4.

• ATP 250 NEWPORT •
USA / Rhode Island, tráva, 549.230 dolarů
pondělní výsledky (13. 07. 2015)
• Dvouhra - 1. kolo •
Karlovič (2-Chorv.) - Marčenko (Ukr.) 7-6(4) 6-7(6) 6-4
Smith (Austr.) - Tomic (3-Austr.) 6-3 7-5
Ito (Jap.) - Rubin (USA) 6-3 6-7(7) 6-4
Falla (Kol.) - Menendez (Šp.) 6-1 7-5
Donaldson (USA) - Krajicek (USA) 6-7(5) 6-3 6-2
Johnson (7-USA) - Berrer (Něm.) 6-7(6) 6-1 6-2
• Kvalifikace - 3. kolo •
Hernych (ČR) - Cunha (Braz.) 6-0 7-6
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

20
Přidat komentář
smazaný uživatel
Myslím, že se čas nachýlil a přestože ho tenis stále baví, stejně jako všechny, kteří to trochu hráli, mněl by uvažovat o deblu,který mu jde a může ho hrát do 50ti
Reagovat
EllNino
Tak to byla splachovačka bohužel :) ...Jackovi gratuluju, mohl by to tam vyhrát celé :)
Reagovat
EllNino
Radek to je slabota ...Jack hraje ale moc dobře :)
Reagovat
EllNino
Radku, vždycky jsem byl tak nějak proti tomu odsuzování, ale teď už vážně, na ten singl kašli, to je hrozný ...
Reagovat
slacker
Je to tvuj zivot?
Reagovat
EllNino
ne :) ale myslím, že nemá zapotřebí dostával od mladíků 2:6 0:6 ...
Reagovat
smazaný uživatel
Stejně k tomu doje
Reagovat
EllNino
Travař opět ožívá, to je stejně supr, jako celý ten areál v Newportu :) navíc hratelný Falla do 2. kola, jen tak dál :)
Reagovat
Buldozer88
Tráva v Newportu je úžasná, rychlá, odskok minimální, návrat 20 let zpět!
Reagovat
EllNino
prostě nádech historie :)
Reagovat
EllNino
Přišel na kurt, prdnul tam dva servisy a zase šel :) gratulace k postupu :)
Reagovat
Grape
Je vidět, že na trávě Honza stále ještě dokáže zahrát. Navíc má slušný los, Tima a případně pak i Alejandra by mohl zvládnout. :-)
Reagovat
George_Renel
Akorát že na turnajích Future už působí trošku zvláštně.
Reagovat
EllNino
nehraje na future
Reagovat
George_Renel
Ano, máš pravdu. V tomto případě ne. Ale jindy.....
Reagovat
EllNino
ani jinak, hraje na Challengerech
Reagovat
George_Renel
Popravdě mezi těmi dvěma kategoriemi nevidím podstatný kvalitativní rozdíl.
Reagovat
EllNino
ba jo :) challenger přeci jen nějakou uroveň má, futures nemá vubec žádnou ...
Reagovat
Frick
Rozdíl nevidí jen ignorant.
Reagovat
George_Renel
Říká ignorant, co nevidí rozdíl mezi královskou lóží a hráčovým boxem.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist