Kolaps Clijstersové. Ztratila vedení 5-0 a titul slaví Na Li

14. 1. 2011, 13:05
Aktuality 6
WTA SYDNEY - Kim Clijstersová poprvé po svém comebacku prohrála finálový zápas a přišla o možnost posunout se už na druhé místo světového žebříčku. V Sydney neuhrála ani set proti Číňance Na Li, byť získala úvodních pět her.
Profily hráčů
Na Li

Kim Clijstersová se na kurty vrátila před rokem a půl a od té doby neprohrála jediný semifinálový či finálový zápas. Od loňského června měla navíc skvělou bilanci, kdy ji v 29 zápasech dokázala porazit jen, za to hned třikrát, Vera Zvonarevová.

O tyto skvělé statistiky ji dnes ve finále tunaje v Sydney připravila Na Li. Ta si tak připsala čtvrtý titul v kariéře a jako první Číňanka v historii vyhrála podnik prestižní kategorie Premier.

Úvod zápasu přirom žádnému překvapení nenasvědčoval. Clijstersová diktovala tempo výměn a nad vcelku neškodnou soupeřkou vedla už 5-0 a 30-15. V té chvíli ale muselo v sedmadvacetileté Belgičance dojít ke zkratu. Bývalá světová jednička začala kupit množství chyb, netrefovala podání, ztratila úderovou jistotu a aniž by Na Li musela předvést nějaké skvělé údery, dokázala si Číňanla z takřka prohraného setu vynutit tie-break. V něm se Clijstersová ještě ujala vedení 3-1, o rok starší soupeřka však sadu šesti vyhranými fiftýny v řadě získala. 

V dalším průběhu utkání už to byl ze strany trojnáobné vítězky US Open marný boj. Ve třetí hře druhé sady se dokázala na chvíli dostat rebrejkem zpět, naděje však neměla dlouhého trvání.

Clijstersová se špatně pohybovala, měla pomalé reakce, údery trefovala 'nečistě'. Belgičanka rozhodně nebyla ve své kůži, což dokumentovalo i velké pocení. Na Li cítila obrovskou šanci na velmi cenný skalp a srdnatě vracela údery, které občas proložila i útokem. Bylo jen otázkou času, kdy trápení belgické tenistky ukončí. Stalo se tak po 90 minutách boje, po kterých mohla zvednout ruce nad hlavu tenistka z Číny.

"Když jsem prohrávala 0-5, podívala jsem se na čas. Bylo odehráno teprve 15 minut. Myslela jsem si, fanoušci zaplatili spoustu peněz, přece zápas nemůže skončit po půl hodině," vtipkovala po utkání Na Li. "Jeden nebo dva body to úplně otočily. Když začal tie-break, tak jsem tušila, že je to moje šance," dodala semifinalistka loňké Australian Open.

"Myslím, že jsem přestala hrát údery tvrdě. Netrefovala jsem je agresivně a hluboko do kurtu, jako v úvodu zápasu. A ona se šance rychle chopila," komentovala Clijstersová svůj kolaps. 

"Na Li má kvalitu na to, aby vyhrála grandslam. Možná je velkých zápasech trochu nervózní, ale pokud hraje svůj nejlepší tenis, může porážet elitní soupeřky. Ona je velmi nebezpečná," pochválila soupeřku.

Clijstersová se mohla v případě triumfu dostat na druhé místo žebříčku před Zvonarevovou, zatím ale Rusčin náskok jen ztenčila. Nyní je spolufavoritkou Australian Open, a pokud by ho vyhrála a zároveň Wozniacká nepostoupila do semifinále, stala by se světovou jedničkou.

Sestřih zápasu Na Li - Clijstersová:

- WTA PREMIER SYDNEY (Austrálie, tv. povrch, 618.000 dolarů) -
páteční výsledky (14. 01. 2011)

Dvouhra - finále:
Li Na (8-Čína) - Clijstersová (3-Belg.) 7-6(3) 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak snad si uz slabou chvilku vybrala a na AO uz to bude o.k.opet alespon do finale.
Reagovat
smazaný uživatel
Viděl to někdo? Co se stalo??
Reagovat
smazaný uživatel
i Clijsters je ženská....
Reagovat
smazaný uživatel
jojo je to tak i ona je zenska.A hlavne je to sport a tuplem v tenisu neni nikdy nic jisteho. Ale kdyby se neco podobneho stalo Berdydovi tak uz je tu tisic komentaru jakej je to pakon a ze ma byt jinde nez je atd....:)
Reagovat
smazaný uživatel
jemu se to stát nemůže, on 5:0 nikdy nepovede :-) :D
(to byl vtip, nesežerte mě hned)
Reagovat
mopall
Clijsters to dnes dostala,takže na AO bude v poho a vyhraje celý turnaj;-)...akorát mi dnes zazdila 16000,-
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist