Ivaniševič o rozchodu s Berdychem: Už jsme se nedokázali posouvat dál. Prostě to nevyšlo

5. 6. 2017, 22:12
Aktuality 25
Prostě to nevyšlo, shrnul Goran Ivaniševič do tří slov spolupráci s Tomášem Berdychem. Spojení bývalého vítěze Wimbledonu s českou jedničkou se nevyvedlo a po deseti měsících rozpadlo. Chorvat si přesto myslí, že i Berdych může jednou grandslam vyhrát, ale musí začít věřit.
Profily hráčů
Goran Ivaniševič

"Došlo to do fáze, že už jsem nedokázal pomoci. Prostě to nevyšlo," řekl Ivaniševič v rámci setkání legend v areálu Rolanda Garrose, proč už není Berdychovým koučem. "Zkusili jsme všechno, ale když to dospěje do bodu, že se nikam nemůžete pohnout, je lepší to ukončit. To pak není nikdo šťastný. Končíme jako přátelé," dodal.

V bílé košili se Ivaniševič pohyboval před kamerami s úsměvem. Když přišla řeč na Berdycha, trochu zvážněl a mluvil hloubavě. "Jako trenér se snažím překonat všechny výzvy, abych svým svěřencům co nejvíce pomohl, ale když to nejde... Když se to nikam neposouvá, je lepší to uzavřít. Život jde dál," řekl Ivaniševič.

Jejich spojení začalo smolně. Berdych měl loni koncem léta zánět slepého střeva. "To nebylo zranění, málem umřel," podotkl Ivaniševič. "Když jsem k němu přišel, nebyl příliš sebevědomý, ale tohle ho srazilo ještě víc dolů," míní Ivaniševič.

Berdych po uzdravení potřeboval hodně času, aby si zase začal na kurtu věřit a nabyl přesvědčení, že to může zvládnout. "Jenže prohrál pár hloupých zápasů a pak další. Udělal jeden krok vpřed a tři zpátky. V tenisu občas potřebujete také trochu štěstí. Tím myslím výsledky. Někdy přijdou, jindy ne," pokrčil Chorvat rameny.

V tréninku se zaměřovali na zlepšení servisu, vždyť Ivaniševič patřil k mistrům v tomto oboru. Chtěl po Berdychovi, aby hrál mnohem agresivněji a tlačil ho, aby trochu vyšel ze své komfortní zóny. Marně. "Zkusili jsme úplně všechno. Upřímně. Dívali jsme se na tenis ze všech možných úhlů, cest a věcí," řekl Ivaniševič.

Vyhrát grandslam? Tomáš tomu musí věřit sám
Při rozchodu po vyřazení Berdycha ve 2. kole French Open dal Ivaniševič svému již bývalému svěřenci radu. "Říkal jsem mu: především si musíš promluvit sám se sebou. Musíš si být jistý tím, co chceš, a jak toho chceš dosáhnout. Jakou cestou k tomu chceš dojít. Neříkal jsem mu to jako trenér, ale jako bývalý tenista. Někdy je lepší si sednout jen sám, bez ostatních lidí," prozradil král londýnské trávy z roku 2001.

Berdych zkusil v Ivaniševičovi najít takzvaného superkouče. Cílem mělo být vyhrát grandslamový titul. S krajanem Marinem Čiličem se mu to před třemi lety na US Open povedlo, s Berdychem neuspěl. Přesto si myslí, že to český tenista může jednou dokázat. "Hru i potenciál na to má. Ale musí tomu věřit on sám. Ne veřejnost, já nebo vy, ale on. Jakmile tomu začne věřit, má šanci," řekl Ivaniševič.

V září Berdych oslaví dvaatřicáté narozeniny a dá se říct, že čas hraje proti. "Já taky běžel proti času. A vyhrál jsem grandslam," upozornil Ivaniševič, že jeho triumf na londýnské trávě v devětadvaceti letech se nečekal. "Čas je vždycky. Pokud chcete, najdete ho," řekl. A dodal, že pro něj bylo ctí s Berdychem spolupracovat.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

25
Přidat komentář
gigin
https://www.o2tvsport.cz/nazory/tenisovy-svet-libora-basika-konec-dua-berdych-ivanisevic-jsem-predpokladal-tady-jsou-duvod-proc/
Reagovat
FulnekUltras
studená s horkou funguje leda ve sprše ;)
Reagovat
ArcusII
U Tomáše to není o trenérech, ale o hlavě. Svoje TOP má za sebou a na GS jen těžko dosáhne. Možná nějakou shodou náhod, když by více top hráčů vypadlo, nebo nehrálo, nějaký MASTER TITUL si dovedu představit, ale jinak ne a né s touto hrou, kterou aktuálně má.
Přijde mi, že čím víc hraje tenis v křeči, tím větší je to křeč i výsledkem. Pokud se smíří s tím, že má svoje TOP za zády, a chápu že to není lehké si to přiznat, začne hrát uvolněně a třeba i nějaký ten menší pohárek ještě přidá ;-)
Reagovat
Torn
TO jsou prognózy jako na globální změnu klimatu. Co třeba pro jednou si nechat své přípomínky pro sebe? Nevidím důvod, proč by měl Tomáš nutně upadat, plno hráčů prošlo horším obdobím bez selhání. A rozhodně bych Tomáše nesrovnával s Ferrerem, jak tu často padá. Už je proto, že každý má jiný styl hry.
Reagovat
spaniel
Já bych je taky nesrovnával, Ferrer byl lepší.
Reagovat
misa
Určitě. Stačí třeba srovnat jejich turnajové úspěchy. Ferrer má 26 titulů, Berdych pouhých 13.
Reagovat
Ondra979
ted uz asi tezko Gorane..pred cca 5 lety ta sance jeste byla, ted uz bude rad, kdyz se bude drzet kolem 15. mista, leda by se stal zazrak, ale ty se deji vyjimecne
Reagovat
Dobry-den
Už to půjde jen jedním směrem, a to dóóóóólu žebříčkem! Na GS už dá max třetí kolo. Sorry, ale je to tak. Ale byla to dobrá kariéra, to jako zase jóóó.
Reagovat
Marduch
Na co (na jakou osobnostní charakteristiku Tomáše) podle vás Goran naráží větami:"Říkal jsem mu: především si musíš promluvit sám se sebou. Musíš si být jistý tím, co chceš, a jak toho chceš dosáhnout. Jakou cestou k tomu chceš dojít. Neříkal jsem mu to jako trenér, ale jako bývalý tenista".
Reagovat
a.magerova
Nemá myšlení šampióna.... tohle by asi takto Rafa, Roger, Nole, Serena neřekli: "...myslím si, že toto je snové zaměstnání, které může člověk mít..."

On TO dělá hlavně pro prachy né pro nějaké vyšší cíle... proto nejezdí na menší turnaje, proto nejel na OH, ale na IPTL jo... Serena v Riu byla a teď je těhotná a vysmátá, tudíž zdravá... taky si myslím, že ho po prohraném finálovém zápase neuvidíme plakat jako Rogera, Andyho, Rafu (ten plakal půl hodiny ve sprše po finále Wimblu 2007) a Noleho, který plakal i po 1.kole OH... tohleto mohlo být hlavním důvodem odmítnutí Lendla...

Nakonec třeba dojde i na slova Stan_Borowitze v článku o Tomovi vedle:

05.06.2017 20:08 Od: Stan_Borowitz
Rozumný krok, Tomáši,
nevyhazuj zbytečně peníze. Až tě "obchodní partneři" oberou na nesmyslných projektech a následně oškube manželka u rozvodu, bude každá koruna dobrá...

http://sport.lidovky.cz/berdych-tenis-je-pro-me-stale-zamestnani-snu-fmf-/ostatni-sporty.aspx?c=A150908_155538_ln-sport-ostatni_oka
Reagovat
lars
V Londyne Tom na OH hral, z IPTL odjel driv nez musel a mensi turnaj hral v kvetnu 2017 v Lyonu
A Jokerovic treba plakal stestim po prohre s Delpem na OH, kdyz si uvedomil, ze ho Delpo kvuli svym zdravot. problemum nepripravil o nekolik titulu z GS :)
Reagovat
a.magerova
Já věděla, že tady bude někdo operovat Londýnem.... Londýnské OH byly úplně jiný level než Rio, prostě prestižní barevný Wimbledon... v Lyonu hrál, na divokou kartu, jen proto, že vylítl brzy v Římě, takže to byla taková z nouze ctnost... IPTL 2016 bylo celkem mizerně obsazená (zatím nejhorší ročník), nedivím se, že odjel dřív, žádná velká mediální přidaná hodnota... Nole chtěl Rio vyhrát, zas takový přející opravdu není.... :-P
Reagovat
lars
V Pekingu na OH taky hral, loni hral v Shenzhenu maly turnaj
Ta tvoje pozn. k Jokerovicovi je out
Reagovat
George_Renel
A hrál i v Aténách....
Reagovat
a.magerova
OH 2004 (2008) - měl 19 (23) let, byl 75. (21.) v žebříčku... byl na začátku kariéry... bylo dobře, že na obě OH jel, v Aténách šokoval svět vyřazením Federera a v Pekingu mu to Federer vrátil, takže příběh byl na světě.... o Tomovi se ve své knize zmínil i současný Noleho superkouč Agassi.... když na AO 2004 byl z něj nadšen a na USO 2005 celkem zklamán, že herně ustrnul....

Ale já nemám nic proti Tomášově "rýžování"... je mladý ambiciózní, tak kalkuluje... teď i s Ester, využívaj pozornost médií ke svému prospěchu, Ester se líbí, takže každý záběr TV kamery na velkém turnaji je další příležitost pro navýšení její ceny u budoucích obchodních partnerů.... to není nic proti ničemu, jen prostě není šampión v tom Federerovsky-Nadalovském smyslu.... ;-)
Reagovat
Lunej..
Copak Tomas jediny hraje tenis pro penize? Jako fanynka Rogera nemuzes srovnavat jeho s Tomem, Roger ma talent od Boha, co ma malokdo. A ze Tomas nebreci snad neni zadna vada, je introvert. Do Ria nejelo vic tenistu. Chapu, ze Tomase nemas rada, ale zase z neho nedelej jen masinu na penize, na IPTL byl Roger taky. Asi je ostuda byt 4. hracem sveta a byt tolik let v Top10, to jsou ty male cile?
Reagovat
a.magerova
Ano máš pravdu, že jako Rogerova fanynka a Rafova příznivkyně, jsem zhýčkaná a tvrdší při úvahách o úspěších.... ale... celkem se moje úvaha neliší od toho, co velmi obecně, ale i trochu nelichotivě řekl Goran... prostě Tom nevěří nebo nemá takovou touhu věřit, že by mohl vyhrát, proto po finálové prohře nebrečí (jsem nevěděla, že je introvert, působí na mě jinak, ale nemám ho tak načteného, takže proto to nevím), protože si asi tak nějak řekne, jo nevyšlo to, jsem si to myslel...
Nejde o to, mít talent od Boha, ale o to, pro úspěch něco obětovat, koukni WowRinka, řekl že mu zbývá už jen pár let tenisu, takže tomu obětuje vše, začal dřít a 3 GS má doma... a votomtoasije... samozřejmě Tomáš dosáhl hodně velkých věcí (klobouk dolů), ale třeba mohl mít víc, kdyby víc chtěl.... ;-)

Taky těžko říct, jak do toho všeho mluví Ester, i to může být nějaká pomyslná brzda, která se Goranovi nemusela líbit... ;-)

Jsem ani nevěděla, že Ester má/měla plány na odstěhování se do NY.

http://ona.idnes.cz/tomas-berdych-manzelka-ester-rozhovor-dhh-/nasi-muzi.aspx?c=A151118_144117_nasi-muzi_zar

http://sport.idnes.cz/martina-navratilova-tenis-rozhovor-singapur-fa6-/tenis.aspx?c=A141028_221233_tenis_ten
Reagovat
Nola
expert sa ozval, Novak na OH vycestoval za ucelom spoznavania prirodnych kras juznej Ameriky a pomoci chudobnym detom prostrednictvom svojej nadacie
Reagovat
lars
a vymenil by Jokerovic svuj nekalendarni GS za zlato z OH?
Reagovat
Torn
Vždyt většinu titulů má z těch menších turnajů. Stockholm atd. :D
Reagovat
Fandina
Tak doufám, že tomu tak bude a že si Berďa začne víc věřit a ten GS udělá. Držím palce, Berďo pojď!!!
Reagovat
Fandina
A docela mě zarazilo, že to s Berďou a slepákem bylo tak vážné. Tak doufám, že už je to v pohodě.
Reagovat
Kytka
Tak to mně taky překvapilo. Pamatuji ten poslední zápas s Čiličem. Byl chudák hrozně zpocený nevypadal vůbec dobře. No nedivím se, že mu to nahnalo strach. A ještě při jeho opatrnosti.
Reagovat
smazaný uživatel
Je bez operace často smrtelný. Takže to vážné fakt je...:(
Reagovat
Krisboy
S červy nejsou žerty.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist