Italky vyhrály počtvrté během sedmi let Fed Cup

3. 11. 2013, 11:40
Aktuality 19
Italské reprezentantky vystřídaly Češky na trůnu pro vítězky Fed Cupu. Ve finále proti Rusku doma v Cagliari získaly třetí vítězný bod díky Saře Erraniové, která v úvodním dnešním duelu v souboji s Alisou Klejbanovou zvítězila hladce 6-1 6-1.
Fedcupová reprezentace Itálie © fedcup.com

O dva body vítězek se postarala světová sedmička Sara Erraniová, jež v pátek poslala Itálii do vedení 2-0 díky vítězství nad tenistkou z třetí stovky žebříčku Irinou Chromačevovou.

Pro dnešní úvodní dvouhru nahradila Klejbanovová původně nominovanou Alexandru Panovovou, jež v pátek v prvním singlu více než tři hodiny trápila Robertu Vinciovou.

Další drama však skvělá antukářka Erraniová nepřipustila a za rovnou hodinu získala rozhodující třetí bod pro svůj tým. V zápase s Klejbanovou měla Italka úctyhodnou úspěšnost 86% získaných výměn po prvním servisu; vyhrála všech sedm odehraných gamů na podání.

Italky, které v semifinále vyřadily české vítězky uplynulých dvou ročníků, vyhrály Fed Cup poprvé v roce 2006 a pak v letech 2009 a 2010. Čtvrtým triumfem se v historické bilanci dotáhly na své finálové soupeřky, které přijely na Sardinii bez jedenácti omluvených hráček.

Podobu konečnému výsledku dal závěrečný debl, ve kterém proti sobě nastoupily Karin Knappová s Flávií Pennettaovou proti Irině Chromačevové s Margaritou Gasparjanovou. Italky sice prohrály první set 4-6 a ve druhém ztratil podání na 1-2, ale pěti vyhranými gamy v řadě si vynutili super tie-break, který s přehledem vyhrály. Čtvrtá dvouhra se neodehraje.

- Fed Cup: Itálie - Rusko -
(finále, Cagliara, antuka)
kompletní výsledky (02. - 03. 11. 2013)
Itálie - Rusko 4-0
Vinciová - Panovová 5-7 7-5 8-6
Erraniová - Chromačevová 6-1 6-4
Erraniová - Klejbanová 6-1 6-1
Knappová, Pennettaová - Gasparjanová, Chromačevová 4-6 6-2 10-4

Komentáře

19
Přidat komentář
tommr
přál bych si, abychom příští rok dostali Italky v semifinále a vrátili jim tu letošní porážku i s úroky ... :)
Reagovat
Jan
Pokud budou holky ve formě, tak se to může povést.
Reagovat
VlS
trapas při finále Fed Cupu nese ITF a WTA, I T F víc, kalendář WTA je znám dopředu a ITF má nastavit termín finále FED cupu tak, aby nekolidoval. To nemusí být nutně až po konci sezóny WTA, SF FC bylo už dávno a termín někdy po USO nebo dokonce i před by se jistě našel, jde o jeden veekend. Snad se po tomto trapasu ITF chytí za nos.
Reagovat
tommr
už se stalo - finále FC se příští rok bude hrát o týden později: http://www.tenisportal.cz/zpravy/finale-fed-cupu-se-bude-hrat-o-tyden-pozdeji-13196/
Reagovat
skott
Větší odpovědnost nese WTA. ITF dělala ústupek, když začínala s formátem světových skupin v nevhodný termín doznívajícího US Open v září, kdy bylo finále zcela zapadlé. Kvůli hráčkám ho přesunuli schválně na konec sezony po TM, jenže ten samý rok WTA naschvál přišla s novým Turnajem šampionek, který nasadila proti Fed Cupu.
Reagovat
VlS
Akorát jak známo, FC není turnaj WTA a proto na něj WTA dlabe. Plnou odpovědnost za turnaj proto má ITF a to se má starat, aby na turnaji byla odpovídající uroveň hráček. Letos to ITF vyvedlo přesně naopak, poškodilo tím uroveň FC a tím i jeho pověst a důležitost.
Reagovat
skott
Ano, WTA Fed Cup sabotuje, proto píšu, že má také za letošní situaci větší podíl. ITF před pěti roky prokázala dobrou vůli a právě aby tenistky nemusely volit mezi turnaji a reprezentací, přesunula finále na konec sezony, kterou uzavíral Turnaj mistryň.
Reagovat
smazaný uživatel
Celé finále byla fraška...Ale Italky si to i tak zaslouží...
Reagovat
UnrealTom
tak to bylo jasný že to bude 3:0 rusky neměli šanci s takovou sestavou
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Italkám! Původně jsem si myslel, že největší šanci na získání ruského bodu bude mít Alisa Kleybanova, ale nakonec byla nejblíž Panova... No, přesto si ruské holky taky zaslouží uznání, že bojovaly i v tomto složení. Na druhou stranu, jak tady někdo psal, že by už nikdy nenominoval hráčky, které letos odmítly, tak to mi přijde úplně mimo. Asi každému je jasné, že bez nich by Rusko brzy opustilo první světovou skupinu...
Reagovat
skott
Všechny Rusky, které odmítly měly legitimní důvod. Z velké části leží odpovědnost na straně Tarpiščeva, který začal sestavu řešit až při Kremlin Cupu, přičemž minimálně Nasťa s Vesnou daly najevo víc než měsíc dopředu, že uvažují o tom dát přednost Turnaji šampionek.
Nejde ani tak o Fed Cup, ten se hraje každý rok a Rusky budou ve finále příští rok znova, ale s ohledem na Rio samozřejmě nikdo zavřené dveře nemá.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím. Já jenom narážel na jeden příspěvek (teď nevím, jestli to byl uživatel blbec?), který se tady objevil někde u předchozích článků... Už dříve jsem psal, že těm holkám, které daly přednost TŠ, nic nevyčítám.
Reagovat
skott
uživatel blbec, to by vysvětlovalo mnohé...
Reagovat
smazaný uživatel
Omlouvám se, tak to byl uživatel Jan a bylo to tady...
http://www.tenisportal.cz/zpravy/italky-deli-jedna-vyhra-od-triumfu-ve-fed-cupu-13207/

Ještě jednou omluva uživateli blbci (o kterém si nemyslím, že je blbec). :D
Reagovat
Jan
Ruské hráčky by si to zasloužily za svůj přístup, aby je Tarpičšev už nenominoval. Odmítnout finále FC, když se o to tolik týmů snaží ... Udělaly z toho frašku. Zase je jasné, že Tarpiščev si to nemůže dovolit je nevzít do reprezentace, protože by Rusko bylo okamžitě ze světové skupiny venku. Kdyby to hrály naše hráčky proti takto oslabenému Rusku, hned by tu bylo spousta pisálků, že to není férová výhra, ale Italkám to zjevně nevadí. Nakonec našim hráčkám by to nevadilo taky. A v dnešním sportu jde stejně o to vyhrát jakýmkoliv způsobem a prostředky. Pro příklady nemusíme chodit daleko. Rozhodně by bylo dobré, kdyby konečně zavedli bodování i za Fedcup.
Reagovat
skott
Ještě jednou - reprezentace není povinnost, je to pouze právo. Rusky několik let držely prestiž Fed Cupu nad vodou, když za ně pravidelně hrály Top 10 hráčky, přestože by byly schopné vyhrát i v mnohem slabších sestavách. Nepamatuju se, že by se tady před pár roky například ty, ani nikdo jiný vztekal, když bez zjevného důvodu kolize s TŠ finále odmítly například Serena s Venus.
Nebýt letošního rozhodnutí Rusek, WTA s ITF by si svou tichou válku vedly i příští sezonu. Bodování nevyřeší vůbec nic, to je jasně vidět na mužském okruhu, hráči kteří nechtěli hrát dřív, nehrají stále. Bodování je víceméně jen symbolické a pro ty nejlepší, které to má primárně přitáhnout nic neřeší.
Reagovat
LukasH
Taky mi to přijde hodně blbý, na to, že to bylo finále. Na druhou stranu se to prostě tak sešlo. A nevíme, jaká je teď u nich v týmu situace. A proti komu se hrálo nebo nehrálo, na to se nikdo neptá.
Koneckonců je si třeba říct, že naši byli při Davis cupu taky ve výhodě a ne jednou. Švýcarsko bez Fédi, Argentina dvakrát za sebou bez Delpa, finále se Španělskem bez Nadala....
Reagovat
Jan
Povinnost, právo, já bych řekl, že reprezentace by měla být čest, že může za svou zemi hrát. Ty máš jiný názor, já jiný. V každém případě z toho finále byla fraška.
Reagovat
patriks
jak je možné, že se hraje tunaj šampionek a finále Fed Cupu v jednom týdnu ? Pavlyučenková by se musela rozpůlit...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist