Kvitová, Hradecká a Záhlavová-Strýcová suverénně do 2. kola, Zakopalová a Hlaváčková nepřekvapily

17. 1. 2012, 02:21
Aktuality 9
AUSTRALIAN OPEN ženy - Pět z devíti Češek se v Melbourne přehouplo přes úvodní kolo. Druhý hrací den po hladkých výhrách postoupily světová dvojka Petra Kvitová, Lucie Hradecká i Barbora Záhlavová-Strýcová. Nepřekvapily jen Klára Zakopalová a Andrea Hlaváčková, které čelily nasazeným Ruskám.
Petra Kvitová

Petra Kvitová v prvním zápase na turnaji příliš prověřena nebyla, přesto lze říct, že má v Melbourne formu a s velkou pravděpodobností můžeme s českou favoritkou počítat v závěrečných kolech.

Na začátku turnaje se jednadvacetiletá Češka utkala poprvé na okruhu s o pět let starší Ruskou Věrou Duševinovou. 82. hráčka světa se v úvodu ujala vedení 2-0, neboť Kvitová udělala tři dvojchyby hned při svém prvním podání a přišla o něj. To ale bylo vše, co neškodné soupeřce dovolila. Tvrdě hrající Kvitová pak získala dvanáct her v řadě a za 61 minut zvítězila hladce 6-2 6-0, přestože udělala 20 nevynucených chyb. Ty ovšem kompenzovala 19 winnery. 

Petra Kvitová"Byl to náš první vzájemný zápas na okruhu, ty první dva gamy ode mě nebyly dobré. Potřebovala jsem se dostat do zápasu a to se mi po těch úvodních výměnách povedlo," komentovala Kvitová, jež nastoupila v nové barevné kombinaci oblečení, fialovém tričku a stejně barevných botách s nápisem Petra a v modré sukni i čelence. 

"První kolo je vždy těžké a jsem ráda, že se mi to podařilo i přes ten nešťastný začátek zvládnout. Právě za ty chyby a debly na začátku jsem se na sebe naštvala, a ono mi to mnohdy pomůže a začnu hrát," řekla Kvitová spolupracovníkovi ČTK. "Dařil se mi return, ale jinak je to těžké specifikovat, soupeřka nehrála úplně rychle, občas na mne něco vystřelila, ale to jsem v pohodě zvládla," doplnila tenistka.

"Mám na tenhle kurt skvělé vzpomínky z loňského roku. Když jsem sem přišla, všechny se mi hned vybavily," řekla loňská čtvrtfinalistka Kvitová na kurtu, na kterém loni nečekaně porazila ve třetím kole domácí hvězdu Samanthu Stosurovou.

Kvitová se může stát po Australian Open světovou jedničkou. O tenisový trůn v Melbourne bojuje už jen s dalšími třemi hráčkami, včetně aktuální jedničky Caroline Wozniacké z Dánska. Z boje díky postupu Kvitové druhého kola odpadla Polka Agnieszka Radwaňská, která nemůže být první ani v případě zisku titulu, a také Samantha Stosurová, jež prohrála se Cirsteaovou. "Pokusim se jít krok po kroku a od zápasu k zápasu," dodala na dotěrnou otázku.  

Právě vyřazená Stosurová byla papírově nejtěžší (nejvýše nasazenou) hráčkou ve čtvrtině pavouka Kvitové. Té tak nyní na cestě do semifinále může zabránit jediná soupeřka z Top 20 - v případném čtvrtfinále Marion Bartoliová.

Ve druhém kole se loňská čtvrtfinalistka Kvitová utká s Carlou Súarezovou-Navarrovou, kterou v roce 2009 porazila v obou vzájemných duelech 2-0 na sety. Španělka si dnes poradila s Rumunkou Irinou-Camelií Beguovou.

Hladce vyhrály i Hradecká a Záhlavová-Strýcová
Jen o pár minut víc než Kvitová potřebovala na postup z úvodního kola a premiérovou výhru na Australian Open Lucie Hradecká. Proti Rusce Jevgeniji Rodionové se opírala o kvalitní první servis, a byť o jeden přišla, zvítězila hladce 6-3 6-1.

"Byl to trochu boj se soupeřkou i s větrem. Za stavu 3-0 jsem si řekla, ha, teď by to mohlo být 4-0 a ono to rázem bylo 3-3. Pak jsem ale servírovala proti větru a mohla jsem se do toho opřít," řekla Hradecká. "Určitě jsem byla nervózní méně než před rokem, kdy už jsem se klepala tři dny před zápasem."

V dalším utkání bude Hradecká usilovat o premiérový postup do 3. kola grandslamového turnaje, dosud byla pouze dvakrát ve 2. kole na French Open. Ve čtvrtek narazí na sedmou nasazenou Věru Zvonarevovou, která dnes měla namále proti Dulgheruové. Ruska Rumunku zdolala až po třech hodinách a 15 minutách.

Do třetice hladce zvítězilataké Barbora Záhlavová-Strýcová. Šestadvacetiletá rodačka z Plzně, jež loni v Melbourne postoupila až do 3. kola, si po setech 6-0 6-4 poradila s Běloruskou Irynou Bremondovou. Česká tenistka ve druhém setu sice dvakrát přišla o náskok brejku, duel ale dokázala ukončit při podání soupeřky. 

Záhlavovou-Strýcovou zřejmě bude čekat premiéra proti třináctinásobné grandslamové vítězce Sereně Williamsové. Američanka ale ještě musí zvládnout duel s Rakušankou Paszekovou.

Zakopalová a Hlaváčková ruské favoritky nepřekvapily
Loňské 2. kolo na Australian Open nezopakuje Klára Zakopalová. Devětadvacetiletá Češka v Melbourne končí po úvodním vystoupení, v němž patnácté nasazené Rusce Anastasii Pavljučenkovové vzdorovala jen v prvním setu a prohrála 6-7 1-6. 

Body za loňské druhé kolo v Melbourne neobhájí Andrea Hlaváčková. Jediná Češka, jež letos prošla kvalifikací, statečně vzdorovala nasazené Rusce Nadě Patrovové, ve třetí sadě ale dostala kanára a prohrála 3-6 6-3 0-6.

Už včera z 1. kola postoupily Petra Cetkovská a Iveta Benešová, pět (Kvitová, Hradecká, Záhlavová-Strýcová, Cetkovská a Benešová) z devíti Češek tak postoupilo do dalších bojů.

- GRANDSLAM AUSTRALIAN OPEN 2012 -
(Austrálie, tv. povrch Plexicushion, 26.000.000 austr. dolarů)
úterní výsledky českých tenistek (17. 01. 2012)

Dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (2-ČR) - Duševinová (Rus.) 6-2 6-0
Hradecká (ČR) - Rodinová (Rus.) 6-3 6-1
Záhlavová-Strýcová (ČR) - Bremondová (Běl.) 6-0 6-4
Pavljučenkovová (15-Rus.) - Zakopalová (ČR) 7-6(6) 6-1
Petrovová (29-Rus.) - Hlaváčková (ČR) 6-3 3-6 6-0

Češky ve 2.kole:
Kvitová - Súarezová (Šp.)
Hradecká - Zvonarevová (7-Rus.)
Záhlavová-Strýcová - S.Williamsová (12-USA)/Paszeková (Rak.)
Cetkovská - Barthelová (Něm.)
Benešová - Shuai Peng (16-Čína)

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
..super začátek,pro Péťu,myslim,že čím víc bude v pavouku stoupat,tim víc bude hrát tu svou,fantastickou,drtivou hru..
..držím pěstičky Péťo...
Reagovat
smazaný uživatel
Petra je Bohyně:-) Fandím ji! Je nejlepší a myslím, že to letos vyhraje!!! Petro držím palce!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Pro Petru nervóznější 1. kolo. Nešel ji moc servis a až tak moc "netlačila", jak ji známe.. Po prvních dvou gamech jsem se trochu obával, aby z toho nebylo zbytečné drama nebo nedej bože překvapení, ale naštěstí Dushevina byla úplně neškodná (spousta kiksů) a Petře to naštěstí hodně ulehčila. Petra bude lepší a lepší a věřím, že počáteční nervozitu dnes setřásla (i když výsledek se může zdát jednoznačný, ale přijdou mnohem těžší soupeřky)
Reagovat
Andrew89
Dobře Petra jen tak dál!:) Jinak včera jsem rikal , že vypadne Sam ...a vypadla...ale chybět mi nebude, již tradičně se jí na domácích turnajích nedaří....hlavně tím líp pro Petru:)))
Reagovat
smazaný uživatel
Sorana předvedla skvělý výkon, přetlačila Sam, výborný servis, ano tím líp pro Petru :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Péťa v podstatě 2x 6:0, ty první dva zastřelovací gamy se nepočítají. :-) Dobrý Petro, vydržať!!
Samantha si to tedy hned na úvod zase doma celé po... , ale zřejmě je úplně z formy.
Masha překvapivě suverénní, ale přijdou těžší zkoušky, stejně jako pro Petru.
Reagovat
VlS
Stosur vypadla v 1. kole s Cristea a tím přišla o jakoukoliv šanci na boj o vedení rankingu. Takže už zbývá jen Petra, Vika, Caro a Maša.
Reagovat
Carloss
Ta Duševinová byla úplně bez duše. Petra mohla úplně v poho vyhrát dvakrát šest nula.
Reagovat
freeteepek
Nebyla to důstojná soupeřka pro Petru, které dnes ale moc nešel servis. První polovinu zápasu se do něj vůbec nemohla trefit. Vyrobila celkem 5 dvojchyb.Na to že prohrávala na začátku utkání už 0:2 je to super výsledek!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist