Jestli letos vyhrajeme Davis Cup, s reprezentací končím, řekl Čilič

9. 4. 2018, 14:31
Aktuality 3
Marin Čilič letos možná naposledy reprezentuje svou zemi v nejprestižnější mužské týmové soutěži. Aktuálně třetí hráč světa o víkendu výrazně pomohl Chorvatsku k postupu do semifinále. Od příští sezony by se v případě triumfu rád zaměřil hlavně na svou individuální kariéru.
Profily hráčů

Marin Čilič o víkendu na domácí antuce ve Varaždinu exceloval. Ve dvou zápasech na tři vítězné sety ztratil dohromady jen osm gamů, když smetl kazašské tenisty Dmitrije Popka a Michajla Kukuškina. Chorvatsko nakonec i díky Čiličovi zvítězilo 3-1 a postoupilo do semifinále, v němž změří síly se Spojenými státy.

Chorvatsko v minulosti získalo "salátovou mísu" jen jednou, a to v roce 2005, rok předtím než se Čilič nejprestižnější mužské týmové soutěže premiérově zúčastnil.

Od té doby vyhrál 26 ze 36 singlových zápasů, což se jinému chorvatskému tenistovi zatím nepodařilo, a ve čtyřhře má bilanci 10-6. Dohromady tak odehrál 52 utkání a svou zemi reprezentoval celkem 23krát, nejvícekrát ze všech Chorvatů.

Nyní si Čilič dělá zálusk na premiérovou trofej a připustil, že by mohl být letošní Davis Cup jeho posledním. "Pokud letos vyhrajeme Davisův pohár, budu se v dalších letech soustředit výhradně na svou kariéru. Po titulu hodně toužíme a doufám, že to dokážeme," řekl vítěz US Open 2014.

Od příštího roku by se mohl Davis Cup hrát v úplně jiném formátu. V rámci jednoho týdne by se o trofej utkalo 18 týmů. Návrh ale nejprve musí na srpnovém zasedání schválit členové ITF.

"Bylo načase něco změnit. Návrh se mi líbí," uvedl Čilič. "Jediným problémem je, že se bude hrát na jednom místě. Pořadatelské země jako například Chorvatsko tak budou finančně trpět."

"Na druhou stranu se sníží počet hracích týdnů ze čtyř na jeden, bude se hrát na dva vítězné sety a jen dva singly a čtyřhra. Nebude to tudíž pro hráče taková zátěž a soutěže se by se mohlo zúčastnit více elitních tenistů. Domnívám se, že 99,9% hráčů by změnu uvítalo," dodal.

Jak se svou kariérou nejlepší chorvatský tenista současnosti naloží, pokud Chorvatsko letos "salátovou mísu" nezíská, nekomentoval.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

3
Přidat komentář
Kozoroh
A co na to Yannick Noah?
Reagovat
turista
DC 2018 mohou vyhrát i USA.
Reagovat
smazaný uživatel
US su jednoznacne najslabsi tim v semifinale, budu to mat tazke prebojovat sa az k mise
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist