Cetkovská a Benešová jsou po boji ve 2. kole, Šafářová a Birnerová dohrály

16. 1. 2012, 04:56
Aktuality 12
AUSTRALIAN OPEN ženy - Petra Cetkovská byla první českou tenistkou, jež na letošním Australian Open postoupila do 2. kola. Ve večerních hodinách uspěla také Iveta Benešová, naopak dohrály Eva Birnerová i nasazená Lucie Šafářová
Petra Cetkovská

Petra Cetkovská kvůli problémům s přitahovačem stehenního svalu před Australian Open žádný přípravný turnaj neabsolvovala a v Melbourne ji tak čekal první letošní zápas. Na úvod čelila Japonce Ayumi Moritaové, se kterou jediný vzájemný zápas - loni v New Havenu cestou do premiérového finále - vyhrála hladce ve dvou setech.

Dnešní souboj byl jako na houpačce a plný ztracených servisů (16 brejků v 28 gamech). Cetkovská se v prvním setu ujala vedení 2-0, nakonec však prohrála 3-6. Ve druhé sadě pustila šestadvacetiletá Češka své o pět let mladší soupeřce jediný game po svém servisu vyrovnala. V rozhodujícím dějství Cetkovská vedla už 4-1 a měla 2 brejkboly. Ty ovšem nevyužila a sama následně o podání přišla. Poté následovala smršť brejků a nepohledného tenisu, šťastnější byla v závěru česká tenistka, jež po dvou hodinách zvítězila 3-6 6-1 7-5.

Pondělí na Australian Open:

Berdych si s levorukým Španělem Ramosem poradil ve čtyřech setech

Azarenková odstartovala 100. ročník Australian Open drtivou výhrou

"Jsem moc spokojená, byl to pro mě letos první ostrý zápas, protože jsem předtím léčila natržené tříslo ze zimní přípravy, takže je to určitě úspěch," řekla Cetkovská serveru iDnes.cz.

32. nasazená Cetkovská si tak při třetím startu na Australian Open připsala premiérovou výhru a postoupila do 2. kola. V něm se utká s Monou Barthelovou, která minulý týden na turnaji v Hobartu prošla kvalifikací a získala premiérový titul z podniku WTA. Dnes si jednadvacetiletá Němka připsala už devátou výhru v řadě, když postoupila přes Anne Keothavongovou. Britka v první sadě dostala kanára a utkání vzdala.

Loňské osmifinále v Melbourne obhajuje Iveta Benešová a první překážku má úspěšně za sebou. Ve svém zahajovcím duelu porazila po setech 6-3 2-6 6-4 Francouzku Mathildu Johassonovou

Osmadvacetiletá rodačka z Mostu v rozhodujícím dějství prohrávala 2-3 a soupeřka měla výhodu podání, česká fedcupová reprezentantka ale vývoj otočila a může se připravovat na středeční souboj s šestnáctou nasazenou Shuai Peng z Číny, se kterou ve dvou vzájemných zápasech (Stanford 2005 a French Open 2008) neztratila ani set.

"Dnes to nebylo moc hezké napohled, ale přesto jsem ráda, že jsem to utkání otočila. Není umění vyhrát, když vám to tam padá," řekla Benešová. "Vyměnila jsem během zápasu všechny rakety, nebylo to moc platné, ale příznivý výsledek se nakonec dostavil," dodala.

Šafářová a Birnerová dohrály
Na výkony z minulého týdne ze Sydney, kde porazila Ivanovičovou a Kuzněcovovou, bohužel nedokázala navázat Lucie Šafářová. Čtyřiadvacetiletá rodačka z Brna nu kurtu číslo 19 nenašla recept na servis talentované Američanky Christiny Mchaleové, které podlehla hladce 2-6 4-6 a neobhájí tak body za loňské 3. kolo.

"Foukal nepříjemný vítr, který se hodně točil, což mé útočné a riskantní hře nevyhovovalo. Ona je navíc solidní hráčka, moc nekazí. Aby ji člověk porazil, musí si vytvořit tlak, a to jsem v tom silném větru dnes nebyla schopná. Nepodařilo se mi ji přestřílet," řekla Šafářová. "Cítila jsem se před turnajem dobře, proto jsem zklamaná," hlesla.

Jako první z českých tenistek do Australian Open vstoupila Eva Birnerová, start na grandslamovém turnaji po téměř pěti letech ale v postup proměnit nedokázala. Sedmadvacetiletá rodačka z Duchova podlehla dvakrát 3-6 šestadvacáté nasazené Španělce Anabel Medinaové.

Obě poražené ale v Melbourne ještě balit kufry nemusí, neboť jsou přihlášeny ještě ve čtyřhře. Šafářová bude hrát s Rumunkou Soranou Cirsteaovou, Birnerová s Italkou Albertou Briantiovou. 

Zítra do bojů vstoupí také světová dvojka Petra Kvitová, kterou čeká Ruska Věra Duševinová. Představí se také Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková, Klára Zakopalová a Barbora Záhlavová-Strýcová.

- GRANDSLAM AUSTRALIAN OPEN 2012 -
(Austrálie, tv. povrch Plexicushion, 26.000.000 austr. dolarů)
pondělní výsledky českých tenistek (16. 01. 2012)

Dvouhra - 1. kolo:
Cetkovská (32-ČR) - Moritaová (Jap.) 3-6 6-1 7-5
Benešová (ČR) - Johanssonová (Fr.) 6-3 2-6 6-4
McHaleová (USA) - Šafářová (24-ČR) 6-2 6-4
Medinová-Garriguesová (26-Šp.) - Birnerová (ČR) 6-3 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
Frick
Já bych tam Lucinu S. nebral. Ať tam vezme dvě Petry ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ach ta Lucie... Je to škoda.
Nikdy bych si nemyslel, že by měl být u nás dvojkou někdo jiný, ale možná to budu muset přehodnotit, možná máš pravdu a na to oslabené Německo by se to mohlo zkusit 2x Petra.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ve druhem kole AO se hned muzeme presvedcit jak by to fungovalo. Petra si zahraje s Monou. Pokud bude mit Sabina problemy, a Angelika hrat spatne, tak se Mona urcite nominace docka, toho bych se nebal. Takze bych pockal po tomto zapase, jestli Petra2 je opravdu tak skvely napad, i kdyz - pokud by byla zdrava, tak by se i mme osobne zamlouvala asi taky...
Reagovat
smazaný uživatel
myslíš u Sabiny jako zdravotní problémy? Moně se příprava na AO výborně vydařila, v Auckladnu jsem jí viděl hrát asi poprvé v životě a fakt mě překvapila, že je další hráčkou z Německa, co to řeže hlava nehlava a vcelku jí to vycházelo:-) podle mě to Rittner postaví takhle: Lisicki, Georges, Kerber a Grönefeld, aby měly někoho na čtyřhru...
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych Lucku nezatracoval... Pro mě to až takové překvapení není, protože Christina McHale je mladá a šikovná hráčka. Caro s ní loni sehrála dva zápasy, v Cincinnati vyhrála Christina (6:4, 7:5) a v New Havenu Caroline (7:5, 6:3). Myslím, že Christina je hlavně na betonech hodně dobrá.
Reagovat
VlS
Uvidíme, jak Petra bude hrát s Monou - to je asi klíčové. Jinak, Lucka má ve fed cupu výrazně negativní bilanci - možná důsledek toho jejího nervačení, když o něco jde. Dlouhodbě je Lucka moje nejoblíbenější hráčka a moc ji fandím, ale nemá smysl zavírat oči před realitou. Na druhou stranu, Julia je to samé v německejch barvách, herně jsou na tom prakticky stejně a výsledek záleží na tom, který rupnou nervy dřív. Pokud bude mít Sabina tělo OK, tak bude podle mě jednička Sabina, nervačí z Němek nejmíň (Andrea se taky totiž dokáže klidně porazit sama, loni to předvedla několikrát).
Reagovat
smazaný uživatel
Též gratuluji našim vítězním hráčkám :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ve druhem kole ceka Petru opravdu zajimava a neprijemna souperka, Mona Barthel. Takze petru neceka nic prijemneho.
Reagovat
smazaný uživatel
Jedu dál.
Reagovat
Pesek12
Škoda Lucky Šafářové. Sice je skoro nejvýše na žebříčku v historii, ale na GS se jí tradičně moc nedaří. Snad se to někdy obrátí. Ostatním vítězkám gratuluji.
Reagovat
a.magerova
našim vítězkám.
Reagovat
smazaný uživatel
Posílám velikou gratulaci! Nebyl to lehký zápas... Do další hry přeju skvělou formu bez zdravotních potíží!! :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist