Hlaváčková se po úspěchu v Paříži chytla i na trávě

7. 6. 2011, 19:52
Aktuality 2
WTA BIRMINGHAM - Andrea Hlaváčková si sebevědomí po triumfu ve čtyřhře na French Open přivezla i na přípravný turnaj na trávě v Birminghamu. Česká tenistka smetla zkušenou Američanku Craybasovou a čeká ji duel s Japonkou Moritaovou. Naopak dohrála Sandra Záhlavová, jež nestačila na Dellacquaovou.
Andrea Hlaváčková

Andrea Hlaváčková v pátek dosáhla životního úspěchu, když společně s Lucií Hradeckou vyhrála bez ztráty setu čtyřhru na Roland Garros. Grandslamový titul zvedl čtyřiadvacetileté rodačce z Plzně sebevědomí, což potvrdila v prvním letošním zápase na trávě. Na té si připsala první výhru v hlavní soutěži turnaje WTA od lednového Australian Open.

V úvodním kole turnaje v Birminghamu narazila na šestatřicetiletou Američanku Jill Craybasovou, kterou smetla 6-3 6-1 a vyhrála tak i ve třetím vzájemném utkání.

Hlaváčková zápas na trávě vyhrála poprvé až v kvalifikaci loňského Wimbledonu, kde ji zastavila nakonec až ve druhém kole hlavní soutěže Azarenková.

O postup do 3. kola v Birminghamu se Hlaváčková utká s Ayumi Moritaovou, jež udolala Chorvatku Tomljanovičovou 7-6 v tie-breaku třetího setu.

Pokud Hlaváčková přes Japonku postoupí, zahraje si o čtvrtfinále s Chorvatkou Mirjanou Lučičovou. Té se v dramatickém utkání podařilo po setech 6-7 7-6 7-5 udolat pátou nasazenou Italku Robertu Vincivoou.

Lučičová v v zápase spáchala 14 dvojchyb, třetímu tie-breraku ale zabránila v 12. hře rozhodující sady, když soupeřce čistou hrou vzala popáté v utkání servis. 

"Bylo to strašně těžké, hodně foukalo. Oběma nám to dělalo velké problémy. Také ty stíny na kurtu byly velmi nepříjemné a byla celkem zima," komentovala Lučičová. "Podmínky byly rozhodně náročné, ale bylo to pro obě stejné. Jsem ráda, že jsem to byla schopná zvládnout lépe," pokračovala devětadvacetiletá Chorvatka, která minulý měsíc ve Štrasburku postoupila do prvního čtvrtfinále od roku 1999. Její postavení v žebříčku - 94. místo - je jejím nejlepším umístěním po 11 letech.

"Dnešní vítězství pro mě hodně znamená. Roberta je těžká soupeřka, hodně mění rytmus hry a vyvádí soupeřky z tempa. To mi jen dokazuje, že má tvrdá práce se mi vyplácí a všechny ty věci, na kterých v tréninku pracujeme, se konečně projevují i v zápasech," pochvalovala si Lučičová.

Naopak i nadále - už dva měsíce - na výhru čeká Sandra Záhlavová. Další tenistka z Plzně v Birminghamu prohrála v utkání 1. kola 5-7 6-7 s vítězkou smíšené čtyřhry French Open Casey Dellacquaovou z Austrálie. Pětadvacetiletá Záhlavová včetně turnajů ITF prohrála už šesté utkání v řadě.

Po odhlášení Šarapovové a Bartoliové turnaj přišel o další favoritku. Svůj první letošní zápas na trávě nezvládla loňská čtvrtfinalistka místního turnaje i Wimbledonu Kaia Kanepiová, jež byla nejvýše nasazenou hráčkou. Estonka podlehla hladce 4-6 2-6 až 233. hráčce světa Arině Rodionovové z Ruska.

Jednadvacetiletá Rodionovová měla před zápasem na kontě pouhé dvě výhry v hlavních soutěžích WTA, přičemž druhou si připsala včera proti 97. hráčce světa Razzanové. Vítězství nad Razzanovou (97. hráčkou světa) bylo dosud jejím nejcennějším, o to víc překvapil skalp světové sedmnáctky Kanepiové. Estonka jako pátá hráčka v této sezoně v roli nasazené jedničky nezvládla svůj úvodní zápas, dokonce jako první neuspěla proti kvalifikantce.

Nyní Rodionovovou čeká 14. nasazená Magdaléna Rybáriková, jež neztratila set ani ve druhém utkání proti Vandewegheové a vylepšila svou místní bilanci už na 10-1. Dvaadvacetiletá Slovenka v Birminghamu v roce 2009 získala svůj premiérový titul, druhý urvala letos v Memphisu.

- WTA INTERNATIONAL BIRMINGHAM (Velká Británie, tráva, 220.000 dolarů) -
úterní výsledky (07. 06. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Hlaváčková (ČR) - Craybasová (USA) 6-3 6-1
Dellacquaová (Austr.) - Záhlavová (ČR) 7-5 7-6(5)
Moritaová (9-Jap.) - Tomljanovičová (Chorv.) 6-3 3-6 7-6(4)
Švedovová (11-Kaz.) - Jie Zheng (Čína) 6-2 7-5
Doiová (Jap.) - Gallovitsová (Rum.) 6-4 6-2
Broadyová (Brit.) - Garciaová (Fr.) 6-2 6-7(5) 6-4
McHaleová (USA) - Anastasia Rodionovová (Austr.) 3-6 7-6(7) 6-2
Paszeková (Rak.) - Mirzaová (Indie) 6-3 4-6 6-2

Dvouhra - 2. kolo:
Arina Rodionovová (Rus.) - Kanepiová (1-Est.) 6-4 6-2
Lučičová (Chorv.) - Vinciová (5-It.) 6-7(2) 7-6(4) 7-5
Rezaiová (8-Fr.) - Govorcovová (Běl.) 7-5 skreč G.,
Rybáriková (14-SR) - Vandewegheová (USA) 6-2 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
No, jsem zvědav, jak si bude vést ve 2. kole s Japonkou Moritou. Bylo by pěkné, kdyby vyhrála. Nějaký úspěch ve dvouhře potřebuje jako sůl. :-)
Reagovat
VlS
Uvidíme, možný to je, ale jako favoritku spíš vidím Japonku. I když na trávě to může Andrejce vyhovat víc, Morita na síti snad byla jen při podávání ruky se soupeřkou po zápasu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist