Kotyza: Singapur byl pro nás extra bonus. A finále je dobrá tečka

1. 11. 2015, 19:29
Aktuality 22
Přes finálovou porážku bral kouč David Kotyza vystoupení Petry Kvitové na tenisovém Turnaji mistryň jako vydařenou tečku za sezonou na okruhu WTA. Už samotný postup do boje o titul byl pro jeho svěřenkyni letos úspěchem.
Profily hráčů
David Kotyza

"Jsme hlavně rádi, že jsme se sem dostali. Myslím, že můžeme být spokojení, že jsme na Masters vydrželi až do neděle a hráli finále," řekl Kotyza poté, co pogratuloval Polce Agnieszce Radwaňské k výhře 6-2 4-6 6-3. "Byl to boj. Bohužel jsme druzí," konstatoval.

Letošní tenisový rok Kvitové byl protkán zdravotními komplikacemi. V březnu si kvůli únavě vzala měsíc volno a po Wimbledonu z testů zjistila, že prodělala mononukleózu. Výrazně pak omezila trénink. "Po Wimbledonu jsme si dali cíl, aby Petra byla připravená na novou sezonu," uvedl Kotyza s tím, že kvůli potížím na větší úspěchy nemyslel.

Kvitová ale sezonu nezabalila. V druhé polovině roku vyhrála titul v New Havenu a na US Open, kde se jí předtím nedařilo, postoupila poprvé do čtvrtfinále. "Každý úspěch na americkém turné jsme brali jako bonus. A Singapur? To je extra bonus. Se štěstím se ocitla v semifinále, které zvládla perfektně. Přes finálovou prohru si myslím, že je to fajn zakončení," řekl Kotyza.

Výkony jako na houpačce jsou u Kvitové běžné a s jejím agresivním stylem se to asi nezmění. "Houpeme se iks let. Jo, občas jsou to pořádné veletoče. Nevím, jestli se na to dá zvyknout. Peťa nám ráda dává zabrat," usmál se Kotyza.

Nevyrovnané bylo i finále s Radwaňskou. Zpočátku se zdálo, že bude brzy konec, jelikož česká tenistka prohrávala 2-6 a 1-3. "Vypadalo to hodně blbě. Pak v sobě Peťa našla odhodlání," komentoval Kotyza obrat a výhru Kvitové v druhé sadě. "Za stavu 1-3 ve druhém setu začala riskovat. Bolavá noha jí nedovolovala, aby hrála delší výměny. Chodila do kurtu a agresivní údery jí začaly vycházet. Otočila to."

Ve třetím setu měla Kvitová nadějné vedení 2-0. "Šance byla," přitakal kouč, který věřil ve výhru. Náskok ale jeho svěřenkyně neudržela a rozhodl její servis za stavu 3-3, při kterém vedla 30-0, ale podání si prohrála. "Udělala pár deblů a pak už to bylo těžké. Nové míče na ni létaly rychle a nestíhala. Aga si zasloužila vyhrát," ocenil Kotyza soupeřku.

Pro pětadvacetiletou Kvitovou ani Kotyzu sezona ještě nekončí. Kouč ještě musí hráčku pomoct vyladit na finále Fed Cupu za čtrnáct dnů v Praze proti Rusku. "Teď si zaslouží odpočinek. Využije týdenní pauzy. Pak s Davem (kondičním Vydrou) vymyslíme nějaký kondiční program," plánoval Kotyza. "Během dalšího týdne se s holkama a týmem okolo v Praze může velmi slušně připravit," věří.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

22
Přidat komentář
Jabadu
Jen malinká odbočka, ale snad k tématu:
V SF bylo několik zajímavých záběrů vysokorychlostní kamerou (slow motion).
Maria forehand rve loktem nebo ramenem (nebo obojí dohromady) - tupé zápěstí, ale při své výšce má lepší úhel. Ale z geometrického hlediska jde o nepochopitelný úder. Ale umí ho.

Petra? Slow motion odhalí neuvěřitelné skutečnosti. Dopředu jde nejprve rameno (s neskutečným kloubním rozsahem) a pak se symetricky zapojují všechny klouby a svaly levé paže.
Tzv. to projde celým tělem a výsledkem je rána, jako když šlehne bičem.
To se nedá naučit. To je dar!
:-)
Reagovat
smazaný uživatel
No jistěěě.....teď jde o to, aby rána padla na kurt a nejlépe na soupeřčinu půlku....a pak je to bomba a holky jen čučej a málem si ukroutěj hlavu.
Reagovat
FulnekUltras
Jak primitivní...ale jak účinné !!! ;)
Reagovat
smazaný uživatel
kdyz Petra uder projde (timing) + jeji neskutecny svih (dar) je to nefalsovana parada, ale zkusila jsem si pri cteni tveho postrehu automaticky FH naprah a bezdecne jsem jako prvni vysunula rameno... a je to samozrejme, protoze hraju placky.. ;-) ;-) ;-)
Podrobnosti pripravuju (musim se kouknout na tu MaShu).. :-)
Reagovat
janek_da
ještě, že nevysunuješ bradu

https://youtu.be/_bpodioeBvw?t=1535
Reagovat
smazaný uživatel
nedoplnuj.. :-))
Reagovat
VlS
Viděls někdy Sojku s Bradou? Víš jak by ta brada na zobáčku vypadala? A Halloween už byl :-))
Reagovat
smazaný uživatel
byl, my v Krakonosove predevsim zamorskymi naplaveninami pohrdame, ale.. ;-)))
Na rameni (u ptacku se rika ramenko) vsak trvam - naprah a pri beznem uderu si jde klidne prvni.. :-) Na tu Marii jsem se nedivala, jen jsem ted koukla na uvodni znelku, nejvic mi myslenku asi demonstruje Ivanovic, Maria tam i servis hraje mimo osu tela, prekopala ho uz po operaci, na tu najak Jabadu zretel nebere..
Reagovat
FulnekUltras
Celá WTA dochází pravidelně na psychiatrii - jenom Petra na to má Davida Kotyzu... ;)
Reagovat
Jan
A kam chodí Kotyza ? :)
Reagovat
FulnekUltras
Vydýchat se na pánské záchody... ;)
Reagovat
freeteepek
Petra má svůj styl a ten nezmění. Je ale třeba, aby vylepšila voleje a lépe se koncentrovala. Zejména při hře na síti. A nebála se být trpělivá s tím, že to fyzicky nezvládne. Je prostě potřeba mixovat trpělivost s razancí, jak sama naznačila před utkáním s Radwaňskou. Právě u takových to hráček, které neriskují a dělají minimum chyb. Dříve v tom vynikala Wozniacká, dnes v tom exceluje Aga. A má to zmáknuté mistrovsky. Ty její loby hrané z těžké defenzivy. Nebo když vybere return vysokým obloukem, který jakoby náhodou spadne Petře přímo na zadní lajnu. Ne to opravdu není náhoda. Ona to prostě umí:-) Na Petřině hře bych vyzdvihl, jak dnes mixovala topspinové údery s těmi plochými. A tím Agu dostávala do úzkých. Proto nastřílela tolik vítězných míčů. Velké množství zbytečných chyb pak u mí pochází ze začátku zápasu, kdy se nedokázala dostat do tempa. A pak taky z únavy ve třetím setu ke konci zápasu. To už bylo z její strany opět trochu hektické. Za celkový přístup jsem už pochválil a udělám to znovu. Pokud takto bude hrát častěji, houpačka se nebude houpat tak divoce i když Kotyza má pravdu, že těch výkyvů se Petra nejspíš nikdy nezbaví.
Reagovat
Jan
Dá se s tím souhlasit, ale jak se bude houpat houpačka, u Petry nikdy nevíš :)
Reagovat
misa
V zápasech s Lucií Š. je to myslím jasné.
Reagovat
FulnekUltras
Dneska houpačce chyběl k překyvu na opačnou stranu jen chloupek...
Reagovat
Jabadu
Kotyza nedávno ...

"Někdy je to o nervy a o zdraví, ale pořád si říkám: Děkuj Bohu, že můžeš dělat s NÍ!"
Reagovat
Fandina
:-)))
Reagovat
Jabadu
Ale to není vtip. On to vážně řekl v nedávném rozhovoru.
Reagovat
blixa
No co, vlasy už nemá, vousy má šedivý, tak snad jen to srdce aby to vydrželo :D
Reagovat
VlS
No, vzhledem k tomu, že je kantor, tak je z hlediska nervů vlastně permanentně na dovolený :-))
Reagovat
VlS
No, na tom něco je
Reagovat
freeteepek
My, fanoušci, jsme na tom myslím podobně. Dnes to opět bylo na infarkt, ale rozhodně lepší, než umírat nudou:-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist