Jak ztratit postup: Birnerová neudržela vedení 6-1 5-1 a zahodila pět mečbolů

5. 4. 2011, 23:28
Aktuality 16
WTA CHARLESTON - Eva Birnerová se málo vídaným způsobem připravila o cenný skalp 35. hráčky světa Julie Görgesové. Česká tenistka v postup do 3. kola turnaje v Charlestonu neproměnila vedení 6-1 a 5-1, ani celkem pět mečbolů. Zápas teprve prvního kola po boji zvládla Barbora Záhlavová-Strýcová, jež zdolala krajanku Hlaváčkovou.
Eva Birnerová

Eva Birnerová po vážném zranění od léta 2007 na okruhu WTA odehrála jediný turnaj začátkem letošního roku v Bogótě. Tento týden na zelené antuce v Charlestonu úspěšně prošla kvalifikací a přes Czinkovou se dostala dokonce do druhého kola. Dál byla naposledy před čtyřmi lety na Australian Open, a byť dnes čelila dvanácté nasazené Julii Görgesové, mohla se postarat o překvapení a zahrát si o čtvrtfinále. 

Šestadvacetiletá rodačka z Duchcova, 131. hráčka světa, totiž nad soupeřkou, jež je o téměř sto míst lépe postavenou hráčkou, podávala za stavu 6-1 a 5-1 na senzační vítězství. Jenže postup si česká hráčka zbytečně komplikovala. Po ztraceném servisu ještě při podání Görgesové vedla 40-0, ale ani jeden z celkově pěti mečbolů neproměnila. A to ji definitivně zlomilo. V následném gamu za necelou minutu znovu přišla o podání a náskok dvou brejků byl 'fuč'.

V té chvíli už naskakovaly body pouze na straně dvaadvacetileté Němky, která získala osm her v řadě a Birnerová v třetí sadě za stavu 6-1 5-7 a 0-2 vzdala kvůli zranění pravého kotníku. Zápas byl na konci druhého setu přerušen, pravděpodobně kvůli vyžádanému ošetření Birnerové.

Bývalá 59. tenistka žebříčku Birnerová byla blízko třetí nejcennější výhře: v roce 2007 porazila Nizozemku Krajicekovou, o rok dříve Arvidssonovou. Obě byly v době zápasů 32. hráčkami světa.

Podobně nepříjemnou zkušenost má z poslední doby i někdejší světová jednička Ana Ivanovičová. Srbka v Miami ztratila proti Clijstersové rovněž vedení 5-1 a prohrála. Sama zkušená belgická světová dvojka na úvod sezony ve finále podniku v Sydney vedla 5-0 nad Na Li, aby nakonec padla 6-7 1-6.

Teprve v zápase 1. kola na sebe narazily plzeňské rodačky Barbora Záhlavová-Strýcová a Andrea Hlaváčková. První dvě sady si rozdělily, aby svedly dramatickou bitvu ve třetím setu. V něm za stavu 5-3 čtyřiadvacetiletá Hlaváčková podávala na překvapivý skalp své krajanky, o půl roku starší soupeřka však dějství dotáhla do tie-breaku. Ve zkrácené hře se Záhlavová-Strýcová ujala vedení 5-2, o čtyři výměny později ale čelila mečbolu. Hlaváčková ale ani druhou velkou příležitost neproměnila a zápas skončil očekávaným výsledkem.

Záhlavová-Strýcová tak na osmém z letošních devíti turnajů postoupila minimálně do 2. kola. O lepší výsledek se v Jižní Karolíně utká s Anastasií Rodionovovou z Austrálie, jež už v pondělí zdolala Ondráškovou.

Görgesovou po vydřeném vítězství čeká boj o čtvrtfinále s pátou nasazenou Shahar Peerovou. Izraelka si v chladném nočním zápase poradila hladce 6-1 6-3 se Sofií Arvidssonovou ze Švédska. "Věděla jsem, jaká je předpověď, tak jsem na to byla připravená. My tenisté zažijeme během jednoho dne čtyři různá období, takže se dokážeme přizpůsobit. Nebylo teplo, jaké bych si představovala, ale aspoň jsme měly bezvětří," řekla Peerová.

Potrápit vítězku turnaje z roku 2009 Sabinu Lisickou se podařilo Renatě Voráčové. Česká tenistka si do Charlestonu přivezla slušnou formu z Pelhamu, kde hrála minulý týden finále na místním podniku ITF. Na soutěžích WTA ale letos z deseti zápasů vyhrála jen tři a bilanci nevylepšila ani dnes. S favorizovanou německou sokyní držela krok, od stavu 3-3 ve druhé sadě už ale získala pouze tři hry z dvanácti a nakonec prohrála za rovné dvě hodiny 6-3 4-6 2-6.

Lisická loni titul neobhajovala, neboť kvůli zranění kotníku, který si podvrtla v Indian Wells, půl roku nehrála. "Víte, musela jsem se prakticky znovu naučit chodit. Proto pro mě tohle vítězství hodně znamená. Po tom všem, čím jsem si prošla, jsem se dokázala vrátit a vyhrát," řekla jednadvacetiletá Němka, jež se v žebříčku propadla o více než 150 míst na současnou 182. příčku.

"Cítím se tu úžasně. Přiletěla jsem sem před pár dny a trénovala na centr kurtu, hned se mi vzpomínky vrátily. Bylo skvělé, že přišlo tolik lidí, obzvlášť po tak chladném ránu a deštivém počasí," narážela Lisická na to, že začátek úterního programu se kvůli bouřkám zpozdil. 

Svůj první letošní zápas na antuce nezvládla Ruska Alisa Klejbanovová. 26. hráčka světa v na turnaji, kde plnila roli nasazené osmičky, prohrála za 53 minut 1-6 0-6 s domácí osmnáctiletou naději Christinou McHaleovou. Američanka tak na podniku kategorie Premier vyrovnala svůj loňský výsledek.

McHaleová navíc navázala na nedávný úspěch z Indian Wells, kde zdolala Kuzněcovovou a potrápila Petrovovou. 

V dalším kole by mohla narazit na Danielu Hantuchovou, jež rychlý přechod z tvrdého povrchu zvládla na výbornou. Slovenská tenistka ještě v neděli úspěšně bojovala ve finále čtyřhry na turnaji v Miami a už dnes si po setech 6-1 7-6 poradila s Allou Kudrjavcevovou. Hantuchová vedla ve druhé sadě už 5-1, aby ji nakonec získala až v tie-breaku. V druhém zápase ji čeká další Ruska Rodinová.

WTA PREMIR CHARLESTON (USA / Jižní Karolína, zelená antuka, 721.000 dolarů)
úterní výsledky (05. 04. 2011)

Dvouhra - 2. kolo:
Görgesová (Něm.) - Birnerová (ČR) 1-6 7-5 0-2 skreč B.
McHaleová (USA) - Klejbanovová (8-Rus.) 6-1 6-0
Peerová (5-Izr.) - Arvidssonová (Švéd.) 6-1 6-3
Wickmayerová (6-Belg.) - Čeng Ťie (Čína) 6-4 6-0
Shuai Peng (11-Čína) - Moritaová (Jap.) 6-2 6-1
Scheepersová (JAR) - Craybasová (USA) 6-3 6-2
Mirzaová (Ind.) - Kingová (USA) 6-7(6) 6-4 6-2

Dvouhra - 1. kolo:
Záhlavová-Strýcová (15-ČR) - Hlaváčková (ČR) 6-2 2-6 7-6(6)
Lisická (Něm.) - Voráčová (ČR) 3-6 6-4 6-2
Gallovitsová-Hallová (Rum.) - Hamptonová (USA) 7-6(1) 7-5
Kirilenková (9-Rus.) - Lepchenková (USA) 6-4 6-0
Tatišviliová (Gruz.) - Dokičová (Austr.) 7-5 2-6 6-4
Hantuchová (10-SR) - Kudrjavcevová (Rus.) 6-1 7-6(3)
Paszeková (Rak.) - Oudinová (USA) 6-1 7-5
Mayrová-Achleitnerová (Rak.) - Shuai Zhang (Čína) 6-4 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

16
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
VlS
Poslední dobou dost často přemýšlím o některých pravidlech, které možná tenisu škodí.
Někdy nevymáhání existujících pravidel rozhodčími - například nezakročení proti nesportovnímu řevu, nezakročení při přetahování přestávek mezi výměnami, pravidelné koučování hráčů při jestřábím oku ze strany trenérů a podobně.
Na druhou stranu by možná prospělo zrušení možnosti ošetřování a zavedení striktního "můžeš tak hrej", "nemůžeš tak vzdej".
Taktické hrátky s ošetřováním mě docela štvou a ovlivňují zápasy. Na ovázání stehna obinadlem si stačí hráč sám v průběhu přestávky, na to není potřeba terapeut.
Reagovat
VlS
Ještě přidám dotek sitě při podání - je otázkou, jestli zařízení reaguje jen na dotek, nebo i na drobné vibrace vyvolané aerodynamickou rázovou vlnou míčku letícího těsně nad. Posuzoval bych, jestli míč dotykem změnil směr či rychlost nebo ne a nebo bych bral jen přeletěl a dopadl do pole nebo ne, tak jako je posuzován při hře. Jestli bude někdo takový kouzelník, že bude dávat esa pomocí pásky, tak mu budiž čest a sláva, protože to bude opravdu machrovina a ovlivní to zápas míň, než eso neuznané kvůli velmi spornému doteku.
Reagovat
a.magerova
To už navrhovala i Martina Navrátilová (a ta tomu přeci rozumí!), že by se při podání přes pásku mělo hrát stejně jako během zápasu, zrychlilo by to hru.
Reagovat
smazaný uživatel
Jak uz jsme se o tom jednou bavili, tato psychicka "nemoc" ceskych hracu a hracek zda se byt nevylecitelna. Neschopnost dotahnout dulezite momenty ke zdarnemu konci, promrhat jasne vedeni, psychicky se slozit. Toho vseho jsou nasi teniste/tenistky schopni. Prikladu jsou desitky.

Nemyslim to nijak ve zlem, abyste si nemysleli, ze Cechum nepreji. Naopak, mam mezi nasima i favority, kterym fandim.
Reagovat
VlS
Ona otázka je (nikdo jsme zápas neviděli) jestli hrála Eva do stavu 5:1 40:0 tak dobře, nebo Julča tak zoufale. Ale souhlasím s tebou, že řada hráček má problém dotáhnout zápas do konce, nejde však jen o naše. Co zmrtvých vstání KIM v IW v podstatě za stejného stavu?
Reagovat
smazaný uživatel
Prý že "málo vídaným způsobem" - v ženském tenise? Ale kdeže! Rozvedl bych to tady více, ale nerad bych byl zase za šovinistu, tak to nechám být.

Jinak výkon slečny Kleybanové, to bylo taky dílo!
Reagovat
smazaný uživatel
Standa Birner je otcem Evy,kdysi ji i trénoval a v roce 2001 se pod jeho vedením stala juniorskou mistryní ČR.
Reagovat
smazaný uživatel
OK. Sorry, ale té opravdu fandit nikdy nebudu, leda snad kdyby fakt hrála nějakej jedinečně atraktivní tensi, což je krajně nepravděpodobné.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak prej si zranila pravej kotník, ale není to zatím z oficiálního zdroje, takže to může být kachna. Mám to z tennisfora.
Reagovat
smazaný uživatel
Já vím v tenise je možné vše,jen jsem holkám moc přál,aby překvapily.Myslím že tohle Evu poznamená a útok na stovku už nezvládne.Možná na ITF turnajích by se ji sem tam mohlo zadařit,tady však měla mega šanci....a nevyšlo to.
Reagovat
smazaný uživatel
Hm. A hraje ta Birnerová aspoň atraktivní tenis? Já ji nikdy tuším neviděl. A má něco společnýho s Birnerem, někdejším (dosti podprůměrným) DC reprezentantem, kt. byl z nějakého důvodu oblíbcencem komunistů?
Reagovat
darek.vrana
Ja to znam z vlastni zkusenosti. Taky jsem vedl 5:1 a 40:15 nad lepsim hracem a prohral. Tenis je v tomhle osidnej. Ve fotbale to muzete nejak ukopat, ale tady ten posledni bod musite promenit. A kdyz ten lepsi hrac ke konci zapne na maximum, je to opravdu tezke. Jeden game se nepovede, a pak uz se to veze. Zacnete byt nervozni a je konec...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to byl černý den českýho tenisu,úplný propadák.Kluci v Monze zklamali a holky nedtáhly skvěle rozehrané partie.Jak vidíte zítřek v Marbelle?
Reagovat
smazaný uživatel
= prohra Klejbanovové (?) s mladou Američanskou Christinou McHale 1:6, 0:6. Tím navázala na své úspěchy v IW, kde porazila Svetu a sehrála vrovnanou partii s Petrovovou.
Reagovat
VlS
A pak že nerostou
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist