Kvitová neudržela vedení 5-1, zahodila setboly a do finále nepostoupila

30. 9. 2011, 07:42
Aktuality 26
WTA TOKIO - Petra Kvitová v semifinále proti Věře Zvonarevové vedla v úvodní sadě 5-1, do konce zápasu už ale uhrála jen jeden game a místo postupu do finále se s Tokiem loučí potupným 'kanárem'.
Petra Kvitová

Petra Kvitová a Věra Zvonarevová se do semifinále dostaly i s pomocí skvělých čísel na podání. Česká hráčka ho v 22 gamech neztratila ani jednou, Ruska o servis přišla pouze v úvodu svého prvního vystoupení.

V dnešním souboji to ale potvrdit nedokázaly. Nejprve své úvodní tři hry na podání prohrála Zvonarevová a tvrdě a přesně hrající Kvitová měla za stavu 5-1 setbol. Jenže rodačka z Bílovce ho po chybě z forhendu neproměnila, další dva setboly zahodila i vinou dvojchyby za stavu 5-3 a mohla být ráda, že dějství dotáhla do tie-breaku. To ale ovládla lepšící se soupeřka a Kvitová tak nakonec skvěle rozehranou sadu prohrála.

Jednadvacetiletá Češka se mohla do utkání vrátit, ovšem hned v úvodní hře druhého setu neproměnila tři brejkboly, další dva ve třetím gamu a bylo po zápase. Kvitová se už nedokázala dostat do rytmu, a když v závěru zahrála 4. dvojchybu a 37. nevynucenou chybu, musela se smířit dokonce s 'kanárem'.  

"První set jsem měla vyhrát, to je bez debat. Nevím, co se stalo špatně," řekla Kvitová. "Za stavu 5-1 jsem přestala hrát svoji hru, ona se dostala zpátky a začala hrát mnohem lépe než já," dodala česká tenistka. 

"Na začátku jsem byla z rytmu, ale nesledovala jsem skóre a soustředila se na každý míč. Postupem času jsem začala hrát výborně. Petra je nebezpečná soupeřka a rozhodlo, že jsem hrála důsledně a více vyrovnaně," přidala Zvonarevová.

Semifinálovému duelu vládla spousta chyb. Kvitová jich však udělala téměř dvojnásobné množství než soupeřka, ani výhra 19-13 na vítězné údery ji tak nemohla zachránit. Česká tenistka tak se Zvonarevovou prohrála i třetí vzájemný souboj na rychlém povrchu, dvakrát Rusku porazila na antuce.

"Na antuce se nepohybuje tak dobře jako tady, takže jsem tehdy měla víc času na vítězné údery," řekla Kvitová. "Na tvrdém povrchu hraje velmi dobře a je těžko k poražení," uvedla.

Zápas se světovou čtyřkou Zvonarevovou byl i jednou z generálek před finále Fed Cupu, v kterém se Češky začátkem listopadu střetnou v Moskvě s Ruskami.

Kvitová si už včerejším postupem do semifinále zajistila posun na 5. místo světového žebříčku a také premiérový start na Turnaji mistrů. Pokud by dnes zvítězila, mohla být dokonce světovou trojkou. 

O titul proti Zvonarevové si v Tokiu zahraje nečekaně Agnieszka Radwaňská. Polská tenistka v dnešním semifinále zdolala 6-3 4-6 6-2 světovou trojku Victorii Azarenkovou z Běloruska.

- WTA PREMIER 5 TOKIO -
(Japonsko, tv. povrch, 2.050.000 dolarů)
páteční výsledky (30. 09. 2011)

Dvouhra - semifinále:
Zvonarevová (4-Rus.) - Kvitová (5-ČR) 7-6(2) 6-0
A. Radwaňská (9-Pol.) - Azarenková (3-Běl.) 6-3 4-6 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
a.magerova
A teď o jiné tenistce :-))
http://hokej.sport.cz/clanek/191788-byla-tenisovou-hvezdou-ted-nechce-byt-hokejova-moderatorka-jen-panenkou.html
Reagovat
skott
Lene to jako vzdy pred kamerou slusi..
http://www.youtube.com/watch?v=dbPVHS4pzX4

a rozhovor s Denisem Tolpekem
http://www.youtube.com/watch?v=Ti1ADohSZWs
Reagovat
smazaný uživatel
Díky za videa. Škoda, že neumím rusky... Vypadá to na docela zábavný rozhovor. :D Denis Tolpeko hraje za můj oblíbený klub v KHL (Dynamo Moskva). Elena byla skvělá tenistka. Vlastně to bude zanedlouho rok, co ukončila kariéru. Je dobře, že ji nová práce baví.
Reagovat
skott
nz, moje rustina je bohuzel take stale pouze zakladni a jen vicemene domyslim kazde druhe slovo.Lena ale hodne staci tema mimo hokej.
ja mam hlavne radost, ze nezustava v ustrani a je moznost ji stale vidat.Vlastne bych si ani nedokazal predstavit Lenu jen jako zenskou v domacnosti, varit Maximovi.To k ni nepasuje:)
Reagovat
smazaný uživatel
Dotaz:Proč má Wozniacka v prvním kole Lucku Hradeckou a ostatní nasazené hračky mají v prvním kole volný los?
Reagovat
darek.vrana
Asi už se řídí Lopatovým žebříčkem skutečné výkonnosti:0
Reagovat
smazaný uživatel
Volný los mají jen semifinalistky a finalistky Tokia z důvodu pozdního přesunu do Pekingu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle je teda hodně blbej den.
Pár zdejších nejmenovaných rusofilů ale určitě má radost. Můžou pořád snít o tom, že jedna z jejich milovaných rusaček bude na konci roku na prvním místě žebříku.
Reagovat
skott
Vzdyt mas Rusky rad prece...

Rusofil nejsem, ale tahle jejich tenisová generace se mi prostě líbí. To co jsem viděl při olympijském ceremoniálu, kdy braly všechny medaile, bylo moc pěkné. Žirafka ani Zvonareva výhry moc nečekaly (ani se nedivím) a úplně radostí zářily.
Od: Broz 21.09.2008 17:20

skleroza nebo mas rozdvojenou osobnost?
Reagovat
smazaný uživatel
Bože! Archivář mých textů je zpět. Co všechno náš rusofil ještě vykope? Příště pro změnu něco o Nadalovi?
Dinára to finále sice nešťastně projela, ale medailové vyhlášení bylo působivé (na BBC, na ČT to tuším nedali) a nenechal jsem si to pro sebe. Nevím, co se zase řeší. Oblíbení sportovci přece není uzavřená skupina, postupné změny jsou normální.
Zvonarevka mi ale byla protivná vždy a o uřvaný jsem nikdy nic hezkýho nenapsal. Kuzna mi připadá docela sympatická, ale moc se jí nedaří. Z těch mladších patří k mým oblíbeným Nasťa.
Reagovat
skott
Drazdi te, ze tady nemuzes pusobit jako tzv. ¨odbornik s nadhledem¨, protoze si stale nekdo pamatuje tve puvodni nazory.Proto tu jsem a rad je pripomenu:-) Tenisportal ma jednu vybornou funkci a to, ze nikdy komentare nezmizi a vzdy si tak muzes udelat obrazek, s kym mas cest.
Postupne zmeny?Myslis jako od fenomenu Federera a zadkorejpala Nadala k Vamos Rafa a plivani na Federera...nebo od urazeni Schiavone a ze pry by si nikdy nefandil osklive tenistce, ktera heka, k tomu jak ji mas rad...nebo od nenavisti k Balkanu k Ole Nole, Ivanovis atd.:-))) jo jo Brozi, vsichni ti to veri..

Mimochodem, ¨cela ta generace Rusek se ti proste libi¨, ale mas teda rad jen Dinaru a Kuznetsova ti prjde celkem sympaticka (prestoze si nikdy nenapsal jedine pozitivni slovo a naopak ses ji vysmival)...kde je potom ten zbytek generace?
Ono je to tak, ze ty zkratka jen cekas, co pisi ostatni, abys mel jak se provokaci zapojit do diskuze, a proto si sam nedokazes pamatovat, co jsi kdy napsal a jen se do toho vic zamotavas.
Reagovat
smazaný uživatel
Proboha! "Proto tu jsem a rad je pripomenu" :-DDD

Má cenu tohle znova vysvětlovat? Zadkorejpal byla provokace na tehdy zde působící fanatické fandy Nadala. Navíc v tom roce ještě zdaleka nepatřil mezi mé největší oblíbence.

Fenomén Federer napsané v určitém kontextu bylo prosté konstatování objektivní skutečnosti, ačkoliv Rožérovi jsem nikdy nefandil. Žádný rozpor zde nevidím.
Přiznávám změnu pohledu na Schiavone (vzestup na konci kariéry zaslouží velký obdiv) a Ivanovič (rád bych ji zase viděl mnohem výš). V případě Jankovič a Novaka jsem se v názorech neposunul ani o milimetr. První nemám rád, druhému fandím, pokud zrovna nehraje s Rafanem.
Reagovat
skott
¨Navíc v tom roce ještě zdaleka nepatřil mezi mé největší oblíbence¨.
ano, v tom roce si totiz tenis zacal sledovat a psal tady, ze te panove vubec nezajimaji:-)))

Rogerovi si nikdy nefandil, ale v dalsim prispevku o nem pises, ze si vzdycky pral tem, kteri si dlouho udrzeli vyraznou prevahu:-)

Asi vazne musim vzdy vsechno najit doslovne, protoze jinak zapres i nos mezi ocima.
Reagovat
smazaný uživatel
Končím, reagovat na tohle překrucování nemá cenu.
Tenisti mě taky zajímali, ale tehdy byla omezená možnost kde na to koukat (neměl jsem satelit na Al Jazeeru ani placený Nova sport).
Tenis jsem tehdy začal sledovat, ovšem ne poprvé, ale po dlouhých pauzách (viděl jsem např. už wimbledonské finále 1993 kde se Novotná po kolapsu tak hezky vyplakala).
Reagovat
smazaný uživatel
Jejda, jejda ze stavu 5:1, co tam ta Petra ježišmaria prováděla? A co kouč, to ji nedokázal někaj ukočírovat? Si bude muset Péťa dávat pozor na takovéto zápasy, nebylo to poprvé.
Tolik neproměněných setbolů a breakbolů, to byl asi ten důvod, že jí to rozhodilo. To je tak na rozmlácení dvou, tří raket. Ještěže je Péťa slušná holka. :)
Reagovat
petrulinka
No to je pravda, myslím, že kdyby byla na místě Petry naše Barča, tak to by bylo pěkné vzrůšo!!
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, jo, každý to prožívá jinak. Mě třeba pomohlo koupit si trochu dražší raketu. :-)
Reagovat
freeteepek
Za stavu 4:0 se Petře nejprve přestal dařit servis, aby vzápětí úplně odpadla.Zahodit takový náskok proti trápící se soupeřce se hned tak nevidí!Zarážející je už to, že do té chvíle neztratila na turnaji svůj servis ani jednou.Vývoj toho zápasu spíš odpovídá tomu,že se hráčka zranila nebo že na ní dolehla nějaká zákeřná choroba...Připomnělo mi to jiný Petřin zápas se Zvonarevou, kdy hrála rovněž velmi nevyrovnaně.Petra hraje na riziko a když to pak přestane padat, neumí zvolnit.
Reagovat
smazaný uživatel
je to zajimavy, ale krize muze prijit na kazdyho a Petra fakt neumi ubrat a hrat na jistotu. Napada me paralela s Berdou, ktery prece byl zpocatku taky jasny risker. Pak jsme sileli, kdyz "pindil", urcite cele to nemastne - neslane obdobi bylo (vcetne treninku) venovano prave tomu vytvareni "planu B". Jenze problem asi je, ze kdyz hrac uz ten "sichr" umi, prepina do nej podvedome a bezstarostny bombardak je v cudu. A ted - co je lepsi???? ...... Podle me je super umet oboji a mit absolutne cistou hlavu, ale to se mi to tady u PC rekne ;-)
Reagovat
vendulkabendulka
Myslim ze tohle je naprosto vystizne: "Petra fakt neumi ubrat a hrat na jistotu". Zvonarjovova se viditelne nemohla chytnout, ale je natolik zkusena, ze dokazala Petrinu slabinu beze zbytku zuzitkovat. Skoda.
Reagovat
smazaný uživatel
Hele, aspoň mají na čem pracovat. Pořád je lepší s takovou hráčkou pracovat na plánu B, než z hráčkou co umí jenom B-éčko pracovat na tom A-čku.
Reagovat
smazaný uživatel
;-)
Reagovat
smazaný uživatel
a to jsem si dnes přivstal:( v těchto případech i v jiných sportech nechápu hlavně trenéry, proč nevymyslí něco jiného, nebo jestli je Petra tak málo tvárná:( hlavou zeď neprorazíš...
Reagovat
smazaný uživatel
jáj, tak to byl zápas, jak snadno dokáže člověk ztratit jasnej zápas, škoda, Péťa hrála v prvním setu hodně dobře, ale připomělo mi to 3.kolo Roland s LiNa, kdy jasnej zápas nakonec prohrála, nevadí, stane se to, možná je to dobře, aspoň ji to vyhecuje do dalších turnajů, je 5. na světě, což je super, i velká hráčka prostě prohrává, ale škoda toho kanára
Reagovat
VlS
Taky jsem si vzpomněl na RG s Li Na, tak snad to bude mít i podobný pokračování
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda kanára? Ve druhém setu už byla úplně rozložená. Jeden vyhraný gem by něco řešil? O výsledku utkání rozhodl kolaps za jasného stavu 1. setu, kdy ten obrovský náskok začala ztrácet. Dost rychle se ukázalo, že poslední šancí na obrat byl tajbrejk.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist