Juniorka Kristýna Plíšková vyhrála Wimbledon!

3. 7. 2010, 16:55
Aktuality 10
WIMBLEDON JUNIOŘI - Kristýna Plíšková ve Wimbledonu vyhrála dvouhru juniorek a úspěšností se vyrovnala své sestře Karolíně. Osmnáctiletá Češka na londýnské trávě potvrdila skvělou formu a ve finále porazila desátou nasazenou Japonku Ishizuovou 6-3 4-6 6-4.
Kristýna Plíšková

Osmnáctiletá dvojčata Plíškova jsou nejlepšími juniorkami letošní sezony! Karolína v lednu triumfovala na Australian Open. Její sestra Kristýna v Melbourne vypadla v semifinále, neúspěch si ale vynahradila na slavnějším Wimbledonu, kde před pár okamžiky převzala ceněnou trofej.

Čeští a čs. vítězové juniorské dvouhry na tenisových grandslamech:
1948 - Olga Míšková (Wimbledon),
1972 - Renata Tomanová (French Open),
1975 - Regina Maršíková (French Open),
1978 - Ivan Lendl (French Open a Wimbledon),
1978 - Hana Mandlíková (French Open),
1985 - Andrea Holíková (Wimbledon),
1989 - Andrea Strnadová (Wimbledon),
1990 - Andrea Strnadová (Wimbledon),
1991 - Karina Habšudová (US Open),
1992 - David Škoch (Wimbledon),
2002 - Barbora Strýcová (Australian Open),
2003 - Barbora Strýcová (Australian Open),
2006 - Dušan Lojda (US Open),
2010 - Karolína Plíšková (Australian Open).
2010 - Kristýna Plíšková (Wimbledon).

Rodačka z Loun minulý pátek slavila premiérový titul mezi juniorkami v silně obsazené generálce na Wimbledon v anglickém Roehamptonu. Skvělou formu si přivezla i na trávu do All England Clubu, kde se ztrátou jediného setu postoupila až do finále.

V něm na vytáhlou Češku s vytetovanými polynéskými vzory čekala desátá nasazená Japonka Sachie Ishizuová, jež v semifinále zastavila domácí naději Lauru Robsonovou.

Finálový zápas začala lépe Kristýna Plíšková, jež hned v druhém gamu soupeřce sebrala servis a tím rozhodla o osudu první sady. V té druhé za stavu 1-2 poprvé zaváhala při svém podání, které si sice vzápětí vzala zpět, ale i šestý game byl ve znamení brejku. Asijatka už náskok udržela a vynutila si rozhodující dějství.

Sobota ve Wimbledonu:

Serena dobyla Wimbledon. Už počtvrté a bez ztráty setu!

Blíže vítězství byla japonská hráčka, za stavu 2-4 ale Plíšková sebrala zbytky sil a čtyřmi vyhranými gamy v řadě si došla pro největší triumf své krátké kariéry.

Během dvou týdnů na trávě vyhrála dvanáct zápasů a zcela zaslouženě se nesmazatelně zapsala do historie juniorského tenisu. Soutěž dívek ve Wimbledonu vyhrála jako první Češka po dvaceti letech.

Další cíl: Grandslam mezi ženami
"Asi je to můj největší úspěch, protože je to Wimbledon," řekla po utkání Plíšková, pro kterou je londýnský turnaj důležitější než ostatní. "Jsem radši, než kdybych to vyhrála v Paříži nebo v Austrálii. Jen bych byla radši, kdyby byla ségra se mnou ve finále. Ale takhle to stačí," uvedla.

Přesto po utkání nedávala najevo příliš emocí. "Až vyhraju dospělý, tak budu mít větší radost," řekla. "Já taková moc nejsem - že bych tam skákala, to ne."

Je si také vědomá toho, že úspěch v juniorce se nemusí promítnout do kariéry mezi dospělými. "Já to nechci shazovat a jsem strašně ráda, že jsem to vyhrála. Ale jsou to jen junioři. Spousta lidí to vyhraje a pak nic," dodala.

V dnešním utkání byla její hlavní zbraní hra levou rukou. "Kdybych jí neměla, nemyslím, že bych vyhrála. Špatně se hýbu a mám ještě spoustu nedostatků. Mám třeba stále dost výpadků a zbytečně ztrácím podání. V tréninku také pořád hraju lépe než v zápase," vypočítávala věci, ve kterých by se měla zlepšit.

Myslí si ale, že by jí výhra na wimbledonské juniorce měla zvednout sebevědomí. "Hlavně na trávě si budu věřit, že neprohraju," řekla s tím, že jejím dalším cílem je dostat se grandslamový turnaj i mezi dospělými.

Kristýna letos už vyhrála i turnaj ITF v japonské Kurumě, kde ve finále porazila sestru Karolínu. Ta po triumfu v Austrálii vypadla v prvním kole Roland Garros a ve Wimbledonu vypadla jen o zápas déle. Třetí kolo si v Londýně zahráli Jiří Veselý a při grandslamové premiéře také sedmnáctiletá Denisa Allertová.

- WIMBLEDON (Velká Británie, tráva) -
sobotní výsledky juniorů (03. 07. 2010)

Dívky:
Dvouhra - finále:
Kris. Plíšková (9-ČR) - Ishizuová (10-Jap.) 6-3 4-6 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
weak
nejspíš budu za svůj názor kamenován, ale já nevidím v tom, že skoro 19-letá holka vyhraje soutěž mezí 15-16 letými žádnou velkou senzaci... Pokud by byly sestry Plíškovy tak vyborné, hrály by už mezi ženami - v 19ti letech už by měly sbírat zkušenosti na velkých turnajích a ne jen vydělávat Kaderkovi peníze startem v juniorkách....
Btw - to zas bude keců od pana inženýra, jak skvěle ten náš tenis vede - Berdych, Kvitová, Plíškovi, debly... všechno jeho zásluha... :-)) nebo spíš :-((, protože právě díky těmto úspěchům, se kterými samozřejmě fakticky nemá Kaderka nic společného, se toho mafiána níkdy nezbavíme....
Reagovat
weak
abych byl konkrétní - to, že to pod paněm inženýrem skutečně nefunguje, dokládají právě kluci i holky kolem 15ti let - talentů a kvalitních hráčů v této kategorii máme jako šafránu a osobně nevidím v česku žádnou soustavnou metodu/činnost, jak to změnit... Takže až skončí současná generace, obávám se, že český tenis výrazně spadne...
Reagovat
skott
Ale Pliskovy mezi zenami uz davno hrajou.Juniorske turnaje od roku 2007 vubec neobjizdi, misto toho se soustredi jen na prechod mezi dospele a rekl bych, ze se jim to dari pomerne dobre.V Australii se jim juniorka GS hodila jen jako priprava a aklimatizace na dalsi turnaje, ktere je tam cekaly.Na FO a W zase byly hodne blizko prime ucasti v kvalde a doufaly, ze se do souteze dostanou.Karolina tam dokonce proklouzla na W, i kdyz vypadla v 1.kole.
Ja s tim vicemene souhlasim, ze to neni zadna senzace v jejich veku, ale na druhou stranu jako zkusenost jim to jenom prospeje. Poznaji jak to na GS chodi, zahrajou si pred sposutou lidi, protoze i juniori/ky maji na zapasech plno.A ani samotne Pliskovy to neprecenuji, coz je dobre (viz. jejich rozhovory po vitezstvi).Podle me si vedou slusne na jejich schponsti.Navic na to jdou ¨od lesa¨, jak jsem koukal.Misto evpropskych itf-ek letos hraly temer vyhradne po Asii, kde je mnesi konkurence za velke body, aby mohly rychle zlepsit svuj ranking a dostat se na okruh WTA;)
S tou druhou casti mas pravdu, talenty kolem 16 let a min by se spocitali na jedne ruce a jeden vysledkove podareny grandslam, kde se vsechno seslo temer idealne na tom opravdu nic nezmeni.
Reagovat
smazaný uživatel
Mám 2 otázky -
1) Nevíte do kolika let mohou holky hrát juniorku?
2) Mají zápasy stejně bodově ohodnoceny jako profesionálky z WTA?

Díky.
Reagovat
skott
1) jen do konce tohoto roku
2) nemaji, juniorsky ranking funguje uplne jinak, zebricek urcuji singlove i deblove vysledky dohromady
Pliskovy ale juniorsky tenis nikdy nezajimal, soustredily se vlastne rovnou na prechod mezi dospele a ITF turnaje na kterych se jim relativne dost dari a juniorske GS hraly poprve letos v Melbourne.
Reagovat
smazaný uživatel
To už je 4 roky, co vyhrál Dušan to US Open??? Přišlo mi ti tak 2 roky. Kdyby nebylo zranění, je určitě v top 100.
Reagovat
Chandler
V životě jsem o něm neslyšel, to je jako pořád zraněnej?
Reagovat
smazaný uživatel
On myslím vyhrál v 19ti dobře obsazený challenger u nás a pak ho kosí jedno zranění za druhým...
Reagovat
skott
ale hodne to prozivala Pliskova:-)) dvakrat zatleskala o raketu a vyraz kyseleho citronu:-)
Reagovat
BooOoo
skvělýý !!! konečně začne český tenis ožívat !!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist