Hlaváčková s Hradeckou mají grandslamový titul!

3. 6. 2011, 17:41
Aktuality 35
Ve dvouhře na letošním French Open čeští zástupci neuspěli, s prázdnou ale z Paříže neodjíždějí. Postaraly se o to Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková, které senzačně triumfovaly ve čtyřhře a bez ztráty setu získaly svůj první grandslamový titul. Nenasazený pár svou skvělou jízdu turnajem završil dnešním finálovým vítězstvím 6-4 6-3 nad dvojicí Mirzaová/Vesninová.
Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká

Lucie Hradecká sice letos ve dvouhře vyhrála dva podniky ITF a minulý měsíc došla na turnaji WTA v Barceloně do finále, na ně ale jako na vrchol sezony určitě vzpomínat nebude. Její singlové úspěchy přebilo nejdůležitější vítězství v její dosavadní kariéře, kterého po boku své tradiční partnerky Andrey Hlaváčkové dosáhla ve čtyřhře na French Open.

Tenistky, které dosud nikdy na grandslamovém turnaji nepřešly přes 3. kolo, ovládly letošní turnaj málo vídaným způsobem. Na cestě do finále za sebou nechaly tři nasazené páry, mezi nimi i turnajové dvojky a trojky, a neztratily při tom jediný set. Nezaváhaly ani v dnešním finále, ve kterém porazily indicko-ruský pár Mirzaová/Vesninová 6-4 6-3.

Cesta za vítězstvím na Roland Garros:
Finále: H/H - Mirzaová/Vesninová 6:4, 6:3
Semifinále: H/H - Kingová/Švedovová 6:3, 6:3
Čtvrtfinále: H/H - Peschkeová/Srebotniková 6:3, 7:5
Osmifinále: H/H - Dulgheruová/Rybáriková 7:6, 6:4
2. kolo: H/H - Kudrjavcevová/Wohrová 6:3, 6:1
1. kolo: H/H - Benešová/Záhlavová-Strýcová 6:4, 6:1

I když grandslamové zkušenosti mluvily pro jejich soupeřky - Vesninová si už zahrála ve finále French Open v roce 2009 a loni bojovala o titul ve Wimbledonu - vlétly české tenistky do utkání sebevědomě, za necelou půlhodinu vedly 5-1 a při podání svých soupeřek navíc měly tři setboly v řadě. Závěr setu si zkomplikovaly, z nabídnuté šance jako by znervózněly a nechaly Mirzaovou s Vesninovou snížit na 5-4. Lucie Hradecká ale při své podání nezaváhala a za 42 minut úvodní sadu ukončila.

Přestože se sedmý nasazený pár ke konci prvního setu zlepšoval, hned v úvodu toho dalšího přišly soupeřky českých hráček znovu o podání a rychle prohrávaly 0-2. Andrea Hlaváčková si svůj servis sice neudržela, vzápětí ale Češky opět bodovaly na příjmu a ujaly se vedení 4-2. Mirzaová s Vesninovou naposledy zazlobily opět při podání Hlaváčkové, plzeňská rodačka však prokázala pevné nervy, odvrátila dva brejkboly a spolu s Hradeckou byla jediný game od grandslamového titulu.

Svou šanci už české hráčky nepustily. Při podání svých soupeřek si vypracovaly tři mečboly a Lucie Hradecká svým úspěšným zásahem na síti utkání po 81 minutách ukončila.

Cenné trofeje půjdou na čestná místa
"Čeho jsme teď dosáhly, to mi asi dojde, až přijde večer a budu chtít usnout, ale určitě je to úplně neuvěřitelný úspěch," řekla Hradecká Radiožurnálu. "Je to moc příjemný pocit a myslím, že si to strašně zasloužíme," řekla Hlaváčková. 

Hned v šatně přišla za čerstvými vítězkami slavná Martina Navrátilová, vítězka 31 grandslamových deblových titulů, přičemž dalších 18 získala ve dvouhře a deset ve smíšené čtyřhře. "Už vím, jak jste se vždycky cítila," řekla jí Hlaváčková poté, co přijala gratulaci a s legendou se objala. "Ona se jen smála a řekla mi: Dobrý pocit, viď," glosovala Hlaváčková slova čtyřiapadesátileté Navrátilové.

Hlaváčková s Hradeckou spolu vyhrály pátý turnaj a zdaleka svůj nejcennější. Dnes navázaly na 13 let staré pařížské vítězství Jany Novotné se Švýcarkou Martinou Hingisovou. Ryze český pár získal titul na jediném antukovém grandslamu naposledy v roce 1990, kdy Novotná hrála spolu s Helenou Sukovou. "V téhle společnosti se cítím určitě moc dobře," přitakala Hlaváčková.   

Hlaváčková má jasno, kam si doma vítěznou trofej vystaví. Loni dostala od kamarádů k narozeninám poličku na grandslamové vavříny. "Smála jsem se jim a ironicky říkala, že dobrý, ale teď ji natluču na zeď a dám tam tu trofej," smála se plzeňská rodačka. "Já takovou poličku nemám, ale do nového baráčku půjde," řekla Hradecká.

Hradecká, 45. hráčka světa ve dvouhře, zamíří v pondělí s trenérem Jiřím Fenclem autem na chvilku domů do Prahy. Hlaváčková jede rovnou do Anglie. "Škoda, všichni kamarádi mě budou proklínat, že to nemohou oslavit," vtipkovala tenistka.

Výsledky - French Open - ženy:
Čtyřhra - finále:
Hlaváčková/Hradecká (obě ČR) - Mirzaová/Vesninová (7-Ind./Rus.) 6:4, 6:3.

 

pva, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

35
Přidat komentář
weak
Od: Matej
Tak uvidíme, jak Andree a Lucce vyjdou další turnaje včetně Wimbledon a UO. Ale pravdou je, že mají silnější zbraně než Strýcová s Benešovou: Hradecká je opora na servisu, Hlaváčková zase skvěle returnuje a hraje od základní čáry + "úřaduje na síti".
--------------------------
...tim chces rict, ze HLAVACKOVA je na siti a od base lajny lepsi nez STRYCOVA nebo BENESOVA? :-D to nemyslis vazne... HLA/HRA jsou proste sehrane, klape jim to jako paru, ale tvrdit, ze od zakladni cary je Andys lepsi nez Bara nebo Ivera je kravina... mimochodem v singlu by Hlavackova na jednu i druhou uhrala dva gamy v setu...
Reagovat
smazaný uživatel
No, na síti jsou s Bárou zhruba stejné, Bára ale víc přebíhá; na druhé straně její bekhendový volej obouruč je poměrně nic moc. Normálně asi Hlaváčková od základní čáry není lepší než Benešová, ale na tomto turnaji byla absolutně "on fire" -- viz její výkon v semifinále a finále (plus dle očitých svědectví i v předchozích zápasech). Lepší než Bára je Andrea od základní čáry určitě, aspoň teda ve čtyřhře. Ale právě proto říkám, že se teprve uvidí: je možné, že obě vrátí zpátky do - řekněme - průměru -- anebo se naopak mohou stát jedním z nejlepších párů ve čtyřhře v tomto roce.

Plus Bára má slabší podání než Hlaváčková i Hradecká a Benešová má slabší podání než Hradecká.
Reagovat
VlS
Matěji, vůbec nechci snižovat výkon Andrejky - hrála dobře, ale myslím si, že Barbora je na síti ještě o dost lepší. To není o sympatiích či nesympatiích, svým výrazivam je mi Barbora strašně nesympatická, ale umí.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to možný, já jsem ostatně nepsal, že Andrea je lepší na síti než Bára, nýbrž to, že pár Andrea / Lucka mi přijde silnější než Bára / Iveta, a to z toho důvodu, že líp kombinují své přednosti.
Reagovat
smazaný uživatel
Devcata diky, zase se nase mala zemicka zviditelnila,i kdyz ta ucast v ochozech byla zalostna na to, ze se hralo na druhem nejvetsim kurtu.Konkurence na centralu byla prilis velika.
Reagovat
a.magerova
Jste nejlepší!!!
Reagovat
smazaný uživatel
je to zajímavé že Benešová/Strýcová se nikdy nedostali ani do čtrvtfinale... Tak se nebízí otázka zda v Fed Cupu by nešla složit lepší dvojice :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak uvidíme, jak Andree a Lucce vyjdou další turnaje včetně Wimbledon a UO. Ale pravdou je, že mají silnější zbraně než Strýcová s Benešovou: Hradecká je opora na servisu, Hlaváčková zase skvěle returnuje a hraje od základní čáry + "úřaduje na síti".
Reagovat
smazaný uživatel
Taky jim moc gratuluji a je pravda že atmosféra v hledišti na finále GS (sic double) byla opravdu chudá:(((
Jěště se chci zeptat jak psal baggik dole v diskuzi, neco ze holky nakoplo arogatni a vulgarni chovani Benesky se Strycem.... tam se něco stalo v tom zápáse ci co??
Reagovat
smazaný uživatel
Ale celkem nic zvláštního, zde je svědectví očitého svědka:
http://www.tennisforum.com/showpost.php?p=19611104&postcount=33

SO I did see the match from 2-1 in the second set on and I noticed how pumped up Hlavackova was. She was really pushing Hradecka and cheering loudly in all kinds of languages. Czech, Russian, English. They were all over Benesova/Strycova.
Hradecka was PAINTING the lines and Strycova at one point said "What else, what else Motherf*****..."

After Benesova lost a baseline rally with Hradecka she took a ball and smashed it over the fence miles away from the site. I was like "WTF?! Never seen Benesova flip out" She got a warning for ball abuse for that. Overall, Benesova seemed to be soooo pissed to lose against them. There was absolutely no love between these two teams. I hadn't expected that. Benesova gave cheeky rolleyes and smiles to Strycova when the over motivated Hlavackova cheered loudly. The handshake was just the cherry on the cake when Benesova just slapped their hands walking parallel to the net without even looking at Hradecka/Hlavackova. Strycova at least looked into their eyes.

They lost this match because of Hlavackova having great hands at the net as well as powerful forehands every now and then plus a Hradecka who was hitting like a monster (WATCH OUT, PETKO!). If Hradecka is on there is not much you can do. I've never seen a girl hit the ball harder, and I've seen a lot of girls this week Can't wait for the Petkovic match! Since it's on court 2 I will attend
Reagovat
smazaný uživatel
Podle sebe soudím tebe
Reagovat
smazaný uživatel
Dost na tom, že si doposud nenaučil ani dvě tak naprosto triviální věci, jako je:

1/ Dělat mezeru za tečkou ve větě.
2/ Naučit se používat funkci "reagovat", když chceš odpovědět na konkrétní komentář.

Nehledě na další tvoje excesy (typu nadávky vůči Kláře Zakopalové, když prohrála v prvním kole RG) a celkově ubohou úroveň veškerých tvých příspěvků.

Plus toto je zcela vedlejší, ale ono je dosti pochybné / zvlášti i to, že muž se jménam Roman si udělá nick"Romča". To rovněž o něčem svědčí.

Promiň, že to říkám tvrdě, ale Nebesa jsou mi svědky, že mám v tomto směru absolutní pravdu. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
A ještě jeden podotek: jestliže ses opřel v daném kontextu zrovna o Lopatu, tak jseš opět úplně mimo, protože Lopata nikdy o Federerovi nenapsal nic špatnýho + řekl bych, že mu i docela fandí a věří.

Brož tu před zápasem akorát zdvihl obočí nad Federerovým výrokem, že "doufá, že mu v pátek budou VŠICHNI fandit, aby Novaka porazil". Což bylo ze strany Brože zcela opodstatněné.
Reagovat
smazaný uživatel
Blbečkové co tak rádi píšete ty nesmysly a myslíte si kdoví jací nejste inteligenti(viz.Brož,Lopata),to vám pěkně Roger vypálil rybník.Pamatuji jak jste odsoudili každého,kdo o něm napsal něco positivního.Já ho tipoval na vítěze French open a on to dá,uvidíte.Jinak holkám obrovská gratulace a ty čtyři "melcky"pro každou taky nejsou k zahození.
Reagovat
smazaný uživatel
Jen bych podtokl, že soudě dle tvého projevu zde na tenispoortalu jsi ve skutečnosti rozhodně větší "blbeček" (= méně inteligentní člověk) než Brož. Takže se drž pěkně při zemi, prosím.
Reagovat
VlS
Poslouchal jsem holky na Radiožurnálu a Andrea tam říkala, jak ji kámoši dali k narozeninám poličku speciálně na trofeje z GS. Tak jim říkala "No, to jetda dárek". A už má využití. Pěkná historka.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratuĺace holkám!Supr výsledek, i když jsem to bohužel nevidel.
Reagovat
smazaný uživatel
tak to je absolutní bomba! obrovská gratulace holkám! nečekaný a o to chutnější úspěch!
Reagovat
smazaný uživatel
Takže si hned na úvod vyměnili breaky. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak konečně někdo z nich udržel podání, a sice Nole po velkém boji, když odvrátil 4 breakboly Federera včetně tří breakbolů v řadě.
Reagovat
smazaný uživatel
No a Federer zas hraje nejhezčí tenis ze všech semifinalistů. Snad ho absence grandslamových finále a nulaprocentní šance na post světové jedničky nedonutí končit. Ještě dlouho bude velký oživení každýho turnaje.
Reagovat
VlS
Tak to vypadá, že Novak má taky nervy trochu v pohybu - ale Federer hraje opravdu moc dobře.
Reagovat
tito
Je to tak, kdeže je ta razance předchozích zápasů. Roger ustál první set a ve druhém již šel Novak dolů. No ale uvidíme dále. Doufejme, že nebude ošetřování......
Reagovat
smazaný uživatel
JJ, první set z Novakovi strany ještě jakž takž, ale druhej hodně špatnej. No uvidíme, jak to dopadne. :-)
Reagovat
VlS
Tak ve třetím se trochu zvedl, ale ještě to není ono
Reagovat
smazaný uživatel
No zejména teda bekhend po lajně dnes jako kdyby Djoko vůbec neměl (až na pár výjimek).
Reagovat
VlS
Je třeba přiznat, že Federer hrál dneska líp, takže rekord není překonán a John může být klidný zase pár let. Škoda. Teď jsem zvědavej, jestli to Rogera nakopne a Rafu vyděsí, finále by mohlo bejt zajímavý, jestli Federer zopakuje v neděli dnešní výkon.
Reagovat
smazaný uživatel
Tato mladá hráčka ze Sparty (10. 5. 1996 --tj. čerstvě patnáctiletá), aktuálně 140. na světovém juniorském žebříčku, poslední dobou dosahuje na juniorském okruhu velmi zajímavých výsledků.

Tento týden na turnaji Építők-Ábris Cup (Grade 2), nejprve vyhrála dva zápasy v kvalifikaci, kdy ve dvou zápasech ztratila pouhý jeden game. Poté v 1. kole porazila Slovenku Natálii Vajdovou 6:2, 3:6, 7:5, v 2. kole domácí Eszter Palinkas 6:4, 6:4 a dnes ve čtvrtfinále zdolala Rumunku Irinu Marii Baru 7:5, 6:4.
Reagovat
r176
velika gratulace a hura na wimbledon!!!
Reagovat
frufru77
klobouk dolů, porazily opravdu výborné páry - snad to pomůže udržet stoupající úroveň našeho ženského tenisu...
Reagovat
baggik
Velká gratulace holkám, ohromnej úspěch. Je to poměrně dávno co získal výhradně českej pár deblovej titul na grandslamu. Holky si to za suverénní výkony co tady předváděly zasloužily. Zajímavostí je, že Lucka Hradecká nerada mluví anglicky a tak nechala mluvit pouze Andreu. Dost možná hoky nakoplo i arogantní a vulgární chování Strýcové s Benešovou.
Reagovat
smazaný uživatel
NO TO JE PARÁDA, GRATULUJU HOLKY. VIDĚLA JSEM TO A HRÁLY JSTE BEZVA!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Obrovská gratulace, i když jsem to neviděl.
Reagovat
VlS
Super, holky to suverénně dotáhly do konce. Medvídci mohou jet domůna Sibiř.
Reagovat
smazaný uživatel
Přidávám se k obrovské gratulaci!!! Grandslam v ČR, to je prostě paráda!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist