Hurkacz si zajistil své první semifinále na antuce, obhájce titulu Ruud zvládl čtvrtfinále suverénně

5. 4., 15:22
Aktuality 0
ATP ESTORIL - Hubert Hurkacz (27) se na malém podniku ATP 250 v Estorilu poprvé v kariéře probojoval do antukového semifinále na nejvyšším okruhu. Desátý hráč světa si ve čtvrtfinálové fázi poradil 7:6, 6:4 s nezkušeným Pablem Llamasem (21). Postup mezi nejlepší kvarteto si zajistil také Casper Ruud (25), který pokračuje v zatím suverénní obhajobě loňského triumfu.
Hurkacz se poprvé v kariéře probojoval do antukového semifinále na nejvyšší tour (© Profimedia)

Llamas – Hurkacz 6:7, 4:6

Hubert Hurkacz ve své kariéře posbíral už dvě trofeje z podniků Masters, hrál semifinále slavného Wimbledonu a celkem slavil sedm triumfů na turnajích ATP. Stále mu však chyběla semifinálová účast na antukových akcích na nejvyšším okruhu.

Aktuálně 10. hráč světa se dočkal prvního postupu mezi nejlepší kvarteto na cihle až v tomto týdnu na dvěstěpadesátce v Estorilu. V Portugalsku potvrzuje, že nejpomalejší povrch je jeho nejméně oblíbeným, potíže měl s Janem Choinským i dalším kvalifikantem a zástupcem až druhé stovky žebříčku Pablem Llamasem.

Proti španělskému mladíkovi si vypracoval jen dvě šance na brejk a jednu z nich využil. Sám čelil celkem osmi hrozbám a i díky své největší zbrani, servisu, dokázal všechny zlikvidovat. V obou setech čelil sérii tří brejkbolů, v tom úvodním nevyužil setbol za stavu 6:5 a první sadu nakonec získal až v tie-breaku poměrem 7:4.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Hurkacz, který v aktuální sezoně odehrál 25 zápasů a už 26 tie-breaků, si zahrál antukové čtvrtfinále na nejvyšší úrovni teprve potřetí v kariéře. Obě předchozí absolvoval na podnicích Masters v sezoně 2022 a recept nenašel na Grigora Dimitrova v Monte Carlu ani Novaka Djokoviče v Madridu.

O své celkově třetí antukové finále napříč všemi úrovněmi (český podnik ITF 2016 a challenger v Poznani 2018) a první finálovou účast v letošním roce bez ohledu na povrch bude usilovat proti Cristianovi Garínovi.

Chilan porazil 6:2, 7:6 poslední domácí naději Nuna Borgese, přerušil sérii čtyř čtvrtfinálových nezdarů a přesně po dvou letech postoupil do semifinále turnajů ATP. V sobotu se popere o první finále na nejvyšší tour od triumfu v březnu 2021 doma v Santiagu.

Llamas se představil v hlavních soutěžích na nejvyšší tour teprve potřetí v kariéře, i tentokrát prošel do druhého kola a v Estorilu se díky příznivému losu poprvé dostal do čtvrtfinále. Za sebou má pouhých sedm zápasů v hlavních losech na této úrovni a už potřetí musel čelit někomu z TOP 10 žebříčku. Porazit nedokázal ani Félixe Augera-Aliassimeho loni v Lyonu a Holgera Runeho letos v Montpellieru.

 

Ruud – Fucsovics 6:3, 6:2

Casper Ruud pokračuje v Estorilu v zatím suverénní obhajobě svého jediného loňského triumfu. Největší favorit a nejvýše nasazený nedal po Boticovi van de Zandschulpovi šanci ani Mártonovi Fucsovicsovi. S maďarským tenistou se střetl podruhé. Před sedmi lety na challengeru v Budapešti neuhrál jediný game a bylo jasné, že v portugalské metropoli bude výsledek úplně jiný.

Proti Van De Zandschulpovi odvrátil obě brejkbolové hrozby a v utkání s Fucsovicsem musel řešit jen jednu takovou komplikaci. Na vlastním podání ani tentokrát nezaváhal a dohromady na něm ztratil pouhých 10 fiftýnů.

Trojnásobný grandslamový finalista Ruud získal všech svých 10 titulů na nejmenších akcích série ATP 250. Devět z nich posbíral na oblíbených antukových dvorcích a ten poslední slavil před rokem právě v Estorilu. Tentokrát do antukového jara vstupuje v mnohem lepší formě než loni a dá se očekávat, že triumf obhájí. Dosud zopakoval prvenství pouze v roce 2022 ve Gstaadu a Ženevě.

Pedro Martínez porazil ve čtvrtfinále 6:4, 6:4 šampiona ročníku 2015 Richarda Gasqueta, protáhl svou aktuální neporazitelnost na osm zápasů a počtvrté v kariéře postoupil do semifinále na okruhu ATP. Na třetí finále a první po více než dvou letech bude útočit právě proti obhájci titulu Ruudovi.


Výsledky turnaje ATP 250 v Estorilu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist